Digitalni marketing za začetnike [POSODOBLJENA VSEBINA 2020]

Glede na to, da lahko splošne zapise o tem kaj je digitalni marketing, najdete na praktično vseh straneh, ki ponujajo storitve v zvezi z digitalijo in spletom, sem se za svoj pogled na digitalni marketing, odločil pripraviti vsebino o digitalnem marketingu na zelo poenostavljen in s praktičnimi primeri, prikazan način. 

********

.

Pod digitalni marketing sodi:

 • spletni marketing,
 • mobilni marketing,
 • email marketing,
 • outdoor digitalno oglaševanje,
 • oglaševanje preko sms in mms sporočil,
 • storitve oglaševanja preko displayev, itd….

.

V nadaljevanju članka je opisano in prikazano kako digitalni marketing na internetu, na nekaterih spletnih kanalih, izvajam na svojih spletnih straneh, sam, hkrati pa so razloženi še nekateri drugi kanali spletnega trženja (infografike, game advertising, affiliate marketing,…) ter primeri digitalnega marketinga mojih poslovnih partnerjev.

.

NAMIG: Začetnikom v digitalnem marketingu in predvsem tistim, ki se zanimate za izobraževanje za digitalni marketing, so na povezavi, objavljene nekatere možnosti pridobitve znanj iz različnih področij digitalnega marketinga. Bodisi, da vas zanima individualno ali skupinsko izobraževanje.

.

Digitalni marketing se deli na:

.

.

Spletni marketing 

.

K digitalnemu marketingu na spletu spada:

.

 • optimizacija spletnih strani (SEO)
 • plačljivo spletno oglaševanje
 • email marketing
 • vsebinski marketing (blog marketing)

.

Digitalni marketing s pomočjo optimizacije spletnih strani

..

Optimizacija spletnih strani (SEO) je proces preko katerega dosegamo večjo vidnost spletnih strani (z njihovo čim višjo uvrstitvijo v spletnih iskalnikih (npr. Google)) med t.i. organskimi/naravnimi/neplačanimi prikazi spletnih strani.

Spletna optimizacija se deli na onsite SEO optimizacijo, offsite SEO optimizacijo in tehnično optimizacijo spletnih strani.

Učinkovita optimizacija spletnih strani se osredotoča predvsem na troje:

 • redno povečevati obisk na spletno stran
 • redno povečevati prejeta povpraševanja iz spletne strani
 • redno povečevati prodajo

Za marketing s pomočjo optimizacije spletnih strani se prvenstveno odločajo podjetja, ki se želijo dolgoročno, uspešno pozicionirati na spletu, podjetja, ki se želijo “znebiti” odvisnosti trženja od plačljivih spletnih kampanj in podjetja, ki imajo za metode optimizacije spletnih strani, ustrezne produkte in storitve.

Dodatni viri za optimizacijo spletnih strani:
Optimizacija spletnih strani > Seo-Praktik.si
Optimizacija spletnih strani za Googlove TOP pozicije

.

Primeri marketinga s pomočjo optimizacije spletnih strani

.

Spodaj so predstavljeni 3 primeri izvajanja digitalnega marketinga s pomočjo optimizacije spletnih strani.

.

Prvi primer prikazuje kako s pomočjo spletne optimizacije narašča obisk/promet/vidnost spletne strani v spletnem iskalniku (Google), drugi primer prikazuje kako s pomočjo SEO optimizacije narašča število povpraševanj iz spletne strani, tretji primer pa opisuje primer izboljševanja prodaje preko spletne strani (zaradi optimizacije spletne strani).

..

Prvi primer: Digitalni marketing za izboljšanje obiskanosti spletnih strani

.

Na spodnji sliki je prikazan rezultat optimizacije spletne strani v obliki povečanega obiska spletne strani.

.

digitalni marketing
Prikaz rasti obiskovalcev na spletni strani Mizarstvo.si, kjer se je izvajala optimizacija spletne strani (predvsem t.i. blog marketing – to je pisanje t..i SEO člankov za long tail ključne besede, povezane z mizarsko panogo). Primeri spisanih vsebin: Vgradne omare po meri, Predsobe po meri,….

.

T.i. blog marketing (pisanje blog zapisov) je učinkovito ob pogoju, da so blog zapisi pisani na podlagi analize (log tail) ključnih besed, hkrati pa morajo zapisi upoštevati tudi aktualna SEO pravila, saj je od njih odvisna višja uvrstitev zapisov na prvi strani Googla.

.

Podoben primer blog marketinga, v panogi pohištva, lahko vidite tudi na spletni strani trgovine Pohištvo123.si, ki z blog marketingom povečuje obiskanost svoje spletne trgovine.

.

NAMIG: Če ciljate na to, da svoj digitalni marketing izvajate s pomočjo blog marketinga, bodite zraven pisanja blogov za analizirane ključne besede in SEO optimizacijo zapisov, pozorni tudi na to, da so blog zapisi maksimalno uporabni, zanimivi in predvsem, NE REKLAMNO/PR-OVSKI. Priporočam: Kako pisati blog tako, da bo prodajno učinkovit. 

Na enak način, se digitalni marketing z bloganjem, na področju pohištva, izvaja tudi preko številnih blogerjev/freelancerjev, ki sicer ne tržijo direktno pohištva na internetu, ampak blogajo z namenom ustvarjanja zaslužka z Google Adsense reklamami.

.

Primeri:

.

Drugi primer: Digitalni marketing za povečevanje števila prejetih povpraševanj iz spletne strani

.

Za prikaz tega primera lepim sliko naraščanja prejetih povpraševanj iz zgoraj omenjene spletne strani Mizarstvo.si.

.

Modri stolpci prikazujejo naraščanje prejetih povpraševanj v letu 2014, rdeči stolpci pa število prejetih povpraševanj, po mesecih, v letu 2015:

.

digitalni marketing generiranje leadov
Namen spletne strani za pridobivanje čim večjega števila povpraševanj, se s tujko imenuje “lead generation”. Če izvajate digitalni marketing za lead generation spletne strani, bodite pozorni, da se osredotočate na kakovostne leade (pred količino prejetih leadov), kajti vsak lead, dokler preko njega ni realizirana prodaja, predstavlja STROŠEK. Lead generation naj bo zato samo “prva metrika”, ki jo spremljate pri učinkovitosti vašega digitalnega marketinga.

.

Zelo učinkovit primer učinkovite lead generation spletne strani (ki združuje t.i. blog digitalni marketing in lead magnete (za generacijo leadov) poglejte na spodnjem primeru spletne strani Abanka:

.

digitalni marketing lead generation
Blog marketing na spletni strani Abanke služi za informiranje potencialne publike, obiskovalce, ki pa jih vsebina zanima, pa med vsebino, ob strani in na vrhu, “pričakajo” lead magneti preko katerih Abanka povečuje število pridobljenih zanimanj za svoje storitve bančništva (gotovinska posojila, krediti,…)

.

Tretji primer: Digitalni marketing za povečanje prodaje (s pomočjo SEO optimizacije)

.

V tretjem primeru prikazujem mojo spletno stran vgradneomare.eu:

.

digitalni marketing vgradne omare
Preko spletne strani vgradneomare.eu (na kateri se izvaja digitalni marketing izključno s pisanjem vsebin (blog marketing) in optimizacijo spletne strani, se zadnjih 8 let, na letni ravni proda za cca. 160.000 € vgradnih omar.

.

NAMIG: Če imate namen digitalni marketing na spletu, usmeriti prvenstveno v izboljšanje prodaje na spletu, priporočam, da zraven SEO optimizacije, dobro “preučite” tudi izboljševanje konverzije spletnih strani. Medtem, ko bo optimizacija spletnih strani, poskrbela za večji obisk strani, bo konverzija poskrbela za to, da se čim več obiskovalcev spremeni/konvertira v kupce. Priporočam: Uspešna prodaja in marketing na spletu [Primeri dobrih praks]

.

Sklepi

.

Digitalni marketing s pomočjo optimizacije spletnih strani ni suho zlato in ne ena sama radost 🙂
Prinaša svoje pluse in minuse:.

.

Plusi:

 • optimizacija spletnih strani in vsebinski marketing (če ga izvajate v okviru svojega podjetja) res ne stanejo (denarja)
 • optimizacija spletnih strani zagotavlja dlje časa obstoječe rezultate
 • osvojitev tehnik digitalnega marketinga s pomočjo optimizacije spletnih strani omoogoča enostavno rast spletne strani (z dodajanjem novih vsebin)

.

Minusi:

 • optimizacija spletnih strani in vsebinski marketing vzameta oooooogromno časa (začetnikom še posebej)
 • optimizacija spletnih strani & vsebinski marketing ne omogočajo takojšnjih rezultatov (povečanja obiska, povečanega števila povpraševanj, povečane prodaje)
 • ni vsak produkt in vsaka storitev primerna za spletno optimizacijo in vsebinski (blog) marketing
 • na spletu je toliko teorije o optimizaciji spletnih strani in blog marketingu, da začetnik težko razbere kaj deluje, kaj je res in kaj ne

.

Moje priporočilo (na podlagi lastnih izkušenj):

.

Podjetja in posamezniki, ki nameravate svoj digitalni marketing usmeriti v vsebinski, blog marketing in optimizacijo spletnih strani, pred začetkom izvajanja marketinških aktivnosti, sestavite t.i. marketinški načrt.

.

Dobra marketinška strategija vam bo pomagala predvsem, da spletnih vsebin ne sestavljate “v prazno”, da ne izgubljate časa in, da blog marketing “zgrabite” najprej tam, kjer vam bo tudi najprej prinašal rezultate.

.

Dodatne informacije najdete tudi v članku Primeri marketinških SEO strategij za učinkovit digitalni marketing

.

.

Digitalni marketing s plačljivim spletnim oglaševanjem (t.i. PPC (pay per click))

.

Plačljivo spletno oglaševanje je, za razliko, od brezplačnega spletnega trženja (opisanega v zgornjem poglavju), namenjeno doseganju istih ciljev, le, da za dosego ciljev ne bo šel čas, ampak denar.

.

Hkrati je treba upoštevati, da plačljiv digitalni marketing (plačljivo oglaševanje) prinaša rezultate samo tako dolgo, dokler plačujemo.

.

Dobro poglejte spodnjo sliko:

.

plačljivo spletno oglaševanje
Ta “hribček” prikazuje obisk spletnega prometa v času plačljivega oglaševanja. Ko se plačevanje za oglaševanje (bodisi Google Ads, Facebook oglaševanje ali nekaj tretjega), prekine, se ustavi tudi dotok obiskovalcev na spletno stran oz. v spletno trgovino.

.

V primeru plačljivega oglaševanja na spletu, svoj budžet namenimo plačljivim oglasom (npr. Googlovim Ads, Facebook oglaševanju,….) in naša spletna stran se v hipu znajde tam, kjer se že nahaja spletni promet/obiskovalci.

.

Na ta način je obisk naše spletne strani povečan takoj, odvisno od kakovosti spletne strani, pa posledično, hipno zrastejo povpraševanja oz. spletna prodaja.

.

Digitalni marketing z Google Ads oglaševanjem

.

Primer plačanega spletnega oglasa (za ključno besedo telefonski ovitki):

.

google oglaševanje ovitki za telefone
Pri plačljivem digitalnem marketingu na spletu, NI NEPOMEMBNO, kako sestavljate oglase, saj je tudi položaj/pozicija plačanih oglasov podvržena kakovosti pripravljenih oglasov. Google Ads oglasi so “ovrednoteni” s t.i. Quality Score (od 1 do 10), oglasi z najboljšim rezultatom kakovosti pa so uvrščeni višje kot konkurenčni oglasi. Na sliki je prikazan plačljiv oglas spletne trgovine TopIzbira.si, ki velja v Sloveniji za enega izmed najbolj znanih prodajalcev ovitkov za telefone, pametne ure in zaščitna stekla za telefone.

.

Učinkovitost digitalnega marketinga s plačljivimi spletnimi oglasi merimo s konverzijo/pretvorbo obiskovalcev spletnih strani v kupce, tiste, ki oddajajo zanimanja za naše produkte in storitve oz. v tiste obiskovalce, ki na naših spletnih straneh pustijo neko sled (npr. elektronski naslov).

.

Plačljivo, npr. Google oglaševanje, z razvojem in časom, oglaševalcem omogoča vedno nove funkcionalnosti in izboljšave. Z namenom čim bolj natančnega ciljanja na ciljno publiko.

.

Z Googlovimi Ads oglaševanjem, lahko izberete npr. premer in obseg iz katerega območja naj prihajajo spletni uporabniki, katerim želite, da se prikazuje vaš oglas:

.

digitalno oglaševanje po območjih
V tem primeru, npr. žeim, da se moj oglas prikazuje na območju okrog Ptuja v razdalji cca. 60 km v vse smeri.

.

Nastavitev za maksimalno ciljano Google oglaševanje, je nešteto….

.

Od tega, da nastavite npr. dnevni budžet, koliko želite največ investirati v oglaševanje, do tega, na katerih napravah se naj oglasi prikazujejo (mobilnih napravah, tablicah, namiznih računalnikih) ter tega na kak način se naj oglasi prikazujejo (v obliki tekstovnega oglasa, v obliki slikovne reklame (display network), in tako naprej.

.

Googlov vodnik za Google Ads oglaševanje, najdete tu.

.

Prikaz različnih primerov Google Ads oglasov poglejte spodaj:

.

.

Prikaz primera plačljivih tekstovnih oglasov, ki se prikažejo v iskalniku Google, ko nekdo vtipka vanj ključno besedo darila:

.

google oglaševanje darila
Google Ads oglaševanje je priporočljivo tudi za “testiranje” konverzije posameznih ključnih besed. Recimo, da spletna stran razmišlja o tem, da bi se v prihodnosti na Googlu rada pozicionirala kot kakovostna trgovina z najrazličnejšimi vrstami daril (npr. darili za rojstni dan, materinski dan, poslovnimi darili, itd…). Če bi želela spletna trgovina, pred začetkom dvigovanja svoje trgovine na prvo stran Googla, ugotoviti ali je sploh spletna trgovina izdelana tako, da bo obiskovalce trgovine konvertirala v kupce, za določeno obdobje zakupi ključno besedo in “preveri” kako stran konvertira. Google Ads oglaševanje se zato lahko tudi uporablja za iskanje najboljših/najbolj profitabilnih, konverzijskih ključnih besed. Na tak način so se digitalnega marketinga, z raziskovanjem najbolj profitabilnih ključnih besed, lotili v spletni trgovini Sanjski-Šopek.si, kjer med drugim, ponujajo tudi darila za materinski dan..

.

.

Google Ads Display oglaševanje (preko t.i. Google display networka) pomeni podobno kot tekstovni Google Ads oglasi (opisani zgoraj), da zakupite ključne besede, vaš oglas pa se prikazuje v obliki grafično izdelane reklamne pasice, v Googlovi mreži spletnih strani, ki omogočajo prikaz display reklam.

.

google ads oglaševanje
Slovenska, najbolj znana team building agencija ETC Adriatic.si, s pomočjo Google Display oglasov, oglašuje svoj team building program NewYorška borza, na spletnem portalu Finance.si.

Uporabne nasvete za digitalni marketing s pomočjo Google Display Networka, najdete tu – 11 Google display network tips.

.

Remarketing

.

Ena bolj zanimivih in učinkovitih možnosti plačljivega Google Ads oglaševanja, je tudi npr. remarketing oz. tudi retargeting.

.

Logika remarketinga deluje tako, da uporabnikom Googla in drugim spletnim obiskovalcem, spletne strani prikazujejo tiste oglase spletnih strani, na katerih so uporabniki bili prisotni v preteklosti.

.

21 strategij kako izvajati digitalni marketing s pomočjo remarketinga, je objavljenih tukaj.

 
Sklepi

.

Digitalni marketing s pomočjo plačljivega Google Ads oglaševanja ima, tako kot ostale oblike digitalnega marketinga, svoje pluse in minuse:

.

Plusi:

 • z Google Ads oglaševanjem lahko zelo hitro povečate obisk spletne strani oz. spletne trgovine
 • Google Ads se razvija, s čimer omogoča, vedno znova nove funkcionalnosti in nastavitve za zelo natančno ciljanje spletne publike
 • za Google Ads oglaševanje sami določate marketinški budžet, to pa pomeni, da je Google Ads platforma tudi zelo primerna za testiranje

.

Minusi:

.

 • rezultati Google Ads oglaševanja trajajo tako dolgo, dokler plačujemo
 • kljub trudu, da je Google Ads platforma čimbolj enostavna za uporabo, začetniki vseeno potrebujejo kar nekaj časa, da jo osvojijo
 • tudi med Google Ads plačljivimi oglasi obstaja konkurenca. Kar pomeni, da ni vseeno kako sestavite oglase, saj se slabše uvrščeni oglasi uvrstijo na slabša mesta.

.

Moje priporočilo (na podlagi lastnih izkušenj):

.

Za začetek in testiranje Google Ads platfrome poskušajte z majhnim marketišnkim budžetom. Še posebej, če s spletno prodajo preko Googla, šele začenjate, priporočam Vodnik za pravilen začetek spletne prodaje – 1.del.

.

Če plačljivo oglaševanje za vas deluje, vkomponirajte strošek v vaš spletni nastop (dvignite ceno produktov za ceno oglaševanja), a vseeno, ob strani, počasi gradite svojo zgodbo s pomočjo optimizacije spletne strani in vsebinskim marketingom (prvo poglavje tega prispevka, zgoraj). Na ta način se boste s časom “odlepili” odvisnosti od plačljivega spletnega oglaševanja.

.

Zelo dober prispevek, z kar 20 videi na temo plačljivega oglaševanja, je na Wordstreamu.
Prvega lepim kar spodaj:

.

.

Email marketing

.

Email marketing je “nagovarjanje” potencialnih kupcev čez elektronsko pošto.

Nekateri delajo to zelo nerodno in jih že sam Googlov stroj, vrže med spam…..

.

Screenshot 2015-12-18 at 12.18.05

.
nekateri pa email marketing izvajajo na lepši, nežnejši način:

.

Screenshot 2015-12-18 at 12.20.16

.

Nekateri v email marketing vlagajo največ….

.

Screenshot 2015-12-18 at 12.25.42
Vir slikce: allinbound

.

Recimo zaradi tega:

.

.

drugi pa se email marketinga lotevajo čisto brez budžeta.

.

Na Mailchimpu so, recimo, naredili celo raziskavo o tem kakšna je stopnja odpiranja elektronske pošte v različnih branžah:

.

Screenshot 2015-12-18 at 12.32.29

.

Veliko pa boste na spletu odkrili virov, ki potrjujejo, da je (pravilno voden) email marketing, prva violina spletne prodaje, marsikaterega spletnega podjetja.

Če imate čas, je o tem od česa vse je odvisna stopnja uspešnosti email marketinga, objavljen ta zapis.

.
Zaključek:

.

Plusi:

 • e mail digitalni marketing je fantastično orodje za povečevanje vaše baze potencialnih kupcev
 • je odlično orodje za nežno negovanje strank in, da stranke v poplavi digitalnih informacij, vsake toliko spet spomnimo, da sploh obstajamo
 • s pametnim pristopom pri obveščanju strank, lahko nežno “podtaknemo” tudi kakšno super prodajno akcijo

Minusi:

 • neučakani prodajalci kar ob prvem e mailingu poknejo s ponudbo in namesto s povečevanjem prodaje, z vedno istim “lajanjem”, povečujejo število tistih, ki se od prejemanja novic, odjavijo
 • površno narejen emailing nima efekta
 • organska rast baze prejemnikov naše pošte (takšne po kateri ljudje hlastajo in je želijo še več), je znanost.

Moje priporočilo:

Za začetek in testiranje poskušajte z majhnim denarjem.

Če email marketing za vas deluje, vkomponirajte strošek v vaš spletni nastop. Za brezplačen test uporabite npr. Mailchimp (omogoča brezplačno uporabo za pošiljanje e pošte do 2000 email naslov, na mesec).

Priporočljivi prispevki:

37 nasvetov za pisanje emailov, ki bodo odprti, prebrani in klikani

..

Vsebinski marketing

.

O tem imam na svojem blogu, namenjeno posebno rubriko.

Večina srednje velikih podjetnikov, s katerimi se pogovarjam o tem, vidi vsebinski marketing, kot pisanje pravljic.
Da je to daleč od resnice, sem sam pisal tu.

Da pa ne bo treba verjeti meni, pa govori spodnja slika:

newsreed

.

.

Ta prikazuje primerjavo med različno uporabo kanalov digitalnega marketinga, skozi čas (vsebinski marketing = content marketing).

Če bi vsebinski marketing bil res samo pisanje pravljic, potem ne vem zakaj ti mojstri pišejo pravljice že več kot desetletje:

.

MichaelHyatt
Ron Edmonson
Jonathan Person

.

Vsebinski marketing je sestava spletne zgodbe tako, da ta pije vodo.

To pa pomeni, da:

 • se splača
 • ne deluje posiljivo prodajno
 • da dodaja vrednost
 • da ne melje v tri dni

.

Z nekaj stavki o vseh štirih točkah:

.

…. se splača

Pisanje vzame čas. Posledično torej denar.
Lahko pišemo sami, lahko pa najamemo zunanje pisce.
V vsakem primeru pa je treba vedeti kaj točno bo pisanje prineslo.
Kakšen je namen pisanja vsebin in kako bomo to merili?

.

…. ne deluje posiljivo prodajno

Kdor piše zato, da prodaja, je izgubil.
Prodaja je posledica, pisanje pa priložnost, da z zapisano besedo pokažemo in dokažemo, da obvladamo področje o katerem kracamo.

Kdor ne verjame, da Google med enega izmed pomembnejših kazalcev uspešnosti spletnih vsebin, šteje ekspertizo, si mora nujno prebrati ta članek: Google Search Guidelines Released:Here’s what they say about content.

Dam primer:

Sodelujem s SEO pisci, ki “tehnično” gledano, spletne vsebine pripravijo za ZU (stara, telovadna najboljša ocena).
A njihov članek se ne uvrsti nikamor. Dobesedno.

Zakaj?
Very simple: v vsebino ni vložen research, vsebina je sicer SEO spisana kot mora biti, a ni nič drugačna od drugih.
Nima ničesar več kot druge vsebine. 

V tem primeru je Google ne bo uvrstil dobro. Zakaj?

Ker, če bi delovalo tako, potem bi na prvih straneh Googla bili identični prikazi, samo zapisani z drugimi besedami.
A TO NI DODANA VREDNOST.

.

…. dodaja vrednost

filozofija je za filozofe.

 • Če imam namen pripraviti vam uporabno vsebino, ne bom pisal o hruškah, ki mi jih je včeraj pojedel jež.
 • Če imam namen čez pisano besedo sprostiti svoje službene frustracije, ker me je natulil šef, ne bom tega obelodanil na blogu na katerem gradim svojo osebno blagovno znamko.
 • Če bi rad nekomu dokazal, da “imam večjega”, ne grem in meljem o tem na blogu, ampak grem in pokažem….

.

…. ne melje v tri dni

Na tole zadnje bodite izjemno pozorni.
Manj je več.

Predvsem srednji level SEO srenje, smatra, da je uspešen v pisanju ta, ki napiše več in bolj pogosto (prvi dvignem roko, ker sem bil sam zeeeeeelo dolgo v tem – way over 1000 blog posts v zadnjih treh letih).
Wrooong.

Manj je več.

Eden ali dva posta na mesec, a ta ekstra dobra (kar lahko izmerite tudi s količino truda in časa v pripravo vsebine), sta dovolj.

Priprava vsebine pa pomeni raziskovanje in predvsem:

Bodite pozorni kaj je na izbrano ključno besedo, na katero imate namen pripraviti vsebino, skupaj spacala konkurenca (na prvi strani Googla) in ciljajte na to, da bo vaš prispevek enostavno boljši (bolj temeljit, bolj argumentiran, bolj dosleden, bolj razumljiv in jasen).

.

Infografike

.

Infografike so nastale zato, ker smo ljudje prej vizualna in “lena” bitja, kot dobri in vestni bralci.

Spletne in druge vsebine (stare dobre, klasične knjige) v celoti berejo knjižni molji in mi, raziskovalci vsak svoje branže, ki nas zanima.

Ostali vsebine skenirajo.

Ker torej ne beremo temeljito in, ker si hitreje zapomnimo reči, ki jih vidimo, so nastale infografike.

Te v bistvu niso nič drugega, kot tekstovno sporočanje, prevedeno v slikovni izgled.

Ker so infografike lepše, preprostejše, bolj duhovite in bolj zanimive, kot teksti, njihovi ustvarjalci računajo na to, da bodo tudi bolj konzumirane in deljene po spletu (kar vpliva na povečanje spletne izpostavljenosti posamezne spletne strani).

Da so infografike pravi trend, dokazuje tudi nastanek spletnih strani, ki objavljajo npr. najboj zanimive infografike (recimo Coolinfographics.com).

Pa tudi orodja za enostavno in hitro izdelavo infografik.
Najbolj znana so recimo:

Infogr.am
Piktochart.com
itd…

.

infografike
Piktochart

.

Namen dobre infografike je preprost.
Pridobiti pozornost spletnega uporabnika, vzbuditi zanimanje in po možnosti doseči všečkanje ali deljenje infografike med druge. To, kot vemo, vpliva na boljšo spletno izpostavitev. O tem pišem v rubriki Link acquisition.

.

Digitalni marketing mobilnih aplikacij

.

Pri oglaševanju v mobilnih aplikacijah, gre za to, da oglaševalec doseže, da se s svojimi reklamami pojavlja že pri otrocih in mladi generaciji oz. tistih, ki uporabljajo določene mobilne aplikacije

.

Ta vrsta oglaševanja je prepoznana kot zelo ciljana oblika oglaševanja, saj omogoča, da potencialno publiko animiramo/angažiramo za oglede/nakupe/spremljanje kar skozi aktivnosti, ki jih sicer targetirana publika izvaja preko mobilnih aplikacij.

.

Večina mobilnih aplikacij omogoča prikazovanje oglasov iz Google Display Networka, so pa današnje mobilne aplikacije, tudi izdelane že tako, da omogočajo prikazovanje specifičnih oglasov:

.

digitalni marketing mobilnih aplikacij
Ena, bolj poznanih slovenskih aplikacij, namenjena obiskovalcem otroških in športnih igrišč po Sloveniji, npr. omogoča, da potencialni oglaševalci, medtem, ko uporabniki spremljajo navodila za izvajanje športnih vaj na objektih, prikazujejo svojo ponudbo (npr. možnost dostave pijače na otroško igrišče). Mobilno aplikacijo razvija družba Kreal, ki je sicer že izvedla inženiring in razvoj mobilne aplikacije eClimber (spodnja slika) za profesionalne plezalce in tiste, ki se plezanja šele učijo..

.

mobilna aplikacija eclimber
Mobilna aplikacija eClimber Kreal.

.

Digitalni marketing na YouTubu

Priljubljen segment digitalnega marketinga v zadnjem času je seveda še You TUBE oglaševanje

.

youtube advertising

.

in digitalni marketing preko socialnih omrežij npr. Facebook oglaševanje):

.

facebook oglaševanje

.

Če želite oglaševati na več socialnih omrežjih hkrati, obenem pa ne cele dneve preživeti za računalnikom, si preberite še ta zapis z naslovom Upravljanje več socialnih omrežij z enim klikom.

.

Digitalni marketing in affiliates

.

Ena super enkratna možnost za spletno pojavljanje, še bolj pa za spletno prodajo, so tudi affiliate programi.

Eden bolj poznanih je npr. Affiliate program od Amazona:

.

amazon associates

.

V tem primeru, gre za to, da v bistvu pridruženi, postanemo virtualni zastopniki Amazona.

Amazon je ena največjih in dlje časa razvitih spletnih trgovin, ki ne trži vseh produktov samo sama preko svoje strani.

Ena izmed možnosti, je ta, da njihove produkte, tržimo tudi mi, sami.

Postanemo njihov zastopnik (postopek je popiljen tudi za Slovenijo tako, da je pogodba podpisana in lahko začnete z delom v vsega 5 minutah).

Na svojih spletnih straneh, pa preprosto predstavljamo njihove produkte.

Bolj kot raste obisk na naših spletnih straneh, večja je verjetnost, da bomo prodali kak produkt. In od vsakega dobili provizijo.

Amazon sistem omogoča, npr., da si izberete kakšne tipe reklam boste napokali na svoje strani (reklame produktov, reklamne pasice, sami lahko odločate katere produkte želite promovirati in tako naprej).

Dam primer:

tudi sam sem “testno” Amazon affiliate.

Kar pomeni, da, če boste kliknili na spodnji banner

..

in v določenem času (nisem čisto prepričan ali je to 30 ali koliko dni), pri Amazonu kupili, karkoli, bom za to, provizijo od Amazona dobil tudi sam.

Amazon sodelovanje je za večino spletni poskus, nekateri z njim ustvarjajo dodatne prihodke k svojim rednim plačam, nekateri spletni mojstri pa od Amazona živijo (in to na veliko).

5 primerov uspešnih Amazon affiliate web strani, boste našli tudi tukaj, sicer pa tako kot pri vseh ostalih, digitalno marketinških zadevah, tudi ta deluje tako, da bolj kot se v njo poglobiš, več imaš.

Več časa za raziskovanje in delo kot nameniš, več se ti povrne.
Sam, btw, zaenkrat ne delam prioritetno na tem, ker je moj fokus drugje.

.
Zaključek:

.

Plusi:

 • affiliate programi so dobri za spletne strani in freelancerje, ki nimajo lastnih produktov ali storitev
 • dobesedno neomejen zaslužek vam je omogočen, če ste vešči nastopa na angleškem trgu
 • vrhunska prodajna podpora

Minusi:

 • nič ni zlato kar se sveti. Kar pomeni, da je tudi za tovrstni zaslužek potrebno delati (in to zelo dobro).
 • zaslužek ne pride čez noč

Moje priporočilo:

Affiliate priložnosti so za vse tiste pisce in spletne poskuševalce, ki so se že prebili čez to kako je potrebno delati, da narašča spletni obisk. Še posebej so dobre, za tiste, ki imajo strast do spletnega ustvarjanja, nimajo pa lastnega produkta.

Ni pa ta priložnost dobra za tiste, ki razvijate druge spletne zgodbe.

In v nobenem primeru se nima smisla v njo spuščati, če iščete pot do dodatne spletne drobtinice.
Ali all in ali all out.
Najslabše jo odnesejo tisti, ki se v nekaj vržejo, čas beži, potem pa odnehajo (to ne velja samo za Amazon associates)

.

**********

.

Digitalni marketing seveda od vsega naštetega, zajema še celo vrsto drugih reči in naprednih možnosti.

Vem, da vseh nisem zajel, a članek sem napisal v namen, da začetnikom vsaj malo osvetlim sliko kako velik je internet in kaj vse je mogoče z njim početi.

Kot rečeno pa….

karkoli že boste počeli, počnite to predano in zavzeto.

Drugače bo digitalni marketing v vaši zgodbi samo še en poskus, ki se je končal tako, kot vsi drugi pred njim.
Češ, ne deluje.

Viri:

1 – Kaj je digitalni marketing – Wikipedia

.

Povzetki

.

Kaj je digitalni marketing?

Digitalni marketing je pojem s katerim se označuje trženje izdelkov in storitev preko različnih digitalnih kanalov (splet, sms trženje, trženje preko display medijev, mobilni marketing, outdoor digitalno trženje, itd…

V čem se razlikujeta digitalni in spletni marketing?

Medtem, ko se digitalno trženje osredotoča na več različnih, digitalnih kanalov, se spletni marketing osredotoča predvsem na trženje preko spleta (vsebinski marketing, email marketing, optimizacija spletnih strani, plačljivo spletno oglaševanje (Google oglaševanje (Google Ads), Facebook oglaševanje, …).

Kakšne so prednosti digitalnega marketinga v primerjavi s tradicionalnim marketingom?

Glavna prednost digitalnega marketinga pred ostalimi oblikami trženja (tisk, radio,…) je natančna merljivost digitalnih, trženjskih kampanj. Oglaševanje v digitalnih medijih je zato bolj učinkovito in ciljano, saj lahko natančno izračunamo izplen trženja preko vsakega digitalnega kanala, posebej.

Kateri digitalni trženjski kanal je najbolj učinkovit?

Vsako podjetje mora, glede na svoje storitve in produkte, zase najti najbolj učinkovit digitalni kanal, saj je učinkovitost posameznih digitalnih marketinških kanalov, odvisna od tega ali se na njem nahaja ciljna publika in od taktike pristopa na vsakem kanalu, za vsako podjetje, posebej. Večina podjetij, se med vsemi digitalnimi kanali, najpogosteje odloča za spletni marketing.