Oglaševanje spletne trgovine [Prikaz učinka Google Ads oglaševanja, oglaševanja na družabnih omrežjih in oglaševanja s pomočjo SEO]

Oglaševanje spletne trgovine je možno na različne načine:

.

 • oglaševanje spletne trgovine na spletnih medijih (preko plačljivih možnosti):
  – oglaševanje na Googlu
  – oglaševanje trgovine na družabnih omrežjih
  – oglaševanje trgovine z oglasnimi pasicami
  – remarketing oglaševanje

.

.

Nadalje je oglaševanje spletne trgovine, mogoče tudi izven spletnih medijev:
– televizija
– radio
– tiskani mediji
– sejmi in drugi dogodki
– idr..

.

V nadaljevanju tega prispevka, so podrobneje razložene in predstavljene metode oglaševanja spletnih trgovin, na spletnih medijih.

.

NAMIG: Ker je, predvsem za mlade in bolj nove spletne trgovine, oglaševanje spletnih trgovin, preko plačljivih spletnih medijev, drago, je najprej spodaj predstavljena metoda spletnega oglaševanja trgovin, brez, da za to, plačujemo ponudnikom spletnega oglasnega prostora (npr. Googlu, Facebooku, LinkedIn-u,…).
Če želite izboljšati prodajo v svojih spletnih trgovinah, hkrati pa vas ne zanima plačljivo oglaševanje spletne trgovine, priporočam ogled 3 primerov Kako povečati prodajo v trgovini na spletu, sicer pa je začetnikom pri vzpostavljanju njihovih spletnih trgovin, namenjena tudi vsebina z naslovom Točke, ki jih upoštevajte, PREDEN se “zapodite” v spletno prodajo.

.

Oglaševanje spletne trgovine na način, da vam za promocijo ni potrebno plačevati [primer: spletna trgovina Pohištvo123.si]

.

Oglaševanje spletne trgovine na način, da ni treba denarja za promocijo, odšteti npr. Googlu (za zakup ključnih besed – Google Ads) ali socialnemu omrežju Facebook, Linkedin in drugim, spletna stroka, imenuje optimizacija spletnih strani (Dodatno: Kaj je SEO optimizacija).

Z optimizacijo spletnih strani, dosegamo, da se naša spletna trgovina, v iskalniku Google, uvršča med vrhnjimi pozicijami, najvišje uvrščene trgovine, pa si zato, posledično, lahko obetajo več obiska (in nakupov) v svojih trgovinah.

.

A, kakorkoli lepo se sliši, da s spletno optimizacijo, oglašujemo svojo trgovino, brez denarja, ima SEO optimizacija, vseeno eno pomankljivost v primerjavi s plačljivim oglaševanjem – to je, da do rezultatov oglaševanja trgovine, ne pridemo takoj.

.

Oglaševanje spletne trgovine s pomočjo spletne optimizacije, se priporoča tistim trgovinam, ki so “zavezane” k dolgoročnemu spletnemu nastopu in prodaji, medtem, ko naj trgovine, ki želijo samo trg na Googlu, testirati za prodajo svojih produktov, raje uporabijo plačljive in hitrejše metode oglaševanja trgovin (plačljive metode).

.

Kaj lahko prinese SEO optimizacija spletne trgovine, v smislu brezplačnega oglaševanja, si poglejte spodaj, na primeru spletne trgovine Pohištvo123.si.

.

Spletna trgovina Pohištvo123.si, med vsemi svojimi pohištvenimi produkti, ponuja tudi jedilne mize:

oglaševanje spletne trgovine seo optimizacija

.

Spletna trgovina Pohištvo123.si se, trenutno, s svojo ponudbo jedilnih miz, pojavlja na drugi strani Googla, na 12. mestu (točka 2). Zanimanj za jedilne mize je na slovenskem Googlu, na mesečni ravni, 1300 (točka 1). Trenutna pozicija spletne trgovine Pohištvo123.si, prinaša spletni trgovini na mesec, vsega 2 obiskovalca (točka 3). V kolikor bi se trgovina Pohištvo123.si, s pomočjo SEO optimizacije, uvrstila v prihodnosti, npr. vsaj na četrto mesto (na prvi strani Googla), bi si od tega lahko obetala 85 obiskovalcev trgovine, promocija trgovine pa bi samo v segmentu jedilnih miz, poskočila za dobrih 42 krat. Seveda je “boj” za prvo stran Googla, dolgotrajen proces (lahko tudi več kot leto dni), a ima metoda dvigovanja vidnosti spletne trgovine na Googlu, s pomočjo spletne optimizacije, svojo prednost v tem, da enkrat dosežene dobre pozicije, tudi ne upadejo tako hitro, kot v primeru, če spletni trgovini, “odklopimo” plačevanje plačljivih spletnih oglasov.

Orodje, ki sem ga uporabil, za raziskavo, na zgornji sliki, se imenuje Ubersuggest in je opisano na povezavi.

.

Oglaševanje spletne trgovine, ki s pomočjo SEO optimizacije, že uspešno prodaja poceni ovitke za telefon [spletna trgovina TopIzbira.si]

.

Spletne trgovine TopIzbira.si (s podružnicami v ostalih državah; Topizbor.hr na Hrvaškem, Topkinalat.hu na Madžarskem, itd…) se oglaševanja svojih spletnih trgovin, s pomočjo SEO optimizacije, lotevajo sistemsko in praktično s SEO optimizacijo svojih trgovin, začnejo, takoj, ko vstopijo na nov trg. Plačljivo oglaševanje spletnih trgovin, priključijo kasneje, ko spletne trgovine, določeno organsko vidnost in prepoznavnost, že dosegajo.

.

Na hrvaški trg je njihova trgovina z ovitki za telefone, vstopila okrog oktobra 2018…

.

Na spodnji sliki je prikazan učinek promocije njihove spletne trgovine na Hrvaškem, po enem letu dela na SEO optimizaciji, slika pa razkrije tudi razliko med učinki oglaševanja iz SEO in od plačljivega oglaševanja trgovine:

.

.Iz Iz

Iz zgornje slike, je razvidno, da trgovine z ovitki za telefone TopIzbira, niso poznane zgolj zaradi tega, ker so njihovi etuiji za mobije, poceni in praktično za vse blagovne znamke, ampak tudi zato, ker se spletna trgovina TopIzbor.hr, na Hrvaškem, pojavlja s kar 2200 ključnimi besedami, na Googlu, nič kaj drugačna pa ni slika pri promociji trgovin, na vseh ostalih trgih.

.

Rezultat oglaševanja hrvaške spletne trgovine Topizbor.hr, s pomočjo spletne (SEO) optimizacije, od začetka prodaje ovitkov za telefone, na Hrvaškem, poglejte spodaj:

.

.

Na sliki so razvidna naročila ovitkov za telefone, v hrvaški podružnici trgovin TopIzbira (na dan), pretežno na osnovi oglaševanja spletne trgovine s pomočjo SEO optimizacije. Optimizacija spletnih strani, je za razliko od Google plačljivega oglaševanja (Google Ads), metoda PRITEGOVANJA KUPCEV, medtem, ko je Google Ads oglaševanje spletnih trgovin, bolj PUSH metoda (kjer se oglase “potiska” pred oči potencialnih kupcev). O tem kako pritegovati kupce na svoje spletne strani, si, na hitro, poglejte, prispevek na povezavi, 3 dodatni primeri dobrih praks spletnih strani, kjer je vzpostavljena zelo učinkovita in uspešna prodaja, pa so predstavljeni še na drugi povezavi.

Oglaševanje spletnih trgovin (in ostalih spletnih strani s stortivami) z Google Ads oglaševanjem

.

Oglaševanje spletne trgovine s pomočjo Google Ads, se priporoča:

.

 • za produkte, ki potrebujejo hiter feedback iz trga ali se jih splača prodajati (npr. iz cenovnega vidika)
 • za spletne trgovine, ki so šele vzpostavile svojo prodajo (zato, da se na hitro ugotovi ali spletna trgovina konvertira obiskovalce trgovine v kupce)
 • za dražje produkte, kjer je marža (razlika v ceni) višja

.

Pri oglaševanju spletnih strani in trgovin s pomočjo Google Ads oglaševanja, je pomembno, da:

.

 • pazite na quality score svojih oglasov (na Googlovi lestvici od 1 do 10, ker so oglasi, z višjim quality score-om, uvrščeni med plačljivimi oglasi, višje).
 • zakupujete čim bolj natančno ciljane ključne besede, ker s tem izboljšate učinkovitost svojega oglaševanja

.

Poglejte primer spodaj:

google oglaševanje spletne strani team building
Team building agencija ETC Adriatic, ima zakupljeno oglaševanje spletne strani preko Google Ads, Google pa sam, oglaševalcu (in drugim) ponudi dodatne predloge za oglaševanje. Če želi ponudnik team building programov, izboljšati učinkovitost svojega oglaševanja strani, bo za predlagane ključne besede, pripravil natančnejše, bolj ciljane, spletne pristajalne strani ALI pa obstoječ url naslov, ki ga promovira, optimizira tako, da na njem predstavlja ponudbo team building programov, ki ustrezajo predlaganim ključnim besedam. Recimo: za prvi predlog predlagane ključne besede “team building za podjetja”, je zagotovo najbolj primeren url naslov oglaševalca ta: https://etc-adriatic.si/2019/03/12/team-building-za-podjetja/ (ker je na tem naslovu vsebina, vezana konkretno na ponudbo team buildingov za podjetja).

.

NAMIG: Podobno taktiko spletnega oglaševanja (za potrebe Google Ads oglaševanja), pripravljajo seveda še vsi ostali ponudniki team building programov (kjer namesto, da se vsi team building programi, prikazujejo na enem url naslovu, za vsak team building program, pripravijo svojo vsebino (in url naslov). Poglejte primer: Team building program vožnje z električno kočijo, ekološkega posestva Trnulja

.

Oglaševanje spletne trgovine preko družabnih omrežij

.

Družabna omrežja sodijo med hitre spletne kanale, zato je oglaševanje spletne trgovine, na njih, priporočljivo za produkte, ki se kupujejo hipno in niso ravno najdražji.

.

Kozmetika, prehranska dopolnila, darila, oblačila in obutev, izleti, počitnice, welness, darilni boni, ipd… so vse produkti, ki so primerni za oglaševanje trgovine čez družabna omrežja. Niso pa vsa družabna omrežja, primerna za oglaševanje vseh spletnih trgovin.

.

Za spletne trgovine, ki imajo kupce predvsem na BTB (business to business) področju, je bolj primerno oglaševanje npr. na družabnem ormežju LinkedIn (in pa tudi oglaševanje čez email marketing kanal), za produkte spletnih trgovin, namenjene BTC trgu, pa Facebook, Instagram in druga družabna omrežja.

.

So pa tudi družabna omrežja primerna za branding in oglaševanje spletnih strani, ki jih sicer kupci dobro poznamo že iz drugih oglaševalskih kanalov (televizija, radio,…). Blagovne znamke v teh primerih oglaševanje na družabnih omrežjih, vežejo na izvedbo nagradnih iger, različne izzive, spodbujanje deljenja, komentiranja, “nabiranja všečkov”, sodelovanje z influencerji na družabnih omrežjih ter seveda gradnje baze elektronskih naslovov potencialnih kupcev.

.

Primer oglaševanja na Facebooku, v obliki izziva, je prikazan za blagovno znamko TriglavSkladi:

.

Z izzivom “Ana šteka finance” je promovirano vlaganje v sklade blagovne znamke TriglavSkladi.

.

Povzetek

.

Oglaševanja spletne trgovine, se lahko lotite na različne načine. Če ste začetnik v prodaji preko spletne trgovine, če ni budžeta za oglaševanje in, če se vam ne mudi s prodajo, boste verjetno najboljše “prišli skoz”, če se lotite oglaševanja s pomočjo SEO optimizacije.

.

Če vaša spletna trgovina obstoji že dlje časa, je najboljša pot, da sestavite dober marketinški načrt (ki vključuje razporeditev budžeta oglaševanja v izbrane kanale), k bolj učinkovitemu oglaševanju spletne trgovine, pa vam bo v pomoč tudi spodnji video:

.