Kako prepoznati priložnosti za pripravo kakovostnih vsebin na spletni strani?

Če ste eden od tistih ustvarjalcev v vsebinskem marketingu, ki vas zanima najprej kakovost, potem pa šele količina spletnih vsebin, potem je ta zapis sigurno za vas.Spodaj je namreč podrobno prikazan postopek, preko katerega bo vsebina spletnih strani (naj gre za blog zapise, videe, opise produktov v spletni trgovini, itd..), sigurno bolj kakovostna. 

..

To pa trdim zato, ker boste tisti, ki boste predelali prispevek, hitreje prepoznali v kakšno VRSTO VSEBINE se sploh splača investirati vaš čas (in denar) in pa tudi, kako iskati priložnosti, da boste ustrezno vrsto vsebin, pripravljali hitro in enostavno. Ker sigurno, niste ali pa ne želite biti, eden od tistih, ki cele dneve preživi za računalnikom, samo zato, da pripravi in objavi vsebino. Ampak želite od objavljene vsebine dobiti posel.

.

Poglavja, ki jih boste našli v tem zapisu, so štiri:

.

.

Da bo vsebina za spletno stran, kakovostna, upoštevajte najmanj 2 stvari…

.

In sicer, da:

 • niso za vse ključne besede, primerne iste vrste vsebin (zato je treba najprej, vsaki ključni besedi, na katero imamo namen pripravljati vsebino, določiti primerno vrsto vsebine)

.

 • naj bodo prioriteta pri pisanju vsebin vedno tiste ključne besede, s katerimi vaša spletna stran, sploh še ne rangira visoko v Googlu (ali pa vsaj ne rangira na prvi Googlovi strani)
  .

Kako hitro odkriti kakšna vsebina spletnih strani je primerna za točno določeno ključno besedo?

.

Na internetu obstaja cela vrsta različnih vrst vsebin.

.
Zmotno, večina ustvarjalcev vsebin in SEO blogerjev, smatra, da je blog zapis, najboljša in EDINA priložnost za vse ključne besede.

.

Dobro si najprej poglejte 2 primera spodaj:

.

Če v Google vtipkam long tail besedno zvezo “50 odtenkov sive FILM”, dobim spodnji prikaz:

.

.

Če pa v Google vtipkam izraz “50 odtenkov sive KNJIGA”, pa dobim spodnjo sliko:

.

.

V prvem primeru, ko sem iskal film, je Google na prva mesta uvrstil zadetke, na katerih so vsebina spletnih strani, podatki, ki govorijo o filmu (kje se film predvaja, kdo igra v njem, kdo je režiser filma, kdaj je bil film posnet, o čem gre zgodba, itd…)

.

V drugem primeru, ko iščem knjigo z istim naslovom, Google na vrhnjih mestih vrne spletne strani, na katerih so vsebina,  informacije o knjigi, avtorici knjige, kdaj je bila knjiga prvič objavljena, kakšne nagrade je prejela knjiga, v kakšno zvrst spada knjiga (vsi ti podatki so na desni strani), med vrhnjimi zadetki na levi, pa so prikazane spletne strani, na katerih je mogoče knjigo kupiti….

.

Iz česar lahko tako ugotovimo, da Google loči prikaze, glede na iskalčev namen (t.i. search intent).
(priporočam: SEO basics – What is search intent – Yoast, Keyword Intent – The secret to attracting the right traffic – Wordstream, Search Intent Optimization – Your ticket to more engagement – Marketing Land).

.

Poglejte še en primer….

.

Če v Google vtipkam besedico “jedilni servisi”, dobim spodnjo sliko:

.

kategorije spletnih strani

.

Google med prvih 5 organskih zadetkov (neplačani prikazi, takoj za plačanimi oglasi), uvrsti zadetke, na katerih so vsebina spletnih strani KATEGORIJE IZDELKOV. Se pravi, “police v spletnih trgovinah”, na katerih je naloženo več jedilnih servisov.

.

Google na ključno besedo “jedilni servisi” ne prikazuje blog zapisov in člankov, videov iz youtuba, vstopnih spletnih strani (home page-ov), itd…
.

Najbolj primerna vsebina spletnih strani, ki želijo rangirati visoko na Googlu, na ključno besedo “jedilni servisi”, je očitno kategorija izdelkov v spletni trgovini.

.

V razmislek: če tudi smo super in mega SEO bloger, ki zna 99,9% svojih blog postov optimizirati za seo tako, da pristanejo na prvi strani Googla, pomislimo ali se je “pametno”, na ključno besedo “jedilni servisi”, prerivati na prva Googlova mesta s pisanjem BLOG ZAPISA, seo optimiziranega na ključno besedo “jedilni servisi” – če je evidentno, da Google najraje na vrhu, za to ključno besedo, prikazuje KATEGORIJE IZDELKOV!

.

Spodaj si poglejte še en primer (v potrditev zgornjemu)…..

.

V Google vtipkam izraz/ključno besedno zvezo “vodena meditacija”. In dobim naslednjo sliko:

.

ključna beseda vodena meditacija
btw: moji krasni prijatelji, ki se ukvarjajo z vodeno meditacijo, so tukaj.

.

Tokrat Google, na vrhnje pozicije, postavi video zapise (iz YouTuba).

.

Spet vprašanje v razmislek: ali je torej spet pametno (četudi smo mega SEO bloger, z najboljšimi blog zapisi na svetu), pripravljati vsebino spletne strani (blog zapis, landing page ali home page ali sploh karkoli drugega kot video….) na ključno besedo “vodena meditacija”, če je spet evidentno, da Google na vrhu iskalnika, najraje za to ključno besedo, prikazuje youtube videe….

.

Sklep:

.

Odgovor, kako odkrijemo katero vrsto vsebine sploh pripravljati za našo spletno stran, se zato skriva v tem, da NAJPREJ (V INCOGNITO) POGLEDAMO KAJ GOOGLE PRAVI, KAKŠNA JE USTREZNA VSEBINA SPLETNE STRANI. Le to pa najdemo na najvišjih Googlovih pozicijah.

.

Poglejmo si zdaj kakšne vrste vsebin za spletne strani, sploh obstajajo…

.

Vrste vsebin za splet

.

Iz tabele, ki jo dam vsem mojim mentorirancem, ko z njimi šele začenjam prva mentoriranja za bloganje in SEO, lahko vidite, da je stolpec C, kamor onsite SEO začetniki, vpisujejo vrsto vsebine, napisanih več črk: B, K, YT, HP, LP, AP, CP, PP

.

različne vrste vsebin

.

S temi oznakami začetnikom v bloganju in onsite SEO označim in pojasnim razlike med različnimi vrstami vsebin spletnih strani:

.

 • B = blog zapis
 • K = kategorija izdelkov
 • YT = youtube video
 • HP = home page (nekateri jo imenujejo tudi prva stran, domača stran, tudi index page,….)
 • LP = landing page (notranja stran na spletni strani, na kateri je predstavljena ponudba)
 • AP = about page (stran o nas)
 • CP = contact page (stran z našimi kontaktnimi podatki)
 • PP = product page (stran s predstavitvijo izdelka, npr. v spletni trgovini)

.

Zdaj že veste zakaj je tako pomembno, da razlikujemo različne vrste vsebin…..

.

Ponovim:

.

Zato, da PRED PRIPRAVO POSAMEZNE VRSTE VSEBINE, ustvarjalci spletnih vsebin, (v incognito) preverijo V KAKŠNO VRSTO VSEBINE SE SPLOH SPLAČA INVESTIRATI NJIHOV ČAS (in denar).

.

Hint: da ne bo kdo mislil, da je to edina in “najbolj pametna” razdelitev vsebin, priporočam še, da preletite še spodnje naslove. Te spletne strani vrsto vsebin, primernih za splet, sicirajo še bistveno bolj detaljno:

.

.

Kako iskati priložnosti za nove vsebine?

.

Priložnosti za nove vsebine lahko iščemo na različne načine.
Za to obstajajo brezplačna in plačljiva orodja, pomembno pa je, da upoštevamo, da je priložnost za pisanje novih vsebin, najprej tam, kjer naše spletne strani, Google na nam želeno ključno besedo, še ne uvršča na njegovih vrhnjih straneh.

.

To najlažje preverimo tako, da želeno ključno besedo vtipkamo (v incognito pogledu), v Google in preverimo, če se slučajno naša stran že z kakšno podobno, sorodno vsebino, nahaja na prvi Googlovi strani.

.

To pokažem na primeru spodaj:

.

Če v Google, v incognito pogledu, vtipkam besedno zvezo “leseni nadstreški”, se moja spletna stran Mizarstvo.si, na to ključno besedo, že nahaja na prvi strani Googla.

.

iskanje kljucnih besed

.

Se pravi, da ključna beseda “leseni nadstreški”, več NI PRILOŽNOST za pripravo nove vsebine.

.

Poiskati moram novo besedno zvezo (s katero še nisem uvrščen na vrhnjih pozicijah Googla).

.

Poglejte spodnjo sliko:

iskanje ključnih besed

.

.

Druga metoda za iskanje primernih ključnih besed, na katere se bo nato pripravljala ustrezna vsebina spletnih strani, isto kot prva, spet ni težka..

.
Po tej metodi vas dela že precej, kdor pa ne, pa bo spodaj videl, zakaj se mu splača začeti delati po njej. Čimprej.

.

Po drugi metodi, do priložnosti za primerne vsebine, pridemo s pomočjo konkurence

.
Naša spletna konkurenca, mora tako kot mi, raziskovati ključne besede, ki jih spletni uporabniki vtipkajo v Google in na podlagi teh besed, pisati vsebine za svoje spletne strani.

.

Na vrhnjih Googlovih pozicijah pa so prikazani zadetki spletnih strani, ki v trenutku, ko neko besedo raziskujemo, to počnejo najboljše.

.

Torej se priložnosti za iskanje primernih ključnih besed, skrivajo na že objavljenih internetnih straneh.

.

Poglejte spodnji primer:

.

Recimo, da imamo trgovino z zdravo prehrano in, da smo prodajalec chia semen.
Kar, mimogrede, sam, na tej spletni strani, tudi sem.

.
V Google vtipkam ključno besedno zvezo “chia semena” in samo na prvi strani (brez, da sploh vstopim na katerokoli izmed prvih desetih izlistanih strani), dobim priložnosti na katere lahko nastane nova vsebina spletne strani.

.

Spodaj sem z zeleno označil dodatne besede, na katere se splača pripravljati spletna besedila in, ki sem jih dobil iz prve Googlove strani:

.

kljucne besede

.

17 novih priložnosti samo iz prve strani Googla. 
In še tu sem jih verjetno precej spustil.

.

(btw: raziskovanju ključnih besed, sem namenil cel vodnik z naslovom Analiza ključnih besed. Deseto poglavje, v katerem govorim o najpogostejših napakah pri izboru ključnih besed, si lahko celo potegnete dol, for free. Na povezavi).

.

.

Zakaj je (in bo) kakovostno pisanje za splet vedno bolj pomembno? Argumenti…

.

To, da Google želi zadovoljiti svoje uporabnike s prikazom najbolj uporabnih strani, je že stara flanca. 
Ki ste jo itak, prebrali že na marsikateri spletni strani, kjer razlagajo o tem kakšna mora biti vsebina spletnih strani.

.

Trije članki, ki jih sam priporočam, na to temo, so ti:

.

.

Sicer pa nam za sklep, da je (in bo) kakovost vedno bolj pomembna, ni treba biti ekstra naštudiran, ampak je dovolj, da vklopimo zdravo kmečko pamet.

.

Poglejmo argumente….

Kaj, o kakovosti vsebine spletnih strani, pove povprečen čas zadržanosti obiskovalcev?

.

 • Skozi Google analitiko, lahko oboji, mi, kot lastniki spletne strani in Google, natančno izmerimo, koliko časa se v povprečju zadržujejo ljudje na vsaki naši spletni vsebini, posebej.

.

Zato v Google analitiki obstajata metriki average time on page in average session duration (metriki sta sicer med seboj različni in prikazujeta različne podatke, ker Google v resnici ne zna natančno zmeriti povprečnega časa zadnje obiskane strani. Za vse ostale strani računa čas do naslednjega klika next, za zadnjo ogledovano stran, pa seveda tega ne more, ker klika next več ni (vir: AnalyticsEdge).

.

Ampak logično lahko sklepamo, da je očitno uporabnikom bolj zanimiva tista spletna stran, na kateri se obiskovalci, v povprečju zadržujejo dlje.

.

Zato je tudi logično, da daljše vsebine, ljudje prebirajo dlje časa.

.
V eni izmed raziskav spletnih strani so, na podlagi tega, izmerili kakšna je povezava med povprečno dolžino vsebin na spletnih straneh z uvrstitvijo teh strani na Googlu (vir SerpIQ).

.

Ugotovili so, da imajo spletne strani, ki se v Googlu nahajajo na vrhnjih mestih (mesta od 1 do 10 na prvi strani Googla), v povprečju vsebine daljše od 2000 besed.

.
Na spodnji sliki lahko vidite, da se na prvem in drugem mestu nahajajo spletne vsebine, ki imajo okrog 2450 besed, na 10. mestu pa ima vsebina spletnih strani, v povprečju “samo” še 2050 besed:

.

dolžina bloga vs uvrstitev v googlu

.

A upoštevajte, da dolžina blog zapisa, sama po sebi, še ne predstavlja kakovosti spletne vsebine.

.

“Če jaz v 3800 besedah ne znam povedati nič uporabnega in samo nakladam (zato, da je moje besedilo čim bolj dolgo), to še ne predstavlja kakovostnega besedila”. Dolgi članki, sami po sebi, še ne povedo, da je vsebina spletnih strani, tudi kakovostna.

.

Poglejte še drugo raziskavo:

.

V spodnji raziskavi so ugotavljali kako sta povezana dolžina zapisane spletne vsebine z ZBRANOSTJO BRALCA.

.

V tej raziskavi so ugotovili, da je idealna dolžina blog zapisa cca. 1600 besed.
In, da idealna dolžina blog zapisa zahteva največ 7 minut zbranosti.

.

Pri vseh (zapisanih) spletnih vsebinah, ki so daljše od tega, pa že obstaja velika verjetnost, da je vsebina spletnih strani, preprosto preveč kompleksna (vir: The ideal lenght of everthing online, backed by research – Kevan Lee). In, da bomo s takšnimi vsebinami, prej verjetno, izgubili bralčevo pozornost.

.

zbranost bralcev na spletnih straneh

.

Kaj, o kakovosti vsebine spletne strani, pove stopnja odboja (bounce rate)?

.

 • Stopnja odboja spletnih obiskovalcev od spletne strani (bounce rate), v odstotkih pove, koliko obiskovalcev se v povprečju odbije od vsebine na katero so prispeli. Če je odstotek velik, je logično, da ta velik odstotek obiskovalcev, ni našel na spletni strani, tistega kar je iskal. Zato je tudi odšel drugam (se je od spletne vsebine odbil).

.

Na spletnih straneh, kjer je % stopnje odboja visok, je v veliki večini primerov kriva točno vsebina spletnih strani, ki očitno ni dovolj zanimiva, privlačna, lepa ali pač karkoli.

.

btw: pri opazovanju stopnje odboja upoštevajte, da ni v vseh primerih visoka stopnja odboja, slab podatek. Ker lahko ogromno obiskovalcev neko spletno stran hitro zapusti tudi zato, ker so na njej takoj našli informacijo, ki so  jo iskali. Obenem pa upoštevajte, da se stopnja odboja v povprečju zelo razlikuje tudi po vrstah vsebin (drugače spletni uporabniki konzumiramo video vsebine, blog zapise, opise produktov, opise storitev, itd…), stopnja odboja pa je različna tudi glede na dejavnost v kateri neka spletna stran, nastopa (npr. informacije o zdravju že konzumiramo dlje). Vir: Understanding bounce rate in Google Analytics – Yoast, What can you learn from bounce rate and how to improve it – Kissmetrics Blog

 

stopnja odboja glede na dejavnost
Vir slike: ConversionXL

.

Dober video, ki razloži osnovne metrike iz Googlove analitike (visits, bounce rate, average visit duration,…), si lahko pogledate tudi spodaj (avtor: PoweredbySearch), sicer pa sem o vsebinskem marketingu in o tem kaj je dobra vsebina spletnih strani, pisal tudi v članku What is vsebinski marketing?. Članek je iz mojega zgodnjega vsebinskega ustvarjanja, tako, da lahko na njem direktno vidite razliko med mojim razmišljanjem takrat in zdaj.

.

.