Optimizacija spletnih strani za Googlove TOP pozicije

Tukaj je opisana optimizacija spletnih strani, na upam, čimbolj preprost in razumljiv način. Vsebino redno osvežujem, takoj, ko se dokopljem do kakšnih novih trikov in spoznanj.

.

***********

.

Kaj pomeni SEO optimizacija
spletnih strani?

.

optimizacija spletnih strani
OBVESTILO: Od pomladi 2018 naprej, izključno optimizaciji spletnih strani, namenjam spletno stran Seo-Praktik.si, osebni blog MatijaZajšek.com pa pretežno celovitemu in strateškemu spletnemu marketingu. Na Seo-Praktik.si opisujem SEO orodja, objavljam SEO strategije, primere dobrih SEO praks in objavljam aktualne novosti in ugotovitve iz onsite SEO in offpage SEO optimizacije. Če vas zanima izključno optimizacija za iskalnike, priporočam, da me spremljate na Seo-Praktik.si.

Z izrazom optimizacija spletnih strani označujemo metode, tehnike in pristope z namenom, da spletno stran, na točno določene besede, ki jih spletni uporabniki vtipkajo v Google, uvrstimo čim višje v iskalniku.

Vrhunska optimizacija spletnih strani se zato meri s pozicijami, ki jih posamezna spletna stran dosega v iskalniku Google, na točno določene besede (t.i. ključne besede).

Na trgu se je za izraz optimizacija spletnih strani, najbolj prijel sinonim SEO (search engine optimization), o katerem sem vsebino, za začetnike, pripravil na povezavi.

.

***********

.

Dobro optimizirana internetna stran je tista, ki dosega vrhnje pozicije (najmanj med prvimi tremi zadetki v Googlu) na točno določene ključne besede, pri čemer je boljše optimizirana tista stran, ki dobre pozicije zaseda:

.

 • za “težke ključne besede” in, ki
 • dobre pozicije zaseda za “več besed” hkrati

.

Obenem se dobro optimizirana spletna stran na vrhnjih Googlovih pozicijah nahaja dlje časa (več mesecev in let) in ne samo dva ali tri tedne.

.

Kako optimizirati spletno stran?

.

Analiza trga in ključnih besed

.

Optimizacija spletnih strani vključuje najprej dobro raziskavo trga, ta pa vključuje:

.

 • analizo ustreznih ključnih besed za točno določeno dejavnost podjetja
 • analizo ustreznih ključnih besed glede na težavnost doseganja dobre pozicije v Googlu
 • stroškovno analizo smiselnosti optimiziranja spletne strani za posamezno ključno besedo glede na iskalni volumen  in težavnost posamezne ključne besede
 • analizo konkurence (raziskava metod in tehnik, ki jih za zasedanje vrhnjih Googlovih pozicij, uporablja konkurenca)
 • analizo priložnosti (iskanje ključnih besed, s katerimi konkurenca ne zaseda dobrih pozicij v Googlu)

.

Po analizi spletnega trga, sledijo aktivnosti za optimizacijo spletne strani, pri čemer se te aktivnosti delijo na:

.

.

optimizacija spletnih strani cenik

..

Onsite optimizacija spletne strani (onsite SEO)

.

Onsite optimizacija spletne strani pomeni izvedbo aktivnosti z namenom, da vsebine na naši spletni strani (spletna, glavna, domača stran, spletne podstrani, strani z opisi produktov, blog zapisi, landing strani, kontaktne strani,…) zasledujejo aktualne in ažurne standarde in smernice o tem kako se pravilno (SEO friendly) pripravljajo spletne vsebine.

.

On site optimizacija spletne strani zajema:

.

 • upoštevanje oznak H1, H2,…. ob pripravi spletnih vsebin
 • SEO prijazna priprava naslovov spletnih vsebin
 • upoštevanje hitrosti nalaganja spletne strani
 • upoštevanje % odboja obiskovalcev od posamezne spletne strani
 • upoštevanje gostote uporabljanja ključnih besed
 • upoštevanje pravilne razpršenosti ključnih besed po spletni vsebini
 • upoštevanje uporabe sinonimov in sopomenk pri sestavi spletnih vsebin
 • pravilno, optimizirano označbo slik v spletnih vsebinah
 • upoštevanje pravilne uporabe količine slik v vsebinah
 • uporaba ustrezne dolžine spletnih besedil glede na konkurenco
 • pravilno interno linkanje
 • pravilno linkanje navzven
 • optimizacijo url naslova
 • SEO pravilno pisanje META opisov

.

H1, H2 in druge oznake (h1 tags,…)

.

V WordPressu je H1 oznaka avtomatsko dodeljena naslovu (produkta, blog zapisa, spletne strani,…) Vse ostale oznake (od H2 naprej) morajo slediti logičnemu zaporedju. Prvi podnaslov napišemo z oznako H2 (tako v blog zapisu npr. označimo posamezna poglavja), če pa ima posamezno poglavje še pod poglavja pa naslovom teh, dodelimo oznako H3. In tako naprej.

Hint: oznak ne preskakujemo.
Če smo npr. prvemu podnaslovu dodali oznako H2, ni naslednji označen z H4, ampak H3, Podpoglavja glavnega poglavja H2 so označena z H3.

Pravilen primer označevanja poglavij lahko vidite kar na tem primeru, ki ga berete.

.

SEO naslovi (seo titles)

.

Pravilno spisan SEO naslov se napiše tako, da se izbrana ključna besedna zveza postavi čimbolj na začetek (na levo stran) naslova.

Primer pravilno spisanega SEO naslova lahko vidite kar v tem prispevku, kjer je izbrana ključna besedna zveza “optimizacija spletnih strani” napisana takoj na začetku celotnega naslova: Optimizacija spletnih strani za Googlove TOP pozicije.

.

Hitrost nalaganja spletne strani (website speed)

.

Hitrost nalaganja spletne strani (tudi) vpliva na rangiranje spletne strani v iskalniku. Hitrost nalaganja spletne strani je v prvi vrsti odvisna od izbranega hostinga in pa tudi od tega kako so optimizirani mediji (slike, videii, knjige, katalogi, ipd…) na spletni strani.

Hitrost nalaganja spletne strani enostavno preverimo s programom Pingdom, kjer v levo okence vnesemo url naslov naše spletne strani, testiramo pa iz dveh ali treh izbranih lokacij (desno okence):

.

optimizacija spletnih strani

.

Za izboljšanje hitrosti nalaganja WordPressovih spletnih strani se sicer priporoča uporaba naslednjih pluginov:

WP Super Cache
W3 total cache in
WP smush it za optimizacijo slik

.

% odboja spletnih obiskovalcev iz spletne strani (bounce rate)

.

O bounce rate-u kot ranking faktorju za internetno stran, je na spletu ogromno debat. Preprosta logika pa pove, da, spletna stran, od katere se uporabniki hitreje odbijejo nazaj na iskalne rezultate, po vsej verjetnosti ne zadovoljuje iskalčevih namenov. Če spletna stran ne zadovoljuje namena obiskovalcev spletne strani, pa ne zadovoljuje tudi uporabnikov Googla.

Bounce rate pove stopnjo odboja spletnih obiskovalcev iz naše spletne strani. Načeloma velja, da višji kot je bounce, manj ljudi najde to, kar so od določene spletne strani pričakovali (ne velja pa to vedno).

Generalno je napačno, če bounce rate posplošujemo na vse strani, ker se stopnja odboja glede na dejavnost in različne iskalne namene razlikuje, hkrati pa imajo spletne strani čisto drugačne stopnje odbitkov, tudi glede na to, kaj na straneh ponujajo (medijski, novičarski portali, spletne trgovine, blogi, socialna omrežja,…)

Priporočljivo in vir spodnje slike: Bounce rate demystified

.

stopnja-odboja

.

Gostota uporabljanja ključnih besed in razpršenost (keyword density)

.

Ključne besede je v spletnih vsebinah potrebno uporabljati v pravilnem razmerju, v nasprotju lahko imamo spletne vsebine preveč ali premalo optimizirane.

Priporočljiva gostota uporabe izbrane ključne besedne zveze je med 0,5 in 2% glede na količino teksta, načeloma pa velja, da je ključno besedno zvezo treba pravilno razpršiti po celotnem besedilu.

Ključno besedno zvezo damo v naslov, prvi in zadnji odstavek v besedilu ter nekajkrat (odvisno od količine teksta) med sam tekst. Uporabimo jo tudi najmanj enkrat v naslovu poglavja.

Video: What is the ideal keyword density of a page?

.

.

Sinonimi (LSI keywords)

.

Sinonimi in sopomenke so izbrani ključni besedni zvezi podobni izrazi, ki jih Google povezuje s podobno tematiko. Namesto, da po celotnem spletnem besedilu uporabljamo samo izbrane ključne besede, po celotnem besedilu razpršimo tudi tematsko sorodne in relevantne tematiki, izraze.

.

Primer lahko vidite kar iz tega članka, kjer so po celotni tej strani, na izbrano besedno zvezo “optimizacija spletnih strani”, razpršeni še izrazi “kako optimizirati spletno stran”, “optimizacija za iskalnike”, “seo optmizacija spletnih strani”, “cena in cenik spletne optimizacije”, itd….

.

Sinonime (t.i. LSI keywords) najdemo na nam izbrano besedno zvezo preprosto na dnu prve strani Googla:

.

sinonimi-optimizacija-spletne-strani

Priporočam še: How to find LSI keywords and smartly implement them for SEO? in

.

.

Optimizacija slik in njihova ustrezna količina (image optimization)

.

Slike v spletnih vsebinah igrajo pomembno vlogo zaradi več razlogov:

 • s slikami in drugimi mediji (video, e knjige, infografike,…) razbijemo monotonost suhoparnih in dolgih besedil
 • slike pogosto povedo več kot 1000 besed
 • preko slik ljudje razumejo hitreje – s tem pa dosežemo njihovo večjo vpletenost (engagement) v vsebine
 • slike je priporočljivo v spletna besedila umeščati na vsaj vsakih 100 besed

.
Priporočam: Which is more important in design: Images or text? in Kako zadržati bralce na spletni strani?

.

Pravilna optimizacija slik na internetni strani vključuje njihovo pravilno označbo (alt tags), skrb za njihovo ustrezno “lahkost” (da niso prevelike), skrb za njihovo ustrezno smiselnost postavitve iz vidika povečanja vpletenosti spletnih obiskovalcev v vsebino, itd…

.

Količina teksta (content lenght)

.

Čeprav je “minimalen standard” za pisanje spletnih besedil 300 besed za vsako vsebino, je ustrezno količino besed za različne dejavnosti in niše, preprosto lažje ugotoviti tako, da pogledamo koliko in kaj ima na določeno tematiko (izbrano ključno besedo) za povedati konkurenca.

Če ima konkurenca nek blog zapis dolg 1000 besed, se vprašajmo kaj v tem blogu manjka in kako bi ga sami lahko napisali bolje.
Pri čemer pozor: ne sprašujmo se kako bi blog post napisali daljši, ampak boljši.

Načeloma pa velja, da kakovostne vsebine, ki bolj temeljito pokrivajo določeno tematiko, iz vidika spletne optimizacije strani, rangirajo višje (vir: SerpIQ):

.

screenshot-2016-11-15-at-15-37-26

 

.

Notranje povezovanje strani med seboj (internal linking)

.

Rezultati optimizacije spletnih strani so odvisni (tudi) od tega kako so posamezne spletne podstrani povezane med seboj.

Pri čemer je treba upoštevati anchor besedilo, lokacijo kje naredimo interno povezavo (above the fold, sidebar, footer, v menijih,….) in koliko ter kdaj delamo interne povezave med posameznimi stranmi.

Pri internem linkanju je priporočljivo tudi biti zelo pozoren na to, da se tematsko povezujejo sorodne teme (s tem se gradi silo, priporočam: Kako postaviti spletno stran s pomočjo silo metode?)

.

Zunanje povezave (outbound links)

.

Čeprav večina podjetnikov ne želi niti slišati za to, da bi iz njihove spletne strani kakšna povezava kazala tudi na druge spletne strani (češ zakaj bi reklamirali druge), je iz vidika optimizacije spletne strani in boljšega rangiranja spletne strani, priporočljivo v spletnih vsebinah graditi tudi povezave na druge, tematsko sorodne vsebine, ki vsebini na naši spletni strani dodajo vrednost.

S tem, ko zgradimo povezavo (link) na drugo, tematsko sorodno stran, vzpostavljamo soseščino, s katero nas povezujejo Googlovi roboti, zato moramo pri outbound linkih biti pozorni, da linkamo na kredibilne vire.

Kredibilnost vira preprosto odkrijemo s tem, da linkamo na strani, ki so že prve (pozor, to ne drži vedno) na določene besede v Googlu.

Večina SEO mojstrov dela outbound linke na Wikipedijo, a je boljša metoda, da linkate navzven na dejanske vire (ker je Wikipedia samo skupek vseh virov). Vir: importance of outbound links for seo – Moz.

Hint: na outbound linke postavimo kljukico kot kaže spodnja slika:

.

screenshot-www-xn-matijazajek-ohc-com-2016-11-17-15-16-26

.

S tem dosežemo, da četudi spletni obiskovalec klikne na zunanjo povezavo, se mu ta odpre v novem oknu, staro (naše) pa ostane odprto. S tem pa teče čas, ki ga je uporabnik preživel na naši strani. Več časa preživetega na naših spletnih straneh, pa pomeni, da so naše strani zanimive. Torej potencialno boljše, da so prikazane v Googlu, uporabnikom višje.

.

Še en hint za zunanje povezave:

.

Zunanjim povezavam dajte kljukico še na “rel=”nofollow”. Plugin za Wp je na povezavi.

Slika spodaj:

.

screenshot-1

.

S tem obdržite in kontrolirate, da link juice teče po spletni strani tja, kamor vi želite. Priporočam: The flow of link juice – a quick guide.

Video o link juice-u pa tudi spodaj:

.

.

Url naslovi (url adress)

.

Url naslove v WordPressu nastavimo po spodnji sliki:

.

permalinki

.

Na ta način bodo url-ji blog zapisov, opisov produktov, kategorij, ipd… brez nepotrebnih iz vidika dobro optimizirane spletne strani, številk, oznak, datumov in podobnega (Še: 15 najboljših praks za strukturiranje url naslovov, vir Moz).

.

Meta opisi in oznake (meta tags)

.

Kako meta oznake in opisi vplivajo na SEO, je opisano v How Google meta tags impact seo, vir: Wordstream.
Priporočam: Kako z meta opisom držati rdečo nit?

Meta opise, ki se jih splača spremljati, najdemo pri konkurenci na prvi strani Googla.

Meta opise pišemo do dolžine cca. 170 znakov. Priporočljivo je čimprej v začetek opisa dati izbrano ključno besedno zvezo, nato pa v nadaljevanju uporabiti še nekaj sinonimov in sopomenk. Dober meta opis se zaključi s CTA (pozivom k akciji; npr. preberite tukaj, kupi zdaj, ipd…)

Hint: eno spletno stran (za testiranje) imam posebej namenjeno samo temu, da v njih pišem samo provokativne mete! Iz izkušnje: provokativni naslovi res pritegnejo bolj (povečan CTR), ampak ošabnost, arogantnost, vzvišenost in rumeni trači, prav nič ne vplivajo na izboljšanje konverzije. Prej nasprotno. 

Provokativni seo naslovi in meta opisi so primerni za spletne strani, ki služijo z oglasi.

.

Po kliku, poiščite pripomoček ONSITE SEO CHECKLISTA.

.

.

Offsite optimizacija spletne strani (offsite SEO).

.

Offsite seo optimizacija spletnih strani zajema aktivnosti, ki jih izvajamo izven svoje spletne strani z namenom, da spletno stran pripeljemo na višje pozicije v Googlu na točno določene, ključne besede.

.

Te aktivnosti se v osnovi delijo na črne in bele metode, pri čemer Google spodbuja bele metode, črne pa kaznuje (White hat SEO – Backlinko in The complete Guide to Google penalties (both manual and algorithmic)

.

Cilj obeh metod je pridobivati čimveč kakovostnih povratnih povezav nazaj na našo spletno stran, saj kakovostne povratne povezave pomembno vplivajo na rangiranje spletne strani v Googlu.

Večji del SEO stroke ocenjuje, da so povratne povezave najmočnejši ranking faktor za dobro optimizirane spletne strani in najboljše spletne pozicije (vir. Moz):

.

ranking-faktorji

.

Še natančneje pomen kakovostnih backlinkov (povratnih povezav), prikazuje spodnja slika (vir: Moz):

.

ranking

.

Offsite optimizacija spletnih strani z belimi tehnikami (white hat)

.

Med najbolj uporabljane bele tehnike pridobivanja povratnih povezav, sodijo:

.

 • email outreach (preko personaliziranih email sporočil poskušamo navezati stik z webmastri in pridobiti povratno povezavo nazaj na našo spletno stran). Najboljši email outreach seo mojstri poročajo o 11% izplenu iz te tehnike (vir: Quicksprout)
 • broken link building tehnika, katere cilj je najti spletne strani, na katerih počivajo “mrtve” povezave, nato napišemo sami kakovostno vsebino na njeno tematiko, nato pa admine spletnih strani, na katerih mrtve povezave počivajo, na subtilen način obvestimo o njihovi mrtvi povezavi ter naši vsebini na to temo. Na ta način dobimo povratni link.
 • komentiranje na blogih s tematsko sorodno vsebino
 • obveščanje medijev in pridobivanje povratnih povezav od njih

.

Offsite optimizacija spletnih strani s črnimi tehnikami (black hat)

.

Med najbolj uporabljane črne tehnike pridobivanja povratnih povezav spadajo:

.

 • gradnja podpornih blogov

.

 • kopiranje vsebin in njihovo spinanje

.

 • skrite povratne povezave (bele črke na belem ozadju)

.

 • cloaking, ipd…

.

Če vas zanima ta del, priporočam: 17 black hat techniques to avoid

.

Celoten moj vodnik (10 poglavij), namenjen izključno offsite SEO, boste našli na tej povezavi.

.

***********

.

Če tudi vas zanima optimizacija spletnih strani za Googlove TOP pozicije, se priporočam za pogovor. Lahko kar čez kontaktne možnosti.

.

cene spletne optimizacije

.

.