Dokaz, da izbor domene, vpliva na konverzijo

Zdaj, ko sem tako lepo, “padel not” in delim konkretne, step by step, nasvete o tem kam klikniti, kaj pogledati in kako narediti, da naš spletni nastop napreduje, me je prešinilo, da nobene “modre” nisem napisal še o konverziji.

Nimam se za ekstra “konverzijskega strokovnjaka”, a, če nek moj, aktualen in šele leto dni stari spletni projektek, prinaša skoraj 250 povpraševanj na mesec (brez plačjivih reklam), ni vrag, da boste v spodnjem zapisu našli kakšno koristno zase.

Še posebej, ker tudi sam ne spadam med tisto elito podjetnikov, ki si lahko privoščijo drage konverzijske teste, Crazy egg in Heat map spremljanja, kaj se dogaja na naših spletnih straneh, ampak se izboljševanja konverzije učim iz lastnega dela, poskusov in spremljanja rezultatov.

Za tiste, ki zgornji izrazi, niso še domači:

 • Crazy Egg je spletna stran, ki spremlja premike miške po spletni strani in tako pomaga razumeti zakaj obiskovalci naše spletne strani, ne konvertirajo (video z razlago o tem kaj je Crazy Egg, na povezavi).
 • Konverzijski testi so v bistvu metoda, kjer različnim skupinam obiskovalcem, pokažemo različne izglede spletne strani (recimo jim izgled A, B in C). In nato merimo, kateri izgled spletne strani nam prinaša boljši rezultat. Tole recimo počne Optimizely.
 • Heat map pa je v bistvu način, ki meri čemu na spletni strani, spletni obiskovalci, najbolj posvečajo pozornost. Ena, takšna bolj poznana reč, je PtEngine Heatmap.

Kot rečeno zgoraj, vse te reči stanejo (in to niti ne malo), zato si povprečen podjetnik, z njimi, vsaj dokler ne dozori spoznanje kako pomembno je razumeti percepcijo naše spletne strani iz obiskovalčevih oči, težko kaj pomaga (oz. težje razume).

A to vseeno ne pomeni, da je edina pot do izboljšanja konverzijskih rezultatov skozi nakup dragih orodij, ki konverzijo spremljajo.

.

*********

.

Nekaj konverzijskih profesionalcev (iz tujine), nam potrjuje, da v bistvu dobra konverzija ni nujno pogojena s temi orodji:

 • Kdor redno spremlja npr. blog Conversion Rate Experts, bo ugotovil, da je za dobro konverzijo potrebno še marsikaj drugega, kot samo zgornja orodja.
 • Blog UsabilityHour zagovarja, da je visoka stopnja konverzije odvisna od uporabne vrednosti spletne strani.
 • Zelo koristna in uporabna na temo konverzije (tudi brez nakupa dragih orodij) je stran Conversion XL.
 • Če vas zanima, kako zgleda dobro konvertirajoča stran v praksi, pa proučujte spletno stran OkDork.com.

Ker smo v Sloveniji, in, ker nas seveda drag nakup konverzijskih pripomočkov ne mika in, ker bi samo radi za začetek “videli” dva ali tri nasvete v zvezi z izboljšanjem konverzije “po domače”, v nadaljevanju nekaj izkustvenih na temo konverzije, opisujem tudi sam.

Priporočam, da razmeroma dolg prikaz, preberete.

.

**************

.

Konverzija spletne strani iz moje spletne telovadbe

.

Prva stvar, ki sem jo sam izkusil pri tem, ko “mi je še zelo šlo” za nohte, da moji spletni projekti super dobro konvertirajo, je bila, da si sploh razčistim, kaj konverzija sploh je in kakšna je kaj povprečna stopnja konverzije na splošno. Toliko, da vidim ali sam s svojimi rezultati tolčem po povprečju, ali sem na dnu ali pa “slučajno” moji konverzijski rezultati štrlijo iz povprečja.

Po domače in po mojem razumevanju, je konverzija rezultat, ki se zgodi kot posledica naših naporov na spletni strani:

 • če imamo namen s spletno stranjo loviti nove e naslove (da jih kasneje negujemo in božamo s koristnimi vsebinami in občasnimi prodajnimi akcijami), je konverzija vsak na novo pridobljen e naslov iz spletne strani
 • če je namen naše spletne lepotice, pridobivati povpraševanja po produktih, je konverzija preprosto vsako pridobljeno povpraševanje
 • če je namen naše spletne strani, da si čim več ljudi potegne dol nov katalog in odda svoj e naslov, je konverzija pač vsak tak “poteg”.

Nobena strašna znanost.

Dobro je vedeti to, da nikjer ne piše, da mora naša spletna stran, imeti samo en konverzijski cilj.
To si le zapomnite (pomen tega boste videli v nadaljevanju).

Druga stvar, ki je pomembna (vsaj zame) pri razumevanju konverzije, je, da pojem “konverzija spletne strani” ni noben strašen bau, bau. Kot boste videli v nadaljevanju, ni konverzija nobena strašna znanost, ampak je lahko dobra konverzija posledica, zdravega in logičnega razmišljanja.

Gremo kar po vrsti (kot vedno razlagam na podlagi svojih izkušenj in svojega spletnega “mahanja” na različnih projektih):

.

**************

.

Na boljšo stopnjo konverzije vpliva že sam izbor spletne domene. Kdor me pozna, ve, da sem pred leti svojo prvo spletno prodajo želel razviti čez blog z domeno ProdajaProdornih.
To je blog, kjer se danes družimo različni ljubitelji spletne prodaje in, kjer se vsak po svoje trudimo prispevati koristne napotke za te, ki jih pač zanimajo različne oblike prodaje.

ProdajaProdornih je pred leti bila moj prvi, samostojni spletni projekt (danes je v lastni drugih in sem na njej, samo gost in sodelujoči). V njenih začetkih sem sam preko nje poskušal prodajati moje preljubo pohištvo in mizarske storitve in v bistvu vse, samo, da preživim.

Predstavljajte si zdaj človeka, ki je priletel na spletno stran ProdajaProdornih, skozi sicer dobro napisan in uvrščen članek in na njem bral nasvete o pohištvu.

.

Kakšna je prva percepcija tega človeka?

.

Prva percepcija vsake spletne strani (ki nam še ni poznana) je vidna na Googlovi strani, kjer je izlistanih teh famoznih 10 prikazov, ki se prikažejo na podlagi tega, kaj nekdo vtipka v Google.

Če je nekdo (takrat, v davni preteklosti) vtipkal “vgradne garderobne omare”, se mu je prikazala naslednja devica Marija:

.

konverzija spletne strani

.

 • Kaj si misli spletni uporabnik, ki med ostalimi spletnimi zadetki, zagleda označenega?
 • Da je to spletna stran nekega mizarstva? Ne.
 • Da je to spletna stran nekega proizvajalca vgradnih omar? Ne.
 • Da je to…. kaj?

Spletni obiskovalec, bo na tako prikazan zadetek (s takšno domeno), že pred vhodom v “spletno štacuno” zmeden.
In zmeda ne pripomore h konverziji p
reprosto zato, ker zmeden kupec potrebuje dodatno razlago.

Če vstopimo v Mercatorjevo trgovino v katero vstopamo 14 let vsak teden vsaj dvakrat, nam je kristalno jasno, da napora za nakup in najdbo reči, ki smo se jo namenili kupiti, za to ne bomo potrebovali nič. Mercatorju, da prodaja živila, tudi verjamemo.

V zgornjem primeru se obiskovalcu na vhodu v štacuno niti ne sanja kaj za vraga je ProdajaProdornih.

Da tole ni “teorija”, podprem s slikami:

Nekaj časa, je tiste, ki so čez zgornje čudo, vseeno kliknili in prispeli na stran, pozdravljal spodnji znak:

.

Screenshot 2015-05-28 at 17.27.44

.

Znak, ki obiskovalcu (spet) ne pove nič.
Se pravi, da zmeda ostaja naprej.

Čez čas je obiskovalce pozdravil spodnji lepotec:

.

Screenshot 2015-05-28 at 17.29.25

.

Z dodatkom tega slogana sem “blažil” posledice nesrečno izbrane domene (za prodajo pohištva), češ, naj obiskovalec takoj dobi občutek, da je priletel na stran, kjer različni avtorji ponujajo kupcem različne rešitve.

Mimogrede, v tistem času, se je na ProdajiProdornih pisalo o vsem (spletnem marketingu, pohištvu, slovničnem izražanju, motivaciji, športni prehrani, turizmu, ajurvedi,….). Juha vsega, ko pač človek šele išče kaj točno bi prodajal.
In bi prodajal kar vse (samo, da se nekaj prime :)).

Presenetljivo, ko so bile poštimane še nekatere druge reči na spletni strani, so se “povpraševanja” začela dogajati.

Bolj kot je naraščal obisk (metodo za to poznamo), več je bilo sčasoma povpraševanj.

Človek bi pomislil, da je zgodba končno dobila pravo smer.

.

*******************

.

A…

Mineval je čas in podatki so kazali, da sicer “stiki” res nastajajo, a, da 90% od njih išče svetovanje. Redki nakup.

Kako je to mogoče? Kje je vzrok?

Poglejmo še enkrat proti sloganu: prodaja je kupcu sposobnost poiskati rešitev.

Spletni obiskovalci, ki so prileteli na stran, so dobili prvi občutek, da so prileteli na stran, kjer različni avtorji kupcem pač svetujejo in predstavljajo rešitve.

Četudi je v besedilih tekstov različnih avtorjev bilo jasno napisano, da je mogoče povprašati za informativno ponudbo, da je mogoče kupiti izdelke in storitve pri teh avtorjih, je prva percepcija (po vhodu), dala obiskovalcem misliti, da so prileteli na svetovalno stran.

Kar se je odražalo v številu prejetih povpraševanj, kjer so obiskovalci želeli od avtorjev tekstov, nasvete in svetovanje.

Četudi je v sidebaru strani bil za vsakega avtorja posebej izdelan reklamni banner (ki je obiskovalca peljal direktno na landing stran, kjer je bilo mogoče dobiti izračun in informativno ponudbo), so ljudje v veliki večini primerov prosili za nasvet, nekateri pohvalili zapise, nekateri se zahvalili za nasvete in to je bilo to.

Konverzije (želena prejeta povpraševanja) so bila redka.

.

Dokaz, da sem telovadil z milijon različnimi variantami logotipov in sloganov, spodaj:

.

Screenshot 2015-05-28 at 17.40.33
Ta se mi je zdel lep, ko o konverziji še sploh nisem razmišljal.

.

Tak bannerček je v sidebaru pozival, da se prijavijo k svetovanju:

.

Screenshot 2015-05-28 at 17.42.00

.

Tako neumnost sem namlatil, ko sem mislil, da je “problem v dizajnu” (in sem naredil še slabšega):

.

Screenshot 2015-05-28 at 17.43.56

.

Potem sem spet mislil, da je treba spremeniti slogan (300 stotič :)):

.

Screenshot 2015-05-28 at 17.45.04

.

Potem sem čas zapravljal s kvazi grafiko in modrovanjem:

.

Screenshot 2015-05-28 at 17.46.42

.

Potem sem “počasi” razmišljal, da potrebujem nek znak, CGP in podobna jajca:

.

Screenshot 2015-05-28 at 17.48.20

.

Seveda v najrazličnejših in neštetih kombinacijah:

.

Screenshot 2015-05-28 at 17.49.03

.

In spet z menjavo bannerjev na desni:

.

Screenshot 2015-05-28 at 17.50.23

.

Eksperimentiranja s slogani še kar ni bilo konec:

.

Screenshot 2015-05-28 at 17.51.24.

.

Screenshot 2015-05-28 at 17.52.21

.

Ker sem “nore” narave, mi je še posebej dolgo bil pri srcu spodnji:

.

Screenshot 2015-05-28 at 17.53.51

.

Ker ni bilo pravih konverzij, se, logično, nisem ustavil. Nastalo je tole:

.

Screenshot 2015-05-28 at 17.55.45

.

Pa tole:

.

Screenshot 2015-05-28 at 17.56.31

.

In še in še in še.
Ni bilo konca in ne kraja (vse skupaj je trajalo skoraj dve leti).

.

Dokler me ne “zadene”, da morda ni problem v sloganu, grafiki, sporočilu ali obljubi, ki jo daje slogan….ampak,

d.

da je morda problem v domeni.

.

*************

.

V pohištvu sem ostal.
Na domeni ProdajaProdornih, kjer danes “domujemo” same sorodne duše, ki so se odločile prispevati na temo digitalije in spletnega marketinga, so vse vsebine na temo pohištva, duhovnosti, športne prehrane in ne spomnim se več, česa vsega, izginile.

Simple “delete” je zadoščal.

Po naključju odkrijem drugo domeno.
Ki se mi je za pohištveno branžo zdela “bližje”.
Najbrž jo poznate (Mizarstvo.si).

Znova pišem vsebine, le, da sem tokrat opremljen z dodatnimi SEO izkušnjami in, da se “mi zdi”, da je domena bližje temu, kar sam ponujam.

.

Razlika:
.

PP kljub obisku, ki sem ga svoj čas uspel na organski način spraviti čez teh 200 famoznih obiskovalcev na dan, ni v mesecu dni nikoli presegla 30 povpraševanj (beri: želja po svetovanju).

Mizarstvo.si veste kaj dosega (in v času tega pisanja tega prispevka, na njem ustvarjam dobro leto dni).

Če so konverzije na PP, bile želje po nasvetih in svetovanju, so povpraševanja na Mizarstvo.si, takšna:

.

Screenshot 2015-05-28 at 18.06.14

Screenshot 2015-05-28 at 18.06.50.

Screenshot 2015-05-28 at 18.07.15

 .

Če me vprašate ali mi je žal dveh let pisarije na PP, je odgovor ne.

Vem kar vem in ni mi treba več raziskovati ali izbor imena domene vpliva na konverzijo ali ne.

.

Naj koristi.

.

.