Uspešna prodaja in marketing na internetu [Primeri dobrih praks]

V nadaljevanju tega zapisa so predstavljene dobre (spletne) prakse in uspešna prodaja nekaterih najbolj znanih blagovnih znamk. Iz primerov ocenite katere izmed preverjenih praks, lahko sami uspešno implementirate v svoj (spletni) prodajni proces, čisto na koncu prispevka pa sem tokrat dodal bonus napotke, ki jih pri svoji prodaji preko interneta, uspešno prakticiram, že skoraj polnih 8 let, še sam.

.

NAMIG: Vsaka zgodba o uspešni prodaji, se najprej začne z idejo in načrtom. Če ni strategije o tem kaj bomo prodajali (poznavanje produkta oz. storitve), komu bomo prodajali (poznavanje trga), s kom se bomo “borili” (analiza konkurence), je uspešna prodaja, vsaj po mojih dosedanjih izkušnjah, zelo vprašljiva.

Če vas, konkretno, zanima uspešna prodaja preko interneta, priporočam, da pregledate po internetu ali drugod, različne prodajne strategije podjetij, ena, mojih, daljših objavljenih prodajnih strategij (Spletna strategija podjetja Ban&Ban), je objavljena na povezavi.

.

Kako na učinkovit način (preko interneta) prodaja blagovna znamka TriglavSkladi.si

.

Spletno stran in podjetje Triglav Skladi, praktično pozna večina izmed nas. Ukvarjajo se s trženjem vzajemnih skladov, svetovanjem pri vlaganju v sklade in tudi svetovanjem pri drugih naložbah (zlato, delnice, …) ter individualnim upravljanjem.

.

Dobrih in uspešnih prodajnih praks (taktik) na njihovi spletni strani najdete nešteto, tiste, od katerih pa je odvisna uspešna prodaja (preko spletne strani), pa strnem spodaj:

.

 • spletna stran je zelo pregledna, lična, enostavna in BREZ odvečnega besedila (ogromno beline in pregledna navigacija)
 • grafično in barvno izpostavljeni kontaktni podatki (elektronski naslovi in telefonske številke)
 • integracija prodaje s komuniciranjem preko družabnih omrežij in YouTube-a
 • enostaven pristop k izbranim vzajemnim skladom (poglejte sliko):

.

Kaj, o uspešni prodaji, pove spletni nastop Triglav vzajemnih skladov…

.

 • za uspešno prodajo, ne samo preko interneta, ampak na sploh, velja, da je pri predstavitvi svojih produktov in storitev, treba biti jasen in preprost. Ne glede na to kako velika in znana blagovna znamka smo (npr. Triglav vzajemni skladi) in ne glede na to, kakšna “znanost” stoji za produktom in storitvami (izdelana aplikacija na zgornji sliki), je pomembno, da tistemu, ki prodajamo, predstavimo produkt oz. storitev na enostaven in njemu razumljiv način.

 • prodaja ni monolog in naštevanje informacij ter prednosti o produktih in storitvah (čeprav je lastnosti in koristi produkta, potrebno tudi obvladati), ampak je predvsem poslušanje potencialnih kupcev in trud za njihovo čim hitrejšo angažiranost (vpletenost) v prodajni proces (aplikacija Triglav skladov, zgoraj, omogoča enostaven pregled nad vrednostjo točk posameznega sklada, glede na različna leta vlaganja)

 • uspešna prodaja temelji na načelu “manj je več”. Potencialnim kupcem ni potrebno predstavljati nešteto prednosti in koristi produktov in storitev, ampak največ 3 do 5 najbolj pomembnih informacij.

.

4 zlata pravila uspešne prodaje, ki jih navaja ETC Adriatic, slovenska največja team building agencija

.

ETC Adriatic, več kot desetletje, uspešno prodaja in izvaja svoje team building programe, po celotnem Balkanu. Za team building programe se v podjetniškem svetu, zanima vedno več podjetij, saj se podjetja zavedajo, da je vlaganje v motivacijo, dobro komunikacijo in odlične odnose med zaposlenimi, ključno za uspeh podjetja.

.

Team building delavnic se ne udeležujejo samo prodajni oddelki podjetij, ampak tudi vsi ostali, je pa res, da so ravno v prodaji, pogosto potrebna “mehka znanja” komunikacije in prodajnih veščin, ki se lahko najbolj “izpilijo” ravno preko team building-ov.

.

Spodaj si poglejte, katere argumente, navaja, v Sloveniji, ena najbolj znanih team building agencij (ETC Adriatic), za to, da je njihova prodaja team building programov, uspešna že več kot desetletje:

.

 • za uspeh pri prodaji je ključno, da se prodajajo zgodbe. Pri ETC Adriatic, je vsak team building program, zasnovan kot zgodba, zase. Nekateri programi so zasnovani kot zgodbe o iskanju zakladov, zimski team building-i so zasnovani kot pravljične in Božične zgodbe, itd…
 • za uspešno prodajo, je odločilen prvi vtis. Še posebej pri osebni komunikaciji je zato pomemben nasmeh, direkten pogled potencialnih kupcev v oči ter pravilen (vnaprej izdelan) prodajni nagovor.
 • vrhunski prodajni nagovor se trenira in doseže skozi leta. K učinkoviti prodaji zato zelo močno prispeva redno izobraževanje o prodajnih tehnikah in pristopih ter redno “piljenje” prodajnega nagovora.
 • pri sestavi prodajnega nagovora si ne pozabite vnaprej pripraviti odgovorov (argumentov) na najpogostejša vprašanja kupcev.

.

Zelo učinkovito prodajno prakso, prav tako pri prodaji team building programov, navaja tudi ekološko posestvo Trnulja.com, ki v svojem programu uspešno trži kar 9 (pretežno ekoloških in z naravo povezanih) team building programov. Pri njih, k zgornjim pravilom, dodajajo še dve pravili:

.

 • uspešna prodaja se zgodi sama od sebe, ko smo sposobni “slišati” težave in ovire, ki jih ima naš kupec, naša rešitev pa te ovire odpravlja.
 • najtežje je prodajati novim in hladnim kupcem, zato gradite najprej na odnosu. Prodaja se nato zgodi kot posledica dobrega odnosa.

.

BONUS: 3 prodajne prakse, ki jih pri svojem delu, prakticiram sam

.

– Če želite, da čimprej steče pogovor s potencialnim kupcem, postavljajte ODPRTA vprašanja (o težavah vaših strank). Pri tem se ISKRENO zanimajte za to v čem je problem.
Za uspešno prodajo vam ni treba potencialnih kupcev prepričevati. Bistveno boljša tehnika prodaje je pritegovanje kupcev. Če prodajate (tudi) preko spletne strani, vam bo v pomoč zapis Kako pritegniti kupce preko spletne strani.
– Najtežje in najdražje je iskanje novih kupcev. Osredotočite se na gradnjo “pristnih” odnosov z obstoječimi strankami, saj, če imate teh dovolj, novih nemalokrat niti ne potrebujete.

.

p.s.: Če ste lastnik spletne trgovine in vas zanima kako povečati prodajo v trgovini, preglejte še prispevek na povezavi.