Google analitika [Kompleten vodnik za njeno rabo]

V tem vodniku je podrobno prikazano in opisano kaj je Google analitika, kako deluje Google analitika in predvsem kako “pravilno” brati podatke iz Google analitike z namenom, da izboljšate prodajno in marketinško moč vaše spletne strani. V nadaljevanju so podrobneje predstavljeni tudi koraki kako si ustrezno nastavite Google analitiko.

Kaj je Google analitika

Google analitika (Google Analytics) je brezplačno orodje za analitiko spletnih strani, ki ga iskalnik Google ponuja za analiziranje prometa obiskovalcev na vaših internetnih straneh. Čeprav se, po eni strani, sliši, da gre pri analitiki spletnih strani, za razmeroma “malo” področje, češ, da več kot vedeti koliko obiskovalcev obišče vašo spletno stran, sploh ni potrebno, velja Google analitika v bistvu za dosti več.

Preko Google analitike lahko (med ostalim) spremljate/merite:

 • število obiskovalcev,
 • število ogledov strani,
 • stopnjo odboja obiskovalcev od posameznih spletnih vsebin,
 • uspešnost pridobivanja obiskovalcev na spletno stran (po različnih spletnih kanalih (npr. organsko/neplačano prispeli obiskovalci, priporočeni (referral obiskovalci) iz npr. drugih spletnih strani in platform, direktni obiskovalci (npr. na podlagi prepoznavanja vaše blagovne znamke, obiskovalci iz družabnih omrežij,…)),
 • od kod prihajajo obiskovalci (geografsko po državah),
 • kdaj obiskovalci najpogosteje obiskujejo vašo spletno stran,
 • katere spletne vsebine si vaši obiskovalci najpogosteje oglejujejo,
 • kako aktivni so vaši obiskovalci skozi čas,
 • deleže naprav preko katerih obiskovalci dostopajo do vaše spletne strani,
 • kako uspešna je vaša spletna stran pri zadrževanju obiskovalcev na vaši strani in
 • kako učinkovita je vaša spletna stran v smislu zasledovanja/doseganja ciljev marketinških in prodajnih ciljev.

Google analitika hkrati omogoča prikazovanje t.i. “realtime” podatkov (sprotnih podatkov o obiskovalcih in obnašanju obiskovalcev na vaših spletnih straneh), kot tudi podrobnejše spremljanje značilnosti obiskovalcev (npr. demografske značilnosti obiskovalcev, vedenje obiskovalcev, interesi obiskovalcev, geografske značilnosti obiskovalcev,…), podroben pregled načinov pridobivanja obiskovalcev (iz najrazličnejših spletnih kampanj), obnašanje obiskovalcev (behavior) ter spremljanje konverzij (conversions).

V zadnjih letih so od marsikoga izdelane internetne strani, osrednje/glavno (ponekod pa celo edino) središče za ves digitalni marketing/promet in digitalno prodajo preko spleta.

Če spletna stran izvaja kakršnokoli marketinško dejavnost (npr. oglasi v iskalnem omrežju ali oglasi v družabnih omrežjih ali vsebinski marketing, idr….) obstoji zelo velika verjetnost, da bodo obiskovalci najverjetneje obiskali internetno stran, posledično pa Google analitika omogoča, da lastniki in upravljalci spletnih strani, pridobite več informacij o tem kaj vsi ti obiskovalci, na vaših spletnih straneh, počnejo.

Priljubljenost Google analitike je še toliko večja, ker je orodje Google analitika, brezplačno, po nekaterih študijah pa Google analitiko uporablja več kot 50 miljijonov spletnih strani, na svetu. Po podatkih CardinalPath (vir 2), pa danes Google analitika med ponudniki web analitičnih podatkov zaseda takšen delež rabe, kot vsi ostali web analitični ponudniki, skupaj:

Kako deluje Google analitika

Google analitika je zasnovana tako, da jo lahko razume splošna marketinška, prodajna in druga zainteresirana javnost. Za razumevanje in uporabo Google analitike vam ni potrebno v detajle obvladati kako deluje Google analitika in koda analitike, ampak je bolj pomembno, da znate brati poročila, ki jih Google analitika omogoča.

Vsebine kode Google analitike vam ni treba razumeti v celoti, če pa vas vseeno zanima kako deluje Google analitika, pa zadošča, da razumete spodnje:

Ko uporabnik/obiskovalec obišče vašo spletno stran, Google analitika v obiskovalčev brskalnik, “spusti” piškotek. Piškotki (cookies) so delčki majhnih datotek, ki vsebujejo informacije o dejavnostih uporabnika (na vaši spletni strani). Na podlagi teh informacij, Google analitika, kreira najrazličnejša poročila, ki spletnim prodajnikom in marketingarjem pomagajo boljše razumeti obnašanje in aktivnosti, ki jih obiskovalci izvajajo na spletni strani.

Z uporabo teh piškotkov Google analitika ve kako se uporabnik obnaša na vaši spletni strani in nato preko različnih možnosti zbiranja/sortiranja/pregledovanja teh podatkov, kreira različna poročila.

Google analitika deluje tako, da zbira podatke iz vaših spletnih strani na različne načine, primarno pa na štirih nivojih:

 • nivo uporabnikov (v povezavi z aktivnostmi vsakega uporabnika posebej)
 • nivo sej (v povezavi z vsakim individualnim obiskom)
 • nivo ogledov (ogledi individualnih strani)
 • nivo dogodkov (kliki na gumbe, video ogledi, itd….)

Kako se nastavi Google analitika

Spodaj je predstavljen postopek kako se nastavi Google analitika.
V kolikor še nimate ustvarjenega računa na Googlu, si boste Google analitiko na svojem računalniku nastavili tako, da najprej kreirate svoj Google račun, sicer pa, po kreaciji računa, do Google analitike dostopate preprosto preko povezave Google Analytics (vir 3):

google analitika dostop

Kako odprete nov račun v Google analitiki

Ko ste dostopili do Google analitike, nov račun v njej odprete s klikom na “Create Account”:

odpiranje računa

V zahtevano okence vnesete ime vašega Google analitičnega računa, odskrolate do konca okenca pogojev poslovanja in kliknete “Next”. Največje število računov, ki jih lahko odprete je 100:

vnos imena racuna

V naslednjem okencu nastavite osnovne nastavitve property/lastnine, ki jo boste spremljali z Google analitiko. Tukaj nastavite tudi državo/ciljni trg in valuto (če imate npr. spletno trgovino) in kliknete “Next”:

nastavitev property

V zadnjem, tretjem zavihku podate še nekaj osnovnih informacij o velikosti vašega podjetja in označite v kakšne namene nameravate uporabljati Google analitiko (označite lahko več opcij). Nato kliknete “Create”:

kreiranje racuna

Po kliku na gumb “Create” morate potrditi še pogoje uporabe za državo v kateri uporabljate Google analitiko:

splošni pogoji

Zdaj je kreiran vaš Google Analytics račun. Sledi korak v katerem izberete izvor podatkov za vaš nov analitičen račun:

izvor podatkov

Izvor podatkov je vaša spletna stran. Pri njenem vnosu pazite, da pravilno vnesete url naslov spletne strani in, da izberete pravilen protokol (http oz. https). Dodajte ime spletne strani in kliknite ” Create Stream”:

Zdaj je vaš Google analitika račun, za vašo spletno stran, narejen.

Vrste poročil, ki jih ponuja Google analitika

Spodaj so podrobneje opisana in prikazana različna poročila, ki jih omogoča Google analitika (realtime report, aquisition report, audience report,…)

Poročilo o trenutni obiskanosti spletne strani – Realtime report

Na spodnji sliki je prikazano poročilo o trenutni obiskanosti spletne strani trgovina Pohištvo123.si (url naslovi, ki so za trgovino Pohištvo123.si, ključni, so zamegljeni):

Iz poročila je razvidno, da se v danem trenutku v spletni trgovini nahaja točno 6 obiskovalcev, desno spodaj pa so izpisani url naslovi dotičnih spletnih vsebin, ki si jih oglejuje posamezen obiskovalec (v spletnih trgovinah je logično, največja ambicija lastnikov, da si obiskovalci oglejujejo checkout url naslov (po opravljenem nakupu)).

Poročilo hkrati prikazuje koliko obiskovalcev v danem trenutku preglejuje spletno stran preko mobilnih naprav in koliko obiskovalcev si spletno stran oglejuje čez namizne naprave.

Poročilo o pridobivanju obiskovalcev – Aquisition report

Na spodnji sliki je prikazano poročilo, ki prikazuje kako uspešno pridobiva obiskovalce na svojo spletno stran, internetna stran Ebonitete.si:

acquisition report

Iz slike je razvidno, da internetna stran Ebonitete.si pridobiva (v opazovanem obdobju) dobrih 37% obiskovalcev na direkten način (t.j., da uporabniki Googla, v iskalnik direktno vtipkajo ključno besedo ebonitete).

Slabih 37% obiskovalcev je v opazovanem obdobju na spletno stran prispelo preko t.i. organskih/neplačanih prikazov spletne strani Ebonitete.si na Googlu (kar je direktna posledica kakovostno izvajane SEO optimizacije spletne strani. Več o tem kaj je SEO, najdete na povezavi).

Ostali spletni kanali preko katerih Ebonitete.si spletna stran še pridobiva obiskovalce so:

 • plačljivo oglaševanje (paid search)
 • display oglaševanje (dispaly search)
 • družabna omrežja
 • spletna priporočila (referral)
 • email marketing in
 • drugo

Poročilo o obiskovalcih – Audience report

Na spodnji sliki je prikazano poročilo o obiskovalcih, v kratko opazovanem obdobju, slovenske spletne strani Euroton.si:

porocilo o obiskovalcih

Poročilo o obiskovalcih prikazuje število obiskovalcev in št. novih obiskovalcev v izbranem obdobju, število ogledov sej, pregled obiskovalcev glede na jezik, države od kod prihajajo, mesta, kateri brskalnik uporabljajo, kateri operacijski sistem uporabljajo, kakšna je resolucija ekrana preko katere si oglejujejo vsebine, itd…

Viri:

1 – Get started with Analytics
2 – Web Analytics Vendors Market Share: Google Analytics ahead of the game
3 – Google Analytics