4 najpomembnejše točke PREDEN se zapodite v spletno prodajo

Zdaj, ko sem končal s svojim drugim vodnikom za spletni marketing (offsite seo), je spet na vrsti, ena vsebina, ki bo (upam), uporabna predvsem tistim, ki jih zanima spletna prodaja.

Nasvetov o njej (spodaj) se lotevam čisto iz praktičnih izkušenj pri mojem delu (ker se v času tega zapisa, tudi sam na področju spletne prodaje, bližam zdaj že, petim letom dela).

.

*************

.

DEFINICIJA PRODUKTA

.

Prva stvar, ki je (vsaj zame) zelo pomembna pri spletni prodaji, je ta, da znamo ločiti, kaj se na spletu sploh prodaja (ker različni produkti in storitve zahtevajo različne pristope).

Nekateri prodajate/prodajamo storitve, drugi fizične produkte, tretji znanje, četrti e produkte (e knjige, ipd…)

.

Za lažjo predstavo:

.

  • spletna prodaja produktov (npr. čevljev in obutve, jedilniškega porcelana, itd…). Produkti lahko imajo končno znano ceno, lahko pa prodajamo tudi takšne, ki jim je treba ceno za vsak izdelek, izračunati posebej. Če čevlju lahko damo npr. ceno 35€, neki omari po meri, moramo glede na razpoložljiv prostor, ceno izračunati, za vsako stranko posebej.

.

Zaradi tega se spletne strani, ki prodajajo produkte, ločijo na click and buy spletne strani (nakup preko klika) in na lead generation spletne strani (nakup preko tega, da kupci oddajo povpraševanje na naši spletni strani).

Pri prodaji fizičnih produktov preko interneta je zelo priljubljena možnost prodaje tudi preko partnerskih programov (t.i. affiliate programov), za katero se pa največkrat odločijo podjetniki, ki nimajo lastnih produktov (oz. jih ne zanima ukvarjanje z logistiko, pakiranjem, razpošiljanjem paketov, itd…)

.

  • spletna prodaja storitev v bistvu sloni na generiranju povpraševanj, da pa za tem stoji cela znanost, pa vam bo potrdila sigurno cela gora podjetnikov (računovodje, odvetniki, projektanti, arhitekturni biroji, ipd…., ki vam bodo iskreno povedali, da so največ novih strank in kupcev dobili preko priporočil in referenc, najmanj pa preko svoje internetne strani). Btw kot zanimivost: med spletnimi prodajalci storitev smo tudi ponudniki spletnih storitev (če iščete med njimi, vroče priporočam, da najdete takšnega, ki svoj posel pridobiva (tudi) preko interneta !!!!

.

Dodatni uporabni viri:

Priporočam tudi video: How to create an online business that makes money

.

.

ODLOČITEV ALI BOMO SPLETNO PRODAJO RAZVIJALI SAMI ALI BOMO NAJELI POMOČ?

.

Druga stvar pri spletni prodaji, je ta, da se moramo odločiti ali se bomo spletne prodaje šli sami ali bomo za njo outsourcali pomoč.

.

Poglejmo si prednosti in slabosti obeh opcij:

.

Če se spletne prodaje lotimo sami:

.

Razvijanja spletne prodaje se lahko lotimo sami, če imamo predznanje in izkušnje najmanj na tistem kanalu, kjer prvenstveno mislimo izvajati prodajo naših produktov in storitev.

.

Za prodajo preko Facebook kanala, je sigurno dobro, da imamo izkušnje iz ustvarjanja učinkovitih Facebook plačljivih kampanj.
Če nek produkt že uspešno tržimo preko Facebook kanala, je najbolj logično, da k tej prodaji samo priklopimo nov produkt.

.

Enako velja za Google adwords kanal.
Če imamo na njem izkušnje z že točno določenim produktom, bo prodaja preko adwordsev samo logično nadaljevanje, obstoječe. Če izkušenj ni, bo treba računati na to, da nam nekdo ali pokaže, ali nas nauči, ali pa vodi kampanjo.

.

Prednosti Facebook spletne prodaje so v tem, da lahko za res majhne marketing budžete, targetiramo na našo publiko, glede na njihove interese in hobije, glede na njihovo lokacijo, ipd…

Prednost Adwords oglaševanja je v tem, da svojo publiko iščemo na podlagi njihovega namena (zakupimo tiste ključne besede, ki jih v Google vtipkuje naša ciljana publika; naš oglas se v tem primeru prikazuje na točno določene, nam pomembne besede).

.

Seveda obe spletni platformi omogočata, da si nastavimo želen budžet, kdaj se naj naš oglas prikazuje, kako dolgo naj traja in še en kup drugih nastavitev, za optimalen izplen iz plačljivih kampanj pa si napredni uporabniki spleta nastavijo cilje in skozi uresničevanje ciljev, spremljajo upravičenost stroška v tovrstno reklamo.

.

Če pomoč za spletno prodajo outsourcamo:

.

Pri outsourcanju spletne pomoči za spletno prodajo je vedno v prvi vrsti vprašanje, koliko našega budžeta bo šlo dejansko za prikazovanje oglasov, koliko pa v žep tistemu, ki nam kampanjo nastavi, vodi in/ali upravlja.

Za outsourcing se v bistvu odločajo večja podjetja pri večjih in renomiranih spletnih agencijah, manjši in srednji podjetniki pa se za outsourcing pri nastavitvi in upravljanju plačljivih kampanj odločajo, če se z neko kampanjo mudi (recimo v primeru prodajne akcije ob npr. Novem letu, ipd..).

Večina freelancerjev svojo spletno pot preko plačljivih kampanj sicer poskusi, ko in, če ugotovi, da pa iz njih ni želenega izplena, pa se začne o spletnem nastopu in oglaševanju, ponavadi učiti sama.

.

Priporočam: Why you get ripped off over and over again by a SEO

.

IZBIRA USTREZNEGA PRODAJNEGA/PROMOCIJSKEGA KANALA

.

Tretja stvar pri spletni prodaji je izbira ustreznih prodajnih spletnih kanalov.

.

Če outsourcamo spletno pomoč pri naši online prodaji, potem so nam spletni kanali ponavadi vnaprej predstavljeni.
Enako je tudi z finančnim vložkom v vsak kanal.

.
Če bo spletna prodaja potekala pod našim okriljem, potem se ponavadi, največ začetnikov iz spletne prodaje, loti seo kanala (ker pač ta ne vzame direktnega denarja iz žepa), čeprav vzame ogromno časa.

.

Med najbolj uporabljanimi in učinkovitimi spletnimi kanali za prodajo preko interneta so:

.

.

Je pa izbira kanala in učinkovitost posameznih kanalov, precej odvisna od tega kakšen je naš produkt oz. storitev:

.

  • če prodajamo npr. zapestnice, poslikavo nohtov, majhna darila, je primeren kanal npr. Facebook (s plačljivimi oglasi).
  • če prodajamo storitev, je seo in vsebinski marketing (in družbeno omrežje LinkedIn) bolj primeren kanal.
  • če imamo affiliate spletno stran, je dober kanal seo.
  • če produkt zahteva ogromno razlage, je lahko dober tudi video kanal (youtube).

.

Spodnja slika pove ogromno:

.

spletna prodaja

.

Priporočam: How to pick the best online advertising channel for your business, Choose your marketing channels wisely

 

Ne glede na to kateri kanal izberemo, je pred targetiranjem in gradnjo publike na njem, treba dobro naštudirati ciljno publiko (na seo in adwords kanalu to naredimo z analizo ključnih besed).

.

SPLETNA PRODAJA IN IZBIRA PRISTOPA/TAKTIKE

.

Četrta stvar pri spletni prodaji je nastop.

.

Za grajenje zavedanja o našem podjetju, storitvah in produktih (awareness, branding) nastopimo z drugačnimi vsebinami (in cilji) kot recimo za sprožanje spletnega nakupa oz. povpraševanja.

Zavedanje o znamki gradimo s članki, oglasi, webinarji in plačljivim oglaševanjem.

.

.

Sprožanje nakupa oz. povpraševanje dosegamo s pričevanji strank, s prikazanimi primeri (case studies,….).
Željo pri strankah vzbujamo z brošurami, mikrospletnimi stranmi, prezentacijami, ipd…

Ta model je zelo pomemben predvsem pri tem, ko gradimo spletne vsebine (da ne postavimo npr. call to action gumbov za napačno reč, na napačne vsebine).

.

Primer:

Call to action na vsebini, katere cilj je vzbuditi željo, naj bo povabilo k downloadu knjige (v zamenjavo za email), ne pa gumb za nakup (v razmislek: kakšno korist ima postavljati knof KUPI na vsebino, ki šele vzbuja pozornost pri potencialnih kupcih?).

.

*********

.

Če vas zanima spletna prodaja še bolj iz prakse, priporočam, da si ogledate primere digitalnih prodajnih strategij. V teh objavah, so predstavljeni celotni marketinški načrti konkretnih spletnih strani, predvsem iz vidika spletne optimizacije strani in vsebin na njih.