Kaj je SEO optimizacija spletnih strani, kako deluje SEO in čemu služi [Vodnik za začetnike]

SEO je izraz, ki pomeni “search engine optimization” oz. “optimizacija spletnih strani”.

Preprosto povedano, predstavlja SEO postopek izboljšanja vaših spletnih strani za povečanje njihove vidnosti, ko ljudje iščejo izdelke ali storitve, povezane z vašim podjetjem, v Googlu, Bingu in drugih iskalnikih. Boljša kot je vidnost vaših strani v rezultatih iskanja, večja je verjetnost, da boste pritegnili pozornost in k svojemu podjetju pritegnili bodoče in obstoječe stranke.

SEO optimizacija spletnih strani je postopek, ki vaše internetne strani uvrsti višje na Googlu.
Optimizacija spletnih strani (t.i. search engine optimization (SEO)) odloča o tem kje na Googlu se bo prikazovala vaša internetna stran.

Višje kot se na Googlu prikazuje vaša spletna stran, več obiskovalcev si lahko obeta. In nasprotno.
Bolj kot se vaša spletna stran prikazuje na dnu ali drugi, tretji ali celo četrti in višji strani Googla, manj obiskovalcev si lahko obeta.

Dobro poglejte sliko:

optimizacija spletnih strani kliki glede na uvrstitev
Na prvi strani Googla se prikazuje 10 neplačanih prikazov spletnih strani. Prvo prikazana spletna stran si lahko, v povprečju, obeta cca. 31% vseh klikov, slabše SEO optimizirana spletna stran, ki se nahaja na 10. mestu, prejme v povprečju okrog 3% klikov (vir slike: Optimizacija spletnih strani Seo-Praktik.si)

V tem vodniku je zelo podrobno razloženo kaj je SEO optimizacija spletnih strani, čemu služi optimizacija spletnih strani, kdaj in zakaj se odločiti za optimizacijo spletnih strani ter kako se izvaja SEO.

Na koncu tega vodnika boste našli še podroben opis korakov kako optimizirati spletno stran.
S prikazom primerov.

Kaj je SEO optimizacija spletnih strani [podrobno]

Optimizacija spletnih strani je proces, ki pomaga vašim internetnim stranem, da se uvrstijo na vrhnje pozicije iskalnika Google (med neplačanimi prikazi spletnih strani). Optimizacija spletnih strani oz. spletna optimizacija je v tujini pojmovana kot SEO (search engine optimization).

Po zadnjih podatkih v letu 2020 se ocenjuje, da se SEO optimizacija za Google, na letni ravni, približuje že vrtoglavim 80-tim milijardam dolarjev prometa na leto (vir Forbes, 10).

Zakaj je optimizacija spletnih strani tako iskana in želena?

Boljše (in redno) optimizirane spletne strani so v iskalniku Google uvrščene višje.

Višje uvrščene spletne strani si lahko obetate večjo spletno opaznost uporabnikov Googla, več klikov (in obiskovalcev) na svoje spletne strani in posledično več nakupov oz. poslov, sklenjenih preko svojih spletnih strani.

Optimizacija spletnih strani se deli na več delov:

 • onsite optimizacija spletnih strani
 • offsite optimizacija spletnih strani
 • tehnična optimizacija spletnih strani
 • lokalna optimizacija spletnih strani

Kaj je onsite SEO optimizacija spletnih strani

Sam izraz onsite optimizacija spletnih strani pove, da k onsite optimizaciji strani sodijo tiste aktivnosti, ki jih izvajate na svojih spletnih straneh, z namenom, da pripravite maksimalno kakovostno, uporabno, všečno, pregledno in razumljivo vsebino uporabnikom in Googlu.

Onsite optimizacija spletnih strani je OSNOVA za SEO.

Boljše kot je urejena onsite optimizacija spletnih strani, manj truda in energije bo potrebno vlagati kasneje v izvajanje offsite SEO optimizacije. In obratno.
Slabše kot je izvedena onsite optimizacija vaših strani, bolj se boste z offsite optimizacijo “mučili” dosegati SEO rezultate.

Onsite optimizacija spletnih strani vključuje upoštevanje aktualnih onsite SEO pravil (podrobnosti o njih, vključno s primeri, najdete v zadnjem poglavju o tem kako onsite optimizirati spletno stran):

 • izbira ustreznega formata vsebine (blog objav, video vsebin, kategorij izdelkov, produktnih strani, pristajalnih strani, itd…) glede na iskalni namen uporabnikov Googla, iskalni volumen, težavnosti targetiranih ključnih besed in profitabilnost ključnih besed
 • ustrezna optimizacija SEO naslovov
 • ustrezno opremljanje meta opisov
 • upoštevanje ustrezne strukture spletnih vsebin (H oznake)
 • ustrezna priprava vsebine iz mikro SEO copywriting vidika (odstavki, AIDA formula, ustrezen uvod v vsebine, oblikovno bogate vsebine,…) in ambicij po konverzijah
 • ustrezna optimizacija slik
 • ustrezno notranje in zunanje povezovanje vsebin med seboj

Kaj je offsite SEO optimizacija spletnih strani

Offsite seo optimizacija spletnih strani zajema aktivnosti, ki jih izvajate izven svoje spletne strani z namenom, da spletno stran pripeljete na višje pozicije v Googlu preko generičnih, težkih, zelo konkurenčnih ključnih besed.

Offsite optimizacija spletnih strani pomeni v največji meri to, da gradite povratne povezave (t.i. backlinks) iz drugih spletnih strani. Cilje offsite optimizacije je graditi čim več maksimalno kakovostnih povratnih povezav, ki iz drugih spletnih strani, “kažejo” na vaše spletne strani.

Precejšen del SEO stroke ocenjuje, da so povratne povezave približno enako močan ranking faktor kot onsite SEO smernice. (Vir slike Moz):

onsite vs offsite optimizacija spletnih strani

Kaj je tehnična SEO optimizacija spletnih strani

Tehnična optimizacija spletnih strani zajema:

 • skrb za mobilnim napravam prijazno prikazane spletne strani
 • skrb za hitro nalaganje spletni strani
 • skrb za varno brskanje po spletnih straneh
 • skrb za čim boljšo uporabniško izkušnjo
 • strukturiranje podatkov (schema mark up)

Kaj je lokalna SEO optimizacija spletnih strani

Lokalna optimizacija spletnih strani (oz. local SEO) je proces, ki pomaga internetne strani prikazati na iskalniku Google, na najvišjih mestih, preko lokalnih iskanj oz. preko iskanj povezanih z lokacijo ponudnika.

Lokalna optimizacija spletnih strani se izvaja v povezavi z optimizacijo t.i. GMB kartice, ki na namiznih napravah omogoča prikaz podjetij in njihovih storitev, na desni strani iskalnika (ob bok plačanim oglasom in klasičnim organskim prikazom spletnih strani), na mobilnih napravah pa takoj za plačanimi prikazi spletnih strani (nad klasičnimi, organskimi prikazi spletnih strani).

Prikaz rezultatov izvajanja lokalne optimizacije spletnih strani:

lokalna optimizacija spletnih strani
Rezultat izvajanja lokalne optimizacije spletne strani Seo-Praktik.si

Lokalna optimizacija spletnih strani se izvaja na 3 načine:

 • s pripravo, objavljanjem in SEO optimizacijo vsebin, ki targetirajo na ključne besedne zveze, povezane z lokalnimi iskanji (npr. “optimizacija spletnih strani Ptuj, optimizacija spletnih strani Maribor, …”)
 • z optimiziranjem statičnih vsebin na GMB kartici (opis podjetja, urejanje kategorij, identifikacija storitev, nastavitev lokacije delovanja podjetja, opis “zagotovila”, urejanje statičnih podatkov o podjetju (urnik in delovni čas, kontaktni podatki, ….)
 • z dodajanjem in optimiziranjem dinamičnih vsebin (slike, nove objave, sistematično urejanje oddajanih mnenj, itd…)

Kakovostno izvajana lokalna optimizacija spletnih strani ima za posledico povečano obiskanost spletne strani iz naslova prikazov GMB kartice na mobilnih in namiznih napravah, iz naslova ogledov spletnih strani iz prikazov lokacije podjetij v Google zemljevidih ter iz naslova objav novosti v GMB kartici med organskimi prikazi spletnih strani v iskalniku (vir 11: Google Business Profile: How to Completely Optimize Your GMB Listing)

Kako s SEO optimizacijo povečujete vrednost svojih spletnih strani

.

Optimizacija spletnih strani (SEO oz. search engine optimization) je izraz, s katerim označujemo izvajanje različnih aktivnosti (t.j. SEO aktivnosti), z namenom, da spletno stran ali trgovino, med (neplačanimi/t.i. organskimi) prikazi spletnih strani na Googlu, uvrščamo ČIMVIŠJE.
Višje uvrščena spletna stran oz. trgovina na Googlu, si lahko obeta več obiskovalcev, posledično pa več poslov oz. spletne prodaje.

NAMIG: Če se želite sami priučiti samostojnega izvajanja spletne optimizacije, sestavljam na povezavi Spletna optimizacija SEO Tečaj, 24 poglavij za SAMOSTOJNO izvajanje SEO optimizacije.

Marketinška raziskava (vir 2 – 2020 Comparison of organic Google click-through rates by ranking position) dokazuje, da si prvo, naravno/organsko/brez plačanih oglasov, uvrščena spletna stran na Googlu, lahko obeta cca. 34,2% klikov, prve 3 uvrstitve na Googlu pa vzamejo kar 62,7% vseh klikov uporabnikov Googla:

spletna optimizacija

Z izrazom optimizacija spletnih strani označujemo aktivnosti, ki jih izvajamo zato, da s spletno stranjo dosežemo prvo stran Googla.

SEO optimizacijske aktivnosti za to, da spletno stran uvrstimo na prvo stran Googla, delimo na onsite SEO, offsite SEO in tehnično optimizacijo spletnih strani.

NAMIG: Rezultat optimizacije spletnih strani se ne meri tako, da na Googlu preverjate na katerem mestu/poziciji je uvrščena vaša vstopna spletna stran/home page, ampak tako, da izmerite uvrstitev vaše spletne strani na Googlu, za vsako ključno besedo, ki jo vtipkajo ali izgovorijo v Google, vaši potencialni kupci/obiskovalci spletne strani, posebej.

Dobro optimizirana internetna stran je tista, ki dosega vrhnje pozicije (najmanj med prvimi tremi zadetki v Googlu) za točno določene ključne besede, pri čemer je boljše optimizirana tista stran, ki dobre pozicije zaseda tako za težke/konkurenčne/generične ključne besede” kot lahke/manj konkurenčne/dolgorepe ključne besede” in, ki hkrati dosega dobre uvrstitve/pozicije za čimveč besed, naenkrat..

Obenem se dobro optimizirana spletna stran na vrhnjih Googlovih pozicijah nahaja dlje časa (več mesecev in let) in ne samo dva ali tri tedne.

Da si boste lažje predstavljali kaj je dobro optimizirana spletna stran, poglejte spodnjo sliko:

 • v stolpcu 1 so zabeležene vse ključne besede, ki jih uporabniki Googla vtipkajo ali izgovorijo v iskalnik (in so povezane s panogo/nišo/tematiko spletne strani). Seznam ključnih besed sem zameglil.
 • v stolpcu 2 so zabeleženi/identificirani iskalni volumni (t.j. število mesečnih vtipkanj posameznih ključnih besed v slovenski Google)
 • v stolpcu 3 so zabeleženi/identificirani vsi url naslovi spletne strani, ki se prikažejo v Googlu, po tem, ko uporabniki Googla, vanj vtipkajo posamezne ključne besede (iz stolpca 1)
 • v stolpcu 4 so zabeležene prve uvrstitve spletne strani pred izvajanjem optimizacije spletne strani
 • v stolpcu 5 so zabeležene dosežene uvrstitve/pozicije spletne strani po izvajanju optimizacije spletne strani (za vsako ključno besedo (stolpec 1), z identificiranim iskalnim volumnom (stolpec 2), identificiranim url naslovom (stolpec 3), posebej

Iz evidence izvajanja optimizacije spletne strani na zgornji sliki, lahko vidite, da je spletna stran, v enem letu, iz začetnih uvrstitev na Googlu, pred optimizacijo spletne strani, s skoraj vsemi ključnimi besedami, napredovala na t.i. top rankinge (med uvrstitve 1 do 3 na Googlu).

NAMIG: Za raziskovanje ključnih besed, za izvajanje optimizacije vaše spletne strani, uporabite vodnik Ključne besede [Kompleten vodič za iskanje in analizo].

SEO optimizacija spletnih strani & izsledki študije SearchEngineJournal

Po eni izmed nedavnih marketinških študij (60+ Mind-Blowing Search Engine Optimization Stats – online revije o spletni optimizaciji SearchEngineJournal je plačanih klikov na spletne strani iz iskalnika Google, v povprečju 30%.

To pomeni, da kar 70% vseh klikov iz Googla, prihaja na spletne strani, ki se na Googlu pojavljajo t.i. organsko, brez, da bi za to plačale. Ista raziskava tudi dokazuje, da je strošek za klik na spletno stran, ki ga prinese optimizacija spletnih strani (SEO) kar 61% nižji kot strošek pridobljenih sledi na internetne strani, preko plačanih oglasov.

Spodaj so objavljeni trije statistični podatki, ki jih ob izvajanju SEO optimizacije spletnih strani, ne bi smeli spregledati:

optimizacija spletnih strani

Zgornji trije argumenti razložijo zakaj je danes v svetu digitalnega marketinga, vedno več podjetij, katerim je spletna optimizacija glavni kanal, njihovega trženjskega nastopa na internetu. Več: Digitalni marketing za začetnike.

Vsebina v nadaljevanju se najprej začne z navedbo najbolj aktualnih razlogov za se odločiti za optimizacijo spletnih strani, nadalje pa je v objavi podrobneje razloženo VSE, kar predstavlja pojem optimizacija spletnih strani. Od tega kaj je optimizacija spletnih strani, koliko časa zahteva SEO optimizacija, kdaj izbrati spletno optimizacijo in kdaj Google Ads ter tudi napotki kako optimizirati spletno stran.

Kako deluje SEO optimizacija spletnih strani

Iskalniki, kot sta Google in Bing, uporabljajo t.i. robote (pajke) za iskanje vsebin po spletnih straneh. Pajki obiskujejo spletne strani od ene do druge in zbirajo informacije o teh straneh ter jih dodajajo v indeks. Indeks spletnih iskalnikov si predstavljajte kot velikansko knjižnico, kjer lahko knjižničar izvleče knjigo (oz.) in vam pomaga točno tisto, kar trenutno iščete.

Ko pajki najdejo spletne strani, jih analizirajo in po upoštevanju na stotine dejavnikov (t.i. aktualnih SEO smernic) določijo vrstni red, v katerem naj se strani prikažejo v rezultatih iskanja za določeno poizvedbo. V “knjižnični analogiji” si predstavljajte, da je knjižničar prebral vsako knjigo v knjižnici in vam lahko natančno pove, katera bo vsebovala odgovore na vaša vprašanja.

SEO smernice so priporočila, ki jih je smiselno upoštevati na spletnih straneh, zato, da bodo pajki boljše razumeli vsebino na vaših speltnih straneh. Z njihovim upoštevanjem iskalni roboti natančno ocenijo, kako dobro lahko spletno mesto ali spletna stran ponudi iskalcu, kar išče.

Za razliko od plačanih oglasov v iskalnem omrežju iskalnikom ne morete plačati, da bi dosegli višjo uvrstitev v organskem iskanju, kar pomeni, da se morajo za to potruditi strokovnjaki za SEO. To dosegajo z upoštevanjem čim več aktualnih SEO smernic, ki trenutno veljajo kot najpomembnejše za razvrščanje spletnih strani na Googlu.

Najbolj aktualni SEO smernici sta že vrsto let kakovost vsebine in raziskava ključnih besed, ki sta ključni smernici optimizacije vsebin na spletnih straneh, iskanje po vsebini in hitrost nalaganja vsebin pa sta pomembni smernici arhitekture spletnih strani.

Iskalni algoritmi so zasnovani tako, da prikazujejo ustrezne, verodostojne strani in uporabnikom zagotavljajo učinkovito izkušnjo iskanja. Optimizacija spletnih strani in vsebin, ob upoštevanju aktualnih SEO smernic, lahko pomaga, da se vaše strani uvrstijo višje v rezultatih iskanja.

Čemu služi SEO optimizacija spletnih strani

Optimizacija spletnih strani služi brezplačnemu pridobivanju obiskovalcev na spletne strani.

Spletne strani se lahko na prvo stran Googla (ki jih obišče največ uporabnikov Googla) uvrstite na 2 načina:

 • z zakupom ključnih besed in prikazom vaših spletnih strani na prvi strani Googla, po tem, ko uporabniki vtipkajo (ali izgovorijo) vaše zakupljene ključne besede v iskalnik (to so t.i. Google Ads)
 • s kakovostnim optimiziranjem spletnih strani, ki zagotovi, da se vaše spletne strani prikažejo na prvi strani Googla takoj pod plačanimi oglasi.
optimizacija spletnih strani iskanje Google

Optimizacija spletnih strani služi tudi zelo poceni izvajanju brandinga (t.j. ozaveščanju uporabnikov Googla o vaši blagovni znamki).

Pomislite:

Dlje časa kot vam uspe vaše spletne strani obdržati, da se prikazujejo na prvi strani Googla, več uporabnikov Googla izve za vašo spletno stran, ob tem pa vam zato ni potrebno Googlu plačevati.

Ozaveščanje ciljne publike o vaši blagovni znamki oz. t.i. znamčenje, v primeru, da za znamčenje uporabite strategijo z zakupom ključnih besed (Google Ads) utegne biti zelo drago.
In predvsem nikoli končana zgodba.

V primeru, da se odločite za ozaveščanje o vaši blagovni znamki uporabiti zakupovanje posameznih ključnih besed, to deluje le tako dolgo dokler Googlu plačujete za prikaze vaših spletnih strani.

V primeru, da za znamčenje uporabite optimizacijo spletnih strani, vas takšna oblika brandinga stane bistveno manj.

Stroški znamčenja s pomočjo optimizacije spletnih strani so največji v času, ko spoznavate proces optimizacije spletnih strani in, ko dejansko izvajate t.i. SEO kampanjo, medtem, ko stroški znamčenja, po tem, ko enkrat uspete svoje spletne strani prikazati na prvi strani Googla, znatno upadejo.

Z vsakim mesecem ali letom, ko uspete svoje spletne strani še vedno prikazovati na prvi strani Googla, brez, da zato plačujete, vrednost investicije v SEO optimizacijo, naraste.

Predstavljajte si, da uspete s spletno optimizacijo svojih strani, vrhnje, neplačane prikaze vaših spletnih strani, obdržati več let.

Kdaj in zakaj se odločiti za SEO optimizacijo spletnih strani

Glavni 3 razlogi zaradi katerih se podjetja odločajo za optimizacijo spletnih strani, so:

 • optimizacija spletnih strani prispeva k višjim organskim (t.j neplačanim) prikazom spletnih strani na Googlu
 • zaradi višjih uvrstitev spletnih strani na Googlu, spletna optimizacija, posledično prispeva k večjemu številu obiskovalcev spletnih strani
 • zaradi večje obiskanosti spletnih strani, si lahko podjetja, preko svojih internetnih strani, obetajo večje število prodaj in opravljenih poslov

Dodatni razlogi zakaj je optimizacija spletnih strani sprejeta med vedno večjim številom podjetij, so:

 • optimizacija spletnih strani prispeva k povečani spletni vidnosti in opaznosti spletnih strani v iskalnikih (t.i. branding oz. znamčenje)
 • spletna optimizacija prispeva k razvoju spletnega prodajnega kanala, ki zagotavlja neodvisnost od plačljivega spletnega oglaševanja (npr. Google Ads)
 • učinkovito izvajana SEO optimizacija prinaša povrnitev investicije v spletni marketing, v razmerjih, višjih tudi od 10:1
 • na organske/neplačane prikaze spletnih strani, na prvi strani Googla, klika (po nekaterih marketinških študijah, vir 9) kar 85% vseh obiskovalcev prve strani Googla, le 15% klikov pripada plačanim oglasom
 • optimizacija spletnih strani, je, napram plačljivim spletnim oglaševalskim kampanjam, razmeroma poceni, investicija v SEO optimizacijo pa prinaša nove posle, stranke in kupce še leta po tem, ko je aktivna SEO optimizacija, že zdavnaj končana

Koliko časa [in znanja] zahteva SEO optimizacija spletnih strani

Čas, potreben za optimizacijo spletnih strani, je odvisen od težavnosti panoge v kateri se nahaja vaša spletna stran in od aktivnosti konkurence, ki, prav tako v vaši panogi, izvaja optimizacijo spletnih strani (vir slike 3 – How Long Does SEO Take – SearchEngineJournal):

Več kot je v vaši panogi konkurentov in bolj kot so v vaši panogi, konkurenti aktivni pri optimizaciji svojih spletnih strani, več časa (in znanja) bo zahtevala vaša optimizacija spletne strani.

Hkrati je čas, potreben za dobre uvrstitve spletnih strani, na Googlu, odvisen tudi od starosti vaše spletne strani (vir 4 – How long does it take to rank in Google? (A study by Ahrefs):

Iz zgornje študije lahko vidite, da je povprečna spletna stran, ki je uvrščena na prvi strani Googla, na prvem mestu, “stara” nekaj manj kot 950 dni. Na 10. mestu se nahajajo spletne strani, ki so v povprečju stare 650 dni.

ZA MOTIVACIJO: Naj vas zgornja raziskava ne odvrne od optimizacije spletnih strani.

Prvi razlog je zato, ker zgornja raziskava ni odvrnila od optimizacije spletnih strani, tistih spletnih strani (vaših konkurentov), ki so v tem trenutku na prvi strani Googla! Najtežje je priti na prvo stran Googla. Bistveno manj dela (in stroškov) je potrebnih, da na prvi strani Googla, tudi ostanete.

Drugi razlog, zakaj se splača podati v optimizacijo spletnih strani je ta, da povprečja ne povedo dovolj o vaši panogi in aktivnostih vaših konkurentov na področju optimizacije spletnih strani. Nekatere SEO študije dokazujejo, da SEO kampanje v posamezni panogi (za dlje časa, na Googlu, prisotne spletne strani), trajajo od 3 do 6 mesecev. Večina SEO ponudnikov zato, dlje časa obstoječim spletnih stranem, ponuja SEO rezultate v treh do šest mesecih.
Več: Kako se izobraziti za SEO

Kdaj izbrati SEO optimizacijo spletnih strani in kdaj Google Ads oglaševanje

Google Ads (plačljivo oglaševanje na Googlu = PPC = pay per click)) in optimizacija spletnih strani (SEO) nista namenjena za doseganje istih trženjskih/marketinških/prodajnih ciljev.

Poglejte sliko (vir slike 5 – SEO vs. SEM: What are the differences and where they meet):

 • Google Ads (plačljivo) oglaševanje prinaša takojšnje rezultate, a “zahteva” denar
 • Optimizacija spletnih strani prinaša rezultate na dolgi rok, a “ne zahteva” denarja, ampak čas

Google Ads zato uporabite takrat, ko:

 • imate v načrtu prodajne akcije
 • ko se vam “mudi” s prodajo (razprodaje in odprodaje zalog, prodaja sezonskih izdelkov)
 • ko želite testirati ključne besede, za katere nameravate v prihodnosti izvajati optimizacijo spletnih vsebin
 • ko je premalo časa, da bi z optimizacijo spletne strani, lahko dosegli prodajne rezultate

Optimizacijo spletnih strani uporabite takrat, ko:

 • se želite, na dolgi rok, “znebiti” odvisnosti spletnih prodajnih rezultatov od plačevanja Googlu za zakup ključnih besed
 • želite zastaviti dolgoročno, strateško prodajo na Googlu
 • želite prehiteti konkurenco
 • želite vzpostaviti, sicer počasnejšo, a konstantno in stabilno rast spletne strani

Iz zgornje slike (vir 5) razberete glavne razlike med SEO optimizacijo in plačljivim (PPC) oglaševanjem:

Optimizacija spletnih strani zagotavlja dobre uvrstitve med organskimi, naravnimi prikazi spletnih strani, obisk spletnih strani skozi čas, dolgoročne rezultate, je nenehen proces, povečuje spletno vidnost in se izvaja z nižjimi stroški. Podrobnosti: Kaj je SEO

PPC (Google Ads) oglaševanje zagotavlja dobre uvrstitve spletnih strani s pomočjo zakupa ključnih besed, obisk na spletno stran pripelje takoj, rezultati prodaje so vidni takoj (pri čemer je lahko rezultat prodaje tudi 0), zahteva enkratno nastavitev in izboljša prodajo.

SEO in PPC skupaj predstavljata pojem iskalni marketing (SEM = search engine marketing).

Kako optimizirati spletno stran [prikaz kako se izvaja SEO optimizacija po korakih]

POJASNILO: Spodaj so, po korakih, predstavljene aktualne SEO smernice, ki jih je potrebno upoštevati pri optimiziranju vaših spletnih strani.

Če se ne znajdete kje začeti s SEO optimizacijo vaše spletne strani, je SEO optimizacija še dodatno, od prvega do zadnjega koraka, obrazložena na povezavi Optimizacija spletnih strani v 12 korakih.

Spletno stran optimizirate z izvajanjem 4 korakov:

 • iskanjem in analiziranjem ključnih besed, ki jih uporabniki Googla, vtipkujejo ali izgovarjajo v Google
 • izboljševanjem, že objavljenih, obstoječih spletnih vsebin na vaši internetni strani (na podlagi najdenih ključnih besed)t.j. onsite SEO optimizacija
 • pripravljanjem novih, SEO optimiziranih spletnih vsebin (na podlagi ključnih besed s katerimi se vaša spletna stran še ne uvršča na Googlu)npr. s pisanjem bloga
 • izvajate offsite SEO optimizacijo – t.j. offsite SEO optimizacija

.

Kako poiskati ključne besede

.

Ključne besede, ki jih uporabniki Googla, uporabljajo pri iskanju vsebin, povezanih z vašo panogo, se poiščejo na različne načine:

 • ključne besede najdete na “dnu” Googla, kot iskanja povezana s ključno besedo, ki ste jo vtipkali v Google:
 • dodatne ključne besede vam ponudi t.i. Google autosuggest, ko posamezno ključno besedo vnesete v iskalnik:
 • za iskanje dodatnih ključnih besed uporabite različna SEO orodja. Na spodnji sliki je prikazano kako poiščete dolgorepe ključne besede s pomočjo SEO orodja Keyword Shitter:

NAMIG: Preglejte še nasvete o tem Kako izbrati ključne besede za spletno stran

Kako analizirati ključne besede

Dalj časa kot boste namenili iskanju in raziskavi ključnih besed, več jih boste našli.

Zdaj morate najdene ključne besede selekcionirati po prioritetah (ker je nemogoče, da bi optimizacijo spletne strani, kar naenkrat, začeli, za vse najdene ključne besede, hkrati).

Za prve SEO kampanje in za optimizacijo spletnih vsebin, ki jih je smiselno optimizirati najprej, izberite ključne besede, ki imajo hkrati:

 • visok iskalni volumen
 • močan nakupni naboj (so profitabilne/dobičkonosne) in imajo
 • takšno SEO težavnost (SEO difficulty), da imate z njimi sploh realne možnosti dosegati prvo stran Googla, v “razumnem” času.

Poglejte sliko:

Na sliki je analizirana ključna besedna zveza “optimizacija spletnih strani”, ki jo v slovenski Google, na mesečni ravni, vtipka cca. 720 uporabnikov Googla, ima SEO težavnost ocenjeno na oceno 27 (na lestvici od 1 do 100, pri čemer je 100 najtežja/najbolj konkurenčna ključna beseda), hkrati pa visoka ocena na trgu zakupa ključnih beseed (paid difficulty 44) izda, da je besedna zveza, zelo dobičkonosna.

SEO orodje, s katerim lahko analizirate vsako ključno besedo posebej, se imenuje Ubersuggest, njegovo delovanje pa je opisano na povezavi.

..

Kako onsite SEO optimizirati spletno stran

.

Že v prvem poglavju (zgoraj) je pojasnjeno, da se optimizacija spletnih strani deli na onsite SEO, offsite SEO in tehnično optimizacijo.

Onsite (tudi onpage) SEO optimizacija spletnih strani pomeni, da boste SEO optimizirali elemente na vaši spletni strani (od tod izraz onsite).

Onsite SEO optimizacija spletnih strani pomeni, da upoštevate spodaj naštete SEO elemente (od najpomembnejšega do najmanj pomembnega):

 • SEO ustrezen naslov spletne vsebine
 • SEO pravilno pisanje META opisov
 • SEO optimizacijo url naslova
 • ustrezno, SEO označevanje H oznak (H1, H2,….)
 • uporabo targetiranih ključnih besed v spletnih vsebinah
 • upoštevanje ustrezne gostote in ustrezne razpršenosti ključnih besed po spletni vsebini
 • upoštevanje uporabe sinonimov in sopomenk pri sestavi spletnih vsebin
 • uporaba ustrezne dolžine spletnih besedil glede na konkurenco
 • pravilno, optimizirano označbo slik v spletnih vsebinah
 • pravilno interno linkanje podstrani med seboj
 • pravilno linkanje navzven (outbound links)

.

Kako optimizirati SEO naslov

.

SEO ustrezno označen SEO naslov se optimizira tako, da se izbrana/targetirana ključna besedna zveza postavi čimbolj na začetek (na levo stran) naslova.

Poglejte primer za SEO naslov za moje marketinško svetovanje:

Vse podrobnosti, ki se jih splača upoštevati pri optimizaciji SEO naslova, najdete na povezavi Kaj je SEO naslov.

Kako optimizirati meta opis

.

Podobno kot SEO naslov, tudi meta opis optimizirate tako, da ključno besedo postavite na začetek meta opisa.

Primer meta opisa za vsebino v kateri predstavljam digitalni marketing za začetnike:

Meta opise opremite s cca. 165 črkami (s presledki vred). Vse podrobnosti, ki se jih splača upoštevati za kakovostno optimiziran meta opis, najdete na povezavi.

NAMIG: Tako v SEO naslov kot meta opis, lahko, za marketinško privlačnost, dodate emoji-je (Google sicer ne garantira, da jih bo prikazal vedno). Poglejte sliko s SEO naslovom in meta opisom spletne strani Sanjski-Sopek.si, kjer je predstavljena vsebina za tiste, ki jih zanima poroka:

Kako optimizirati url naslov

.

Če je vaša spletna stran postavljena v WordPressu, nastavite prikazovanje url naslovov kot kaže spodnja slika (t.i. permalinks oz. trajne povezave). Če je vaša spletna stran postavljena v katerem drugem CMS-ju, si zapomnite, da je SEO ustrezno optimiziran url naslov tisti, ki je čim krajši in vključuje ciljano ključno besedo. Pri pisanju url naslovov stremite k temu, da je poševnic v url naslovu, čim manj.

.

.

Z zgornjo nastavitvijo permalinkov bodo url naslovi vaših blog zapisov, opisov produktov, kategorij, ipd… brez nepotrebnih številk, oznak in datumov. Podrobnosti o optimizaciji url naslovov najdete na povezavi Kako url naslov pravilno uporabiti za SEO.

Kako SEO optimizirati H oznake

.

V WordPressu je H1 oznaka avtomatsko dodeljena naslovu (produkta, blog zapisa, spletne strani,…). Vse ostale oznake (od H2 naprej) morajo slediti logičnemu zaporedju. Prvi podnaslov napišite z oznako H2, če pa ima posamezno poglavje še pod poglavja pa naslovom teh, dodelite oznako H3. In tako naprej.

H oznak ne preskakujte. Če ste npr. prvemu podnaslovu dodali oznako H2, ne označite naslednjega s H4, ampak H3. Podpoglavja glavnega poglavja H2 označite s H3.

Poglejte optimizacijo H oznak te vsebine (ki jo ravnokar berete):

Dodatne podrobnosti o tem kaj upoštevati pri optimizaciji H oznak, najdete na povezavi H oznake.

NAMIG: H oznake opremite s primarno in sekundarnimi ključnimi besedami, sinonimi in sorodnimi ključnimi besedami. S tem boste dosegali, da bo vaša spletna stran vidna na Googlu, preko več ključnih besed hkrati, obenem pa bo Google bolje razumel celoten kontekst vaše spletne strani. Na spodnji sliki poglejte primer optimiziranja H oznak spletne strani ebonitete.si, kjer so v H oznakah uporabljene ključne besede bonitete, boniteta, boniteta podjetja, ebonitete.si, bonitetna ocena, itd…:

Kako SEO optimizirati ključne besede v spletni vsebini

.

Ključne besede je, v spletnih vsebinah, potrebno uporabljati v ustreznem razmerju, v nasprotnem primeru so lahko spletne vsebine preveč ali premalo optimizirane.

Priporočljiva gostota uporabe izbrane ključne besedne zveze je med 0,5 in 2% glede na celotno količino teksta v spletni vsebini. Ključno besedo po celotni vsebini razpršite enakomerno.

Spodaj je prikazano kako je po vrhnjem delu vsebine, ki jo ravnokar berete, razpršena ključna beseda “optimizacija spletnih strani”:

Ob ustrezni razpršenosti targetirane/ciljane ključne besede po vsebini je priporočljivo, da ključno besedo uporabite še v prvem in zadnjem odstavku tekstovne vsebine in najmanj v eni H2 oznaki.

Spodnji video govori o “idealni” gostoti rabe ključnih besed v tekstovnem delu spletnih vsebin:

.

Kako optimizirati sorodne ključne besede in sinonime

.

Sinonimi, sopomenke in sorodne ključne besede so izbrani ključni besedni zvezi podobni izrazi, ki jih Google povezuje s podobno tematiko. Namesto, da po celotnem spletnem besedilu uporabljate samo izbrane/targetirane ključne besede, po celotnem besedilu razpršite tudi tematsko sorodne in ostale podobne ključne besede.

Z dodajanjem sorodnih ključnih besed, dosegate:

 • da vaša spletna vsebina ne vsebuje preveč ponavljanj istih besed (t.i. keyword stuffing)
 • da z isto spletno vsebino targetirate na več, sorodnih ključnih besed, hkrati
 • da Google razume širši kontekst celotne spletne vsebine

.

Primer lahko vidite kar iz tega članka, kjer so po celotni tej strani, na izbrano besedno zvezo “optimizacija spletnih strani”, razpršeni še izrazi “kako optimizirati spletno stran”, “optimizacija za iskalnike”, “seo optmizacija spletnih strani”, “cena in cenik spletne optimizacije”, itd….

.

Sinonime (t.i. LSI keywords) za izbrano besedno zvezo najdete preprosto na dnu prve strani Googla. Spodaj so iskanja, povezana s ključno besedo “optimizacija spletnih strani”:

.

Spodaj poglejte primer kako ima sorodne ključne besede in sinonime v svoj opis ponudbe regalov, vključene spletna trgovina Pohistvo123.si. Primarna ključna beseda v opisu ponudbe regalov je “regali”, ostale vključene besede pa so: komode, regali po željah, stenski regali, sonoma hrast, za shranjevanje, itd…

Video o tem kako najdete in optimizirate sorodne ključne besede in sinonime:

Kako izbrati ustrezno količino teksta

.

Količina teksta, izražena v absolutni številki, optimalna za SEO optimizacijo spletnih strani, ki bi bila hkrati ustrezna za vse ključne besede, ki jih uporabniki Googla, uporabljajo pri raziskovanju spleta, ne obstaja.

Čeprav nekatera SEO orodja priporočajo minimalno 300 besed za posamezno spletno vsebino, ta številka NE DRŽI za vse ključne besede.

Poglejte primer:

Vtipkajte v Google, ključno besedo “vreme” in prvi prikaz na Googlu bo vsebina, ki nima niti ene ključne besede (kljub temu, da se za “vreme” na slovenskem Googlu, zanima čez 2.000.000 spletnih uporabnikov na mesec):

Ustrezno količino teksta za SEO vsebine ugotovite tako, da preprosto v trenutno najvišje uvrščenih spletnih vsebinah, zraven vrste ustrezne spletne vsebine, preverite količino teksta (v tistih vsebinah, ki tekst sploh imajo).

Če ima konkurenca nek blog zapis dolg 1000 besed, pripravite sami tekstovno vsebino s približno 1200 besedami. S tem, da se v svoji spletni vsebini osredotočite na tematike, ki jih konkurenti slabo ali sploh ne pokrivajo (t.i. content gaps oz. vsebinske luknje).

Nekatere SEO študije sicer dokazujejo, da so spletne vsebine, ki so uvrščene v Googlu na višjih mestih, ponavadi opremljene z daljšimi teksti, a vam ni treba nujno, za vsako ključno besedo, vedno znova zasledovati čim daljšo količino teksta (vir: SerpIQ), ker je bolj kot količina teksta za uspeh pri spletni optimizaciji pomembna kakovost napisane vsebine.

.

NAMIG: V precej primerih optimizacije posameznih podstrani, je smiselno, da se tekst, kljub temu, da obiskovalci želijo videti predvsem slike (npr. produkte v posamezni kategoriji izdelkov v spletni trgovini) vseeno doda, saj s tem Googlu pomagate tudi z vključenimi besedami v tekstu, razumeti kakšni izdelki se nahajajo v ponudbi. Če kljub temu obiskovalcem trgovine želite prikazovati izdelke in ponudbo, ne pa teksta (ki ga potrebujete za SEO optimizacijo), “skrijte” SEO tekst za gumb “prikaži več”. Poglejte kako ima to urejeno spletna trgovina Pikapolonica.si v ponudbi kjer so prikazani sedeži za kolo:

Kako SEO optimizirati slike

.

Slike igrajo v spletnih vsebinah pomembno vlogo zaradi več razlogov:

 • s slikami in drugimi mediji (video, e knjige, infografike,…) razbijete monotonost suhoparnih in dolgih besedil. Recept, navodilo ali nasvet je lahko še tako dober, a, če ga ne pokažete s slikami, preprosto nima enake vrednosti. Umeščanje slik v spletne vsebine izboljšuje marketinško privlačnost spletnih vsebin, znižuje stopnjo odboja obiskovalcev (bounce rate), prispeva k večji deljenosti spletnih vsebin po spletu in povečuje zadržanost obiskovalcev v vsebinah (average time on site). Slike pogosto povedo več kot 1000 besed.
 • po eni izmed marketinških raziskav zajema slikovno iskanje na Googlu, dobrih 20% vseh iskanj (vir 6 – Less than Half of Google Searches Now Result in a Click):

 • besedilo, (še posebej, če je zelo dolgo in brez slik) “prestraši” obiskovalce, saj na spletno stran pride bistveno manj obiskovalcev, ki bi se radi nekaj naučili od obiskovalcev, kot tistih, ki bi predvsem radi rešitev svoje težave

Na kaj paziti pri SEO optimizaciji slik:

 • za potrebe čim hitrejšega nalaganja spletne strani, optimizirajte slike na visoko kakovost, a hkrati majhno velikost (pod 100kb)
 • imena datotek slik opremite s ključnimi besedami (brez šumnikov)
 • vse slike opremite z alt text oznako (alternative tags)
 • slikam dodajte napise, ki vsebujejo ključne besede

Ostale podrobnosti o SEO optimizaciji slik, najdete na povezavi.

Kako SEO optimizirati notranje povezave med podstranmi

.

Notranje povezave (internal links) pomagajo:

 • Googlu razumeti medsebojno povezanost posameznih spletnih vsebin
 • obiskovalcem spletne strani strani pojasniti kakšna vrsta vsebine se nahaja za klikom na povezavo
 • Googlu bolje razumeti strukturo spletne strani
 • Googlu in uporabnikom povedati katere spletne vsebine na naših straneh so nam najpomembnejše

Če na katero izmed vaših spletnih vsebin, ne kaže nobena notranja povezava, pravimo, da je ta vsebina “zapuščena/osirotela”. Takšna vsebina na spletu nima dodane vrednosti in samo najeda t.i. crawl budget (proračun, ki ga Google nameni svojim pajkom (bots) za indeksacijo posamezne spletne strani).

Po eni izmed študij optimizacije notranjih povezav na povprečnih spletnih straneh, ima kar 84,1% spletnih strani t.i. osirotele (orphaned) spletne podstrani (vir 7 – The Most Common Internal Link Building Mistakes: A SEMrush Study):

Pri optimizaciji notranjih povezav je potrebno upoštevati ustrezen anchor tekst (besedilo, ki piše na sami povezavi), lokacijo zgrajene notranje povezave (kontekstualna/uredniška povezava, povezava v nogi spletne strani, povezava v stranski vrstici spletne strani, itd…) ter dinamiko gradnje notranjih povezav.

Podrobnosti o notranjih povezavah, najdete v članku Internal links – kaj so & kako jih graditi.

Kako optimizirati zunanje povezave

.

Zunanje povezave (outbound links) pomagajo Googlu umestiti/pozicionirati vašo spletno v stran v določeno panogo in razumeti spletno stran v odnosu do ostalih spletnih strani, v isti panogi.

Zunanje povezave predstavljajo “soseščino” v kateri želite, da se vaša spletna stran nahaja. Čeprav večina lastnikov spletnih strani ne želi niti slišati za to, da bi iz njihove spletne strani kakšna povezava kazala tudi na druge spletne strani (češ zakaj bi reklamirali druge), je iz vidika optimizacije spletne strani in boljšega rangiranja spletne strani, priporočljivo v spletnih vsebinah graditi tudi povezave na druge, tematsko sorodne vsebine, ki vsebini na vaši spletni strani dodajo vrednost.

Ena od SEO študij, je dokazala, da vsebine, ki vsebujejo (relevantne) zunanje povezave rangirajo višje na Googlu, od istih vsebin, ki teh povezav nimajo (vir 8 – Study – Outgoing links used as a ranking signal):

S tem, ko zgradite zunanjo povezavo (outbound link) na drugo, tematsko sorodno stran, vzpostavljate soseščino, s katero vas povezujejo Googlovi roboti, zato morate pri outbound linkih biti pozorni, da linkate na kredibilne vire.

Kredibilnost vira preprosto odkrijete s tem, da zunanje povezave gradite na spletne strani, ki so na Googlu že najvišje (ker Google tem najbolj zaupa).

NAMIG: Večina SEO mojstrov gradi outbound linke na Wikipedijo, a je boljša metoda, da linkate navzven na dejanske vire/spletne entitete (ker je Wikipedia samo skupek/agregat vseh virov). Za iskanje kredibilnih spletnih entitet/virov uporabite katero od SEO orodij, ki pomagajo raziskovati spletne entitete.

Če želite povečati povprečen čas zadržanosti obiskovalcev na vaših spletnih vsebinah, potem zunanje povezave označite tako, da se te, ob kliku, odprejo v novem oknu:

.

.

S to nastavitvijo, pri zunanjih povezavah, dosežete, da četudi spletni obiskovalec klikne na zunanjo povezavo, se mu ta odpre v novem oknu, staro okno pa ostane odprto v ozadju. Na ta način teče čas, ki ga je uporabnik preživel na vaši strani (average time on site).

.

Dodaten namig, ko optimizirate zunanje povezave:

.

Zunanjim povezavam dodajte kljukico na “rel=”nofollow”:

.

.

S tem obdržite in kontrolirate, da link juice teče po spletni strani k tistim spletnim vsebinam, ki so pomembne vam.

Video, ki razloži pojem “link juice”:

.

Kako offsite SEO optimizirati spletno stran

Offsite optimizacija spletnih strani se izvaja na več različnih načinov. Nekateri načini so iz strani Googla odobreni in priporočeni – te načine SEO stroka poimenuje “white hat SEO tehnike“. Nekateri načini izvajanja offsite optimizacije so iz strani Googla prepovedani (t.i. black hat SEO metode).

Kako offsite SEO optimizirati spletno stran z belimi tehnikami.

Med najbolj uporabljane bele tehnike pridobivanja povratnih povezav, sodijo:.

 • email outreach (preko personaliziranih email sporočil poskušate navezati stik z lastniki spletnih strani in pridobiti povratno povezavo nazaj na vašo spletno stran).
 • skyscraper technique, avtor Brian Dean
 • broken link building tehnika, katere cilj je najti spletne strani, na katerih počivajo “mrtve” povezave. Ko najdete “mrtvo povezavo”, napišete sami kakovostno vsebino na njeno tematiko, nato pa lastnike in upravitelje spletnih strani, na katerih so mrtve povezave, obvestite o njihovi mrtvi povezavi ter vaši (delujoči) vsebini o isti tematiki. Na ta način pridobivate povratne povezave.
 • komentiranje na blogih s tematsko sorodno vsebino
 • obveščanje medijev in pridobivanje povratnih povezav od njih.

Kako offsite SEO optimizirati spletno stran s črnimi tehnikami (black hat).

Med najbolj uporabljane črne tehnike pridobivanja povratnih povezav spadajo:.

 • gradnja podpornih blogov
 • kopiranje vsebin in njihovo spinanje
 • skrite povratne povezave (bele črke na belem ozadju)
 • cloaking, ipd…

Kako izvajati tehnično optimizacijo spletne strani

Tehnična optimizacija spletnih strani zajema:

 • skrb za hitrost nalaganja spletne strani,
 • skrb za ustrezen prikaz spletnih vsebin na mobilnih napravah,
 • strukturiranje podatkov (schema mark up),
 • odpravljanje napak,
 • skrb za varnost posredovanja/pretočnosti informacij in drugo.

Kako optimizirati hitrost nalaganja spletne strani

.

Hitrost nalaganja spletne strani (tudi) vpliva na rangiranje spletne strani v iskalniku. Hitrost nalaganja spletne strani je v prvi vrsti odvisna od izbranega hostinga in pa tudi od tega kako so optimizirani mediji (slike, videii, knjige, katalogi, ipd…) na spletni strani.

Hitrost nalaganja spletne strani enostavno preverite s programom Pingdom, kjer v levo okence vnesete url naslov vaše spletne strani, testirate pa iz dveh ali treh izbranih lokacij (desno okence):

.

.

Za izboljšanje hitrosti nalaganja WordPressovih spletnih strani se sicer priporoča uporaba naslednjih pluginov:

WP Super Cache
W3 total cache in
WP smush it za optimizacijo slik

.

.Viri:

1 – 60+ Mind-Blowing Search Engine Optimization Stats – SearchEngineJournal
2 – 2020 Comparison of organic Google click-through rates by ranking position
3 – How Long Does SEO Take? – SearchEngineJournal
4 – How long does it take to rank in Google? – A study by Ahrefs
5 – SEO vs. SEM: What are the differences and where they meet
6Less than Half of Google Searches Now Result in a Click
7 – The Most Common Internal Link Building Mistakes: A SEMrush Study
8Study – Outgoing links used as a ranking signal)
9 – 12 Reasons Why Your Business Absolutely Needs SEO
10 – SEO Industry Approaching $80 Billion But All You Want Is More Web Traffic
11 – Google Business Profile: How to Completely Optimize Your GBP Listing

Moje ugotovitve pri [10 letnem] izvajanju SEO optimizacije spletnih strani

8 SEO smernic o tem kako optimizirati spletno stran [ki sem se jih naučil iz leto in pol izvajanja SEO optimizacije na eni spletni strani]

POJASNILO: spodaj puščam namenoma objavljeno moje staro (prvo) besedilo, ki sem ga spisal prvič, ko sem z njim poskušal targetirati na ključno besedno zvezo “SEO optimizacija”. Z namenom, da vidite razliko med zgornjim tekstom (optimiziranim po nekaj letih izvajanja SEO optimizacije) in prvim tekstom, ko sem se SEO optimizacije šele učil.
Izkušeni SEO optimizatorji se boste spodnjemu nasmejali. Ali zamahnili z levo roko. Upravičeno 😝 😜 🤪.

Sicer lahko nekatere izmed mojih dosedanjih spletnih projektov spremljate v Case Study-jih, a, ker podatkov in rezultatov že en čas ne objavljam več sproti, sem za prihod novega leta, zbral 8 najpomembnejših reči, ki sem se jih naučil iz svojega, pretežno SEO in backlinkanja, v katerega sem še posebej v drugi polovici leta, vložil res ogromno časa in energije.

Spodaj predstavljam 8 najpomembnejših izkušenj, ki sem jih nabral v minulem letu.
Mogoče bodo koristile tudi vam.

.

Količina besedil ne šteje

.

.

traffic-authority-website

.

Glejte.
Na kilometre daleč danes verjetno zavohamo spletno stran, ki pod izrazom spletna optimizacija, razume dodajanje nepregledne količine vsebin zato, da lovi promet.
In se nam, verjetno vsem, njihovi ustvarjalci skoraj malo smilijo.

Sam sicer redno pišem na money site spletnih projektih, pa na podporcih, pa kot gost, pa kot pr pisec za naročnike in še kaj.

A, če sem se v tem času (za mano je vsega skupaj sigurno čez 1500 postov v zadnjih, dobrih 3 letih) naučil, je to, da je klampfanje vsebin, izključno dobro za nabijanje prometa.

Ki pa vsaj v prodajno usmerjenih spletnih projektih, še zdaleč ne pomeni, realizirano prodajo.

Na spletu boste našli nešteto prispevkov o tem kako dolgi naj bodo članki, kako naj bo pisana vsebina, na kaj biti pozoren in res temeljite detajle za vsak odstavek in podnaslov.

Sam sem po toliko vsebinah preprosto prišel do zaključka, da je bolje imeti manj vsebin – a bolj kakovostnih in uporabnih.

Bolje je, da ljudje o vas govorijo zaradi vsebin samih, kot, da z eno novo vsebino lovite spet enega novega obiskovalca na določen izbran long tail.

Priporočilo: pišite, ne odnehajte, a naj ne bo to prva violina vašega spletnega nastopa:

 • Money site: 1 vsebina na teden zadošča
 • Podporci: 1 vsebina na 2 do 3 tedne zadošča
 • PR: pišite samo kjer plačajo (ceno dvigujte, še posebej, če ocenjujete, da ste dober pisec. Merilo tega ste vi sami – ne drugi).
 • Guest posting: yes, a samo na renomiranih straneh, kjer je politika objav znana in določena. Na teh straneh se potrudite še bolje kot na lastnih in ne kontra. Guest poste ponavadi pišemo z levo roko in na brzino – češ, saj vsebina ni na naši strani. A je to wroooong.

Guest post je priložnost, da pokažete drugim adminom in drugi publiki, da ste na svojem področju strokovnjak.
Torej ne delajte tega z levo roko in samo, da čimprej mine.

.

Brez sistema vodenja backlinkov plavamo v temi

kako optimizirati spletno stran - povratne povezave

V zadnjih mesecih še posebno dosti časa vlagam v svoj sistem razvoja gradnje povratnih povezav. Sicer sem backlinkal že dosti prej in to včasih bistveno bolj agresivno, a glavna razlika je v tem, da zdaj vedno bolj pridobivam občutek kaj so dobri, kaj so boljši, kaj so močni in še posebej, kaj so backlinki za v koš.

Backlinki za v koš so sama izguba časa.

A, če ni sistema, po katerem bi merili vpliv vsakega backlinka (ali pa vsaj njihovo povprečje), se boste “nabacklinkali” kot norci. Učinek morda celo bo – samo vedeli ne boste točno, kateri backlink, ga je prinesel.

Najmanj kar se splača spremljati pri tem, ko naredite nek backlink, je:

 • datum narejene povezave
 • anchor
 • kje je narejena povezava (web 2.0, komentar, katalog submission, directory submission, druge spletne strani, guest posting, privat mreža blogov,…..).

.

PA metrike [po naravni poti] ne dvigne količina člankov, ampak ekspertiza v vsebini

.

pa in da

.

Ne vprašajte me, kako Google ve kateri pisec je ekspert in kateri ne, ker nimam pojma (priporočam pa ta zapis).

Vem pa to:

Na eni izmed spletnih strani (v okviru istega SEO projekta) sem spisal v letu in pol cca. 600 postov. Pri čemer so nekateri krepko presegali 1000 in tudi 2000 besed. Totalno sem bil prepričan, da je ta moja spletna stran, gonilo mojega spletnega projekta.

Pa je bila figo.

Na drugi spletni strani sem napisal cca. 100 postov, a bolj so se vsebine vrtele okrog iste tematike (garderobnih omar konkretno). In je ta blog s PA-jem “prešišal” prvega, kjer sem vsebine “natucaval” sicer v isti branži, a bistveno bolj na široko (malo o mizarjih, malo o omarah, malo o kuhinjah, malo o spalnicah, nekaj o nadstreških, itn….).

PA na prvem, širokem projektu na home page je 36.
V času tega pisanja pa spletna stran stara cca. 21 mesecev in ima kot rečeno, 600 zapisov.

PA na drugem, ozkem projektu je 41. In je vsebin okrog 100.
Spletna stran je leto dni mlajša, pa tudi backlinkov ni niti približno toliko na njo, kot na prvem.

One to think about – če želite graditi ekspertizo na svojem področju.

.

Ne šteje število generiranih leadov,
ampak število realiziranih

.

leads

.

Saj se spomnite (poglejte case study-je za nazaj)….
V mnogo zapisih sem objavil koliko sem čez svoje spletne projekte uspel ujeti leadov. In kaj vse s temi leadi počnem. Na linku.

Seveda bi lahko meril tudi številko čevljev vsakega leada posebej, a, če je človek one man band, se mu od statistike lahko ali zmeša, ali pa zmanjka časa, za druge, pomembnejše reči.

Z letom 2016 sem na tem projektu, preprosto s statistiko ujetih leadov, prenehal. Tega je preprosto preveč.

Zdaj me zanimajo samo leadi, ki jih dam mojim naročnikom (dobaviteljem) naprej. Od tega je potencial prodaje. Ostalo bi lahko sicer vnočil še z emailingom, pa avtomatiko zajema, pa verjetno še š čim…. a bo to počakalo na neke druge čase (in druge zainteresirane za moje projekte).

Bo, ko bo, če bo…. če ne pa zame in mojo prodajno skupino, tak način zadošča.

.

Seo optimizacija je nevarna reč

.

seo

.

Za večino ljudi je SEO pobožna želja in, če se me že vpraša, poskus, da iz spleta iztisnejo nekaj več.
Ker v oglaševanje (plačljivo) ne verjamejo.

A…

Tudi plačljivo oglaševanje lahko prinese, če ga obvladamo.

SEO optimizacijo se je samo treba dobro naučiti in biti discipliniran…… potem vam zagotovim, da boste z njim imeli “preveč strank”.

Zato zelo, zelo priporočam, da že na začetku razmislite, kaj točno sploh želite početi.

Seveda je občutek lep, ko dobiš prvo stranko, pa drugo, pa trinajsto.
Človek misli, da je v ekstazi in, da je ujel vse zakonitosti vesolja…. dokler ne pride do ugotovitve, da to sploh ni to kaj bi rad počel.

Pridružen sem v toliko FB in G+ grupah, kjer seo specialisti “oznanjajo” točno to.
Na začetku je vznemirljivost pa tudi jeza, ker ne gre.

Ko enkrat gre, pa jih mine.
Zato, ker šele takrat ugotovijo, da to kar SEO prinaša, v bistvu, sploh ne želijo delati.

Priporočilo: absolutno takoj po prvi prejeti in realizirani stranki se dobro prečekirajte ali je to to kar želite početi tudi v prihodnosti.
Če namreč ni to, SEO in ustvarjanje contenta vas pa vseeno vleče in pišete naprej, dela ne bo manj, ampak kvečjemu še več.

Delajte tako in tiste reči, da boste na koncu počeli to, kar želite početi. In kar vas res veseli.

Dobra novica pri tem:

SEO optimizacija ni nikoli napaka.
Ne more iti narobe.
Če ga biksnete mimo in se izkaže, da SEO prinaša delo, ki ga v bistvu ne želite opravljati, preprosto umaknete kontaktne forme in imate ekstra močno spletno stran, ki bo dobra, če ne drugo, za vrhunski podporni blog.

Linki na njih pa se na trgu prodajajo čisto res kot vroče žemljice.

Če imate še zadaj nek sistem, ki meri recimo učinkovitost linka na takšnem blogu, imate posel.
V FB grupi (source market, fiverrr, ipd…) preprosto objavite svoje metrike, dejavnost (nišo) in garantiram vam, da boste dobili kak “please pm me” iz Facebooka. It’s a constant practice.

.

Fokus

.

focus

.

Spomnite se mojih člankov in nasvetov o internem linkanju.

Interno linkanje je priporočljivo, je fajn, vzame sicer čas, da najdete relevantne teme in vsebine na katere zares želite kazati v povezavah, a je hkrati tudi ekstra “zavajajoče”.

Linkanje vse povprek ima za posledico samo eno reč:

Google, ne glede na to kako pameten že je, ne more ravno pogruntati, katera blog vsebina je nam ekstra bolj pomembna od druge, če linkamo kar vse sem in tja.

Predstavljajte si, da vse vaše blog zapise zmečete na eno mizo.
Recimo, da se je v nekem času, nabralo 1000 postov.

Zdaj vsi ležijo na isti mizi, en prek drugega, osebi, ki pa je zadolžena, da nam čimprej pokaže vsebino (Google), ki zanima točno določenega človeka, pa je naročeno, da to vsebino izbrska v pol sekunde.

Nemogoče, ne glede na to, ali so naše vsebine super SEO friendly in super uporabne.
Ne more ta mojster odkriti nam najbolj pomembne vsebine, če je na naši mizi vse razmetano.

Ker ta isti mojster lahko čisto mirno upravičeno sklepa, da niti mi, kot avtor, nimamo pojma, kaj je nam najbolj pomembno.
In potem pač prelaga te vsebine, jih premetava sem in tja, nobena izmed njih pa ne leze na vrh, da bi bila izpostavljena.

Tako ne gre.

Googlu je treba pomagati, da bo skapiral, kaj je nam pomembno.
In to poknite čimbolj na vrh in čimbolj v menije.

Primer:

Na tej spletni strani, ki jo ravnokar spremljate, mi je očitno zelo pomembna besedna zveza “digitalni marketing za začetnike”.

.

Kako optimizirati spletno stran

.

O digitalnem marketingu sem napisal blog post dolg cca. 2400 besed in prestavil sem ga celo v vrhnji meni.

Če Google prileti na moj home page, mu bo menda jasno, kaj mi je pomembno.

Če v svojih postih delate 1000 linkov (kar jih v 1000 zapisih zagotovo naredite), se bo Googlu zmešalo.
Če ti linki nimajo nekega namena in fokusa. That’s simple.

Priporočam še članek: Kako postaviti spletno stran s pomočjo SILO metode?

.

Črni SEO ni tako črn, kot se zdi

.

črni in beli seo

.

Po črnem igrišču seo igrice se sprehajam že kar nekaj mesecev.

V začetku sem ljudi v glavnem spremljal in jih jemal za prevarante in same luzerje, ki iščejo bližnjice.
Pa vam povem, da sem mnenje o njih “malenkost” spremenil.

Razlog (dobro preberite):

Za razliko od “belcev”, črnuhi (ne berite tega slabšalno), vsaj povedo, da so črnuhi.

Belci pa (in v Sloveniji se pod tem izrazom skriva cela gora seo mojstrovalcev) humano, etično in moralno kričijo na ves glas kako so beli, po tem pa z enim preprostim backlink čekerjem ugotoviš, da je njihova belina presneto umazana.

And this is definitely nekaj kar nimam rad.

Bodi kar si in povej kaj počneš.
Vam povem za enega izmed fantastičnih “črncev”, od katerega se boste naučili več, kot od pol belega sveta: Charles Floate.

.

Ni objave brez namena

.

d-custom-making-room-for-content-marketing-in-your-budget

.

Zgornje sicer že čivka vsaka spletna ptička, pa vseeno.

SEO svet je lep zato, ker lahko iz daljave ločiš izkušnje in začetništvo.

Začetniki “natolcujemo” z banalnostmi zavitimi v celofane različnih barv, pol eksperti delno že razkrijejo s čim se ukvarjajo in kako to počnejo.

Resnični profiji resnično želijo, da uspe tudi vam (obenem pa tega ne počnejo v humanitarne namene).

Še vedno prodajajo, a tega ne skrivajo in predvsem ne prodajajo megle.

Na Nichesite project boste v blogu našli čisto zlato… a na prvi strani vas pričaka lead magnet. Kar je prav.
Na Quicksprout so vsebine dobesedno spletni diamanti. A prva stran je magnet.

In teh vzorcev je na spletu nešteto.

Zakaj? Ker delujejo.

.

Keyword stuffing pada

.

yoast

.

Yoast ljubitelji, privrženci in posebej, tisti bolj pozorni, ste sigurno opazili, da je lučka za količino ključnih besed še do nedavnega zasvetila zeleno, če je bilo v besedilu ključnih besed med 1 in 3%.

No, novi update (jesen 2015) je to spremenil.

Zdaj vam bo zelena (datum zapisa tega posta je januar 2016) zasvetila že, če keyword ponovite nad 0,5%.

Kar samo pomeni “argumentirano” potrditev tega, da keyword stuffing pada. Which in finally good.
Nič več nam ni treba paziti na keyword stuffing – s tem lahko fokus na še boljšo vsebino, samo še izboljšamo.

.

Povzetki

Kaj je optimizacija spletnih strani?

Optimizacija spletnih strani (SEO) je marketinška metodologija/proces, ki lastnikom spletnih strani pomaga dosegati boljše (višje) uvrstitve njihovih spletnih strani v iskalniku Google. Cilj optimizacije spletnih strani je doseči uvrstitve spletnih strani na prvi strani Googla, kjer se zadržuje zdaleč največ uporabnikov Googla in od koder se generira največ klikov na prikazane spletne strani. Po nekaterih študijah, organsko (neplačano) prikazane spletne strani na prvi strani Googla, prejemajo kar 85% vseh klikov.

Kateri so glavni razlogi za optimizacijo spletnih strani?

Glavni razlogi za izvajanje optimizacije spletnih strani so:
1) izboljšanje uvrstitve spletnih strani v iskalniku Google
2) povečanje števila obiskovalcev na spletne strani
3) izboljšanje spletne prodaje in več sklenjenih poslov kot posledica večje spletne opaznosti internetnih strani (zaradi višjih uvrstitev na Googlu)
4) zmanjšanje odvisnosti spletne prodaje od plačljivih spletnih kampanj (npr. Google Ads)
5) možnost za vzpostavitev konstantne in stabilne rasti spletne prodaje in obiska spletnih strani preko Googla

Kako se izvaja optimizacija spletnih strani?

Optimizacija spletnih strani se izvaja v štirih korakih:
1) pregled spletnih strani (t.i. SEO analiza spletnih strani)
2) onsite SEO optimizacija (ki prispeva k hitrim SEO izboljšavam)
3) offsite SEO optimizacija (gradnja povratnih povezav oz. spletno mreženje)
4) tehnična optimizacija spletnih strani

.