Kako povečati prodajo v trgovini na spletu [3 primeri]

Spodaj so predstavljeni trije opisi in prikazi, kako svojo prodajo preko spletnih trgovin izboljšuje in povečuje, nekaj izmed mojih sodelujočih poslovnih partnerjev. Opisi so objavljeni z dovoljenjem mojih strank. HINT: Za začetnike v spletni prodaji, pred branjem spodnjih primerov kako povečati prodajo v trgovini na spletu, priporočam prispevek:
4 najpomembnejše točke PREDEN se zapodite v spletno prodajo.

.

HINT: Čisto na koncu prispevka sem dodal še BONUS.
Za tiste, ki se zanimate kako povečati prodajo v trgovini na spletu, je na dnu tega prispevka, objavljen seznam korakov kako po vrsti optimizirate kategorijo produktov v vaših spletnih trgovinah.
Če boste sledili korakom, bo zaradi tega vaša kategorija v iskalniku Google, uvrščena višje (posledično pa jo bo videlo več potencialnih kupcev).
Poglavje je namenjeno tako tistim, ki že imate svojo spletno trgovino, še bolj pa tistim, ki vas izdelava spletne trgovine, šele zanima.

.

Večina spletne stroke, ki se ukvarja z izboljševanjem prodaje preko spleta, strne metode za povečevanje prodaje spletnih trgovin, v tri usmeritve:

.

 • prodajo v spletni trgovini povečujemo tako, da obstoječim kupcem prodamo več (npr. prodajamo dodatne produkte obstoječim kupcem – poglejte si prvi prikazan primer spodaj)
 • spletno prodajo v trgovinah povečamo tako, da za obstoječe produkte, poiščemo nove kupce (poglejte drugi prikazan primer v nadaljevanju)
 • prodajo izboljšamo tako, da začnemo s prodajo novih produktov (tretji prikazan primer)

.

Kako povečati prodajo v trgovini OBSTOJEČIM KUPCEM – primer iz prodaje ovitkov za telefone, spletne trgovine Topizbira.si

.

Spletno trgovino TopIzbira.si itak ogromno kupcev, predvsem ovitkov za telefone, pozna že zaradi najmanj dveh razlogov:

.

 • Topizbira svoje etuije za mobije, preko interneta, na slovenskem trgu prodaja že vrsto let,
 • ovitki za telefone trgovine topizbira se tržijo praktično na vseh spletnih kanalih (Google Ads, Facebook oglaševanje, SEO spletna optimizacija, email marketing, remarketing, …)

.

Spodaj si lahko, na sliki, pogledate kako svoje spletne prodajne rezultate izboljšuje trgovina topizbira, obstoječim kupcem.

.

Strankam, ki so se že odločile za nakup ovitka za telefon, po izbiri načina plačila naročenih ovitkov (v 4. koraku), v razdelku “način dostave”, ponuja 3 dodatne možnosti:

Prva možnost, za že odločene kupce v spletni trgovini (ponudba se nahaja na strani ob zaključevanju nakupa), je naročilo darilne embalaže (po kateri se prodaja opazno poveča predvsem v času novoletnih in Božičnih praznikov). Druga ponudba omogoča OBSTOJEČIM kupcem, da artikel dobijo na dom, brez čakanja. Ker ni malo kupcev, ki sovražijo čakanje, je ta metoda povečanja prodaje, med vsemi tremi, najbolj učinkovita. Tretja možnost omogoča, da si kupci dokupijo garancijo.

Ker se je zgornja praksa povečevanja prodaje v spletni trgovini Topizbira.si, izkazala za pozitivno v njihovi slovenski trgovini, je logično, da so se iste metode za povečanje prodaje, uporabile tudi v njihovih ostalih trgovinah, po Evropi. Spodaj si poglejte ponudbo v njihovi hrvaški trgovini TopIzbor.hr:

.

V hrvaški spletni trgovini topizbor.hr, je (zaenkrat) omogočena možnost dveh dodatnih nakupov.

Kako povečati prodajo v trgovini z iskanjem NOVIH kupcev

.

Na spodnjem primeru je prikazana dobra spletna, prodajna praksa spletne trgovine Pohištvo123.si, izbran pa je primer, kjer boste zelo dobro videli rezervo pri iskanju novih kupcev (ki jo ima večina spletnih trgovin).

.

Med vsemi pohištvenimi artikli, ki jih prodaja spletna trgovina Pohištvo123.si (vzmetnice, pisarniški stoli, barski stoli, jedilne mize, …), je npr. tudi segment pohištva “počivalniki in gugalniki”.

.

Kje je rezerva pri prodaji počivalnikov za spletno trgovino Pohištvo123?
Dobro poglejte spodnjo sliko:

Ključno besedo “počivalniki” (točka 1), v slovenski Google, vtipka cca 1600 uporabnikov Googla – točka 2 (na mesec). Spletna trgovina Pohištvo123.si se s svojo ponudbo počivalnikov, trenutno na slovenskem Googlu, nahaja na 13. mestu (točka 3), kar ji prinaša cca. 1 obiskovalca na mesec (točka 4). Če bi se Pohištvo123 s ključno besedo “počivalniki” uspelo zavihteti na prvo mesto, bi to pomenilo približno 486 novih obiskovalcev v trgovino, na mesec (točka 5). Za ta “preskok” je seveda potrebno v celoti REDNO izvajati SEO optimizacijo. Priporočam: Kako priti na prvo stran Googla in kako OSTATI prvi na Googlu?

.

Kako povečati prodajo v trgovini s prodajo NOVIH PRODUKTOV

.

Vrnimo se nazaj na prvo spletno trgovino Topizbira.si (iz prvega poglavja).

.

Tisti, ki ste si v prvem poglavju ogledali spletno trgovino topizbira.si, ste lahko opazili, da v trgovini ta pravzaprav ponuja ovitke za telefone vseh najbolj poznanih blagovnih znamk (Apple, Samsung, Huawei, Sony, HTC,….). Zraven ovitkov za telefone, topizbira prodaja tudi pametne zapestnice (glede na to, da je z njimi, na prvi strani Googla, jih očitno prodaja dobro).

.

Logična poteza za povečanje prodaje spletne trgovine, kjer bi se uporabila metoda dodajanja novih, komplementarnih produktov, bi bila, da se v prodajo spletne trgovine topizbira, doda prodaja NOVIH, KOMPLEMENTARNIH produktov: pametnih ur.

.

Poglejte sliko:

Pametne ure, vsebinsko sodijo v segment pametnih zapestnic (s pametnimi zapestnicami pa se trgovina topizbira že nahaja na prvi strani Googla). Na zgornji sliki se vidi zanimanje za pametne ure na slovenskem Googlu v volumnu cca. 2400 zanimanj na mesec. Spletne trgovine topizbira.si s ponudbo pametnih ur še ni med prvimi 14 stranmi na Googlu (desna stran zgornje slike), če pa ponudbo pametnih zapestnic trgovina razširi z NOVIMI produkti (pametnimi urami), pa lahko prodajo poveča še temu segmentu kupcev. Da je to dejanski cilj spletne trgovine, lahko vidite na povezavi pametne ure in zapestnice topizbira.si, kjer se k obstoječi ponudbi pametnih zapestnic, dodaja vedno več pametnih ur.

.

p.s. če bi tudi vas zanimali predlogi kako povečati prodajo v trgovini, ki jo imate na internetu, omogočam naslednje možnosti in korake:
– Prijavite se na brezplačno SEO izobraževanje, kjer podam konkretne nasvete za izboljšanje prodaje v vaši trgovini.
– Razmislite ali za izboljšanje svoje spletne prodaje potrebujete mentorja.
– Spremljajte moj blog še naprej

.

BONUS: Kako optimizirate kategorijo produktov v svoji spletni trgovini?

..

 • kategorije produktov pojmujte s ključnimi besedami, ki jih uporabniki Googla, dejansko vtipkajo v Google
 • uporabite ključno besedo v naslovu kategorije
 • uporabite ključno besedo v meta opisu kategorije
 • uporabite ključno besedo (in njene sinonime) v opisu kategorije
 • uporabite najmanj 250 besed za opis kategorije
 • če dolžina opisa kategorije “zmoti” uporabniško izkušnjo (predvsem, ko je prikazana na mobilnih napravah), prestavite opis kategorije pod izdelke v kategoriji (ali pa skrijte opis za gumb “preberi več”)
 • ostale informacije o tem kaj naj upošteva optimizacija spletne trgovine, najdete na povezavi

.