Spletni marketing [kaj je, kateri kanali spadajo v spletni marketing, kakšne so prednosti spletnega marketinga,..]

Kaj je spletni marketing?

Spletni marketing je niz različnih aktivnosti, ki jih izvajamo na spletu z namenom trženja produktov in storitev preko interneta. Za razliko od ostalih oblik marketinga (jumbo plakati, radio,..), omogoča natančno spremljanje marketinških aktivnosti in merjenje rezultatov.

Katere trženjske kanale zajema spletni marketing?

Agencije in posamezniki za spletni marketing, najpogosteje uporabljajo naslednje kanale: Google oglaševanje (Google Ads), Optimizacijo spletnih strani (SEO), Facebook oglaševanje, e poštni marketing (email marketing), marketing preko družabnih omrežij (LinkedIn, Instagram, Pinterest,…) in video marketing (YouTube).

Kakšne so glavne prednosti spletnega marketinga?

Spletni marketing prinaša najboljše rezultate med vsemi oblikami oglaševanja, ker je mogoče zelo natančno meriti rezultate spletnega trženja posameznih spletnih kampanj in spletnih kanalov. Glavna prednost Google Ads oglaševanja je npr. v takojšnjem prikazu spletne strani ali spletne trgovine, v iskalniku Google, za zakupljene ključne besede (s čimer se takoj poveča obisk obiskovalcev spletne strani), prednosti ostalih spletno marketinških aktivnosti, pa so od aktivnosti do aktivnosti različne. Nekatere aktivnosti so namenjene negovanju obiskovalcev, druge informiranju, tretje aktivnosti pa prispevajo k povečevanju baze e poštnega marketinga.

Kaj je remarketing?

Remarketing (ponovno trženje) je izraz in metoda spletnega marketinga, s katero poskušamo tržiti produkte in storitve naše spletne strani, obiskovalcem, ki so v preteklosti že obiskali našo spletno stran ali spletno trgovino. Remarketing omogoča nastavitve, da se oglasi in vsebine, že obiskane spletne strani, obiskovalcev prikazujejo še več mesecev po tem, ko so obiskali spletno stran.

********

Spodaj prikazujem na konkretnem primeru, “step by step”, na kaj je treba biti pozoren, če želite čez spletni marketing z vsebino, zgraditi svoj posel na Googlu. 

Seveda se lahko spletnega marketinga lotimo tudi čez Adwordse, pa FB plačljive kampanje, pa z zakupom banerskih oglasov, itd… vseeno pa vam v tem primeru prikazujem, kako se ga lotite čez pripravo vsebin (s pomočjo optimizacije spletnih strani).

.

Konkreten primer spletnega marketinga, če npr. prodajamo porcelan, jedilne servise, krožnike, čajnike, ipd…

.

Spletna trgovina, ki npr. prodaja tovrstne vrhunske izdelke, počiva na domeni mimiporcelan.si.

Če želimo čez vsebinski spletni marketing, postaviti spletno trgovino na “Googlovo igrišče”, je treba najprej dobro raziskati ključne besede, ki jih vtipkujejo ljudje, potencialni interesenti za nakup teh izdelkov.

Čeprav sem o raziskavi ključnih besed že precej pisal v drugih člankih, tukaj na hitro povzamem bistvo:

.

 • Ene ključne besede so informativne (po nekih podatkih je takšnih med 60 do 80%).
 • Druge ključne besede so nakupne (teh je manj, pa še konkurenca na njih, je hujša).

.

Na informativne besede sam pripravljam info vsebine, namen teh vsebin pa je npr. dobiti od spletnih obiskovalcev, elektronski naslov (za kasnejše obveščanje in prodajo preko emailinga).

.

Informativne besedne zveze, ki jih ljudje vtipkajo v povezavi s ponudbo trgovine mimiporcelan.si, so npr:

 • Kako zložiti papirnate serviete (uporabniki iščejo ideje kako vse zložiti papirnate serviete)
 • Pogrinjki ideje (uporabnike zanimajo raznovrstne ideje za pogrinjke)
 • Postavitev pribora (uporabnika zanima kako se postavi pravilno jedilni pribor), itd…

.

Orodja, s katerimi najdemo primerne ključne besede, so npr.:

.

 • Google Keyword Planner
 • WordZe
 • Keysearch.co
 • Google Instant (v iskalniku Google kar Google sam ponudi besede, medtem, ko dodajamo črke v okence za vpisovanje iskalnih fraz)
 • Keyword.io
 • Google sorodna iskanja (na dnu Googlove prve strani, v angl. relevant keywords)
 • SmallSEOTools, itd…(hint: v Google vtipkajte “free keyword tools” in odprl se vam bo seznam orodij, ki jih itak vseh ne boste predelali)

.

Še najhitreje do zanimivih besed (informativnih in nakupnih) pridete tako, da preprosto pogledate katere besede “napada” vaša konkurenca.

Edino resno konkurenco svoji spletni strani najdemo na prvi Googlovi strani (konkurenco iz vidika rangiranja spletne strani v Googlu, ne konkurenco iz vidika kakovosti ponujanih produktov in storitev).

V primeru trgovine svetporcelana.si, recimo vtipkamo v Google, “jedilni pribor”:

.

.

Te “konkurente” zdaj vnesemo v Google Keyword planer (enega po enega), v spodnje polje (po možnosti dodamo ustrezno kategorijo izdelka):

.

.

in dobimo seznam besed, ki jih v povezavi z našo ponudbo, ponuja tudi konkurenca (vključno s stroškom za posamezne besede, če bomo vklopili Adwords kampanjo in vključno z razponom mesečnih iskanj). Iz seznama preprosto izberemo besede, ki so interesantne nam (sem jih označil za primer svetporcelana.si):

.

.

Na ta način nam že samo konkurenca da dovolj materiala (idej za nakupne in informativne ključne besede), da se lahko lotimo priprave vsebin.

Hiter in kratek seznam zanimivih nakupnih ključnih besed, ki bi bile interesantne za svet porcelana.si je recimo ta (s številom mesečnih iskanj):

.

.
Zdaj se lotimo priprave vsebin.
Za vsako besedno zvezo posebej.

Pri čemer:

uspeh ni odvisen od tega kako hitro bomo napisali vsebine, ampak kako kakovostne bodo vsebine.
Konkretno kako pišemo kakovostne vsebine, sem opisoval v članku Kako priti na prvo stran Googla?

.

Hint: ne glede na vašo stopnjo razumevanja kakovosti vsebine, se za to ne sekirajte preveč!!!!
.
V vsakem primeru (če boste s spletnim marketingom in kreiranjem vsebin vztrajali) bodo vaše spletne vsebine napisane čez 5 let boljše, kot so te, ki jih pišemo danes. To velja za vse nas.

.

Lep primer je konkretno ta vsebina, ki jo zdaj berete. 
Prvo vsebino, ki sem jo napisal na ključno besedno zvezo “vsebinski spletni marketing”, namerno hranim na dnu tega prispevka (od spodnje črte naprej), zato, da vidite razliko med tem kaj sem imel o vsebinskem spletnem marketingu za povedati pred letom dni in kaj o njem menim zdaj (ko pišem to).

.

Vsebine, ki jih pripravljamo za našo internetno stran, stroka imenuje money site vsebine. Nočem se vam tukaj zdaj “prodajati”, ampak žal sta od kakovosti vsebine odvisni najmanj dve zadevi:

.

 • rangiranje spletne strani na posamezno ključno besedo skozi čas in
 • konverzija spletnih obiskovalcev v želeno (nakup, oddaja kontakta, ipd…)

.

Ali vsebine pisati v obliki blog postov, kategorij, opisov produktov, podstrani?

.

V raznoraznih spletnih grupah, se ogromno ljudi sprašuje ali je bolje vsebine pripravljati v obliki blog zapisov, kategorije, podstrani ali kako.

Odgovor: iz vidika SEO je vseeno.

Če je vaša vsebina dobra (in, če je dober tudi offsite SEO), bo zapis v obliki posta prehitel podstran in obratno.
Kategorija je lahko močnejša od blog posta ali podstrani.

Hint: pred pripravo vsebine, bi pa “za vsak primer” pogledal kaj Google vrže ven za posamezno iskalno frazo, pri konkurenci.

Npr.:

.

 • iz prve slike zgoraj (prilagam še enkrat), lepo vidite, da Google na iskalno frazo “jedilni pribor” med prvimi zadetki vrže ven, kategorije (kar sicer ne pomeni nujno, da morate na enak način nastopiti vi), ne bi bilo pa to tudi narobe.

.vsebinski-spletni-marketing

.

Dodaten hint:

.

Money site vsebine (za iskalne fraze, ki imajo visoke iskalne volumne) je dobro zasnovati tako, da vsebino lahko (čez čas) povečate. Tako so zasnovane tudi kategorije iz zgornje slike. Konkurenca svetu porcelana bo vsebino preprosto povečala tako, da bo v kategorijo nametala še več produktov.

Če je vaš vsebinski spletni marketing zasnovan namesto na “kategoriji”, na blog postu, pač vsebino tega bloga pišete tako, da jo lahko čez nekaj mesecev, logično povečate.

.

Primer konkretno vidite spet v tej vsebini, ki jo berete zdaj.

Ključna besedna zveza, ki jo “napadam” s tem člankom je “vsebinski spletni marketing”.
Moja stara/prva vsebina na to besedno zvezo je pod črto (bolj proti dnu tega članka), nad črto pa sem vsebino za to stran zasnoval tako, da mirne duše, čez recimo 3 mesece, dodam še en primer vsebinskega spletnega nastopa za neko drugo spletno stran.

Ko, in, če me konkurenca na to besedno zvezo prehiti, pa še enega. Pa še enega. Pa še enega. Saj razumete….

.

Primeri te prakse iz tujine:

.

Backlinko – osvežena vsebina s 17 nasveti za izboljšanje onsite SEO nastopa (kjer Brianu ne bo nobena težava čez nekaj časa dodati še 5 novih primerov – seveda, če se sploh komu še ljubi ga prehitevati).

Onpage SEO, Ahrefs – poglobljena vsebina o on page SEO faktorjih, ki jo je mimogrede mogoče če “raztegniti” (v nedogled)…

.

Zakaj se SEO mojstri lotevajo priprave vsebin na ta način (v obliki jare kače)?

.

Razlog:
ker daljša in “konkretnejša vsebina” rangira bolje:

.

Vir: SERPIQ

Dodaten vir: Why 3000+ word blog post get more traffic (a data driven answer). – Neil Patel

.

*********

.

Na tak način, money site vsebine, pripravljam in zasnujem že nekaj let.

Ker ni kaj skrivat, tukaj primeri:

 • Leseni nadstreški za spletno stran MIzarstvo.si – trenutno vsebina dolga cca. 2400 besed (rangira v tem trenutku prva na prvi strani Googla)
 • SEO optimizacija spletnih strani – trenutno vsebina dolga cca. 4600 besed (trenutno 7. na prvi strani Googla)
 • Digitalni marketing za začetnike – trenutno prvo mesto na prvi strani (cca. 3000 besed)

.

Drugi del spletnega nastopa je lažji:

.

Če gredo money site vsebine na našo money site, pač za offsite SEO pripravljamo čimbolj kakovostne vsebine za objavo drugod (s povratnimi povezavami nazaj na našo stran).

Prikažem s sliko:

.

.

Naj najprej povem, da podpornih vsebin, Googla nima rad (Alright Google, you win…. I will never use private blog networks again).

Še manj ima rad, tisti, spodnji del na sliki (blackhat links), zato je nekaj malega že treba vedet in upoštevat, ko pripravljamo podporne vsebine.

Priporočam:

Are PBN’s worth it? – GotchSEO
Basics of private blog networks – Nichesiteproject

.

Da ne nakladam na preveč široko, je pri tovrstnem spletnem nastopu, pomembno, da:

 • pazite, da je vsebina originalna
 • tretirate podporne strani kot money site strani
 • da se skoncentrirate na niše (ne uporabljate vseh podpornih vsebin na vseh straneh)

.

**************

.

Na nakupne besede je treba pripraviti vsebino tako, da je SEO ustrezna. Celoten vodnik za SEO začetnike, sem spisal na povezavi.

.

.

.

.

____________________________________

.

.

.

OD TOD NAPREJ JE NA KLJUČNO BESEDO “VSEBINSKI SPLETNI MARKETING” ZAPISAN MOJ PRVI ZAPIS (KI GA PUŠČAM V OBJAVI SAMO ZATO, DA VIDITE, DA JE PRI VSEBINSKEM SPLETNEM MARKETINGU TREBA BITI VEDNO POZOREN, DA JE VSEBINA ČIMBOLJ KAKOVOSTNA IN SKLADNA Z ZADNJIMI GOOGLOVIMI ZAHTEVAMI ZA PISANJE KAKOVOSTNIH SEO VSEBIN.

.

Datum zapisa prve vsebine na ključno besedno zvezo “vsebinski spletni marketing” = 18.05.2015

Povod za nastanek tega blog zapisa je moja nedavna, (ponovna) debata o tem kako pomemben je vsebinski, spletni marketing za celoten spletni nastop nekega podjetja.

Opazka enega izmed sogovornikov, češ, da bistvo spletnega marketinga sploh ni tako težko kot ga želim(o) nekateri prikazati in, da je treba samo pisati, biti priden in discipliniran v pisanju, zahteva, da “spet” nameljem eno podrobnejšo o tem, kaj sploh spletni marketing zajema, zakaj je ključen za spletni uspeh in predvsem zakaj vsebinski, spletni marketing ni samo “pisarija”.

Mogoče bo po tem, debat o “enostavnosti” spletnega marketinga, za en čas, konec 🙂

Preden se lotim podrobne razlage kaj vsebinski spletni marketing sploh zajema (ostale spletne kanale, ki jih sam niti ne uporabljam, puščam ob strani), še beseda o tem zakaj in komu sploh, bi moralo biti pomembno poznati odgovor na to ali je vsebinski in na sploh spletni marketing zahteven in ali se vanj splača resno vložiti energijo (in tudi denar).

V spletni marketing, različne digitalne agencije in podjetja, uvrščajo različne kanale spletnega nastopa:

 • emailing
 • PPC (pay per click) – Facebook oglaševanje, Google Adwords oglaševanje, YouTube oglaševanje
 • upravljanje socialnih profilov (social media marketing ali SMM)
 • SEO (search engine optimization)
 • ponovno trženje ali retargeting (nekateri ga imenujejo tudi remarketing)
 • kreacijo digitalnih, tekstovnih vsebin ali content marketing

in še en kup, drugih kanalov.

Torej, že samo to, da je kanalov za spletni nastop, več, govori o tem, da je za spletni marketing, potrebno poznati več reči.

.

Zakaj bi moral biti vsebinski, spletni marketing ZELO pomemben za vaše podjetje?

.

Moj “približek” temu kako pomemben je spletni marketing za podjetja na splošno, sem opisal v prispevku Kako prodajati preko spleta. V njem je opisano zakaj je pomembno, da smo s svojimi spletnimi vsebinami uvrščeni čimbolj visoko v Googlu.

Sicer pa vam zelo zanimivo statistiko na to temo, lahko da vsaka resna digitalna, spletna agencija, ki ji je v interesu, da njihovi spletni obiskovalci in bodoče stranke, razumejo, kako namerava le ta, nastopiti na spletu z naročnikom in kako mu namerava izboljšati spletne, prodajne rezultate.

Ena, takšna, presunljivo resna in, ki da misliti, je statistika priljubljenega Hubspot-a.
Da ne odplavate kar tja, spodaj povzetek dveh zanimivejših ugotovitev:

.

Spletni marketing in deleži CTR glede na različne distribucijske kanale

.

.

CTR deleži glede na različne distribucijske spletne kanale. Raziskava iz leta 2014. Največji engagement dosega vsebinski, spletni marketing čez bloganje.
Primerjava po interesu za vsebinski, spletni marketing in gradnjo povratnih povezav

.

.

Interes po vsebinskem, spletnem marketingu in gradnji povratnih povezav. Koristen članek na temo backlinking vs. content tudi na povezavi. Modra barva je content marketing, rdeča je back linking.

Še več argumentov za vsebinski, spletni marketing, sem “natrosil” še v članku Kako do boljše prodaje z bloganjem.

.

Dokaz, da vam tudi vrhunsko SEO poznavanje,
ne zagotavlja dobrih rezultatov

.

Če se do sem strinjamo, da očitno nekaj je na pomembnosti vsebinskega, spletnega marketinga, poglejmo zdaj (ponovno) na mojem realnem spletnem delu, nov primer zakaj je vsebinski, spletni marketing, več kot samo “pisarija”.

Da bo tudi morebitnim bralcem, ki so prvič priromali na ta blog, jasno, ponovim na kratko, kaj sam sploh počnem:

Dnevno se ukvarjam s spletnim marketingom in ustvarjanjem vsebin za naročnike iz področja pohištvene branže in mizarstva. Obenem pa spletno nastopam tudi v lastnem imenu (preko spleta ne pišem samo za druge, ampak tudi zase, saj preko nekaterih spletnih strani tudi sam prodajam).

Vse skupaj je moja rutina zdaj že 3 leta (že več let pa sem pisal in kracal (beri:ugibal) po spletu, še pred tem).

V članku Kako pritegniti kupce preko spletne strani, sem opisoval svoj primer o tem kako najdemo ključne besede na katere se splača kreirati vsebino za iskanje kupcev.

Tam sem pokazal primer ustvarjanja vsebin za spletno stran Otroškesobe.com.
Članki, ki jih pripravljam za to spletno stran, kotirajo razmeroma dobro (od 1. do 10. mesta).
Nekaj pa jih seveda, tako kot na ostalih projektih, pihnem mimo.

Moj, drugi spletni projekt, kjer je vsebina o otroških sobah, prav tako primerna za na stran, je spletna stran Mizarstvo.si

Tudi tukaj imam s ključnimi besedami v povezavi z otroškimi sobami, podobne ambicije. Biti uvrščen visoko.

.

********

.

Poglejmo zdaj kako kotirata dva, s podobnimi ambicijami, identičnim znanjem in sorodno vsebino, članka.
Izpod peresa istega avtorja, na vižo opremljanja otroških sob:
.

Prvi primer – članek na Otroškesobe.com

.
Url članka: http://www.otroškesobe.com/otroske-sobe-za-dva-otroka/
Naslov članka: Otroške sobe za dva otroka
Čas pisanja in optimizacije skupaj: 45 minut
Število besed: 431
Uvrstitev: 1. stran, 7. mesto (na dan preverjanja rezultatov)
Slika SEO ustreznosti besedila:

.

.

Vsi SEO parametri, ki jih meri Yoast, niti ne “svetijo zeleno”.
Drugi primer – članek na Mizarstvo.si

.
Url članka: http://www.mizarstvo.si/omare-za-otroske-sobe/
Naslov članka: Opremljanje manjše otroške sobe za dva otroka
Čas pisanja in optimizacije skupaj: 70 minut
Število besed: 799
Uvrstitev: pod 200
Slika SEO ustreznosti besedila:

.

.

SEO ustreznost: 100% perfect.

Vidite razliko?

.

Prvi članek je krajši.
Prvi članek je pisan na mlajši domeni (približno pol leta razlike v starosti med domenama).
Prvi članek ni 100% SEO optimiziran.
Prvi članek je na spletni strani, ki ima vsega 19 objavljenih prispevkov (na dan primerjave).
Prvi članek je na domeni, ki ima naslednjo sliko povratnih povezav:

.

.

Slika povratnih povezav na dan primerjave.

Drugi članek je daljši.
Drugi članek je pisan na starejši domeni.
Drugi članek je 100% SEO optimiziran
Drugi članek je na spletni strani, ki ima skupno 358 objavljenih prispevkov (na dan primerjave)
Drugi članek je na domeni, ki ima naslednjo sliko povratnih povezav:

.

.

Slika povratnih povezav na spletni strani 2.
Vse govori v prid boljše uvrstitve drugega članka.

A zmagovalec je prvi članek.

.

Še:.

A vseeno je prvi članek uvrščen bistveno bolje, kot drugi.

.

Kje je razlika?

.

Tole kar sledi, zahteva najprej disclaimer 🙂
Zapisano v nadaljevanju ne nujno drži (ker odgovora na vprašanje ne poznam in samo špekuliram kaj bi lahko bil vzrok):

 • v prvem članku sem dejansko pokazal 4 primere opremljanja otroških sob za dva fanta (tako kot veleva naslov članka in ključna besedna zveza okrog katere se vrti besedilo v članku).
 • v drugem članku so sicer SEO perfektno prikazane slike in SEO optimizirano besedilo, le, da besedilo govori o Opremljanju manjše otroške sobe za dva otroka, članek pa je optimiziran za ključno besedno zvezo “omare za otroške sobe“.

.

Toliko.

Naj koristi.