Kaj je optimizacija spletnih strani, kako deluje in kako se izvaja

SEO optimizacija je izraz, ki pomeni “search engine optimization” oz. “optimizacijo spletnih strani”.
Boljše kot boste na svojih spletnih straneh izvajali SEO, višjo uvrstitev vaših spletnih strani, si, na Googlu, lahko obetate.
Višja uvrstitev vaših spletnih strani na Googlu prinaša več obiskovalcev.

Optimizacija spletnih strani je postopek izboljševanja vaših spletnih strani za to, da bodo te v iskalnikih (npr. Google), bolj opazne.

Ko uporabniki Googla iščejo na Googlu določene izdelke, storitve ali informacije, povezane z vašim podjetjem, uporabljajo pri tem ključne besede. Te ključne besede vtipkajo (ali izgovarjajo) v Google.

Bolj kot so vaše vsebine na spletni strani SEO optimizirane za te ključne besede, boljše Google “razume” vašo spletno stran. Posledično jo v svojem iskalniku zato uvrsti višje.

Optimizacija spletnih strani (t.i. search engine optimization (vir)) odloča o tem kje (na katerem mestu) na Googlu se bo prikazovala vaša internetna stran. Višje kot je prikazana, več klikov si lahko obeta.

Dobro poglejte sliko:

optimizacija spletnih strani kliki glede na uvrstitev
Na prvi strani Googla se prikazuje 10 neplačanih prikazov spletnih strani. Prvo prikazana spletna stran si lahko, v povprečju, obeta cca. 31% vseh klikov, slabše SEO optimizirana spletna stran, ki se nahaja na 10. mestu, prejme v povprečju okrog 3% klikov (vir slike: Optimizacija spletnih strani Seo-Praktik.si)

Zraven večje opaznosti vaših spletnih strani, SEO optimizacija spletnih strani, prinaša še naslednje koristi:

 • SEO optimizacija spletnih strani omogoča, da pridobite na svoje spletne strani obiskovalce (uporabnike Googla), brez, da zato Googlu plačujete
 • SEO optimizacija spletnih strani prinaša dolgotrajne rezultate. Preko plačljivih oglaševalskih kampanj pridobivate obiskovalce na svojo spletno stran, samo tako dolgo dokler oglaševalcem plačujete. SEO optimizacija lahko prinaša rezultate več mesecev in let.
 • SEO optimizacijo lahko izvaja vsak, ker predstavlja pisanje kakovostnih vsebin, največji delež pri izvajanju uspešnih SEO kampanj.

Kaj je optimizacija spletnih strani

Po zadnjih podatkih za leto 2022 se ocenjuje, da se industrija optimiziranja spletnih strani, na letni ravni, približuje že vrtoglavim 80-tim milijardam dolarjev prometa na leto (vir).

Zakaj je optimizacija spletnih strani tako iskana in želena?

Plačljivo spletno oglaševanje postaja, z vse bolj množično uporabo največjih spletnih platform (Google, YouTube, itd…) iz leta v leto, dražje.

Podjetja, ki jih zanima dolgoročna rast, ne želijo, iz leta v leto, vlagati vedno več denarja, v plačljive oblike povečevanja vidnosti njihovih spletnih strani, ampak iščejo načine, ki omogočajo tudi brezplačno povečevanje števila obiskovalcev na spletne strani. Optimizacija spletnih strani je prva, v vrsti teh načinov.

Optimizacija spletnih strani se deli na več delov:

 • onsite optimizacija spletnih strani (t.i. onsite SEO)
 • offsite optimizacija spletnih strani (t.i. offsite oz. offpage SEO)
 • tehnična optimizacija spletnih strani
 • lokalna optimizacija spletnih strani

Kaj je onsite optimizacija spletnih strani

Sam izraz onsite SEO optimizacija spletnih strani pove, da k onsite optimizaciji strani sodijo tiste aktivnosti, ki jih izvajate na svojih spletnih straneh, z namenom, da pripravite čimbolj kakovostno vsebino za obiskovalce vaših spletnih strani.

Onsite optimizacija spletnih strani je OSNOVA za dober SEO.

Boljše kot je izvajana onsite optimizacija spletnih strani, manj truda in energije bo potrebno kasneje vlagati v izvajanje offsite optimizacijo. In obratno.
Slabše kot je izvajana onsite optimizacija strani, bolj se boste z offsite optimizacijo “mučili” dosegati želene SEO rezultate.
Podrobnosti o tem kako onsite in offsite optimizirati spletno stran, najdete v poglavju spodaj (na povezavi).

On site optimizacija spletnih strani pomeni, da boste na svojih spletnih straneh, poskušali čimbolj natančno upoštevati Googlova priporočila, ki jih ta svetuje zato, da bo njegov algoritem čim boljše razumel vsebino na vaših spletnih straneh.

Že več let aktualne onsite SEO smernice, so:

 • izbira ustreznega formata vsebine (blog objav, video vsebin, kategorij izdelkov, produktnih strani, pristajalnih strani, itd…) glede na iskalni namen uporabnikov Googla, iskalni volumen, težavnosti targetiranih ključnih besed in profitabilnost ključnih besed
 • ustrezna optimizacija SEO naslovov
 • ustrezno opremljanje meta opisov
 • upoštevanje ustrezne strukture spletnih vsebin (H oznake)
 • ustrezna priprava vsebine iz mikro SEO copywriting vidika (odstavki, AIDA formula, ustrezen uvod v vsebine, oblikovno bogate vsebine,…) in ambicij po konverzijah
 • ustrezna optimizacija slik
 • ustrezno notranje in zunanje povezovanje vsebin med seboj

Kaj je offsite optimizacija spletnih strani

Offsite optimizacija spletnih strani zajema tiste aktivnosti, ki jih sicer izvajate na internetu, a izven svoje spletne strani. Namen teh aktivnosti je, da z njimi gradite t.i. povratne povezave (t.j. backlinks) na vašo spletno stran. S čimer izboljšujete stopnjo zaupanja Googla v vašo spletno stran.

Bolj kot boste uspešni pri dvigovanju stopnje zaupanja Googla v vašo spletno stran (t.i. page in domain authority), višjo uvrstitev vaših spletnih strani, na Googlu, si lahko obetate.

Cilj off site optimizacije je graditi čim več, maksimalno kakovostnih povratnih povezav, ki iz drugih spletnih strani, “kažejo” na vaše spletne strani.

Precejšen del SEO stroke ocenjuje, da so povratne povezave približno enako močan ranking faktor kot onsite SEO smernice. (Vir slike Moz):

onsite vs offsite optimizacija spletnih strani

Kaj je tehnična SEO optimizacija spletnih strani

Tehnična optimizacija spletnih strani zajema:

 • skrb za mobilnim napravam prijazno prikazane spletne strani
 • skrb za hitro nalaganje spletni strani
 • skrb za varno brskanje po spletnih straneh
 • skrb za čim boljšo uporabniško izkušnjo
 • strukturiranje podatkov (schema mark up)

Kaj je lokalna optimizacija spletnih strani

Lokalna optimizacija spletnih strani (oz. local SEO) je proces, ki pomaga internetne strani prikazati na iskalniku Google, na najvišjih mestih, preko lokalnih iskanj oz. preko iskanj povezanih z lokacijo ponudnika.

Lokalna optimizacija spletnih strani se izvaja v povezavi z optimizacijo t.i. GMB kartice, ki na namiznih napravah omogoča prikaz podjetij in njihovih storitev, na desni strani iskalnika (ob bok plačanim oglasom in klasičnim organskim prikazom spletnih strani), na mobilnih napravah pa takoj za plačanimi prikazi spletnih strani (nad klasičnimi, organskimi prikazi spletnih strani).

Prikaz rezultatov izvajanja lokalne optimizacije spletnih strani:

lokalna optimizacija spletnih strani
Rezultat izvajanja lokalne optimizacije spletne strani Seo-Praktik.si

Lokalna optimizacija spletnih strani se izvaja na 3 načine:

 • s pripravo, objavljanjem in SEO optimizacijo vsebin, ki targetirajo na ključne besedne zveze, povezane z lokalnimi iskanji (npr. “optimizacija spletnih strani Ptuj, optimizacija spletnih strani Maribor, …”)
 • z optimiziranjem statičnih vsebin na GMB kartici (opis podjetja, urejanje kategorij, identifikacija storitev, nastavitev lokacije delovanja podjetja, opis “zagotovila”, urejanje statičnih podatkov o podjetju (urnik in delovni čas, kontaktni podatki, ….)
 • z dodajanjem in optimiziranjem dinamičnih vsebin (slike, nove objave, sistematično urejanje oddajanih mnenj, itd…)

Kakovostno izvajana lokalna optimizacija spletnih strani ima za posledico povečano obiskanost spletne strani iz naslova prikazov GMB kartice na mobilnih in namiznih napravah, iz naslova ogledov spletnih strani iz prikazov lokacije podjetij v Google zemljevidih ter iz naslova objav novosti v GMB kartici med organskimi prikazi spletnih strani v iskalniku (vir 11: Google Business Profile: How to Completely Optimize Your GMB Listing)

Kaj pomeni optimizacija strani za mobilne naprave

Optimizacija strani za mobilne naprave pomeni prilagajanje spletnih strani in njenih vsebin, da se optimalno prikažejo in delujejo na različnih mobilnih napravah, kot so pametni telefoni in tablični računalniki. Pri tem gre za ustvarjanje uporabniku prijaznih izkušenj z navigacijo, berljivostjo besedila, pravilnim razporejanjem elementov na zaslonu ter hitrostjo nalaganja.

Tukaj je primer, kako lahko spletna stran izgleda in se obnaša pred in po optimizaciji za mobilne naprave:

 1. Pred optimizacijo: Na spletni strani, ki ni bila optimizirana za mobilne naprave, so lahko težave, kot so:
  • Majhno besedilo, ki je težko berljivo brez povečave.
  • Prevelike slike, ki zavzamejo preveč prostora na zaslonu in upočasnijo nalaganje strani.
  • Neustrezna navigacija, ki je težavna za uporabo na majhnem zaslonu.
  • Slabo prilagojena oblika elementov, kot so gumbi in obrazci, ki jih je težko tapniti z dotikom.
 2. Po optimizaciji: Po optimizaciji se spletna stran prilagodi, da se bolje prilega mobilnim napravam. Primeri optimizacije vključujejo:
  • Večje in berljivejše besedilo, ki se pravilno prilagaja velikosti zaslona.
  • Pravilno optimizirane slike z manjšo velikostjo datotek, kar pripomore k hitrejšemu nalaganju strani.
  • Enostavna in intuitivna navigacija, prilagojena dotiku, s priročnim gumbom za prikaz menija ali ikono iskalnika.
  • Prilagodljiva oblika elementov, kot so gumbi, obrazci in padajoči meniji, ki se pravilno prilagajajo zaslonu in omogočajo enostavno tapkanje.

Z optimizacijskimi tehnikami za mobilne naprave se spletna stran bolje prilagodi mobilnim napravam, kar izboljša uporabniško izkušnjo in omogoča enostavno brskanje, hitrejše nalaganje ter večjo verjetnost, da bodo obiskovalci ostali na strani ter izvedli želene akcije, kot so nakupi ali izpolnitev obrazcev.

Kako s SEO optimizacijo povečujete vrednost svojih spletnih strani

.Marketinška raziskava (vir 2 – 2020 Comparison of organic Google click-through rates by ranking position) dokazuje, da si prva, naravno/organsko/brez plačanih oglasov, uvrščena spletna stran na Googlu, lahko obeta cca. 34,2% klikov, prve tri uvrstitve na Googlu pa vzamejo kar 62,7% vseh klikov uporabnikov Googla:

spletna optimizacija

Z izrazom optimizacija spletnih strani označujemo aktivnosti, ki jih izvajate zato, da s spletno stranjo dosežete najvišje uvrstitve na Googlu.

Vrednost svoje spletne strani torej z optimizacijo dvigujete tako, da jo poskušate uvrstiti čim višje na Googlu.

NAMIG: Rezultat optimizacije spletnih strani (t.j uvrščenost spletne strani na Googlu) ne merite tako, da na Googlu preverjate na katerem mestu/poziciji je uvrščena vaša vstopna spletna stran/home page, ampak tako, da izmerite uvrstitev vaše spletne strani na Googlu, za vsako ključno besedo, ki jo vtipkajo ali izgovorijo v Google, vaši potencialni kupci/obiskovalci spletne strani, posebej.

Dobro optimizirana internetna stran je tista, ki dosega vrhnje pozicije (najmanj med prvimi tremi prikazi v Googlu) za točno določene ključne besede, pri čemer je boljše optimizirana tista stran, ki dobre pozicije zaseda tako za težke/konkurenčne/generične ključne besede” kot lahke/manj konkurenčne/dolgorepe ključne besede” in, ki hkrati dosega dobre uvrstitve/pozicije za čimveč besed, naenkrat. Podrobnosti o ključnih besedah, najdete na povezavi..

Obenem se dobro optimizirana spletna stran na vrhnjih Googlovih pozicijah nahaja dlje časa (več mesecev in let) in ne samo dva ali tri tedne.

Da si boste lažje predstavljali kaj je dobro optimizirana spletna stran, poglejte spodnjo sliko:

 • v stolpcu 1 so zabeležene vse ključne besede, ki jih uporabniki Googla vtipkajo ali izgovorijo v iskalnik (in so povezane s panogo/nišo/tematiko spletne strani). Seznam ključnih besed sem zameglil.
 • v stolpcu 2 so zabeleženi/identificirani iskalni volumni (t.j. število mesečnih vtipkanj posameznih ključnih besed v slovenski Google)
 • v stolpcu 3 so zabeleženi/identificirani vsi url naslovi spletne strani, ki se prikažejo v Googlu, po tem, ko uporabniki Googla, vanj vtipkajo posamezne ključne besede (iz stolpca 1)
 • v stolpcu 4 so zabeležene prve uvrstitve spletne strani pred izvajanjem optimizacije spletne strani
 • v stolpcu 5 so zabeležene dosežene uvrstitve/pozicije spletne strani po izvajanju optimizacije spletne strani (za vsako ključno besedo (stolpec 1), z identificiranim iskalnim volumnom (stolpec 2), identificiranim url naslovom (stolpec 3), posebej

Iz evidence izvajanja optimizacije spletne strani na zgornji sliki, lahko vidite, da je spletna stran, v enem letu, iz začetnih uvrstitev na Googlu, pred optimizacijo spletne strani, s skoraj vsemi ključnimi besedami, napredovala na t.i. top rankinge (med uvrstitve 1 do 3 na Googlu).

Kaj o pomenu in vrednosti spletne optimizacije pravijo študije

Po eni izmed nedavnih marketinških študij (60+ Mind-Blowing Search Engine Optimization Stats – online revije o spletni optimizaciji SearchEngineJournal je plačanih klikov na spletne strani iz iskalnika Google, v povprečju 30%.

To pomeni, da kar 70% vseh klikov iz Googla, prihaja na spletne strani, ki se na Googlu pojavljajo t.i. organsko, brez, da bi za to plačale. Ista raziskava tudi dokazuje, da je strošek za klik na spletno stran, ki ga prinese optimizacija spletnih strani (SEO) kar 61% nižji kot strošek pridobljenih sledi na internetne strani, preko plačanih oglasov.

Spodaj so objavljeni trije statistični podatki, ki jih ob izvajanju optimizacije svojih strani, ne bi smeli spregledati:

optimizacija spletnih strani

Zgornji trije argumenti razložijo zakaj je danes v svetu digitalnega marketinga, vedno več podjetij, katerim je spletna optimizacija glavni kanal, njihovega trženjskega nastopa na internetu. Več: Digitalni marketing za začetnike.

Zakaj se uporablja optimizacija spletnih strani

Optimizacija spletnih strani služi brezplačnemu pridobivanju obiskovalcev na spletne strani.

Spletne strani se lahko na prvo stran Googla (ki jih obišče največ uporabnikov Googla) uvrstite na 2 načina:

 • z zakupom ključnih besed in prikazom vaših spletnih strani na prvi strani Googla, po tem, ko uporabniki vtipkajo (ali izgovorijo) vaše zakupljene ključne besede v iskalnik (to so t.i. Google Ads) ali
 • s kakovostnim optimiziranjem spletnih strani, ki zagotovi, da se vaše spletne strani prikažejo med vrhnjimi prikazi na Googlu, takoj pod plačanimi oglasi.
optimizacija spletnih strani iskanje Google

Optimizacija spletnih strani služi tudi “zelo poceni” izvajanju brandinga (t.j. ozaveščanju uporabnikov Googla o vaši blagovni znamki).

Pomislite:

Dlje časa kot vam uspe vaše spletne strani obdržati, da se prikazujejo na vrhu Googla, več uporabnikov Googla izve za vašo spletno stran, ob tem pa vam zato ni potrebno Googlu plačevati.

Ozaveščanje ciljne publike o vaši blagovni znamki oz. t.i. znamčenje, v primeru, da za znamčenje uporabite strategijo z zakupom ključnih besed (Google Ads) utegne biti zelo drago.
In predvsem nikoli končana zgodba.

V primeru, da se odločite za ozaveščanje o vaši blagovni znamki uporabiti zakupovanje posameznih ključnih besed, to deluje le tako dolgo dokler Googlu plačujete za prikaze vaših spletnih strani.

V primeru, da za znamčenje uporabite optimizacijo spletnih strani, vas takšna oblika brandinga stane bistveno manj.

Stroški znamčenja s pomočjo optimizacije spletnih strani so največji v času, ko spoznavate proces optimizacije spletnih strani in, ko dejansko izvajate t.i. optimizacijo, medtem, ko stroški znamčenja, po tem, ko enkrat uspete svoje spletne strani prikazati na vrhu Googla, znatno upadejo.

Z vsakim mesecem ali letom, ko uspete svoje spletne strani še vedno prikazovati na vrhu Googla, brez, da zato plačujete, vrednost vaše investicije v SEO optimizacijo, naraste.

Predstavljajte si, da uspete s spletno optimizacijo svojih strani, vrhnje, neplačane prikaze vaših spletnih strani, obdržati več let.

Kako deluje optimizacija spletnih strani

Iskalniki, kot sta Google in Bing, uporabljajo t.i. robote (pajke) za iskanje vsebin po spletnih straneh.

Pajki obiskujejo spletne strani od ene do druge in zbirajo informacije o teh straneh ter jih dodajajo v indeks. Indeks spletnih iskalnikov si predstavljajte kot velikansko knjižnico, kjer lahko knjižničar izvleče knjigo (oz.) in vam pomaga točno tisto, kar trenutno iščete.

Ko pajki najdejo spletne strani, jih analizirajo in po upoštevanju na stotine dejavnikov (t.i. aktualnih SEO smernic) določijo vrstni red, po katerem se spletne strani prikažejo v rezultatih iskanja za določeno poizvedbo (ključno besedo).
V “knjižnični analogiji” si predstavljajte, da je knjižničar prebral vsako knjigo v knjižnici in vam lahko natančno pove, katera bo vsebovala odgovore na vaša vprašanja.

SEO smernice so priporočila, ki jih je smiselno upoštevati na spletnih straneh, zato, da bodo pajki boljše razumeli vsebino na vaših spletnih straneh. Z njihovim upoštevanjem iskalni roboti natančno ocenijo, kako dobro lahko spletno mesto ali spletna stran ponudi iskalcu to, kar išče.

Za razliko od plačanih oglasov v iskalnem omrežju iskalnikom ne morete plačati, da bi dosegli višjo uvrstitev v organskem iskanju, kar pomeni, da se morajo za to potruditi strokovnjaki za SEO. To dosegajo z upoštevanjem čim več aktualnih SEO smernic, ki trenutno veljajo kot najpomembnejše za razvrščanje spletnih strani na Googlu.

Najbolj aktualni SEO smernici sta že vrsto let kakovost vsebine in raziskava ključnih besed, ki sta ključni smernici optimizacije vsebin na spletnih straneh, iskanje po vsebini in hitrost nalaganja vsebin pa sta pomembni smernici arhitekture spletnih strani.

Iskalni algoritmi so zasnovani tako, da prikazujejo ustrezne, verodostojne strani in uporabnikom zagotavljajo učinkovito izkušnjo iskanja. Optimizacija spletnih strani in vsebin, ob upoštevanju aktualnih SEO smernic, lahko pomaga, da se vaše strani uvrstijo višje v rezultatih iskanja.

Kako optimizirati spletno stran [po korakih]

POJASNILO: Spodaj so, po korakih, predstavljene aktualne SEO smernice, ki jih je potrebno upoštevati pri optimiziranju vaših spletnih strani.

Če se ne znajdete kje začeti s SEO optimizacijo vaše spletne strani, je SEO optimizacija še dodatno, od prvega do zadnjega koraka, obrazložena na povezavi Optimizacija spletnih strani v 12 korakih.

Spletno stran optimizirate z izvajanjem 4 korakov:

 • iskanjem in analiziranjem ključnih besed, ki jih uporabniki Googla, vtipkujejo ali izgovarjajo v Google
 • izboljševanjem, že objavljenih, obstoječih spletnih vsebin na vaši internetni strani (na podlagi najdenih ključnih besed)t.j. onsite SEO optimizacija
 • pripravljanjem novih, SEO optimiziranih spletnih vsebin (na podlagi ključnih besed s katerimi se vaša spletna stran še ne uvršča na Googlu)npr. s pisanjem bloga
 • izvajate offsite SEO optimizacijo – t.j. offsite SEO optimizacija

.

Kako poiskati ključne besede

.

Ključne besede, ki jih uporabniki Googla, uporabljajo pri iskanju vsebin, povezanih z vašo panogo, se poiščejo na različne načine:

 • ključne besede najdete na “dnu” Googla, kot iskanja povezana s ključno besedo, ki ste jo vtipkali v Google:
 • dodatne ključne besede vam ponudi t.i. Google autosuggest, ko posamezno ključno besedo vnesete v iskalnik:
 • za iskanje dodatnih ključnih besed uporabite različna SEO orodja. Na spodnji sliki je prikazano kako poiščete dolgorepe ključne besede s pomočjo SEO orodja Keyword Shitter:

NAMIG: Preglejte še nasvete o tem Kako izbrati ključne besede za spletno stran

Kako analizirati ključne besede

Dalj časa kot boste namenili iskanju in raziskavi ključnih besed, več jih boste našli.

Zdaj morate najdene ključne besede selekcionirati po prioritetah (ker je nemogoče, da bi optimizacijo spletne strani, kar naenkrat, začeli, za vse najdene ključne besede, hkrati).

Za prve SEO kampanje in za optimizacijo spletnih vsebin, ki jih je smiselno optimizirati najprej, izberite ključne besede, ki imajo hkrati:

 • visok iskalni volumen
 • močan nakupni naboj (so profitabilne/dobičkonosne) in imajo
 • takšno SEO težavnost (SEO difficulty), da imate z njimi sploh realne možnosti dosegati prvo stran Googla, v “razumnem” času.

Poglejte sliko:

Na sliki je analizirana ključna besedna zveza “optimizacija spletnih strani”, ki jo v slovenski Google, na mesečni ravni, vtipka cca. 720 uporabnikov Googla, ima SEO težavnost ocenjeno na oceno 27 (na lestvici od 1 do 100, pri čemer je 100 najtežja/najbolj konkurenčna ključna beseda), hkrati pa visoka ocena na trgu zakupa ključnih beseed (paid difficulty 44) izda, da je besedna zveza, zelo dobičkonosna.

SEO orodje, s katerim lahko analizirate vsako ključno besedo posebej, se imenuje Ubersuggest, njegovo delovanje pa je opisano na povezavi.

..

Kako onsite SEO optimizirati spletno stran

.

Že v prvem poglavju (zgoraj) je pojasnjeno, da se optimizacija spletnih strani deli na onsite SEO, offsite SEO in tehnično optimizacijo.

Onsite (tudi onpage) SEO optimizacija spletnih strani pomeni, da boste SEO optimizirali elemente na vaši spletni strani (od tod izraz onsite).

Onsite SEO optimizacija spletnih strani pomeni, da upoštevate spodaj naštete SEO elemente (od najpomembnejšega do najmanj pomembnega):

 • SEO ustrezen naslov spletne vsebine
 • SEO pravilno pisanje META opisov
 • SEO optimizacijo url naslova
 • ustrezno, SEO označevanje H oznak (H1, H2,….)
 • uporabo targetiranih ključnih besed v spletnih vsebinah
 • upoštevanje ustrezne gostote in ustrezne razpršenosti ključnih besed po spletni vsebini
 • upoštevanje uporabe sinonimov in sopomenk pri sestavi spletnih vsebin
 • uporaba ustrezne dolžine spletnih besedil glede na konkurenco
 • pravilno, optimizirano označbo slik v spletnih vsebinah
 • pravilno interno linkanje podstrani med seboj
 • pravilno linkanje navzven (outbound links)

.

Kako optimizirati SEO naslov

.

SEO ustrezno označen SEO naslov se optimizira tako, da se izbrana/targetirana ključna besedna zveza postavi čimbolj na začetek (na levo stran) naslova.

Poglejte primer za SEO naslov za moje marketinško svetovanje:

Vse podrobnosti, ki se jih splača upoštevati pri optimizaciji SEO naslova, najdete na povezavi Kaj je SEO naslov.

Kako optimizirati meta opis

.

Podobno kot SEO naslov, tudi meta opis optimizirate tako, da ključno besedo postavite na začetek meta opisa.

Primer meta opisa za vsebino v kateri predstavljam digitalni marketing za začetnike:

Meta opise opremite s cca. 165 črkami (s presledki vred). Vse podrobnosti, ki se jih splača upoštevati za kakovostno optimiziran meta opis, najdete na povezavi.

NAMIG: Tako v SEO naslov kot meta opis, lahko, za marketinško privlačnost, dodate emoji-je (Google sicer ne garantira, da jih bo prikazal vedno). Poglejte sliko s SEO naslovom in meta opisom spletne strani Sanjski-Sopek.si, kjer je predstavljena vsebina za tiste, ki jih zanima poroka:

Kako optimizirati url naslov

.

Če je vaša spletna stran postavljena v WordPressu, nastavite prikazovanje url naslovov kot kaže spodnja slika (t.i. permalinks oz. trajne povezave). Če je vaša spletna stran postavljena v katerem drugem CMS-ju, si zapomnite, da je SEO ustrezno optimiziran url naslov tisti, ki je čim krajši in vključuje ciljano ključno besedo. Pri pisanju url naslovov stremite k temu, da je poševnic v url naslovu, čim manj.

.

.

Z zgornjo nastavitvijo permalinkov bodo url naslovi vaših blog zapisov, opisov produktov, kategorij, ipd… brez nepotrebnih številk, oznak in datumov. Podrobnosti o optimizaciji url naslovov najdete na povezavi Kako url naslov pravilno uporabiti za SEO.

Kako SEO optimizirati H oznake

.

V WordPressu je H1 oznaka avtomatsko dodeljena naslovu (produkta, blog zapisa, spletne strani,…). Vse ostale oznake (od H2 naprej) morajo slediti logičnemu zaporedju. Prvi podnaslov napišite z oznako H2, če pa ima posamezno poglavje še pod poglavja pa naslovom teh, dodelite oznako H3. In tako naprej.

H oznak ne preskakujte. Če ste npr. prvemu podnaslovu dodali oznako H2, ne označite naslednjega s H4, ampak H3. Podpoglavja glavnega poglavja H2 označite s H3.

Poglejte optimizacijo H oznak te vsebine (ki jo ravnokar berete):

Dodatne podrobnosti o tem kaj upoštevati pri optimizaciji H oznak, najdete na povezavi H oznake.

NAMIG: H oznake opremite s primarno in sekundarnimi ključnimi besedami, sinonimi in sorodnimi ključnimi besedami. S tem boste dosegali, da bo vaša spletna stran vidna na Googlu, preko več ključnih besed hkrati, obenem pa bo Google bolje razumel celoten kontekst vaše spletne strani. Na spodnji sliki poglejte primer optimiziranja H oznak spletne strani ebonitete.si, kjer so v H oznakah uporabljene ključne besede bonitete, boniteta, boniteta podjetja, ebonitete.si, bonitetna ocena, itd…:

Kako SEO optimizirati ključne besede v spletni vsebini

.

Ključne besede je, v spletnih vsebinah, potrebno uporabljati v ustreznem razmerju, v nasprotnem primeru so lahko spletne vsebine preveč ali premalo optimizirane.

Priporočljiva gostota uporabe izbrane ključne besedne zveze je med 0,5 in 2% glede na celotno količino teksta v spletni vsebini. Ključno besedo po celotni vsebini razpršite enakomerno.

Spodaj je prikazano kako je po vrhnjem delu vsebine, ki jo ravnokar berete, razpršena ključna beseda “optimizacija spletnih strani”:

Ob ustrezni razpršenosti targetirane/ciljane ključne besede po vsebini je priporočljivo, da ključno besedo uporabite še v prvem in zadnjem odstavku tekstovne vsebine in najmanj v eni H2 oznaki.

Spodnji video govori o “idealni” gostoti rabe ključnih besed v tekstovnem delu spletnih vsebin:

.

Kako optimizirati sorodne ključne besede in sinonime

.

Sinonimi, sopomenke in sorodne ključne besede so izbrani ključni besedni zvezi podobni izrazi, ki jih Google povezuje s podobno tematiko. Namesto, da po celotnem spletnem besedilu uporabljate samo izbrane/targetirane ključne besede, po celotnem besedilu razpršite tudi tematsko sorodne in ostale podobne ključne besede.

Z dodajanjem sorodnih ključnih besed, dosegate:

 • da vaša spletna vsebina ne vsebuje preveč ponavljanj istih besed (t.i. keyword stuffing)
 • da z isto spletno vsebino targetirate na več, sorodnih ključnih besed, hkrati
 • da Google razume širši kontekst celotne spletne vsebine

.

Primer lahko vidite kar iz tega članka, kjer so po celotni tej strani, na izbrano besedno zvezo “optimizacija spletnih strani”, razpršeni še izrazi “kako optimizirati spletno stran”, “optimizacija za iskalnike”, “seo optmizacija spletnih strani”, “cena in cenik spletne optimizacije”, itd….

.

Sinonime (t.i. LSI keywords) za izbrano besedno zvezo najdete preprosto na dnu prve strani Googla. Spodaj so iskanja, povezana s ključno besedo “optimizacija spletnih strani”:

.

Spodaj poglejte primer kako ima sorodne ključne besede in sinonime v svoj opis ponudbe regalov, vključene spletna trgovina Pohistvo123.si. Primarna ključna beseda v opisu ponudbe regalov je “regali”, ostale vključene besede pa so: komode, regali po željah, stenski regali, sonoma hrast, za shranjevanje, itd…

Video o tem kako najdete in optimizirate sorodne ključne besede in sinonime:

Kako izbrati ustrezno količino teksta

.

Količina teksta, izražena v absolutni številki, optimalna za SEO optimizacijo spletnih strani, ki bi bila hkrati ustrezna za vse ključne besede, ki jih uporabniki Googla, uporabljajo pri raziskovanju spleta, ne obstaja.

Čeprav nekatera SEO orodja priporočajo minimalno 300 besed za posamezno spletno vsebino, ta številka NE DRŽI za vse ključne besede.

Poglejte primer:

Vtipkajte v Google, ključno besedo “vreme” in prvi prikaz na Googlu bo vsebina, ki nima niti ene ključne besede (kljub temu, da se za “vreme” na slovenskem Googlu, zanima čez 2.000.000 spletnih uporabnikov na mesec):

Ustrezno količino teksta za SEO vsebine ugotovite tako, da preprosto v trenutno najvišje uvrščenih spletnih vsebinah, zraven vrste ustrezne spletne vsebine, preverite količino teksta (v tistih vsebinah, ki tekst sploh imajo).

Če ima konkurenca nek blog zapis dolg 1000 besed, pripravite sami tekstovno vsebino s približno 1200 besedami. S tem, da se v svoji spletni vsebini osredotočite na tematike, ki jih konkurenti slabo ali sploh ne pokrivajo (t.i. content gaps oz. vsebinske luknje).

Nekatere SEO študije sicer dokazujejo, da so spletne vsebine, ki so uvrščene v Googlu na višjih mestih, ponavadi opremljene z daljšimi teksti, a vam ni treba nujno, za vsako ključno besedo, vedno znova zasledovati čim daljšo količino teksta (vir: SerpIQ), ker je bolj kot količina teksta za uspeh pri spletni optimizaciji pomembna kakovost napisane vsebine.

.

NAMIG: V precej primerih optimizacije posameznih podstrani, je smiselno, da se tekst, kljub temu, da obiskovalci želijo videti predvsem slike (npr. produkte v posamezni kategoriji izdelkov v spletni trgovini) vseeno doda, saj s tem Googlu pomagate tudi z vključenimi besedami v tekstu, razumeti kakšni izdelki se nahajajo v ponudbi. Če kljub temu obiskovalcem trgovine želite prikazovati izdelke in ponudbo, ne pa teksta (ki ga potrebujete za SEO optimizacijo), “skrijte” SEO tekst za gumb “prikaži več”. Poglejte kako ima to urejeno spletna trgovina Pikapolonica.si v ponudbi kjer so prikazani sedeži za kolo:

Kako SEO optimizirati slike

.

Slike igrajo v spletnih vsebinah pomembno vlogo zaradi več razlogov:

 • s slikami in drugimi mediji (video, e knjige, infografike,…) razbijete monotonost suhoparnih in dolgih besedil. Recept, navodilo ali nasvet je lahko še tako dober, a, če ga ne pokažete s slikami, preprosto nima enake vrednosti. Umeščanje slik v spletne vsebine izboljšuje marketinško privlačnost spletnih vsebin, znižuje stopnjo odboja obiskovalcev (bounce rate), prispeva k večji deljenosti spletnih vsebin po spletu in povečuje zadržanost obiskovalcev v vsebinah (average time on site). Slike pogosto povedo več kot 1000 besed.
 • po eni izmed marketinških raziskav zajema slikovno iskanje na Googlu, dobrih 20% vseh iskanj (vir 6 – Less than Half of Google Searches Now Result in a Click):

 • besedilo, (še posebej, če je zelo dolgo in brez slik) “prestraši” obiskovalce, saj na spletno stran pride bistveno manj obiskovalcev, ki bi se radi nekaj naučili od obiskovalcev, kot tistih, ki bi predvsem radi rešitev svoje težave

Na kaj paziti pri SEO optimizaciji slik:

 • za potrebe čim hitrejšega nalaganja spletne strani, optimizirajte slike na visoko kakovost, a hkrati majhno velikost (pod 100kb)
 • imena datotek slik opremite s ključnimi besedami (brez šumnikov)
 • vse slike opremite z alt text oznako (alternative tags)
 • slikam dodajte napise, ki vsebujejo ključne besede

Ostale podrobnosti o SEO optimizaciji slik, najdete na povezavi.

Kako SEO optimizirati notranje povezave med podstranmi

.

Notranje povezave (internal links) pomagajo:

 • Googlu razumeti medsebojno povezanost posameznih spletnih vsebin
 • obiskovalcem spletne strani strani pojasniti kakšna vrsta vsebine se nahaja za klikom na povezavo
 • Googlu bolje razumeti strukturo spletne strani
 • Googlu in uporabnikom povedati katere spletne vsebine na naših straneh so nam najpomembnejše

Če na katero izmed vaših spletnih vsebin, ne kaže nobena notranja povezava, pravimo, da je ta vsebina “zapuščena/osirotela”. Takšna vsebina na spletu nima dodane vrednosti in samo najeda t.i. crawl budget (proračun, ki ga Google nameni svojim pajkom (bots) za indeksacijo posamezne spletne strani).

Po eni izmed študij optimizacije notranjih povezav na povprečnih spletnih straneh, ima kar 84,1% spletnih strani t.i. osirotele (orphaned) spletne podstrani (vir 7 – The Most Common Internal Link Building Mistakes: A SEMrush Study):

Pri optimizaciji notranjih povezav je potrebno upoštevati ustrezen anchor tekst (besedilo, ki piše na sami povezavi), lokacijo zgrajene notranje povezave (kontekstualna/uredniška povezava, povezava v nogi spletne strani, povezava v stranski vrstici spletne strani, itd…) ter dinamiko gradnje notranjih povezav.

Podrobnosti o notranjih povezavah, najdete v članku Internal links – kaj so & kako jih graditi.

Kako optimizirati zunanje povezave

.

Zunanje povezave (outbound links) pomagajo Googlu umestiti/pozicionirati vašo spletno v stran v določeno panogo in razumeti spletno stran v odnosu do ostalih spletnih strani, v isti panogi.

Zunanje povezave predstavljajo “soseščino” v kateri želite, da se vaša spletna stran nahaja. Čeprav večina lastnikov spletnih strani ne želi niti slišati za to, da bi iz njihove spletne strani kakšna povezava kazala tudi na druge spletne strani (češ zakaj bi reklamirali druge), je iz vidika optimizacije spletne strani in boljšega rangiranja spletne strani, priporočljivo v spletnih vsebinah graditi tudi povezave na druge, tematsko sorodne vsebine, ki vsebini na vaši spletni strani dodajo vrednost.

Ena od SEO študij, je dokazala, da vsebine, ki vsebujejo (relevantne) zunanje povezave rangirajo višje na Googlu, od istih vsebin, ki teh povezav nimajo (vir 8 – Study – Outgoing links used as a ranking signal):

S tem, ko zgradite zunanjo povezavo (outbound link) na drugo, tematsko sorodno stran, vzpostavljate soseščino, s katero vas povezujejo Googlovi roboti, zato morate pri outbound linkih biti pozorni, da linkate na kredibilne vire.

Kredibilnost vira preprosto odkrijete s tem, da zunanje povezave gradite na spletne strani, ki so na Googlu že najvišje (ker Google tem najbolj zaupa).

NAMIG: Večina SEO mojstrov gradi outbound linke na Wikipedijo, a je boljša metoda, da linkate navzven na dejanske vire/spletne entitete (ker je Wikipedia samo skupek/agregat vseh virov). Za iskanje kredibilnih spletnih entitet/virov uporabite katero od SEO orodij, ki pomagajo raziskovati spletne entitete.

Če želite povečati povprečen čas zadržanosti obiskovalcev na vaših spletnih vsebinah, potem zunanje povezave označite tako, da se te, ob kliku, odprejo v novem oknu:

.

.

S to nastavitvijo, pri zunanjih povezavah, dosežete, da četudi spletni obiskovalec klikne na zunanjo povezavo, se mu ta odpre v novem oknu, staro okno pa ostane odprto v ozadju. Na ta način teče čas, ki ga je uporabnik preživel na vaši strani (average time on site).

.

Dodaten namig, ko optimizirate zunanje povezave:

.

Zunanjim povezavam dodajte kljukico na “rel=”nofollow”:

.

.

S tem obdržite in kontrolirate, da link juice teče po spletni strani k tistim spletnim vsebinam, ki so pomembne vam.

Video, ki razloži pojem “link juice”:

.

Kako offsite SEO optimizirati spletno stran

Offsite optimizacija spletnih strani se izvaja na več različnih načinov. Nekateri načini so iz strani Googla odobreni in priporočeni – te načine SEO stroka poimenuje “white hat SEO tehnike“. Nekateri načini izvajanja offsite optimizacije so iz strani Googla prepovedani (t.i. black hat SEO metode).

Kako offsite SEO optimizirati spletno stran z belimi tehnikami.

Med najbolj uporabljane bele tehnike pridobivanja povratnih povezav, sodijo:.

 • email outreach (preko personaliziranih email sporočil poskušate navezati stik z lastniki spletnih strani in pridobiti povratno povezavo nazaj na vašo spletno stran).
 • skyscraper technique, avtor Brian Dean
 • broken link building tehnika, katere cilj je najti spletne strani, na katerih počivajo “mrtve” povezave. Ko najdete “mrtvo povezavo”, napišete sami kakovostno vsebino na njeno tematiko, nato pa lastnike in upravitelje spletnih strani, na katerih so mrtve povezave, obvestite o njihovi mrtvi povezavi ter vaši (delujoči) vsebini o isti tematiki. Na ta način pridobivate povratne povezave.
 • komentiranje na blogih s tematsko sorodno vsebino
 • obveščanje medijev in pridobivanje povratnih povezav od njih.

Kako offsite SEO optimizirati spletno stran s črnimi tehnikami (black hat).

Med najbolj uporabljane črne tehnike pridobivanja povratnih povezav spadajo:.

 • gradnja podpornih blogov
 • kopiranje vsebin in njihovo spinanje
 • skrite povratne povezave (bele črke na belem ozadju)
 • cloaking, ipd…

Kako izvajati tehnično optimizacijo spletne strani

Tehnična optimizacija spletnih strani zajema:

 • skrb za hitrost nalaganja spletne strani,
 • skrb za ustrezen prikaz spletnih vsebin na mobilnih napravah,
 • strukturiranje podatkov (schema mark up),
 • odpravljanje napak,
 • skrb za varnost posredovanja/pretočnosti informacij in drugo.

Kako optimizirati hitrost nalaganja spletne strani

.

Hitrost nalaganja spletne strani (tudi) vpliva na rangiranje spletne strani v iskalniku. Hitrost nalaganja spletne strani je v prvi vrsti odvisna od izbranega hostinga in pa tudi od tega kako so optimizirani mediji (slike, videii, knjige, katalogi, ipd…) na spletni strani.

Hitrost nalaganja spletne strani enostavno preverite s programom Pingdom, kjer v levo okence vnesete url naslov vaše spletne strani, testirate pa iz dveh ali treh izbranih lokacij (desno okence):

.Več: Kako izboljšati hitrost nalaganja spletne strani za boljšo optimizacijo

.

Za izboljšanje hitrosti nalaganja WordPressovih spletnih strani se sicer priporoča uporaba naslednjih pluginov:

WP Super Cache
W3 total cache in
WP smush it za optimizacijo slik

Kdaj in zakaj se odločiti za SEO optimizacijo spletnih strani

Glavni 3 razlogi zaradi katerih se podjetja odločajo za optimizacijo spletnih strani, so:

 • optimizacija spletnih strani prispeva k višjim organskim (t.j neplačanim) prikazom spletnih strani na Googlu
 • zaradi višjih uvrstitev spletnih strani na Googlu, spletna optimizacija, posledično prispeva k večjemu številu obiskovalcev spletnih strani
 • zaradi večje obiskanosti spletnih strani, si lahko podjetja, preko svojih internetnih strani, obetajo večje število prodaj in opravljenih poslov

Dodatni razlogi zakaj je optimizacija spletnih strani sprejeta med vedno večjim številom podjetij, so:

 • optimizacija spletnih strani prispeva k povečani spletni vidnosti in opaznosti spletnih strani v iskalnikih (t.i. branding oz. znamčenje)
 • spletna optimizacija prispeva k razvoju spletnega prodajnega kanala, ki zagotavlja neodvisnost od plačljivega spletnega oglaševanja (npr. Google Ads)
 • učinkovito izvajana SEO optimizacija prinaša povrnitev investicije v spletni marketing, v razmerjih, višjih tudi od 10:1
 • na organske/neplačane prikaze spletnih strani, na prvi strani Googla, klika (po nekaterih marketinških študijah, vir 9) kar 85% vseh obiskovalcev prve strani Googla, le 15% klikov pripada plačanim oglasom
 • optimizacija spletnih strani, je, napram plačljivim spletnim oglaševalskim kampanjam, razmeroma poceni, investicija v SEO optimizacijo pa prinaša nove posle, stranke in kupce še leta po tem, ko je aktivna SEO optimizacija, že zdavnaj končana

Koliko časa [in znanja] zahteva SEO optimizacija spletnih strani

Čas, potreben za optimizacijo spletnih strani, je odvisen od težavnosti panoge v kateri se nahaja vaša spletna stran in od aktivnosti konkurence, ki, prav tako v vaši panogi, izvaja optimizacijo spletnih strani (vir slike 3 – How Long Does SEO Take – SearchEngineJournal):

Več kot je v vaši panogi konkurentov in bolj kot so v vaši panogi, konkurenti aktivni pri optimizaciji svojih spletnih strani, več časa (in znanja) bo zahtevala vaša optimizacija spletne strani.

Hkrati je čas, potreben za dobre uvrstitve spletnih strani, na Googlu, odvisen tudi od starosti vaše spletne strani (vir 4 – How long does it take to rank in Google? (A study by Ahrefs):

Iz zgornje študije lahko vidite, da je povprečna spletna stran, ki je uvrščena na prvi strani Googla, na prvem mestu, “stara” nekaj manj kot 950 dni. Na 10. mestu se nahajajo spletne strani, ki so v povprečju stare 650 dni.

ZA MOTIVACIJO: Naj vas zgornja raziskava ne odvrne od optimizacije spletnih strani.

Prvi razlog je zato, ker zgornja raziskava ni odvrnila od optimizacije spletnih strani, tistih spletnih strani (vaših konkurentov), ki so v tem trenutku na prvi strani Googla! Najtežje je priti na prvo stran Googla. Bistveno manj dela (in stroškov) je potrebnih, da na prvi strani Googla, tudi ostanete.

Drugi razlog, zakaj se splača podati v optimizacijo spletnih strani je ta, da povprečja ne povedo dovolj o vaši panogi in aktivnostih vaših konkurentov na področju optimizacije spletnih strani. Nekatere SEO študije dokazujejo, da SEO kampanje v posamezni panogi (za dlje časa, na Googlu, prisotne spletne strani), trajajo od 3 do 6 mesecev. Večina SEO ponudnikov zato, dlje časa obstoječim spletnih stranem, ponuja SEO rezultate v treh do šest mesecih.
Več: Kako se izobraziti za SEO

Kdaj izbrati SEO optimizacijo spletnih strani in kdaj Google Ads oglaševanje

Google Ads (plačljivo oglaševanje na Googlu = PPC = pay per click)) in optimizacija spletnih strani (SEO) nista namenjena za doseganje istih trženjskih/marketinških/prodajnih ciljev.

Poglejte sliko (vir slike 5 – SEO vs. SEM: What are the differences and where they meet):

 • Google Ads (plačljivo) oglaševanje prinaša takojšnje rezultate, a “zahteva” denar
 • Optimizacija spletnih strani prinaša rezultate na dolgi rok, a “ne zahteva” denarja, ampak čas

Google Ads zato uporabite takrat, ko:

 • imate v načrtu prodajne akcije
 • ko se vam “mudi” s prodajo (razprodaje in odprodaje zalog, prodaja sezonskih izdelkov)
 • ko želite testirati ključne besede, za katere nameravate v prihodnosti izvajati optimizacijo spletnih vsebin
 • ko je premalo časa, da bi z optimizacijo spletne strani, lahko dosegli prodajne rezultate

Optimizacijo spletnih strani uporabite takrat, ko:

 • se želite, na dolgi rok, “znebiti” odvisnosti spletnih prodajnih rezultatov od plačevanja Googlu za zakup ključnih besed
 • želite zastaviti dolgoročno, strateško prodajo na Googlu
 • želite prehiteti konkurenco
 • želite vzpostaviti, sicer počasnejšo, a konstantno in stabilno rast spletne strani

Iz zgornje slike (vir 5) razberete glavne razlike med SEO optimizacijo in plačljivim (PPC) oglaševanjem:

Optimizacija spletnih strani zagotavlja dobre uvrstitve med organskimi, naravnimi prikazi spletnih strani, obisk spletnih strani skozi čas, dolgoročne rezultate, je nenehen proces, povečuje spletno vidnost in se izvaja z nižjimi stroški. Podrobnosti: Kaj je SEO

PPC (Google Ads) oglaševanje zagotavlja dobre uvrstitve spletnih strani s pomočjo zakupa ključnih besed, obisk na spletno stran pripelje takoj, rezultati prodaje so vidni takoj (pri čemer je lahko rezultat prodaje tudi 0), zahteva enkratno nastavitev in izboljša prodajo.

SEO in PPC skupaj predstavljata pojem iskalni marketing (SEM = search engine marketing).

Povzetki

Kaj je optimizacija spletnih strani?

Optimizacija spletnih strani (SEO) je marketinška metodologija/proces, ki lastnikom spletnih strani pomaga dosegati boljše (višje) uvrstitve njihovih spletnih strani v iskalniku Google. Cilj optimizacije spletnih strani je doseči uvrstitve spletnih strani na prvi strani Googla, kjer se zadržuje zdaleč največ uporabnikov Googla in od koder se generira največ klikov na prikazane spletne strani. Po nekaterih študijah, organsko (neplačano) prikazane spletne strani na prvi strani Googla, prejemajo kar 85% vseh klikov.

Kateri so glavni razlogi za optimizacijo spletnih strani?

Glavni razlogi za izvajanje optimizacije spletnih strani so:
1) izboljšanje uvrstitve spletnih strani v iskalniku Google
2) povečanje števila obiskovalcev na spletne strani
3) izboljšanje spletne prodaje in več sklenjenih poslov kot posledica večje spletne opaznosti internetnih strani (zaradi višjih uvrstitev na Googlu)
4) zmanjšanje odvisnosti spletne prodaje od plačljivih spletnih kampanj (npr. Google Ads)
5) možnost za vzpostavitev konstantne in stabilne rasti spletne prodaje in obiska spletnih strani preko Googla

Kako se izvaja optimizacija spletnih strani?

Optimizacija spletnih strani se izvaja v štirih korakih:
1) pregled spletnih strani (t.i. SEO analiza spletnih strani)
2) onsite SEO optimizacija (ki prispeva k hitrim SEO izboljšavam)
3) offsite SEO optimizacija (gradnja povratnih povezav oz. spletno mreženje)
4) tehnična optimizacija spletnih strani

Kako dolgo traja, da se dosežejo rezultati optimizacije internetnih strani?

V odvisnosti od znanj, izkušenj in težavnosti panoge v kateri nastopate s svojo spletno stranjo na Googlu, so visoke uvrstitve v iskalnikih v povprečju mogoče v 3 do 6 mesecih od začetka optimiziranja strani. Praviloma lahko večjo spletno vidnost na Googlu prej pričakujejo spletne strani, ki že imajo zgrajeno določeno stopnjo svoje spletne avtoritete.

.

O optimizaciji internetnih strani iz specializiranega portala za SEO [Seo-Praktik.si]