Vsebinski marketing [Prikaz primerov, ki delujejo]

Vsebinski marketing je marketinški pristop, ki deluje na principu ustvarjanja vsebin, ki pritegujejo nove obiskovalce k ogledu vaših spletnih strani.

V tem zapisu je s primeri prikazano, kako zgleda vsebinski marketing za različne potrebe spletnih strani. Prepričan sem, da “teorijo”, o tem kaj je vsebinski marketing in kako deluje, lahko preberete na marsikateri drugi spletni strani, zato sem v tem zapisu želel s primeri pokazati kako dejansko vsebinski marketing zgleda v praksi.

Primeri ustvarjanja spletnih vsebin so prikazani za:

.

.

Primer spletne vsebine za vstopno spletno stran

.

Prvi primer, spodaj, prikazujem kar iz vstopne spletne strani, moje druge spletne strani Seo-Praktik.si, ki jo gradim in razvijam specifično za področje optimizacije spletnih strani.

Za vsebine na vstopnih spletnih straneh je značilno, da vsebujejo unikaten pozdrav, unikatno sporočilo (ki obiskovalcem vstopne strani da takoj vedeti v čem se predstavljena spletna stran, razlikuje od konkurence (t.i. unique selling proposal), hkrati pa so vsebinsko zapisane z besedilom, ki je SEO optimizirano na blagovno znamko imena podjetja ali primarno ključno besedo, ki predstavlja paradnega konja posla spletne strani.

Iz spodnje slike vam bo kristalno jasno, da je vsebina na vstopni spletni strani Seo-Praktik.si, optimizirana za ključno besedo spletna optimizacija:

.

.

p.s.: medtem, ko opazujete zgornjo sliko, je čisto možno, da je dejanska vsebina in izgled, na vstopni spletni strani Seo-Praktik, že spremenjena (ker vsebino na vstopni strani ves čas testiram, spreminjam in dodatno optimiziram).

.

Če boste slučajno kliknili na vstopno spletno stran Seo-Praktik.si, boste opazili, da se tudi vsebina v nadaljevanju vstopne strani, nadaljuje tako, da vključuje ključno besedo “spletna optimizacija”:

.

Poglejte spet sliko:

.

Vsebina, ki je spisana za vstopno spletno stran, NE SME, prepogosto vsebovati ključne besede, za katero je optimizirano spisano besedilo. Namesto prepogostega ponavljanja iste ključne besede, uporabite raje sinonime in sorodne ključne besede (pomagajte si z: Naučite se uporabljati ključne besede kot strokovnjak – Vodnik).

.

Dodatne, uporabne napotke za optimizacijo spletnih strani, sem objavil tudi tukaj, na osenem blogu, v članku Optimizacija spletnih strani v letu 2021.

.

Vsebinski marketing pristajalnih spletnih strani (t.i. landing pages)

.

Za pristajalne strani (lahko za produkte v spletnih trgovinah ali storitve) je značilno, da je njihov primarni cilj, konverzija. Želeti si konverzije na pristajalnih spletnih straneh, pomeni, da si želimo, da obiskovalci iz pristajalne spletne strani, naredijo naslednji korak (oddajo zanimanje, opravijo nakup, oddajo svoj elektronski naslov, itd…).

Spletna vsebina na pristajalnih spletnih straneh mora biti napisana tako, da je osredotočena na konverzijo (dostikrat to pomeni, da obiskovalcem strani NE OMOGOČA drugega izhoda kot, da izvedejo naslednji korak).

To pomeni, da pri ustvarjanju vsebine za pristajalne spletne strani, odstranimo VSE notranje in zunanje povezave na druge spletne strani, hkrati pa pazimo, da pri vsebini, nismo preveč “posiljivi” (saj bodo obiskovalci, v tem primeru, prej zapustili stran (in si nas zapomnili kot “posiljive”).

Postopek, ki vodi obiskovalce pristajalnih strani h konverziji mora biti LOGIČNO in SUBTILNO nadaljevanje zgodbe, ki jo sporoča vsebina pristajalne strani. Ne velja pa to pri ustvarjanju vsebin za prodajne pristajalne strani, kjer smo lahko “očitno prodajni”, ker obiskovalci teh strani PRIČAKUJEJO PONUDBO in CENO.

.

Vsebinski marketing za opise produktov v spletnih trgovinah

.

Prikaz vsebinskega marketinškega ustvarjanja pri opisovanju produktov v spletnih trgovinah, prikazujem na dveh primerih:

.

Prvi primer je slovenska, zelo znana, spletna trgovina TopIzbira.si, ki prodaja ovitke za telefone in pametne ure ter zapestnice:

Vsebina za splet NI samo pisanje besedil za vstopno spletno stran in pisanje spletnih vsebin za pristajalne strani. Z namenom čim bolj učinkovite prodaje preko spletnih trgovin, je pomembno tudi, da so opisi v trgovinah vsebinsko čim bolj bogati. Na sliki je vsebina opisa pametne ure, izpostavljena v različnih formatih: slike (1), kratek (SEO optimiziran) opis produkta (2), video vsebina (3) in vsebina v obliki naštevanja lastnosti (4). Čimbolj pestro upoštevanje vsebin različnih formatov (t.i. reach media) vpliva na boljšo uvrstitev spletne stran, v Googlu, posledično pa to pomeni več obiskovalcev spletne trgovine (vir: Does content performance impact SEO rankings). Priporočam: SEO vsebine, ki najbolj pomagajo pri optimizaciji spletnih strani

.

Vsebinski marketing pri opisovanju kategorij izdelkov v spletnih trgovinah

.

Drugi primer, ki se pravtako “dotika” kreacije spletnih vsebin v online trgovinah, je primer napisane vsebine za kategorijo izdelkov v spletnih trgovinah. Kar se tiče vsebin za potrebe marketinga, namreč ni dovolj, da v trgovinah, pripravite vsebine samo za produkte, ampak tudi vsebine za kategorije produktov.

Spodaj poglejte primer vsebine za kategorijo regalov za dnevne sobe v spletni trgovini Pohištvo123.si:

.

Vsebina za opise kategorij, bi po SEO pravilih, morala biti opisana z med cca. 150 do 250 besedami, hkrati pa bi opis kategorije moral upoštevati tudi vsa ostala SEO pravila, ki jih sicer upoštevate pri pisanju ostalih vrst spletnih vsebin.

.

DODATEN NAMIG PRI STRUKTURIRANJU VSEBIN ZA KATEGORIJE IZDELKOV V SPLETNI TRGOVINI: Izdelke v trgovinah poimenujte s ključnimi besedami, ki jih uporabniki Googla, dejansko vtipkajo v Google. Poimenovanje kategorij “na pamet”, ne pa na podlagi analize ključnih besed, je ena najpogostejših napak, zaradi katerih se spletna trgovina, ne znajde visoko v iskalniku Google. Ključne besede (in strukturo kategorij izdelkov v spletnih trgovinah) načrtujte PRED izdelavo spletne trgovine.

.

Spletna vsebina za kontaktno spletno stran

.

Vsebinski marketing kontaktne spletne strani je v eni zadevi zelo podoben ustvarjanju vsebin za pristajalne strani. Cilj vsebine na kontaktni strani je oddaja kontakta (po možnosti na način, da ga lahko izmerimo).

Če kontaktno spletno stran vsebinsko načrtujemo tako, da znamo iz nje izmeriti koliko kontaktov dejansko “generira”, imamo osnovo, da konverzijo generiranih kontaktov, v prihodnosti celo izboljšujemo. Sicer pa mora vsebina na kontaktni spletni strani, zraven zasledovanja cilja oddaje kontakta, vsebovati še:

.

 • social proof (dokaz, da dejansko obstajamo in, da smo aktivni)
 • reference (v kolikor niso te navedene že na strani “o nas”). Reference naj bodo opisane s čim bolj natančnimi opisi dodanih vrednosti, ki so jih kupci oz. poslovni partnerji dobili od sodelovanja z vami oz. od nakupa iz vaše spletne trgovine)
 • različne (merljive) možnosti oddaje kontakta
 • predvsem pa enostavno in hitro možnost oddaje kontakta

.

NAMIG: če je mogoče, poskušajte vsebino na kontaktni strani, zasnovati tako, da z njo tudi SEGMENTIRATE oddana zanimanja in povpraševanja.

..

Vsebina za spletno stran “o nas”

.

Vsebinski marketing t.i. about us spletne strani je “mešanica” pristajalne spletne strani in kontakt strani. “About us” stran naj vsebuje vsebino katere cilj je, v prvi vrsti, konverzija (v povpraševanje, nakup, oddajo e naslova,…).

.

Uporabne prakse, ki jih upoštevajte pri vsebini za strani “o nas”, so:

 • uporabljajte dejstva, ne PR puhlic v promocijske namene. Če je vaša spletna stran že zasnovana tako, da ste obiskovalce pritegnili, da kliknejo na vašo “about us” page, vam, na njej, ni potrebno več “zganjati” promocije.
 • vsebino usmerite v gradnjo zaupanja (namesto vele nazivov CEO, dr., executive, itd… usmerite zgodbo v to, da se prikažete v sproščeni luči).
 • obiskovalcem jasno povejte kaj potrebujete od tistih, ki se odločijo za sodelovanje z vami (generirana povpraševanja so STROŠEK, zato si želite, da preko strani “o vas” oddajo zanimanje za sodelovanje le tisti, za katere dejansko lahko opravite svojo storitev).
 • pri vsebini bodite natančni (primer: Namesto: “smo podjetje, ki vas prestavi višje na internetu”, je boljše: “z nami boste v letu dni dosegli najmanj 60% rast obiska spletne strani”).
 • bodite zanimivi
 • spodbujajte povezanost (čez npr. družabna omrežja)
 • vključite slike vas in vaše ekipe v akciji (primer krasne, jasne, zelo enostavne strani “o nas” poglejte na povezavi (spletna stran ETC Adriatic).

.

NAMIG: Večina “abous us” strani pozabi na to, da se tudi te strani splača SEO optimizirati za uporabne/prodajne/zanimive ključne besede. Medtem, ko sem tudi sam, ob postavljanju spletne strani MatijaZajšek.com, okrog leta 2013, pozabil na optimizacijo “o meni” spletne strani, sem na SEO-Praktik-u (ki sem ga postavljal leta 2018), spletno optimizacijo, že upošteval. Stran “o nas” na SEO-Praktik-u, je optimizirana za kar dve ključni besedi: “seo strokovnjak” in “seo svetovanje”. Poglejte sliko spodaj:

.

Ustvarjanje spletne vsebine za email marketing

.

Vsebine za email marketing načeloma zasledujejo 2 cilja: prodajo in negovanje/nežno opominjanje naše baze elektronskih naslov, o naših produktih, storitvah in obstoju.

Tam kjer je cilj email marketinga, prodaja, logično, vsebinski marketing vključuje pripravo marketinško privlačnih in prodajnih tekstov. Besedišče te e pošte dostikrat vključuje besede, kot so: ugodno, poceni, akcija, samo še nekaj časa, ipd….. Vsebina za negovanje kontaktov preko email marketinga, po drugi strani, pogosto vsebuje prikaze primerov dobrih praks, uporabne nasvete, praktične napotke in podobno.

Obe “vrsti” email marketinga (prodajni email marketing & negovalni email marketing), se spopadata z istimi izzivi:

 • kako z vsebino (v e sporočilih) izboljševati klikabilnost na e novice
 • kako z vsebino (v naslovih email sporočil) izboljševati open rate (stopnjo odpiranja e sporočil)
 • kako dosegati nizko stopnjo odjav od email vsebin
 • kako izboljševati stopnjo prijav na email vsebine

.

Vsebinski marketing za ustvarjanje bloga na spletni strani

.

Vsebinski marketing (t.i. content marketing), s pojmoma bloganje in blog marketing, povezuje največja skupina ustvarjalcev spletnih vsebin, blog marketing za spletne strani, pa velja za eno najbolj trajnih in učinkovitih metod pridobivanja novih obiskovalcev ter vračanja starih obiskovalcev na spletne strani.

Spodaj je slika raziskave (vir), kjer so različni vsebinski ustvarjalci, ocenjevali kateri spletni kanal in spletna aktivnost, prispeva najbolj k povečanju obiskovalcev na spletno stran:

.

K popularnosti ustvarjanja vsebin za potrebe marketinga, s pomočjo bloganja, precej prispeva enostavnost platform, ki omogočajo blog marketing (npr. velika večina blog marketingašev nas ustvarja na WordPressu), hkrati pa tudi to, da vsebine v blog zapisih pomagajo obiskovalcem spletnih strani, podrobneje spoznati podjetja in njihovo zgodbo.

.

Vsebine na blogu lahko uporabimo za RAZLIČNE namene:

 • prikaze dobrih praks
 • naznanitve novih izdelkov
 • predstavitev naše zgodbe
 • promocijo odprtja novih obratov in salonov
 • za nagovarjanje različnih publik
 • če blogamo učinkovito, lahko na podlagi kakovostnih zapisov na blogu, zasnujemo tudi ves ostali spletni marketing !!!

.

Spodaj si poglejte 2 primera blog marketinga, kjer je spletna vsebina spisana za 2, povsem različna namena:.

Prvi primer prikazuje vsebino v kateri je opisan 1, POSAMEZEN team building program (ekološkega posestva Trnulja (vožnja z električno kočijo)).

.

.

V prvem primeru (zgoraj) je uporabljen blog zapis za predstavitev enega produkta.

V drugem primeru (spodaj) je blog vsebinski marketing uporabljen za daljšo tematiko “o varčevanju”, tako, da levi meni obiskovalce spletne strani TriglavSkladi, vodi od poglavja do poglavja, po več, različnih blog zapisih:

.

NAMIG: Če se že odločate za vsebinski marketing s pomočjo bloganja, se lotite bloganja tako, da z enim blog zapisom, “ubijate več muh na en mah“. Vsebine pišite tako, da so uporabne, berljive, deljive in ostanejo bralcem v spominu, hkrati pa z njimi poskušajte dosegati maksimalno dobre uvrstitve v iskalniku Google. Sicer je zato potreben trening pisanja, se pa bo učinek bloganja, če se boste zverzirali, da postanete res dober SEO pisec, poznal še dolgo, saj kakovostne blog vsebine, ostanejo na prvi strani Googla, tudi po več let.

.

Povzetki

.

Kaj je vsebinski marketing?

Vsebinski marketing je trženje na spletu s pomočjo vsebin. Spletne vsebine se med seboj razlikujejo: tekstovne/besedilne vsebine (opisi produktov v spletnih trgovinah, blog zapisi, besedila na pristajalnih straneh, besedila na vstopnih spletnih straneh, vsebine na straneh o nas, besedila v objavah na družabnih omrežjih, itd…), video vsebine (za marketing na YouTube), audio vsebine (za podcaste), pdf katalogi, vodniki in brošure, slikovne vsebine (za objave na družabnih omrežjih, infografike,..). Prikaz primerov rabe različnih vrst vsebin.

Kako deluje vsebinski marketing?

Delovanje in učinke vsebinskega marketinga merimo glede na namen posamezne vrste spletnih vsebin. Primeri: infografike ponavadi izdelujemo z namenom promocije na družabnih omrežjih (katere namen je pridobivanje novih sledilcev), blog zapise (in ostale SEO vsebine) največkrat pišemo zato, da povečujemo število obiskovalcev spletne strani, video vsebine ustvarjamo z namenom targetiranja in informiranja ciljne publike na YouTube, prodajna besedila v trgovinah in na pristajalnih straneh ustvarjamo z namenom izboljševanja konverzij obiskovalcev spletnih strani v kupce, pdf vodnike ustvarjamo z namenom večanja baze elektronskih naslov, ki jih nato targetiramo z email marketingom.

Kdo izvaja vsebinski marketing?

Vsebinski marketing izvajajo spletne agencije, blogerji in svetovalci za marketing ali marketing službe znotraj podjetja. Osnova za učinkovit vsebinski marketing je predhodno kakovostno/natančno zastavljen načrt vsebinskega marketinga (ṫ.i. marketinška strategija), ki odgovori na vprašanja s katerimi vsebinami, s koliko (izobraženega) kadra ter s koliko energije (časa, stroškov), bo podjetje izvajalo marketing na katerih spletnih kanalih. Z namenom doseganja neodvisnosti od drugih izvajalcev vsebinskega marketinga, se vse več podjetij odloča za to, da znanja vsebinskega marketinga pospravijo “pod svojo streho”.

Katere so prednosti vsebinskega marketinga?

Prednosti vsebinskega marketinga so: – možnost nastopanja, trženja in promocije podjetja, na različnih spletnih kanalih, – postopna gradnja svoje ciljne publike (npr. sledilcev na družabnih omrežjih, bralcev bloga,…) – možnost nenehnega razvoja pripravljanja kakovostnejših vsebin, – možnost izgradnje učinkovite spletne prodaje brez plačevanja za spletne oglaševalske kampanje.

Katere so pomanjkljivosti/slabosti vsebinskega marketinga?

Vsebinski marketing zahteva čas. Podjetjem, ki strmijo k takojšnjim spletnim rezultatom (npr. zaradi sezone, ki jo morajo “izkoristiti” za boljšo prodajo), se bolj priporočajo plačljive, spletne oglaševalske kampanje (npr. zakup ključnih besed preko Google Ads ali plačljivo oglaševanje na Facebooku, Instagramu, LinkedIn-u,…). Zraven učinkov vsebinskega marketinga, ki pridejo šele po določenem času, je za ustvarjanje različnih vrst spletnih vsebin, potreben tudi specifičen kader (dizajnerji in grafiki za infografike in slike, video producerji za video vsebine, copywriterji za blog zapise).

Kakšna je cena vsebinskega marketinga?

Cena vsebinskega marketinga je odvisna od količine, vrste in dinamike izdelave in promocije spletnih vsebin. Cene infografik se gibljejo okrog 90€, cene ustvarjanja blog zapisov se gibljejo med 35€ in 90€, cena ustvarjanja podcasta je odvisna od audio opreme in lahko znaša od 500€ na mesec, naprej. Celotno ceno za vsebinski marketing, opredeli strategija vsebinskega trženja (ki mora odgovoriti tudi na to, kdaj bo, z ustvarjanimi vsebinami, dosežena točka ROI (return of investment)).