Prodaja preko spleta [za začetnike ] – POSODOBLJENA VSEBINA 2020

Tukaj je opisana moja posodobljena vsebina na temo prodaje preko spleta. Namenjena je začetnikom pri internetni prodaji in pa tudi tistim, ki vam je prodaja preko spleta, na neki točki, mogoče zastala.

.

POJASNILO: “Stara” poglavja, na drugi strani tega zapisa (povezava je na koncu te, prve strani), so bila napisana že leta 2015. Objavljena jih puščam zato, da tisti, ki vas zanima vsebinski marketing, “v živo” vidite, kako se lahko spreminja/dopolnjuje/izboljšuje obstoječa spletna vsebina. Pač glede na nova razmišljanja, izkušnje in čas, ki jih boste pridobili, če boste v digitalnem marketingu, vztrajali več let.

.

.

NAMIG PRED ČLANKOM: Če ste v situaciji, ko morate na HITRO vzpostaviti delujočo/učinkovito prodajo preko spleta, si boste za to, po vsej verjetnosti, morali pomagati s plačljivim oglaševanjem na internetu (npr. z oglaševanjem na Facebooku, Instagramu ali Googlu). Če se vam z vzpostavljanjem prodaje preko spleta, “ne mudi”, je bolj priporočljivo, da se spletne prodaje lotite bolj načrtovano, strateško in z razvijanjem internetne prodaje, po vsakem spletnem kanalu, posebej. Ko razvijete 1 spletni kanal tako daleč, da je preko njega prodaja, zadovoljiva, priključite naslednji kanal. In tako naprej, dokler vam prodaja preko spleta, ne ustvarja zadovoljivih rezultatov, na vseh kanalih. Pri tem pristopu razvijanja spletne prodaje začnite najprej s SEO optimizacijo vaše spletne strani ali trgovine (ker je SEO optimizacija spletnih strani, OSNOVA za trženje na vseh ostalih kanalih).

Kako ugotovite kaj se splača prodajati preko spleta

.

Preden preberete spodnje poglavje o tem kaj se splača bolj in kaj manj prodajati na internetu (kaj pa sploh ne), upoštevajte, da ni tako zelo dosti stvari, ki se jih preko interneta ne bi splačalo prodajati. Precej stvari se splača prodajati preko spleta, obstaja samo vprašanje kakšnen način/model prodaje je najbolj primeren za posamezen produkt oz. storitev in ali boste uspeli najti ustrezno pot do uspešne prodaje teh.

PRODAJA PREKO SPLETA

.

Do odgovora ali se nekaj splača prodajati na spletu pridete zelo enostavno:

.

 • če produkt oz. storitev (dlje časa) prodajajo že drugi, potem je to dober znak, da se vaš produkt najbrž splača prodajati
 • če se za določene produkte oz. storitve “vrti” na Googlu, precej Google Ads reklam (oglasi), je to najbrž znak, da se določen produkt splača prodajati (na Googlu)
 • če se na ostalih spletnih kanalih (Facebook, LinkedIN, Instagram, YouTube,..) dlje časa “vrtijo” plačane reklame za posamezne storitve in produkte, je to znak, da se te produkte in storitve najbrž splača prodajati (na teh kanalih, kjer se “vrtijo” reklame)

.

Generalno gledano velja, da več kot je za določen produkt konkurence, večja je verjetnost, da se ta produkt oz. storitev, splača prodajati na internetu. Oz., da za vaš produkt ali storitev, OBSTAJA SPLETNI TRG.

.

Kako se lotite prodaje preko spleta [kje prodajati]

.

Prodaje preko spleta se lahko lotite na različne načine.
Odvisno ali boste preko spleta prodajali produkte, storitve ali e produkte (npr. vodniki, tečaji, registracija za različna orodja, itd…), so najbolj poznani načini za spletno prodajo, opisani spodaj:

.

 • Najbolj poznan način spletne prodaje produktov je ponavadi izdelava lastne spletne trgovine, sicer pa, zraven lastne trgovine, možnost online prodaje, omogočajo tudi posamezni kanali (npr. Facebook online trgovina, prodaja na Amazonu, itd…). Lastne spletne trgovine so največkrat izdelane na Shopify-u, PrestaShop-u, Magentu, Joomli, WordPress-u, itd…).

.

 • Najbolj poznan način prodaje storitev preko spleta je izdelava t.i. lead generation spletnih strani. To je – izdelava spletnih strani, ki generirajo leade (to so sledi oz. bolj ali manj ogreta povpraševanja za vaše storitve). Priporočam: Kaj je lead generation

.

 • E produkte lahko prodajate v lastnih e trgovinah in lastnih lead generation spletnih straneh, lahko pa jih prodajate tudi na drugih spletnih platformah (npr. Etsy, itd…)

.

NAMIG:

Prednost spletne prodaje na LASTNIH spletnih straneh in v LASTNIH spletnih trgovinah je v glavnem v tem, da vam ni treba nikomur odšteti deleža od prodaje, sami pa tudi diktirate, kontrolirate in razvijate svoj sistem spletne prodaje v celoti. Slabost spletne prodaje na LASTNIH spletnih platformah je v tem, da se boste sami srečali z izzivi učinkovite spletne promocije in marketinga in na splošno, sami odgovarjali za vse (npr. reklamacije, dostavo, račune, itd….)

Prednost spletne prodaje vaših produktov in storitev na DRUGIH spletnih platformah (npr. v že obstoječih spletnih trgovinah drugih, npr. EnaA.si, Bolha,itd… ) je načeloma v tem, da imate že zagotovoljen obisk/oglede/promocijo vaših produktov in storitev, slabost pa je v tem, da boste za to, morali nameniti določen delež svojega zaslužka.

Priporočilo: Najpomembnejše točke PREDEN se zapodite v spletno prodajo

.

Kako pristopiti k prodaji [iz vidika potrebnega vložka v spletni marketing]

.

spletna prodaja

Če imate LASTNE produkte in storitve, ki jih želite prodajati preko spleta, se prodaje lotite najprej z raziskavo spletnih kanalov, ki bi bili najbolj primerni za prodajo. Čez čas boste sicer ugotovili, da se splača prodajati preko različnih spletnih kanalov, a najprej morate določiti vaše prioritetne spletne kanale.

.

Najbolj uporabljani in popularni kanali za prodajo preko spleta:

.

 • Google
 • družabna omrežja (Facebook, Instagram, LinkedIn, Twitter, …)
 • YouTube
 • prodaja preko email sporočil

.

Nato definirajte vašo marketinško strategijo (način in dinamiko komuniciranja na različnih kanalih, aktivnosti, merjenje rezultatov) in ali se boste spletne promocije šli preko plačljivih spletnih kampanj (npr. Google Ads, Facebook oglasi, oglaševanje na YouTubu, itd…) ali na organski, naraven način, za kar je potrebna optimizacija spletnih strani).

.
Če prodajate izdelke DRUGIH, se prodaja preko spleta lahko vrši na različne načine:

.

 • affiliate marketing

.

Moj primer ene od affiliate prodaj preko spleta je npr. spletna trgovina Omega3.si. Na njej je čez 200 produktov različnih dobaviteljev. Med različnimi dobavitelji in spletno trgovino je narejena t.i. affiliate povezava (ki dobavitelju preprosto pove, da je povpraševanje za točno določen produkt, “priletelo” iz spletne trgovine Omega3.si. Če in, ko se zgodi “realizacija”, je Omega3.si upravičena do provizije.

 • dropshipping
 • itd…

.

Če preko spleta prodajate e izdelke, orodja, Googlove oglase, e vodnike, itd…

.

V tem primeru naj bo vaš glavni fokus spletnih in marketinških aktivnosti osredotočen na to, da obisk na vašo spletno stran, raste. Bolj kot bo obiskana spletna stran, več klikov na reklame, e izdelke in orodja, ki jih prodajate, si lahko obetate.

.

Če preko spleta prodajate STORITVE, se (med ostalimi) marketinškimi aktivnostmi, osredotočite (tudi) na gradnjo baze sledilcev in prejemnikov vaših e novic. Nekatere storitve kupci potrebujejo takoj. Za druge storitve, še posebej, če so dražje ali, če je konkurenca zanje, večja, se kupci odločajo dlje časa. Hkrati pa si na spletu ogledajo več ponudnikov teh storitev.

Ker se kupci za nekatere storitve, ne odločajo takoj, je dobro, da ob obisku spletne strani, poskušamo od njih dobiti nek kontaktni podatek (največkrat je to e naslov), preko katerega jih kasneje “spominjamo”, da tudi mi obstajamo med ponudniki teh storitev.

..

Nekateri primeri učinkovitih spletnih prodajnih modelov

.

Spodaj predstavljam nekaj primerov učinkovitih prodaj na spletu

.

Spletna trgovina Pohištvo123.si

Pohištvo123.si je nedavno prenovljena spletna trgovina, ki je med glavnimi slovenskimi ponudniki pohištva, na Googlu, prisotna že vrsto let, na začetku prodaje na spletu, pa so bile med najbolj prodajanimi njihovi artikli predvsem raznovrstne klubske mizice (moderne, rustikalne, klasične mizice,…).

.

Šopki rož na Sanjski-Sopek.si

Iz vidika učinkovitosti prodaje preko spleta, boste sigurno zelo uporabne ideje in nasvete za prodajo, dobili od spletne cvetličarne Sanjski-Sopek.si. Sanjski-Sopek.si smo si (pozornejši) spletni prodajalci zapomnili po tem, da v obdobju do materinskega dne v letu 2020, v njihovi cvetličarni ni ostal na zalogi niti eden šopek rož. Sanjski-Šopek je tudi ena redkejših spletnih cvetličarn, ki ponuja šopke rož, vključno z dostavo v vsa večja slovenska mesta.

.

Prodaja na spletu, na več trgih, hkrati

Slovensko podjetje TopIzbira.si, vrši svojo prodajo preko interneta, na več trgih hkrati. V Sloveniji so uspešni s prodajo preko trgovine TopIzbira.si, na Hrvaškem s trgovino TopIzbor.hr, na madžarskem pa s trgovino TopKinalat.hu. Če pogledate katerokoli od njihovih spletnih trgovin, sigurno najdete kar nekaj idej, ki jih lahko realizirate za izboljšanje prodaje v svojih trgovinah.

.

Prodaja urbane opreme

Med prodajalci urbane opreme na spletu (parkovne klopi, vrtno pohištvo, koši za smeti, raznovrstna aluminijasta ogrodja za mestne parke, otroška, zunanja igrala, itd…), v Sloveniji, pri prodaji preko interneta, prednjači podjetje Kreal.si. Njihova spletna trgovina je, ob prodaji končnih produktov, postala poznana tudi zaradi tega, ker so ob bok trgovini, vanjo uspešno priključili tudi prodajo storitev (v zgornjih poglavjih omenjan lead generation).

.

Prodaja e produktov na spletu

Najbrž večini poznan, slovenski izjemno uspešen, spletni prodajalec e produktov, je slovenska bonitetna hiša Prva bonitetna agencija d.o.o. Na njihovi spletni strani si poglejte dobro prakso spletne prodaje e produkta ebonitete.si (programa za preverjanje bonitetnih ocen podjetij).

.

Prodaja raznovrstnih kreditov (tudi na položnice)

Med bolj poznanimi bankami in ostalimi ponudniki v finančni panogi, izstopa kot uspešen spletni prodajalec, Abanka.si, ki preko spleta, prodaja hitre in druge vrste kreditov na položnice.

.

p.s.: za tiste, ki se ukvarjate z bloganjem in, ki vas zanima izboljševanje vaših “starih” blog zapisov (bodisi z namenom, da jih napišete bolj uporabno, bodisi, da stare zapise uvrstite višje v iskalniku Google (SEO)), sem na drugi strani tega zapisa, pustil moj prvi objavljen prispevek na temo spletne prodaje. Toliko, da dobite vpogled v to kako se pogled na spletno prodajo, lahko spremeni v vsega nekaj letih.
Ostale, aktualne nasvete za podjetništvo na spletu, najdete na povezavi.