Prodaja preko spleta (za začetnike)

Tukaj je opisana moja “posodobljena” vsebina na temo prodaje preko spleta. Namenjena je začetnikom pri internetni prodaji in pa tudi tistim, ki jim je prodaja preko spleta, na neki točki zastala.

Namerno, proti dnu prispevka, puščam objavljeno tudi mojo prvo, “staro” vsebino, vezano na spletno prodajo, s čimer želim s primerom pokazati predvsem kreatorjem spletnih vsebin, da je za učinkovit spletni nastop, pomembna tudi skrb za posodabljanje “zastarelih spletnih znanj” in metod.

.

***********

.

Kako se lotiti prodaje preko spleta?

.

Začetniki pri spletni prodaji imajo, vsaj po mojih dosedanjih izkušnjah, v glavnem naslednje poglede

.

  • za uspeh v spletni prodaji zadošča postavitev internetne trgovine
  • nimajo potrebnih znanj za prodajo preko spleta (in mislijo, da morajo biti nek strašen računalničar)
  • dvomijo v uspeh zaradi velikosti konkurence
  • kljub obiskom nešteto seminarjev, ne vejo točno, kje začeti

.

V razmislek:

Spletne prodaje se niti ne lotite z miselnostjo, da to ni za vas in, da je vaš vlak (zaradi konkurence) že odpeljal. Razlog: ker to ne drži.

Nove spletne trgovine rastejo, samo na slovenskem trgu, iz leta v leto (Prihodnost spletnih trgovin je svetla, ne bodo pa dominantne, vir: MladiPodjetnik).

A, da bo slika realna, je treba vedeti, da iz leta v leto, precej spletnih trgovin, tudi ugasne.

Prodaje preko spleta se lahko lotimo čez različne platforme (prestahsop, shopify, wordpress, joomla, magento).
Sam, kot je verjetno jasno iz vseh mojih zapisov, uporabljam na straneh s trgovinami, WordPress (z vtičnikom WooCommerce)

Razlog za to pa je, po tem, ko vidim v čem vse odpirajo spletne trgovine, moji mentoriranci, preprost: wordpress je lahek za uporabo, računalniških znanj ne zahteva, seo vtičniki za wordpress ne stanejo nič, pa tudi woocommmerce lepo dela (in ne stane).

.

Kaj prodajati preko spleta?

.

Če imate lasten produkt ali storitev, je odgovor na to vprašanje logičen. Prodajate pač to.

.
Če nimate lastnih “izdelkov”, lahko prodajate izdelke drugih (in dobite provizijo). Tak primer je recimo spletna stran Omega3.si. Na njej je čez 200 produktov, drugih dobaviteljev, med različnimi dobavitelji in spletno stranjo, pa je narejena t.i. affiliate povezava (ki dobavitelju preprosto pove, da je povpraševanje, “priletelo” iz dotične spletne strani. Če in, ko se zgodi “realizacija”, je omega3.si plačana s provizijo.

.

Preko spleta lahko prodajate oglase.
V tem primeru morate pač poskrbeti, da obisk na vašo spletno stran raste, in več kot je obiska, več je posledično klikov na reklame na vaši strani. Vi pa ste plačani od klikov na te oglase. Teh spletnih primerov je ogromno, eden tak, uspešen na slovenskem trgu, je recimo preberite.si

.

Storitve boste preko interneta prodajali na drugačen način. Večinoma se storitve preko spleta prodajajo tako, da se gradi na kakovostni bazi prejemnikov naših obvestil.

Logika je ta: na svoji spletni strani kreiramo uporabne vsebine za nam, pomembno publiko. Ti priletijo na našo stran, ker so vsebine uporabne. Zato se prijavijo na še več vsebin.
Posledično nam raste baza spremljevalcev, te pa nato negujemo z bolj ali manj rednim emailingom.

O tem, najdete lepo razlago, tudi v prispevku Kaj se v resnici prodaja na spletu? – vir: MarketingZmagovalcev

Moj primer:

Po isti logiki, tudi jaz gradim bazo svojih email spremljevalcev.
Ki jih vabim, da si downloadajo brezplačna poglavja vodnikov, ki jih pišem iz področja spletnega marketinga.

.

Zelo zanimiv video (čez 180.000 ogledov) o tem kako prodajati preko spleta (še preden sploh imamo produkt), lepim spodaj:

.

 

.

Potrebna znanja za prodajo preko spleta

.

Za dvigovanje prometa na spletno stran, je potrebno obvladati SEO in vsebinski marketing.
Za “napad” na najtežje ključne besede, je treba obvladati offsite SEO.

Če se vam ne ljubi učiti ali pa nimate časa (ker se recimo s prodajo mudi), namesto zgornjih znanj, zagrabite adwordse ali Facebook ali pač kaj tretjega (kjer menite, da se nahaja vaša publika).

.

O tem katera metoda je boljša, jaz težko sodim: ker pač drugega kot SEO (in email marketing), v času tega pisanja prispevka, ne uporabljam (mi pa je še iz služb v preteklosti, kar jasna razlika v izplenu iz adwordsev in SEO scene).

.

Primeri učinkovitih spletnih prodajnih modelov

.

Meni všečni, slovenski spletni modeli, ki delujejo so:

pa nekaj mojih 🙂 (nekatere razkrivam tu)

 

—————————————- PRVA VSEBINA NA TEMO PRODAJE PREKO SPLETA (DATUM OBJAVE 22.5.2015)—————

.

Ker se je na mojem blogu, vsebin na temo spletne prodaje in uporabnih nasvetov za vse, ki jih zanima učinkovita prodaja preko spleta, nabralo, že kar precej, sem se za ta članek, odločil “zložiti in izluščiti” izbor tistih, za katere mislim, da vam pri spletni prodaji lahko najbolj koristijo.

Prodaja preko spleta je na mojem blogu zajeta v sklopu treh vsebin:

.

Prodaja preko spleta in
vsebine za povečanje prometa
na spletni strani

.

  • Moj favorit in članek, ki ga “tiščim” v ospredje je seveda Kako priti na prvo stran Googla. V njem opisujem postopek kako SEO pravilno spisati vsebine, da bodo uvrščene čim višje v iskalniku. Posledično pa pripeljale več prometa na spletno stran.
  • Za izboljševanje pozicij posamezne spletne vsebine, pa priporočam članek Kako do več kupcev. V njem opisujem uporabo orodja SERPLab, s katerim enostavno spremljamo kako posamezne ključne besede na katere ciljamo, v Googlu, napredujejo.

.

Prodaja preko spleta in
vsebine za učinkovito
kreiranje spletnih vsebin

.

Vsebine za mreženje, promocijo in networking

.

Med “tujimi” spletni stranmi, ki se jim splača slediti za to, da bo prodaja preko spleta še boljša in, ki dejansko preko spleta že uspešno prodajajo, pa priporočam:

SmartInsights in seveda Hubspot-ove bloge.

 

prodaja preko spleta

.

Uživajte in se kmalu beremo naprej.

p.s.:
Kdor je na mojem blogu prvič, ga vabim, da zavije tudi na prvo stran (na njej prikazujem rezultate mojega spletnega nastopa z enim izmed spletnih projektov, ki jih razvijam). Morda koristi.

.

.

Prodaja preko spleta (za začetnike)
5 (100%) 6 vote[s]