Kako do prvih mest na Googlu & Kako ostati prvi na Googlu [POSODOBLJENA VSEBINA 2020]

Glede na to, da sem pred to, spodaj posodobljeno vsebino za leto 2020, zadnjič, o tem kako do prvih mest na Googlu, vsebino posodobil novembra 2017, od takrat pa se je nabralo kar nekaj dodatnih izkušenj o tem kako priti ter predvsem kako ostati prvi na Googlu, sem se odločil, da spisane nasvete o tem, posodobim z novimi, izboljšanimi in dodatnimi nasveti.

Za pot do prvih mest na Googlu bodo potrebni SEO članki. O tem kako se pišejo SEO članki je podrobno opisano na povezavi, v nadaljevanju tega zapisa pa si preberite zakaj je pomembno priti do prvih mest na Googlu.

Kaj boste našli, v tej, posodobljeni vsebini…

.

Zakaj je pomembno priti do prvih mest na Googlu

.

O tem zakaj bi si pravzaprav vsak lastnik spletne strani “moral želeti” osvojiti prva mesta na Googlu, lahko preberete ogromno raziskav (viri 1, 2, 3), sicer sem pa tudi sam, podrobno razlago o tem kako pomembno in koliko je vredno prvo mesto na Googlu, objavil tudi na Seo-Praktik.si (na povezavi).

.

Kako pomembna so prva mesta na Googlu, prikazujeta spodnji 2 raziskavi:

.

prvi na googlu pomembnost
V raziskavi iz katere so ti podatki (vir 4) so analizirali 5 milijonov Googlovih iskalnih rezultatov in mest, ki jih zasedajo posamezne spletne strani na Googlu. Ugotovili so, da 75% uporabnikov Googla sploh nikoli ne klikne na drugo Googlovo stran.

.

Druga študija (vir 5 – How to show up on the first page of Google (even if you are nobody)) je dokazala, da na spletne strani, ki se nahajajo na drugi strani Googla, klikne skupno celo manj kot 5% uporabnikov Googla:

.

kako do prvih mest na googlu pomen

.

Koristi, ki jih prinašajo prva mesta na Googlu, so predvsem tri:

..

Prva (3) mesta na Googlu prinašajo največji obisk spletne strani oz. trgovine

.

 • Slaba novica, če se s svojo spletno stranjo, uvrstite na prvo stran Googla, je, da mesta pod peto uvrstitvijo, prinašajo, kljub temu, da ste na prvi strani Googla, zelo slab promet/obisk.

.

Poglejte sliko:

prva mesta na googlu kliki
Prvo (organsko) mesto na Googlu, v povprečju prejema dobrih 42% klikov, drugo mesto slabih 12% klikov, tretje mesto 9%, itd… Vir opravljene študije (6 – SeoBook) je spletna stran, ki vključuje nad 100 SEO strokovnjakov iz celega sveta. SEO optimizacija spletnih strani, kot vas večina ve, je “veda”, ki se ukvarja s tem kako priti do prvih mest na Googlu (po organski poti, brez plačanih oglasov).

.

Dobri novici, ko enkrat dosežete prva mesta na Googlu, sta dve:

.

 • dosežena prva mesta na Googlu, po naravni poti, brez plačanih Google Ads oglasov, imajo bistveno višji CTR (vir 7, 8). CTR je click through rate oz. stopnja klikov na spletno stran, glede na število prikazov internetne strani v Googlu (za vsako posamezno ključno besedo, posebej).

.

prva mesta na googlu ctr
1. mesto na Googlu med organskimi prikazi priteguje 30% klikov, prvo mesto med plačanimi oglasi na Googlu priteguje 6% klikov. Bolj podrobno sem o tem pisal tudi v članku kjer je po korakih predstavljena optimizacija spletnih strani.

.

 • druga dobra novica je ta, da, ko enkrat dosežemo prva mesta na Googlu (med organskimi/neplačanimi) prikazi, TAKOJ PRIDOBIMO ČAS, da spletno stran, še za druge ciljane ključne besede, začnemo “potiskati” proti prvim mestom (pri plačljivih Google Ads kampanjah, moramo za prikazovanje spletne strani, za dodatne ključne besede, bolj odpreti mošnjiček).

.

Znanja in izkušnje, kako priti do prvih mest na Googlu, lahko uporabite za VSE vaše spletne strani

.

Druga prednost tega, da znate priti do prvih mest na Googlu, četudi za eno, težko/generično ključno besedo, je v tem, da to znanje, izkušnje in SISTEM UVRŠČANJA SPLETNIH STRANI NA PRVA MESTA NA GOOGLU, lahko uporabite za doseganje prvih mest, za vse ostale ključne besede, tudi za morebitne, vaše DRUGE spletne strani.

.

SEO strokovnjaki pravijo: “one who ranks, banks”.
Seznam tujih SEO strokovnjakov, ki jim sledim sam, najdete na povezavi.

.

Zato mislim, da bi VSAKO PODJETJE IN POSAMEZNIK moral SEO znanja, pospraviti pod svojo streho.
Ker jih lahko vnovčuje za več oz. vse svoje spletne strani.

.

Pokažem primer….

.

Tukaj je primer doseženih dobrih mest na Googlu iz “davnega leta 2014”, ko sem se uvrščanja spletnih strani na prva mesta na Googlu, učil še na moji strani Mizarstvo.si:

.

Poglejte zdaj rezultate dela za doseganje prvih mest na Googlu, za eno našo, v čisto drugi panogi, spletno stran (ker gre za spletno stran stranke, ne izdam ne ključnih besed, ne stranke):

.

kako do prvih mest na googlu

.

PONUDBA: Če vas RESNO zanima kako do prvih mest na Googlu in želite pospraviti SEO znanja pod svojo streho, 100% zagotavljam, da moje SEO mentorstvo za to, NI PRODAJANJE MEGLE!!! Celotno “kronologijo” mojega osvajanja znanj o tem kako do prvih mest na Googlu, objavljam v zadnjih poglavjih tega zapisa, v nadaljevanju.

.

Znanja, kako priti do prvih mest na Googlu, so že polovica poti do boljše spletne prodaje

.

Slaba novica pri “osvajanju” prvih mest na Googlu je, da marsikdo sklepa, da prva mesta na Googlu, avtomatsko pomenijo boljšo prodajo. Da to ne drži v celoti, boste najkasneje ugotovili takrat, ko boste prvi na Googlu, sami 🙂

.

Eno je obvladati SEO znanja, da “prisopihate” do prvih mest, drugo pa je, da znate ta, dosežena prva mesta, tudi vnovčevati/monetizirati/kapitalizirati. Za to pa so potrebna znanja (spletne) prodaje.

.

Pokažem in razložim s primerom:

..

Na spodnji sliki lahko vidite podatke o prejetih povpraševanjih za eno izmed naših spletnih strani s katero smo dosegli prva mesta na Googlu:

.

pomen visokega mesta na googlu
Razlika med prejetimi povpraševanji za različne ključne besede (ki so uvrščena na različna mesta na Googlu).

.

 • za tri ključne besede, s katerimi smo dosegli prva tri mesta na Googlu, prejemamo od 22 do 33 povpraševanj na mesec
 • za ostala mesta na Googlu, prejemamo pričakovano, manj povpraševanj (v povprečju pod 10)

.

V katerem primeru prodamo več?

.

Ne avtomatsko v primerih, ko je spletna stran uvrščena na prva tri mesta na Googlu.

.

Največ prodamo preko tistih ključnih besed, kjer prodajniki bolje obvadajo svoj posel. Ne glede na uvrstitev spletne strani na Googlu.

.

Ena ključna beseda (verjamem, da razumete, zakaj je ne izdam), ki ima na slovenskem Googlu, vsega 30 iskanj na mesec, naši stranki, ker preko nje povpraševanja prejema izkušen prodajalec, vsako leto, naredi med 2.000 in 3.000€, prodaje. Ena beseda.

.

NAMIG: Svetujem, da energijo okrog tega kako priti do prvih mest na Googlu, za tiste, ki vas to zanima, najmanj enakomerno (če ne celo bolj) razpršite še v raziskovanje tega kako izboljšati (spletno) prodajo, po tem, ko boste enkrat s spletno stranjo, na prvih mestih. Da ne bo pri kom, potem ko doseže prva mesta, preveliko razočaranje. Če ne želite čakati na odgovor kako vam bo tekla prodaja, po tem, ko boste na prvih mestih na Googlu, zakupite Google Ads spletno oglaševanje. Tako boste zelo hitro prišli do odgovorov koliko se splača boriti za prva mesta na Googlu.

.

Kako priti do prvih mest na Googlu [glede na vrsto spletne vsebine]

.

Spodaj so podrobneje predstavljeni koraki kako pridete do prvih mest na Googlu, glede na to, s kakšno vrsto spletne vsebine, sploh ciljate na prvo Googlovo stran.

.

Dosti lažje in hitreje boste namreč prispeli na prva mesta na Googlu, če boste za ciljano ključno besedo, izbrali ustrezno vrsto vsebine. Podrobneje so vse različne vrste vsebin za splet, pojasnjene v poglavju na povezavi.

.

Najprej je opisan moj najnovejši “eksperiment”, v katerem sem na prva mesta na Googlu, ciljal z eno izmed kategorij na mojem blogu, v nadaljevanju pa je opisan primer uvrščanja blog zapisov na prva mesta v Googlu izpred 3 let.

.

Kako priti do prvih mest na Googlu s KATEGORIJAMI blog zapisov

.

Spodnja slika prikazuje začetne pozicije blog zapisov, v eni izmed mojih kategorij na blogu (ki je namenjena blogerjem začetnikom in, ki sicer nima nekega strašnega iskalnega volumna), a so bile pozicije zapisov, pred optimizacijo kategorije, vse na drugi strani Googla.

Z, v bistvu zelo malo dela (45 minut ob pogoju, da imate evidenco kaj sploh želite optimizirati, narejeno že vnaprej), je mogoče vse blog zapise, razmeroma hitro prestaviti na prva mesta na Googlu:

.

začetna mesta na googlu
Iz slike lahko vidite, da imajo 3 raziskane ključne besede skupno vsega 50 mesečnih iskanj na slovenskem Googlu, z vsemi tremi besedami pa se je moja kategorija za blogerje začetnike, na Googlu pojavljala na drugi strani (rumeno označena mesta 11, 15 in 13).

.

Po opravljeni SEO optimizaciji url naslova (na sliki v tretjem stolpcu), je kategorija blog zapisov za blogerje začetnike prišla na prva mesta na Googlu. Za vse 3 ključne besede:

.

Screenšoti so posneti v incognito pogledu:

.

drugo mesto google
Kategorija zapisov za blogerje začetnike je prišla na drugo mesto na Googlu (za enim od ostalih mojih zapisov).

.

tretje mesto na googlu
Za drugo ključno besedo (kako narediti blog) je kategorija blog zapisov za blogerje začetnike prišla na tretje mesto na Googlu.

.

drugo mesto na googlu
Za tretjo ključno besedo (kako začeti pisati blog) je ISTA kategorija blog zapisov za blogerje začetnike, prišla na drugo mesto na Googlu (za še enim drugim, konkretno o tem kako začeti pisati blog, zapisom)…

.

Kaj upoštevajte pri optimizaciji kategorij za prva mesta na Googlu

.

 • rabo ključne besede oz. več ključnih besed v SEO naslovu (opazujte modre črke na zgornjih slikah)
 • rabo ključne besede oz. več ključnih besed v meta opisih (opazujte sive črke na zgornjih slikah)
 • vključenost ključnih besed v opisu kategorije
 • ista pravila upoštevajte, ko optimizirate kategorije izdelkov v spletnih trgovinah. Podrobneje je optimizacija spletne trgovine opisana na povezavi.

.

Kako priti do prvih mest na Googlu z BLOG ZAPISI

.

POZOR: spodnji nasvet sem spisal leta 2017, zato vsi prikazi slik v nasvetu več ne držijo. Bolj aktualen prikaz kako optimizirati spletno stran, ki velja tudi za blog zapise, najdete na povezavi, na Seo-Praktik.si.

.

Spodaj prikazujem postopek za to kako priti do prvih mest na Googlu, za posamezne blog zapise. Postopek je prikazan za tiste, ki uporabljate WordPress in plugin Yoast:

.

Vsebina je razdeljena na več delov:

.

 • v prvem delu je na mojem “začetniškem primeru” (ko sem se s spletno optimizacijo šele spoznaval), prikazano kako priti do prvih mest na Googlu
 • v drugem delu navajam razloge zakaj je pomembno, da se z VSEMI spletnimi vsebinami (ne samo z blog zapisi) trudimo biti prvi na Googlu, kako to delamo in kako spremljamo svoje rezulate za VSE VRSTE spletnih vsebin.
 • v tretjem delu je poglavje, ki govori o tem kako ostati prvi na Googlu
 • v četrtem delu so opisane najbolj znane in uporabljane metode kako do prvih mest na Googlu

.

Moj “začetniški primer” blog zapisa s katerim sem se trudil priti na prva mesta na Googlu

.

Ko sem začenjal s svojim spletnim nastopom na Googlu, sem imel registrirano domeno prodajaprodornih (ki je zdaj več ni, itak pa nisem točno vedel kaj naj z njo :)).

.
Na njej sem se trudil biti prvi na Googlu, med ostalimi, tudi s spodnjim člankom:
.

kako priti na prvo stran googla
Eden izmed mojih prispevkov o tem kako priti na prvo stran Googla. V mojih ranih spletnih začetkih.

Spodaj lahko vidite na katero mesto na Googlu, se je napisan članek, uvrstil

S takrat napisanim člankom, sem se uvrstil na prvo stran Googla, na tretje mesto (slika spodaj):
.

prva stran google
Rezultat zgornjega članka. 1. stran 3.mesto.

.

Prva na Googlu je bila takrat (leto 2013) spletna stran editorstudios, druga pa spletna stran lider.si. Tretja je bila prodajaprodornih.

..

Kaj vse sem upošteval pri pisanju bloga s katerim sem ciljal na prva mesta na Googlu…

.

Pomen količine teksta blog zapisov

.

Kregarij in razprav o tem koliko besed je primerno in kako količina teksta vpliva na uvrstitev v Googlu, je na spletu na tone.
Generalno sledite temu:

.

 • Daljše kot je besedilo, večja je verjetnost za uvrstitev blog zapisov na prvih mestih na Googlu (vir 9)

.

Spodnja slika prikazuje kako dolga so v povprečju besedila, ki se nahajajo na prvi strani Googla:

.

dolžina besedil na prvi strani googla
V povprečju prva mesta na Googlu dosegajo blog zapisi, ki so dolgi okrog 2500 besed.

.

Pri dolžini besedil pazite na to, da:

.

 • ne pišete samo zaradi tega, da je vaše besedilo čim daljše.

Vsebino za splet pripravimo le tako daleč, da ne postanemo filozofski, nezanimivi in brez “mesa”.

.

Ker, če bi veljala samo količina zapisanih besed, bi po tej teoriji bile na prvih mestih na Googlu, vsebine z eno preprosto črko a, napisano 1.000.000 krat. Pa ni tako.

.

Pomen kakovosti blog zapisa za visoka mesta na Googlu

.

Med eno goro kazalnikov, Google spremlja tudi bounce rate (podatek, ki pove koliko obiskovalcev je sicer prispelo na blog zapis, a se je tudi zelo hitro od njega odbilo) in tudi čas kako dolgo traja odkar so obiskovalci prišli na vsebino in jo zapustili (oz. šli po strani še naprej).

.

Razliko med bounce rate in exit rate, lahko vidite na spodnji sliki:

.

kaj je bounce rate
Tako Google ugotovi stopnjo vpletenosti njegovih uporabnikov (engagement) v vsebino.

.

Kako priti na prva mesta na Googlu – v WordPressu in z Yoastom

.

Kot sem že omenil zgoraj v članku, je spodnji postopek za vse tiste, ki imate spletne strani na WordPressu in inštaliran plugin Yoast (slike prikazujejo SEO optimizacijo blog zapisa za drugo ključno besedo, ko je optimizirana vsebina, ki jo berete zdaj).

.

Leta 2017 sem blog zapis, katerega prikaz SEO optimizacije boste spremljali spodaj, SEO optimiziral za ključno besedno zvezo “kako priti na prvo stran Googla”. Zdaj je vsebina tega, v letu 2020, posodobljenega članka, optimizirana za ključno besedno zvezo “kako do prvih mest na Googlu”.

.

Poglete najprej kaj Yoast v tem trenutku pravi za ta članek (ko še ni spisan do konca in, ko ni SEO optimiziran na ključno besedo “kako priti na prvo stran Googla”).

.

Slika, potem, ko si v WordPress inštalirate plugin Yoast (sivi gumb ob N/A Check) pravi, da dokler ne začnemo vsebine optimizirati, Yoast sploh ne bo dal SEO ocene ustreznosti vsebine za internet – če vsebine ne optimiziramo na nobeno besedo, pač ne moremo nikoli vedeti ali je sploh na katero besedo dobro napisana.

.

yoast seo optimizacija
Ko boste enkrat v Yoastu določili za katero ključno besedo sploh pišete vsebino (s katero se želite potegovati za prva mesta na Googlu), boste dobili oceno v obliki barve. Zelena pomeni, da je vaša vsebina ustrezno optimizirana (in z njo imate možnosti, da boste na prvi strani Googla). Rumena pomeni, da ima vaša spletna vsebina rezervo, rdeča pa pomeni, da je vaša spletna vsebina neustrezno optimizirana za Google. Siva (kot na sliki) pove, da spletna vsebina sploh ni optimizirana.

.

Za to, da bo spletna vsebina (v tem primeru blog, ki ga berete) optimalno seo optimizirana (in sploh imela možnosti, da se uvrsti na prva mesta na Googlu, za izbrano  ključno besedno zvezo “kako priti na prvo stran Googla”), moramo najprej izpolniti spodnje:
.

yoast

.

V okence “focus keyword” vnesemo ključno besedno zvezo: “kako priti na prvo stran googla” ter izpolnimo SEO Title in Meta description. Recimo tako kot kaže slika spodaj:
.

kako priti na prvo stran googla yoast
Vsebina za splet počasi dobiva zeleno barvo.

.

Poglejmo SEO oceno vsebine za splet zdaj:

.

seo optimizacija za prva mesta na googlu

.

A pogled v drobovje ocene razkrije, da vse stvari v vsebini vseeno niso še tako kot bi morale biti:
.

seo analiza
Sicer sem upal, da bo več napak, da bom lahko sproti kot pišem članek, kazal na kaj vse biti pozoren, a je “nezelena” ostala še samo ena reč. Keyword density.

 

Za količino besed, ki je napisana do tega stavka, Yoast priporoča, da še nekajkrat uporabim ključno besedno zvezo “kako priti na prvo stran Googla”. Kar ne bo težko, ker o tem pišem 🙂

.

Ko so SEO tehnikalije “koliko toliko” poštimane, poskušajte upoštevati še naslednje:

.

 • naslov vsebine, če je le mogoče, začnite s ključno besedno zvezo, ki ste jo vtaknili v focus keyword.
  To kaže izrezek iz tega članka na vrhu:

.

prva stran googla kako
Naslov prispevka se naj začne z izbrano ključno besedno zvezo (v mojem primeru kako priti na prvo stran googla).

 

 •  za url naslov blog zapisa uporabite ključno besedno zvezo (spodaj v rumenem):

.

prva stran googla kako
Ključna besedna zveza “kako priti na prvo stran Googla” v url naslovu.

.

 • izbrano ključno besedno zvezo uporabite v prvem odstavku besedila:

.

kako priti na prvo stran googla v prvem odstavku

.

 • da izbrano ključno besedno zvezo, glede na količino zapisa dovolj krat smiselno umestite v samo besedilo. Gostoto ponovitev izbrane ključne besede računa Yoast kar sproti. Slika spodaj:

.

keyword density

.

 • najmanj prvo sliko v vsebini opremite z oznakami z izbrano ključno besedno zvezo. Slika spodaj:

.

seo optimizacije slike
Prvo sliko v besedilu opremite z izbrano ključno besedno zvezo, sicer pa je podrobneje optimizacija slik za Google, opisana v blog zapisu, na povezavi.

.

 • znotraj samega besedila naredite najmanj štiri kakovostne linke navzven (na druge relevantne, podobne in avtoritativne strani).

..

 • da znotraj samega besedila naredite na 1000 zapisanih besed, najmanj dva linka navznoter.

.

NAMIG PRED PRIPRAVO BLOGA: Pred pripravo blog zapisa za prva mesta na Googlu, preverite vrsto in kakovost trenutno uvrščenih vsebin na prvih mestih na prvi strani Googla. Če se med prvimi zadetki, na vam izbrano ključno besedo, nahaja večina youtube videov, potem nima smisla, da sami poskušate le te prehiteti z blog zapisom. Če želite v svoje blog zapise umeščati video vsebine, pazite na t.i. prodajni lijak (tok bralcev, za katere točno določite kje v blogu boste postavili video vsebino).

.

Poglejte 2 primera:

.

kako priti do prvih mesta na googlu z video vsebinami
Na ključno besedo “vodena meditacija” se na prvi strani Googla, na prvih štirih mestih, nahajajo štirje videi iz YouTuba. Če želite tekmovati na to besedo tudi sami, je najlažja pot za to, kako priti do prvih mest na Googlu ta, da tudi sami posnamete video (ki je, po kakovosti, boljši od konkurence). Če vas zanima kako pripraviti video za Google, tako, da boste z njim uvrščeni čim višje na Googlu, pojdite na prispevek SEO optimizacija YouTube videov.

.

Na drugi sliki (spodaj), želimo npr. rangirati na prvi strani Googla, s ključno besedo “jedilni pribor”.

.

Tudi v tem primeru nima smisla napadati prvih Googlovih mest z blog zapisom, ker Google razkrije, da so najbolj primerne vsebine za ključno besedo “jedilni pribor”, PRIKAZI KATEGORIJ izdelkov v različnih spletnih trgovinah:

.

mesta na googlu
SEO pravila za optimizacijo kategorij izdelkov v spletni trgovini in kategorij blog zapisov, so podobna. To sem omenil že v prvem poglavju, zgoraj.

.

Kako preverite rezultat kakšno uvrstitev v Googlu ste s SEO optimiziranim blog zapisom, dosegli

.

Rezultat napisanega in objavljenega blog zapisa na Googlu, preverite tako:

.

Najprej spletno vsebino “vržete” v Googlov index.
V Google vtipkate submit url to Google in v okence, ki se vam pokaže, prilepite url naslov vašega blog zapisa:

.

kako priti do prvih mest na googlu submit url
Zraven te možnosti lahko vsebino v Googlov indeks vržete na hitro tudi tako, da vsebino objavite na Google plus socialnem omrežju.!!!! Nič od tega zdaj več ne drži !!!! Zdaj (leto 2020) morate url naslov blog zapisa “vreči” v Googlov index preko Google Search konzole.

.

Potem počakate nekaj minut (včasih zadošča 2 minuti, včasih pa malo več).

.

Nato v incognito pogledu (skupaj stisnete ctrl+shift+N, če uporabljate Chrome iskalnik), v iskalnik vtipkate svojo ključno besedo (za katero ste prej pripravljali blog zapis).

.

Nato preprosto preštejete na katerem mestu, med organskimi zadetki, se vaša vsebina nahaja:

.

kako biti prvi na googlu

.

.

Dodatni napotki za to kako priti do prvih mest na Googlu

.

.

 • če ne želite “izgoreti”, sestavljajte vsebine na teme, ki so vam všeč in o katerih imate nekaj za povedati
 • sestavljajte vsebine, ki so posledica vaših izkušenj, dela in strasti
 • če se greste prodaje preko interneta, NI DOBER NASVET, da pišete o tem kar ljubite, ampak o tem kaj prodajate
 • pri svojih objavah bodite iskreni
 • ne bojte se napak
 • don’t give up

.

Vsak, ki se želi resno iti vsebinskega marketinga, ve, da je za uspeh na Googlu, kreacija kakovostnih vsebin, ključna. Kar pomeni, da svojo dozo kilometrine opravimo vsi. Vprašanje je samo ali nas prva leta vožnje po neznanem, vržejo iz tira ali pa vozimo tako dolgo, da pridemo na čisto.

.

Kako ostati prvi na Googlu

.

Zdaj, ko ste spoznali, kaj je potrebno, da z neko vsebino pridete na prva mesta na Googlu, je pomembno, da razumete tudi, da najboljše pozicije na Googlu, niso samoumevne in večne.

.

Če ne drugo, si za vam pomembne ključne besede, najboljših pozicij želi tudi vaša konkurenca.

.

Za ohranjanje dobrih uvrstitev na Googlu in za to kako biti prvi na Googlu, ZA DLJE ČASA, sta pomembni dve reči:

.

 • izboljševanje vaše obstoječe vsebine in
 • offsite seo (povratne povezave, ki kažejo na vaš ciljan url naslov)

.

Izboljševanje spletnih vsebin

.

Da 100% mislim, da je izboljševanje obstoječih spletnih vsebin celo bolj pomembno, kot, da neko vsebino izbrišete ter pišete na novo, je najlepši dokaz ta vsebina, ki jo berete (ki je od njenih prvih nastankov, doživela že najmanj 3 zelo velike posodobitve).

.

Logika izboljševanja vsebin deluje preprosto:
Kdorkoli, na kateremkoli področju, nekaj ŠELE ZAČENJA, ne more obvladati več, kot ta, ki se z nečim ukvarja že več let.

.

Dokaz, da je verjetnost, da boste z izboljšano vsebino prvi na Googlu, dlje časa, si lahko ogledate na spodnji sliki (vir: Curated posts):

.

prvi na googlu z izboljšano vsebino
Rezultati doseganja mest na Googlu – primerjava med originalnimi in posodabljanimi vsebinami.

.

Strinjali se boste, da, če danes začnete z bloganjem, da bo vaš prvi zapis, čisto nekaj drugega, kot vaš zapis čez 3 leta (če boste seveda vmes redno blogali in trenirali). Kakovost vaših blogov bo zato skozi čas, samo boljša.

.

In takrat preprosto izboljšate vaše, že obstoječe, vsebine.
To pa se bo poznalo na uvrstitvah vaših vsebin na višjih mestih, na Googlu.

.

Kako izboljšate spletne vsebine (in posledično mesta na Googlu)

.

Spodnja slika prikazuje model izboljševanja obstoječih spletnih vsebin:

.

kako izboljšati mesta na googlu
Vir: MatthewBarby

.

Od zgoraj navzdol in v smeri urinega kazalca:

.

 • measuring ROI from SEO – da bi spletne vsebine sploh lahko izboljšali, jim morate postaviti najprej cilje. Postavljeni cilji so pogoj, da sploh kaj izboljšate. Cilji spletne vsebine so lahko: biti z vsebino prvi na Googlu, izboljšati CTR (klike na objavljeno vsebino), povečati število bralcev vsebine, povečati čas zadržanosti na spletni vsebini, povečati število prejetih povpraševanj za naše storitve na podlagi vsebine, itd….

.

 • SEO competitor benchmarking – preden se lotite izboljševanja obstoječih vsebin, pregledate konkurenčne vsebine. Če hočete priti na prva mesta na Googlu, bo vaša vsebina enostavno morala biti boljša od konkurence.

.

 • Google ranking factors – Google svoje faktorje za izboljševanje spletnih vsebin, nenehno posodablja in zaostruje. Če hočete priti na prva mesta na Googlu in tam ostati, morate, po zgornjem modelu, biti nenehno na tekočem z aktualnimi SEO pravili.

.

 • Influencer outreach – je metoda po kateri za promocijo vaših vsebin uporabljajte influencerje.

.

 • Creating a content calendar – pomeni, da si za strategijo doseganja prvih mest na Googlu, zastavite ZAPISAN SEO načrt (spomnite se mojih evidenc zgoraj).

.

 • Link building strategies – pomeni, da sistematsko/konstantno za svojo spletno stran pridobivate povratne povezave.

.

 • Content creation process – pomeni, da zapišete aktivnosti kdaj boste objavljali katero vsebino, kako boste merili uspeh napisanih vsebin in kako boste skrbeli, da znanje o pisanju spletnih vsebin, v vaših ekipah, napreduje

.

 • Existing backlink audit – pomeni vzpostavljeno skrb za spremljanje portfelja povratnih povezav (in morebitno brisanje “toksičnih” povratnih povezav).

.

 • Competitive link research – pomeni spremljanje pridobivanja povratnih povezav konkurence in iskanje najbolj kakovostnih priložnosti za gradnjo povratnih povezav

.

 • Developing content strategy – pomeni, da vnaprej začrtate kakšne vrste vsebin boste plasirali za kakšne namene. Za informativne ključne besede boste pripravljali blog zapise, za nakupne ključne besede boste vsebine za prva mesta na Googlu, optimizirali v odvisnosti od tega, za kakšno vsebino gre (kategorije, blog posti, landing strani…)

.

 • Keyword research strategies – predstavlja načine in metode za iskanje ustreznih ključnih besed.

.

Video o tem kako izboljšati spletne vsebine s pomočjo Googlove analitike:

.

.

Povzetki & najbolj znane metode kako priti do prvih mest na Googlu

.

Metode za doseganje prvih mest na Googlu, SEO strokovnjaki delijo na:

.

 • onsite SEO metode za doseganje prvih mest na Googlu
 • offsite SEO metode za doseganje prvih mest na Googlu

.

seo praktik
Od maja 2018, tematiki kako do prvih mest na Googlu, namenjam ločeno spletno stran, SeoPraktik.si

Onsite SEO metode za prva mesta na Googlu

.

Onsite SEO metode se delijo na iskanje SEO rezerv na obstoječih spletnih straneh in v spletnih vsebinah (preverjanje ali ima spletna vsebina ustrezno označen SEO naslov, meta opis, H oznake, sliko, morebitni video v vsebini, ali je optimalno krat uporabljana ključna beseda (na pravilnih pozicijah v spletni vsebini, itd…). In na iskanje priložnosti za pripravo novih spletnih vsebin.

Onsite SEO rezerve na obstoječih vsebinah se najhitreje poiščejo preko Googlove search konzole, kjer pregledamo iskalne poizvedbe, v odvisnosti od trenutne pozicije spletne vsebine, glede na vsako iskalno poizvedbo (ključno besedo), posebej.

Onsite SEO priložnosti se iščejo sproti preko raziskovanja in iskanja dolgorepih ključnih besed.

.

Offsite SEO metode za Googlovo prvo stran

.

Offsite SEO predstavlja gradnjo povratnih povezav iz drugih spletnih strani. Ki, z zgrajeno povezavo, kažejo nazaj na ciljano spletno vsebino.

Offsite SEO metode so:

 • objavljanje komentarjev na tematsko smiselnih blogih drugih spletnih strani
 • udeležba na tematsko smiselnih forumih
 • objavljanje naše spletne vsebine na družabnih omrežjih
 • gostovanje z našimi blog zapis na spletnih straneh drugih
 • vpisovanje spletne strani v direktorije, itd…

Offsite SEO metode (gradnja povratnih povezav) je dolgoročno delo za dvig spletne strani na prva mesta v Googlu. To delo je potrebno opravljati redno in tudi, sicer v zmanjšanem obsegu, takrat, ko je spletna stran, enkrat že dosegla prvo Googlovo stran.

Hitrost tega kdaj bomo dosegli prvo stran Googla, je odvisna od naše angažiranosti, motivacije in discipline ter tudi od aktivnosti in agresivnosti konkurence. V povprečju pa nove spletne strani, prva mesta na Googlu, ne dosežejo v obdobju krajšem od leta dni (vir: How long does it take to rank in Google – Ahrefs).

kako do prvih mest na googlu

.

Viri in dodatne informacije o tem kako do prvih mest na Googlu:

1 – How important is a top listing in Google (and why) – Impactbnd
2 – 10 Facts Reveal The Importance of Ranking High In Google – JeffBullas
3 – First page – The importance to rank in Google – QuickStor
4, 9 – Google CTR stats – Backlinko
5 – How to show up on the first page of Google – NeilPatel
6 – SeoBook
7 – Moz
8 – Wordstream

.