Kaj je & kako deluje UČINKOVITA spletna prodaja [Vodnik za vzpostavitev rastoče prodaje na spletu v letu 2022]

Spletna prodaja postaja, bodisi zaradi vsesplošnega zanimanja za digitalijo (tako podjetij kot kupcev), resno zanimiva vedno večji populaciji (v nadaljevanju boste videli graf zanimanja za spletno prodajo).

Nekaterim podjetjem in posameznikom predstavlja spletna prodaja glavni vir prihodkov, nekaterim dlje časa, na trgu prisotnim podjetjem, pa predstavlja razvoj spletne prodaje, šele izziv, ki se ga morajo lotiti.

Ob teh pa, učinkovita in uspešna spletna prodaja zanima tudi manjša podjetja in freelancerje.

V objavi, v nadaljevanju, so predstavljene vse najpomembnejše točke, da bo vaša spletna prodaja ne samo uspešna, ampak predvsem usmerjena v konstantno in stabilno rast.
Bolj kot se boste namreč, svojega spletno prodajnega kanala, lotili strateško, boljše in predvsem dolgoročnejše prodajne uspehe, si lahko iz spletne prodaje, obetate.

Da je spletna prodaja v porastu, dokazuje spodnji graf (vir 1 – Statista).
Raziskava predvideva trend rasti spletne prodaje do leta 2023 že čez 6,5 milijarde dolarjev na leto:

spletna prodaja trend

.

Dodatni razlogi zakaj je spletna prodaja zanimiva vedno večji populaciji, se skrivajo v spodnjih številkah (vir 1 – Statista).

Dobro poglejte te številke:

 • trend naraščanja spletne prodaje na leto je okrog 22%. Kar pomeni, da se vsako leto preko spleta proda za najmanj eno petino več izdelkov in storitev kot preteklo leto.
 • s povprečno, globalno stopnja konverzij na spletu smo “šele” pri 2,58%. Ta podatek pove, da se v povprečju za nakup izdelkov ali storitev na spletu odloči samo 2,58% ogledovalcev ponudbe. Ker je v posameznih panogah konverzijska stopnja že krepko čez 10%, to pove, da smo v posameznih panogah, šele “na čistem začetku” učinkovite spletne prodaje.
 • povprečni znesek nakupa, na enega kupca je “šele” 2,97 dolarjev. Že samo dvig povprečnega zneska spletnega nakupa na 5 dolarjev, bi pomenil okrog 85% večjo prodajo preko spleta. Od zdajšnje.
 • povprečno število mesečnih obiskovalcev spletnih trgovin na spletu je 21,96 milijarde. Primerjajte to število z aktualno stopnjo povprečnih konverzij (omenjenih 2,58% zgoraj) in dobili boste neverjeten potencial, ki ga spletna prodaja, kljub dolgoletnemu obstoju interneta, pravzaprav sploh še ima.

V tej objavi so zelo podrobno razdelana naslednja poglavja…

Kaj je spletna prodaja 

Spletna prodaja je, preprosto zapisano, način prodaje prodaje produktov in storitev, preko interneta.

Največkrat se sicer spletna prodaja enači s prodajo preko spletnih trgovin (t.i. e commerce), a kot boste videli v nadaljevanju, je načinov spletne prodaje, še bistveno več. To je dobra informacija, ker si zaradi tega, vsako podjetje in vsak posameznik, lahko izbere zase najbolj ustrezen način prodaje preko spleta.

Spodaj so podrobneje opisani načini spletne prodaje produktov in storitev v lastnih e trgovinah (t.j. da imate svojo spletno trgovino), načini spletne prodaje na drugih trgovinskih platformah (npr. Amazon, Ebay, Etsy…) ter spletna prodaja preko različnih spletnih kanalov (Google, YouTube, družabna omrežja, prodaja čez emailing, itd…).

Kako deluje spletna prodaja

Definicija delovanja spletne prodaje je enostavna.
Spletna prodaja deluje tako, da uporabnike spleta:

 • na različnih spletnih kanalih (Google, Facebook, LinkedIn, Instagram, TikTok, YouTube, Amazon, …)
 • z različnima spletnima pristopoma:
  plačljivo spletno oglaševanje (Google Ads, Facebook Ads, LinkedIN Ads, YouTube Ads, Instagram Ads,…)
  – ali neplačljiv spletni nastop (npr. vsebinski marketing, optimizacija spletnih strani (SEO), neplačane objave na socialnih omrežjih, itd…))
 • z različnimi spletnimi vsebinami (poučne vsebine, zabavne vsebine, nagradne igre, objave slik, video vsebine, nasveti na blogih, podcasti, webinarji, e katalogi,…)
 • vabite k ogledu svoje ponudbe in jim prodajate svoje izdelke in storitve.

V VEDNOST: Spletna prodaja na različnih spletnih kanalih, le teh med seboj, ne izključuje.
To pomeni, da lahko svoje spletne prodajne kanale razvijate na večih mestih hkrati in enako intenzivno.
Po eni strani je priporočljivo, da prodajate preko več spletnih kanalov hkrati, a so zakonitosti delovanja učinkovite spletne prodaje, na vsakem spletnem kanalu, različne.
Kar pomeni, da boste za učinkovito prodajo preko različnih spletnih kanalov, morali spoznati zakonitosti spletne prodaje na vseh izbranih kanalih oziroma, da boste za vsak kanal morali izbrati svojega strokovnjaka.
V PREVIDNOST: Izogibajte se strokovnjakov, ki zase trdijo, da so strokovnjaki za VSE spletne kanale, hkrati..

Primeri prodaje preko spleta [po različnih spletnih kanalih].

Spletna prodaja izdelkov [npr. pohištvo, obutev in oblačila, kozmetika,…] preko lastne e trgovine.

Spletna prodaja preko e trgovine je najbolj poznana oblika spletne prodaje, saj je vsem najlažje razumljiva in si jo vsi tudi najlažje predstavljamo. Za spletno prodajo preko e trgovine potrebujete lastno e trgovino v kateri prodajate lastne produkte ali produkte drugih.

Za prodajo preko lastne e trgovine se odločite največkrat, ko imate znane lastne (že izdelane, dobavljene ali v proizvodnji) produkte.

Druga možnost spletne prodaje preko lastne e trgovine je prodaja produktov drugih. V tem primeru vam izdelke proizvajajo drugi, vi pa jih prodajate v svoji spletni trgovini. Te vrste spletne prodaje imajo različne oblike (posredniška spletna prodaja oz. affiliate marketing, dropshipping, idr…).

V različnih primerih spletne prodaje prodaje preko lastne e trgovine, boste v različnih primerih, morali skrbeti za izdajo blaga (logistika), za izdajo računov, za reklamacije, za komunikacijo s potencialnimi strankami, itd…

Različne oblike spletnih prodaj preko lastne e trgovine so se razvile zato, ker z njimi skrb za posamezne aktivnosti, glede na obliko lastne e prdaje, odpade (npr. pri affiliate marketingu vam ni treba skrbeti za izdajo računov, pri dropshippingu vam ni treba skrbeti za logistiko,…). Primer posredniške spletne prodaje je prikazan v enem izmed poglavij, v nadaljevanju.

Če imate dobro in na široko zastavljeno lastno spletno trgovino, je prednost spletne prodaje preko nje, v tem, da jo lahko kasneje, ko je zanjo že vzpostavljen sistem promocije trgovine, dodatno vedno razširite z novimi produkti. 

Za lažjo predstavo je spodaj prikazana zelo poznana in izjemno uspešna spletna trgovina Pohištvo123.si, kjer se prodaja najrazličnejše pohištvo (jedilne mize, regali, spalnice, predsobe, itd…):

.

spletna prodaja e trgovina pohistvo123.si

.

Spletna prodaja izdelkov preko platforme Amazon

Spletna prodaja na Amazonu omogoča, da na trgovinsko platformo Amazon, preprosto “naložite” svoje produkte in jih ponudite uporabnikom Amazona.

Da število zainteresiranih prodajalcev na Amazonu, iz leta v leto, narašča, dokazuje spodnja raziskava (vir 2 – 15 Amazon Statistics You Need to Know in 2021), sicer pa ste najbrž že iz vsakdanjih novic zasledili, da prodaja na Amazonu, še posebej v zadnjem obdobju, ko se večina podjetij, seli na splet, podira vse rekorde:

.

spletna prodaja na amazonu

Spletna prodaja storitev [npr. tečaji, računovodske storitve, obrtniške storitve] preko lastnih spletnih strani. & izdelkov z vnaprej nedoločeno ceno

Spletna prodaja storitev se izvaja preko t.i. lead generation spletnih strani.

Lead generation spletna stran je tista spletna stran, ki je postavljena z namenom pridobivanja povpraševanj oz. drugih oblik sledi (leads) z namenom, da tem “sledem” ponudite vaše storitve.

Pogosto se lead generation spletna stran postavi za storitve in (tudi) izdelke katerih cena ni nujno znana ali določena vnaprej (npr. svetovalne ure) oz. se cena od primera do primera razlikuje (npr. izdelki, izdelani po meri (npr. vgradne omare po meri).

Namen lead generation spletne strani je v prvi vrsti pridobivati sledi (leads)/ oz. povpraševanja za svoje produkte in storitve, nato pa so pridobljena povpraševanja in kontakti posredovani prodajnikom, ki stopijo s potencialnimi kupci v stik in preko prodajnega nagovora poskušajo zaključiti prodajo.

Lead generation spletne strani so primerne za veliko število obrtnikov (npr. ometi, fasade, polaganje parketov, keramičnih ploščic, vse vrste montaž, servisi (npr. računovodska dejavnost, odvetniki, zdravstvene stortive, itd…). Podrobnosti o tem Kaj je lead generation, najdete na povezavi.

Za lažjo predstavo je spodaj prikazana slika ene izmed naših lead generation spletnih strani, preko katere pridobivamo povpraševanja za vgradne omare (vgradne omare so produkt, ki se od stanovanja do stanovanja razlikuje, saj praktično ni dveh omar, ki imata iste dimenzije in isto notranjost (razen v primerih blokovskih stanovanj)):

.

spletna prodaja izdelkov z neznano ceno
Za lead generation spletna stran (www.vgradneomare.eu) generira na leto približno 167.000 € spletne prodaje (podatek 2022).

.

Lead generation spletne strani so tudi primerne za večino spletnih storitev, npr. ponujanje raznovrstnih izobraževanj (tečaji, delavnice, seminarji, mentorstva, ipd…), izdelavo spletnih strani, optimizacijo spletnih strani, itd…

KONKRETNO: spletna stran, na kateri se ravnokar nahajate (MatijaZajšek.com) je lead generation spletna stran, saj ponuja storitve kot so raznovrstni tečaji za spletni marketing, individualna izobraževanja za digitalni marketing, marketinška svetovanja in drugo.

Posredniška spletna prodaja oz. affiliate marketing

Spletna, posredniška prodaja je v fizičnem svetu pravzaprav poznana vsem.

Vsaka fizična trgovina, ki ne prodaja lastno proizvedenih produktov, je pravzaprav posrednik.
Isto velja pri posredniški spletni prodaji.

Tako kot v fizičnem svetu, je tudi na spletu, mogoče biti “posrednik/affiliate”.

Affiliate spletna prodaja deluje tako, da preko svoje trgovine na spletu, prodajate produkte (in storitve) drugih, zaključni nakup pa stranka/obiskovalec spletne strani, naredi v “končni” trgovini (na katero napotite vašega obiskovalca iz vaše spletne trgovine).

Naloga affiliate spletnega prodajalca je, da privabi/pripelje na svojo spletno stran/trgovino, čimveč obiskovalcev, potem pa jih, preko zgrajene povezave do “originalnega ponudnika” prepošlje končnemu ponudniku (pri katerem stranka tudi zaključi nakup). Za to “spletno posredovanje” ste kot posrednik (t.j. affiliate partner) plačani z vnaprej dogovorjeno provizijo.

Posredniška spletna prodaja se vrši s pomočjo affiliate programov, ki delujejo tako, da dobi vsak obiskovalec vaše spletne trgovine t.i. affiliate kodo. Ta pomaga “originalnemu ponudniku”prepoznati iz katere spletne strani je obiskovalec prispel v njegovo spletno trgovino.

Če in, ko se realizira nakup je posrednik (t.j affiliate partner) upravičen do dogovorjene provizije. Ena največjih spletnih platform, na kateri je omogočena posredniška spletna prodaja je Amazon affiliate program oz. Amazon Associates:

posrdniška spletna prodaja amazon velikost
Podatek iz Googla (leto 2022)
Primer iz osebne izkušnje pri posredniški spletni prodaji

Za lažjo predstavo prikazujem spodaj spletno stran, ki je nastala v naši ekipi (med letoma 2013 – 2014), kot ena izmed prvih naših posredniških spletnih trgovin, Omega3.si.

Spodnje posredniške spletne trgovine več ne razvijamo, smo pa v naši ekipi, na njej, v omenjenem obdobju, delali 3 sodelavci. In s pomočjo SEO optimizacije, na njej “targetirali hkrati” na cca. 70 težkih ključnih besed.

posredniška spletna prodaja omega3.si

.

2 NAMIGA IZ OSEBNE IZKUŠNJE PRI POSREDNIŠKI SPLETNI PRODAJI:

– Če razmišljate, da bi sami postali posredniški spletni prodajalec, pred sodelovanjem z dobaviteljem, dobro preberite pogoje sodelovanja.
Če je le mogoče, se povežite s tistimi dobavitelji, ki omogočajo, da na svojih spletnih straneh, prodajate več produktov različnih dobaviteljev, hkrati. Če posredujete pri prodaji produktov preko spleta samo za enega dobavitelja, lahko pridete v težave, če vaš dobavitelj spremeni pogoje poslovanja.

– Če, kot spletni prodajalec, razmišljate o tem, da bi sami razširili svojo prodajo tako, da bi svoje produkte ponudili spletnim posrednikom (affiliate prodajalcem), potem upoštevajte, da je za učinkovito spletno prodajo čez affiliate, potrebno skrbeti za dobro promocijo vaše affiliate priložnosti, kakor tudi za ustrezno nagrajevanje in promocijo najboljših prodajalcev.
Precej affiliate prodajnih sistemov ne živi dolgo, ker predstavlja podjetjem affiliate prodaja, samo enega izmed spletnih kanalov, posebej v globino pa ga ne razvijajo.

Kako se lotiti spletne prodaje

Tako kot pri vsaki drugi stvari, je, tudi pri vpeljevanju spletne prodaje, smiselno, da, namesto, da takoj skočite v “prazen bazen”, najprej naredite načrt kako se boste prodaje preko spleta, sploh lotili.

Načrt spletne prodaje naj vključuje najprej definicijo produkta/produktov, ki jih imate namen tržiti.

Od vrste produktov, ki jih nameravate tržiti na spletu, bo odvisno na kateri spletni, prodajni platformi, se vam bo smiselno najprej začeti ukvarjati s prodajo, od izbire produktov in storitev pa je tudi odvisno na katerih spletnih kanalih, boste najprej začeli s svojo prodajo..

Kako izberete storitve in produkte za spletno prodajo.

.Na internetu se praktično prodaja (in proda) vse.

Poglejte raziskavo, ki prikazuje kaj se na spletu najboljše prodaja (vir 7):

kaj se na spletu najboljše prodaja
Na vrhu (svetovne) spletne prodaje so oblačila in z modo povezani izdelki, knjige, turistični produkti in storitve, dogodki (koncerti, seminarji, itd…), IT storitve, itd…

Uspeh pri spletni prodaji ni odvisen toliko od tega ali imate pravi produkt ali storitev, ampak bolj od tega ali prodajate pravilno (in na pravih spletnih kanalih).

Kako preverite ali se vaši izdelki in storitve splačajo prodajati na Googlu

Produkte in storitve za prodajo preko Googla lahko najdete npr. z raziskovanjem ključnih besed, ki jih uporabniki Googla, vtipkujejo ali izgovarjajo v Google.

Spodaj poglejte koliko uporabnikov Googla se zanima za najrazličnejše majice. Če bi radi prodajali majice, je na Googlu, več kot očitno, (zelo zadovoljivo) povpraševanje za majice:

.

spletna prodaja Google majice
Orodja, pristopi in kako se lotiti raziksovanja ključnih besed, ki jih uporabniki Googla, vtipkujejo v iskalnik, so podrobneje opisana na povezavi Kompleten vodič za iskanje in analizo ključnih besed. V Sloveniji, na Googlu, preko lastne spletne trgovine, npr. majice in ostali tekstil prodaja zelo veliko znanih podjetij (npr. tekstil Euroton).

.Druga možnost, kako se odločite kaj prodajati na spletu (če nimate lastnih produktov in storitev), je prodaja tistega, kar že drugi (uspešno) prodajajo na spletu.

.

V letu 2020 so se na spletu najboljše prodajali (vir 3)

.

 • pripomočki za telovadbo doma (napihljive žoge, uteži, elastike,…)
 • namizne igre 
 • kozmetični izdelki
 • pripomočki za telefone (t.i. gadgets, ovitki, brezžični polnilci, leče za telefonske kamere, itd…)
 • zaščitne maske
 • leče za telefonske kamere
 • oblačila in obutev
 • najrazličnejše kamere za domačo varnost
 • ojačevalci wifi omrežij
 • dodatki za namizne računalnike (zvočniki, miške, stojala, košarice za pisala, itd….)
 • pohištvena oprema

.

Uporaben video o tem kako zastaviti spletno prodajo:

.

.

Kako se odločite ali boste spletno prodajo razvijali sami ali s pomočjo drugih

Po tem, ko ste izbrali katere produkte boste začeli prodajati na spletu, je smiselno, da si najprej odgovorite kako se boste lotili prodaje.

.

Za tiste, ki že imamo (pozitivne) izkušnje s spletno prodajo, je logično, da se bomo prodaje vsakega naslednjega produkta, najbrž lotili kar sami. Tisti pa, ki šele začenjate s prodajo svojih prvih produktov in storitev preko spleta, pa imate dve možnosti:

.

 • prodajate sami in vkalkulirate čas/denar/znanje/energijo, ki so potrebnia, da boste prišli do prvih prodaj
 • prodajate preko že izkušenih prodajalcev

.

Prednosti in slabosti obeh opcij:

.

Če se spletne prodaje lotite sami:

.

Razvijanja spletne prodaje se lahko lotite sami, če imate predznanje in izkušnje najmanj na tistem kanalu, kjer prvenstveno mislite izvajati prodajo vaših produktov in storitev (npr. že uspešno prodajate druge produkte na Googlu, Amazonu, LinkedIN-u, Facebook-u, itd…).

.

Za prodajo preko Facebook kanala, je priporočljivo, da obvladate t.i. paid Facebook Advertising (plačljivo oglaševanje na Facebooku), številne marketinške študije (vir 4) namreč dokazujejo, da je organska (neplačana) prodaja/promocija artiklov praktično “metanje časa” skozi okno, ker se bistveno večja prodaja na Facebooku, ustvari, če na Facebook-u zakupite reklame.

.

Spodnja študija prikazuje kako organski/neplačan doseg objav na Facebook-u, skozi leta, pada:

facebook organski doseg

Prednosti Facebook spletne prodaje so v tem, da lahko za res majhne marketing budžete, targetirate na ciljno publiko, glede na njihove različne  interese, hobije, lokacijo, starost, ipd…:

.

facebook placljivo oglasevanje

..

Podobno se lahko spletne prodaje lotite sami tudi na Googlu. Poti oglaševanja oz. povečevanja vidnosti/obiskovalcev v spletno trgovino ali na spletno stran, sta dve: s pomočjo Google Ads ali s SEO optimizacijo spletnih strani

.

Prednost Google Ads oglaševanja je v tem, da svojo publiko iščete na podlagi njihovega namena (t.i. search intent) zakupite tiste ključne besede, ki jih v Google vtipka vaša ciljana publika. Vaš oglas se v tem primeru prikazuje za točno določene, vam pomembne besede.

.

Seveda obe spletni platformi omogočata, da si nastavite želen budžet, kdaj se naj vaš oglas prikazuje, kako dolgo naj traja oglas in še en kup drugih nastavitev, za optimalen izplen iz plačljivih kampanj pa si napredni uporabniki spleta nastavijo cilje in skozi uresničevanje ciljev, spremljajo upravičenost stroška v tovrstno reklamo.

Kdaj uporabiti Google Ads in kdaj SEO optimizacijo, prikazuje spodnja slika (vir 5):

.

seo vs google ads
 • kdor potrebuje hitre rezultate iz spletne prodaje na Googlu, naj uporabi Google Ads
 • tistega, ki zanima dolgoročna in stabilna rast prodaje na Googlu, naj izbere SEO optimizacijo. Kaj vse pokriva Google optimizacija, opsiujem na blogu Seo-Praktik.si

.

Če se odločite za zunanjo pomoč pri spletni prodaji:

.

Pri outsourcanju spletne pomoči za spletno prodajo je vedno v prvi vrsti vprašanje, koliko vašega budžeta bo šlo dejansko za prikazovanje oglasov, koliko pa v žep tistemu, ki vam kampanjo nastavi, vodi in/ali upravlja.

Za outsourcing se v bistvu odločajo večja podjetja pri večjih in renomiranih spletnih agencijah, manjši in srednje veliki podjetniki pa se za outsourcing pri nastavitvi in upravljanju plačljivih kampanj odločajo, če se z neko kampanjo mudi (recimo v primeru prodajne akcije ob npr. novem letu, ipd..).

Večina freelancerjev svojo spletno pot preko plačljivih kampanj sicer poskusi, ko in, če ugotovi, da pa iz njih ni želenega izplena, pa se začne o spletnem nastopu in oglaševanju, ponavadi učiti sama.

Kako izbrati ustrezen spletni, prodajni kanal

.

Opis in delovanje različnih digitalnih kanalov, najdete na povezavi Digitalni marketing za začetnike. V največji meri, podjetniki, za prodajo preko spleta, izbirate med email marketingom, Google Ads, prodajo na družabnih omrežjih ter SEO optimizacijo spletnih strani.

.

Če boste najeli zunanjo pomoč pri spletni prodaji, potem ta ponavadi kar sama predlaga, kateri spletni kanal izbrati najprej.

.
Če bo spletna prodaja potekala pod vašim okriljem, potem se ponavadi, največ začetnikov iz spletne prodaje, loti SEO optimizacije (ker ta ne jemlje direktnega denarja iz žepa), čeprav vzame ogromno časa.

.

Spodnja študija prikazuje rezultate učinkovitosti trženja preko različnih spletnih kanalov (vir 5 – SmartInsights):

.

.

Med najbolj uporabljanimi in učinkovitimi spletnimi kanali za prodajo preko interneta so:

.

.

Je pa izbira kanala in učinkovitost posameznih kanalov, precej odvisna od tega kakšen je vaš produkt oz. storitev:

.

 • če prodajate drobne izdelke in storitve, za katere se odločajo kupci tudi stihijsko/hitro in impulzivno (npr. zapestnice, poslikava nohtov, obutev, oblačila, kozmetika, majhna darila), je primeren spletni kanal Facebook (s plačljivimi oglasi).
 • če prodajate storitve, sta seo optimizacija in vsebinski marketing bolj primerna kanala.
 • če imate affiliate/posredniško spletno stran, je dober kanal seo optimizacija.
 • če produkt zahteva ogromno razlage, je lahko dober tudi video kanal (youtube).

.

Spodaj so izračunane stopnje klikabilnosti, segmentirane po panogah in oglaševane čez Google Ads, mobilni prikazi (vir 6). Slika pove, da se splača zelo dobro premisliti na katerem kanalu boste oglaševali svojo panogo:

.

ctr po panogah google ads

.

Ne glede na to kateri kanal boste izbrali, je pred targetiranjem in gradnjo publike na njem, treba dobro naštudirati ciljno publiko.

.

Kako izberete taktiko spletne prodaje

.

Ko imate izbran produkt oz. storitev ter kanal spletne prodaje, se morate še odločiti za taktiko spletne prodaje. Taktika spletne prodaje pomeni kako boste na izbranih spletnih kanalih, nastopali.

..

Za grajenje zavedanja o vašem podjetju, storitvah in produktih (awareness, branding) nastopite z drugačnimi vsebinami (in cilji) kot recimo za sprožanje spletnega nakupa oz. povpraševanja.

Zavedanje o znamki gradite s članki, oglasi, webinarji in plačljivim oglaševanjem.

.

Spodnja slika prikazuje kateri spletni kanal in katero taktiko uberite za doseganje različnih marketinških in prodajnih ciljev:

.

.

Sprožanje nakupa oz. povpraševanje dosegate s pričevanji strank, s prikazanimi primeri (case studies,….).
Željo pri strankah vzbujate z brošurami, mikrospletnimi stranmi, prezentacijami, ipd…

.

BONUS NAMIG: V primerih, ko vaša spletna prodaja ne bo zajemala prodaje lastnih produktov ali storitev, priporočam, da podjetje/dobavitelja, za katerega nameravate razvijati svojo spletno prodajo, predhodno dobro preverite. Plačilna sposobnost, boniteta podjetja, izkaz poslovnega izida, ipd… vam naj obvezno postanejo informacije za odločitev. Da ne bo kasneje, ko boste prodajo že pripeljali do neke točke, težav (p.s.: pišem iz izkušenj). Bonitete podjetij najlažje preverite na povezavi.

Viri:

1 – Retail e-commerce sales worldwide from 2014 to 2023
2 – 15 Amazon Statistics You Need to Know in 2021
3 – 50 Top Trending Products to Sell Online At Your Ecommerce & Dropshipping Store in 2020
4 – Google Ads or SEO: Which Option is Best For Your Business
5 – Email marketing is still worth taking seriously
6 – Digital Marketing Benchmarks Cheat Sheet 
7 – Trending products to sell online and what makes them click?