Uporabniška izkušnja [Primeri dobrih in slabih praks]

Izboljšana uporabniška izkušnja na spletni strani lahko prinese izjemne rezultate. Pomembno je poudariti, da dobra uporabniška izkušnja ni le ključna za privabljanje in zadrževanje obiskovalcev, temveč ima tudi neposreden vpliv na spletno optimizacijo strani (SEO).

učinek dobre uporabniške izkušnje
Na sliki so prikazani učinki dobre uporabniške izkušnje (rdeča krivulja) v primerjavi s tradicionalnim pristopom (modra krivulja). Dobra uporabniška izkušnja vpliva na hitrejše trženje, doseganje večjega tržnega deleža, povečano dobičkonosnost in podaljšano profitabilnost. Vir slike:4

Po raziskavi Forrester1 lahko vsaka naložba v uporabniško izkušnjo prinese ROI (Return on Investment) med 2:1 in 100:1. Poročilo Temkin Group2 kaže, da podjetja z visokimi ocenami uporabniške izkušnje presegajo konkurenco za 43% v smislu uspešnosti.

Poleg tega študija McKinsey3 ugotavlja, da podjetja, ki vlagajo v izboljšanje uporabniške izkušnje, povečajo prihodke za 15% in zmanjšajo stroške storitev za 20% .

Primeri dobrih in slabih uporabniških izkušenj

Primer podajanja preveč informacij naenkrat (t.i. information overload)

Avtor: Jorge Gonzalez. Copyright terms and licence: CC BY-SA 2.0

Predstavljajte si, da ste voznik na tej cesti v torek zjutraj ob 9. uri. Ali lahko parkirate na tem mestu? Kar se sliši kot preprosto vprašanje, zahteva veliko miselnega procesa za odgovor.

Kot oblikovalci uporabniške izkušnje ste na spletnih straneh pogosto soočeni s situacijami, ko morate oblikovati veliko informacij za prikaz na majhnem prostoru. Prometni znaki v Los Angelesu so morda skrajen primer, vendar velikokrat oblikovanje še posebej za mobilne aplikacije pomeni soočanje z enakimi težavami.

Primer dobre uporabniške izkušnje v podobni situaciji kot zgoraj

Avtor: Nikki Sylianteng. Copyright terms and licence: CC BY-NC-SA 4.0

Del razloga, zakaj Nikkiin dizajn deluje dobro, je, da je osredotočen na uporabnika: Nikki je ugotovila, da vozniki preprosto želijo vedeti, ali lahko parkirajo na določenem mestu. Da ali ne – le to vozniki potrebujejo, in to je vse, kar prometni znak prikazuje.

Njen dizajn uporablja vizualne elemente namesto besedila za prenos informacij. Rezultat je izjemno intuitiven: zelena pomeni dovoljeno, rdeča prepovedano parkiranje. Oblikovan je tudi za barvno slepe, z rdečimi črtami za prepovedano parkiranje.

Ko pogledate znak, boste vedeli, da v torek ob 9. uri parkiranje ni dovoljeno. Črte takoj pokažejo, kaj velja – enostavno.

Primerjava dobre in slabe uporabniške izkušnje na CTA gumbih v pop-up oknih

Okvirji v pop-up oknih so namenjeni razlagi konceptov, pozivu k dejanju ali potrditvi določenega dejanja. V slabem primeru okvir ne omogoča zaprtja okna, gumbi “Prekliči/Ustvari” pa so premajhni, da bi spodbudili k dejanju. Dober primer je te dve težavi rešil.

Primer dobre uporabniške izkušnje pri prijavi na YouTube premium paket

YouTube Music, storitev pretakanja glasbe, ki jo je razvila znana video platforma, uporabnikom omogoča preprosto odločitev za nadgradnjo. YT Music uporablja preprost primerjalni grafikon, da pokaže uporabnikom, kaj bodo pridobili s premijsko različico, ter ponuja možnost, da tri mesece brezplačno izkusijo vrednost nadgradnje.

Svetlo rdeča barva naravno pritegne uporabnikovo pozornost k prednostim premijske različice, gumb za poziv k dejanju (CTA) v isti barvi pa jasno izpostavi to možnost.

Lekcija, ki se jo lahko naučimo tukaj, je: ne podcenjujte moči preprostosti. Ne pustite uporabnika v dvomih, kaj bo pridobil z nadgradnjo—povejte mu točno, kaj lahko pričakuje, in jasno predstavite svojo vrednost.

Primer dobre uporabniške izkušnje z interaktivnimi sporočili

Aplikacija za beleženje zapiskov Evernote uporablja interaktivno oblikovanje v svoji stranski vrstici “Kaj je novega”, da objavi nove funkcije.

Utripajoče vroče točke in lahko sledljivi kontrolni seznami uporabnike vizualno motivirajo za pregled vsake nove funkcije. Stranska vrstica ostaja nevsiljiva za uporabnikov potek dela, hkrati pa poudarja novo vrednost, tudi pri manjših posodobitvah, ki bi jih sicer lahko spregledali.

Ko uporabnik klikne na novo funkcijo, se pojavi pojavno okno, ki hitro identificira novo funkcijo in poda več podrobnosti o njeni uporabi.

Še posebej pri objavljanju manjših oblikovnih posodobitev je pomembno, da uporabnikom olajšate prepoznavanje in uporabo novih funkcij ter jim zagotovite jasne vizualne indikatorje za sledenje.

Primer dobre uporabniške izkušnje spodbujanja obstoječih strank k iskanju novih

spodbujanje obstoječih strank

Ni boljšega načina za pridobitev družbenega ugleda v vaši mreži, kot je podarjanje brezplačnega denarja, še boljše pa je, če v zameno dobite denar.

Coinbase, platforma za menjavo kriptovalut, uporabnikom olajša promocijo svoje platforme, tako da jim v zameno ponuja prav to.

Ko uporabniki pošljejo povabilo Coinbase prijatelju, Coinbase prijatelju podari 10 USD, uporabnik pa prejme 10 USD samo za pošiljanje povabila. Kar pa to ponudbo naredi odlično, je njena vizualna zasnova.

Ponudba lebdi nad glavnim zaslonom platforme, kjer jo uporabniki zagotovo opazijo, a je dovolj minimalna, da ne ovira rednega poteka uporabe in jo je enostavno zavrniti. Ikona darila je dovolj velika, da pritegne uporabnikovo pozornost in je vabljiva, vendar vizualno ne preobremenjujoča.

Coinbase uporabnikom tudi olajša pošiljanje povabil, saj ponuja več načinov za deljenje povabila .- vnos e-poštnih naslovov, kopiranje povezave za samostojno deljenje ali deljenje prek povezav na družbenih omrežjih.

Kakšen je učinek dobre uporabniške izkušnje na SEO optimizacijo spletne strani

Dobra uporabniška izkušnja (UX) ima znaten vpliv na SEO optimizacijo spletne strani.

Po raziskavi Google-a so strani, ki se hitro nalagajo in so optimizirane za mobilne naprave, deležne 53% manjšega odboja (bounce rate), kar pomeni, da uporabniki ostanejo dlje časa na strani.

Poleg tega študija SEMrush ugotavlja, da obstaja močna korelacija med nizkim odbojem in višjim uvrščanjem na iskalnikih. Strani z nizkim odbojem imajo do 70% večjo verjetnost, da se bodo uvrstile na prvo stran iskalnih rezultatov .

Poleg tega raziskava HubSpot kaže, da izboljšanje navigacije na spletni strani lahko poveča število obiskovalcev, ki obiščejo več strani na seji, za 18%, kar prav tako pozitivno vpliva na SEO.

Izboljšana hitrost nalaganja strani, ki je del dobre uporabniške izkušnje, lahko zmanjša čas nalaganja za 2 sekundi in poveča konverzije za 1,9% .

Google je tudi potrdil, da strani, ki imajo dobro Core Web Vitals metriko (vključno z Largest Contentful Paint, First Input Delay in Cumulative Layout Shift), izboljšajo svoje pozicije v iskalnih rezultatih, saj te metrike predstavljajo pomemben del algoritma za rangiranje .

Končno, raziskava Akamai ugotavlja, da lahko vsaka 100-milisekundna izboljšava časa nalaganja strani privede do povečanja stopnje konverzije za 7% .

Tako je jasno, da dobra uporabniška izkušnja neposredno vpliva na ključne SEO metrike, kot so hitrost nalaganja strani, bounce rate, navigacija in Core Web Vitals, kar vodi v boljše uvrstitve na iskalnikih in višje konverzije.

Pomen kakovostne uporabniške izkušnje se skozi čas v svetu digitalnega marketinga stalno spreminja in narašča v pomembnosti. V preteklosti je bil poudarek predvsem na pridobivanju prometa na spletno stran, vendar se je sčasoma premaknil k ohranjanju uporabnikov in spodbujanju njihove zvestobe. Danes, v dobi informacijske preobremenjenosti, ima kakovostna uporabniška izkušnja ključno vlogo pri zagotavljanju konkurenčne prednosti.

Začetek digitalnega marketinga je bil zaznamovan z osnovnimi pristopi, kot so SEO optimizacija in plačljivo Google Ads oglaševanje, vendar so se te strategije razvile v bolj celostne pristope, kjer je UX postala središče. Danes se podjetja osredotočajo na ustvarjanje intuitivnih, prilagojenih in odzivnih uporabniških izkušenj, ki ne le privabljajo uporabnike, temveč tudi spodbujajo večje stopnje konverzije in zadržanja.

Poleg tega je napredovanje tehnologije, kot so umetna inteligenca, strojno učenje in analitika, omogočilo boljše razumevanje potreb in vedenja uporabnikov, kar podjetjem omogoča bolj ciljano in personalizirano komunikacijo. Prihodnost digitalnega marketinga bo še bolj usmerjena v ustvarjanje holističnih uporabniških izkušenj, ki ne le zadovoljujejo potrebe uporabnikov, temveč tudi ustvarjajo trajne povezave in zaupanje med blagovno znamko in potrošnikom.

Viri:

  1. Forrester Research: Forrester
  2. Temkin Group: Qualtrics XM Institute
  3. McKinsey: McKinsey & Company
  4. The UX Impact: Understanding How User Experience Impacts ROI
  5. Primeri povzeti po: Bad Design vs. Good Design: 5 Examples We can Learn From, 12 UX design examples that motivate users to take action