SEO podporni članki (kako jih napisati v 10 minutah)

V tem zapisu boste našli tri reči v zvezi s SEO članki (ki jih zahteva kakovostna spletna optimizacija):

  • kako se napišejo seo podporni članki
  • zakaj bi sploh pisali seo podporne članke
  • kam in kako jih objaviti, da bo od njih korist

Najprej pa sploh nekaj besed o tem kaj seo podporni članki so.

SEO podporni članki niso tekstovna spletna vsebina, ki bi jo lahko objavili na svojem blogu in tudi niso statičen tekst, ki bi ga objavili na svojih prodajnih spletnih straneh..

Razlog je v tem, da je njihova kakovost preprosto preslaba, to pa je zato, ker je glavni cilj pisanja seo podpornih člankov, hitrost in želja, da jih “nadrukamo” čim več.

Cilj pisanja seo podpornega članka bi moral biti, odvisno od velikosti spletnega projekta, količine ključnih besed, ki jih dvigujemo v Googlu in širine spletnih strani, kjer imamo namen podporne članke objaviti, napokati članek skupaj v največ 10 – 15 minutah.

Za članek, za katerega pa porabimo vsega 15 minut, pa ne moremo ravno pričakovati, da bo ekstra kakovosten, zraven tega pa nas bo, če ključna beseda na katero ciljamo, ni težka, pojedla vsa spletna konkurenca, ki se na isto besedo spravi pripravljat prispevek in si zanj vzame recimo 1 ali dve uri.

Druga stvar, preden grem na to kako pisati seo podporne članke, je ta, da ljudje kar mečejo na kup vsa spletna besedila v isti koš.

Češ, seo podporni članek in tekst na money site straneh in blogih, je itak eno in isto.

Pa ni.

SEO podporni članek dobite na trgu za ceno od enega evra naprej.
Na tujih trgih lahko celo najamete pisce za 3$ za članke do 500 besed in za 6$ za članke do 1000 besed.

V Sloveniji so cene različne, vidim pa, da se vrtijo okrog 5€ (kar je absolutno preveč, če računamo, da ti teksti niso niti za naš blog in niti za money site strani, ampak nekam za podporo).

Glavni razliki med seo članki in kakovostno vsebino na naših straneh, sta v ceni in vsebini.

V primeru seo podpornega članka, je vsebina prazna.

Pisec zasleduje cilj napisanih tistih 300, 500 ali 1000 besed, v besedilu pa je zelo, zelo malo konkretnega znanja in informacij, ki bi bile napisane na drugačen način, kot na drugih spletnih straneh.

SEO podporne članke mirne duše pišejo seo pisci, ki na določenem področju niso eksperti.

Oblikovno je seo podporni članek ponavadi tudi siromašen. Odstavki so redki (ker se ne pazi, na to, da se pritegne bralca), podnaslovov je manj, malo je internih povezav z drugimi vsebinami (ker poiskati vsebino na drugi spletni strani, ki dodaja vrednost naši vsebini, jemlje čas), če pa že interni linki so, pa so ti ponavadi narejeni na medijske hiše, wikipedijo, ipd…

Glavna razlika med seo podpornim člankom in “konkretno vsebino” pa je v tem, da seo podporni tekst ne poskuša ničesar razložiti, rešiti, pomagati, ampak je preprosto samo besedilo, ki nekaj flanca.

.

content marketing
Vir slikce: Loosechange

.

Če takšne članke poknete na svoj blog ali money site, bo to imelo za posledico, nekonvertirajočo spletno stran.

Kdo pa vas bo kaj vprašal, poklical ali se naročil na vaše super nasvete, če meljete besede skupaj, zato, da so napisane in ne zato, da z njimi sporočate?

Skrajna neumnost (ne pa neuporabljana) je priprava seo podpornih člankov za npr. angleški jezik, kjer eno besedilo vrtite na 100 miljonov načinov (s pomočjo stroja), samo zato, da vsebine med seboj niso unikati.
.

Kako se pišejo seo podporni članki?

.

Cilj pisanja: 10 do 15 min max za en kos.
Najprej izberemo lahko, nenakupno in daljšo besedno zvezo.
Pod podporne članke, opažam, se avtorji tudi ne podpišejo s svojim polnim imenom in priimkom (kar je logično, ker gre za spletna skropucala). Btw: sam se podpisujem, nek se vidi, da na spletu delam tudi neumnosti.

Ključno besedno zvezo boste v članku nekajkrat ponovili (v prvem odstavku, zadnjem odstavku, nekaj krat vmes) in najmanj enkrat uporabili v podnaslovu (h2).

V ostalem tekstu boste na izbrano ključno besedno zvezo uporabili sopomenke (na tujem spletu, poznane kot LSI keywords).

.

Screenshot 2015-12-23 at 09.40.43
Vtipkate besedo, lsi keyword generator pa vam nameče ven sinonime in sopomenke.

.

Za slovenski trg si pomagate kar s keyword plannerjem.

Sinonime in sopomenke v podpornem članku boste odebelili (like this).

V podporni članek vtaknite najmanj eno sliko in jo ustrezno označite z izbrano ključno besedno zvezo (alt tag, description, ime datoteke naj bodo blizu izbrani besedni zvezi ali njen sinonim).

V članku naj bosta dva linka (eden na že zgoraj omenjeno Wikipedio ali podobno avtoritativno oz. tematsko sorodno spletno stran z visokim PA in DA).

Drugi link bo seveda narejen “k nam”.
Edino pozorni bodimo, da bo mešanica anchor tekstov, če imamo teh člankov več, ustrezna.
O tem sem pisal v prispevku anchor tekst.

V zadnjem času, pa v seo podporne članke, avtorji radi mečemo še tematsko soroden video iz youtuba.

To je enostavno.
Za zgornji primer “pohištva” bi to zgledalo tako, da bi šel na YoutTube, vtipkal furniture, šel na “skupna raba, vdelaj in to kodo prekopiral v editor od wordpressa (editor bo pri tem namesto na grafični, nastavljen na besedilni prikaz).

.

seo podporni članki

.

To je to.

.

Zakaj bi sploh pisali seo podporne članke?

.

Stvar je takšna.

Nisem njihov pristaš, delno pa sem očitno ovca.
Če srednje močna seo srenja to počne, potem to očitno dela z razlogom.

Torej moram tudi sam.

Je pa fajn, da odkrijete v čem je razlog za to početje.

Tisti, ki nam je spletna optimizacija redno in dnevno na krožniku, vemo, da so kontekstualni linki (povezave na drugih spletnih straneh v samem besedilu) pomemben del pri dvigovanju pozicij spletnih strani za posamezne ključne besede.

Če torej imamo članke razmetane po drugih spletnih straneh, v njih pa (kontekstualno) povezavo na svojo stran (s pravilnim anchorjem in kazanjem na pravo stran ali podstran), to pripomore k dvigovanju pozicije naše spletne strani.

Od tod so se rodile tudi spletne strani tipa Članki.net in podobni.

Na njih se zbirajo seo podporni članki, lepo z boldanimi sinonimi, eno ali dvema povezavama, eno ali dvema slikcama in to je to.

Odvisno od politike spletnih strani, te zbiralnice člankov (content farms) različno dovolijo, koliko imamo povezav v članku, zapovedujejo koliko naj bo besed v članku, ipd….

Tisti, ki dvigujete več ključnih besed in seo agencije, imajo za pisanje seo podpornih člankov najete svoje ljudi, sami pa se kot eksperti, posvečajo money site vsebinam in blogu.

.

Kako in kam objavljati seo podporne članke?

.

V večini primerov se ti seo podporni članki objavljajo po različnih spletnih zbiralnicah vsebin (en linkec sem dal zgoraj), sicer pa je ena možnost, da jih objavite tudi na različnih free platformah, ki omogočajo bloganje (wordpress, webs, over-blog,…)

Glavni trik tega početja pa je v tem:

Podporni članek, objavljen na teh straneh, bo sicer z visokim DA, a PA-jem 1.
Zato bo od njega takojšna korist praktično enaka nič.

Če boste šli v to smer razvijanja svoje internetne mreže, boste morali tem člankom dvigniti PA.

Za to je sicer “po naravni” poti potreben čas, sicer pa si lahko zadevo malenkost (a previdno!!!!) pohitrite s tem, da tem člankom spustite kakšno socialno bombico, pokupite stare in zapuščene bloge (z že povišanimi PA-ji) ali, da na njih pošljete plaz bookmarking vpisov.

Vse to je že sicer že temna stran SEO.

Ki ostane tistim, ki jim svetujem in to pokažem (a obenem tudi odsvetujem)..

Priporočam še: Digitalni marketing za začetnike

.

.