Moja zbirka 12 najbolj učinkovitih micro SEO copywriting napotkov

Pisanje po aktualnih SEO smernicah osvoji vsak, ki se za par ur poglobi v optimizacijo spletnih strani, od detajlov pri pisanju za SEO pa je odvisno ali bo ustvarjena vsebina ne samo dosegla visoko uvrstitev na Googlu, ampak tudi ali bo dejansko brana.

Spodaj je zbrana moja zbirka aktualnih in najbolj učinkovitih micro SEO copywriting napotkov (če želite s svojimi vsebinami ne samo dosegati visoke uvrstitve na Googlu, ampak tudi branost in konverzije). Zbirko SEO copywriting namigov sproti posodabljam.

Naslov spletne vsebine

Na kaj biti pozoren

Naslov spletne vsebine (SEO title) naj vključuje ključno besedo ter argument za klik na vaš naslov. Obenem naj bo spisan tako, da se razlikuje od konkurenčnih naslovov. Po možnosti na način, ki ga vaša konkurenca ne more (ali zelo težko) posnema.

Primer

seo naslov seo praktik
Naslov vključuje (exact) ključno besedno zvezo “optimizacija spletnih strani” in moj, t.i. USP (unique selling proposal), to je program SEO mentorstva (ki ga konkurenca težko kopira, ker svoj program razvijam že 10 let (avgust 2022)).

Zakaj je to pomembno

Googlu ni v interesu, da med 10 organskimi prikazi spletnih strani na prvi strani iskalnika, prikazuje 10 istih naslovov in 10 podobnih zgodb oz. ponudb. Zato je dober SEO naslov tisti, ki vključuje unikaten razlog za klik. Ob pogoju, da se za klikom na naslov dejansko nahaja tudi unikatna vsebina.

Kakovost SEO naslova vpliva na CTR (stopnjo klikov na prikazano vsebino). Iz tega naslova je priporočljivo SEO naslov optimizirati za čim več klikov. Vključenost imena blagovne zname (zgoraj Seo-Praktik.si) v SEO naslovu vpliva na branding spletne strani.

Meta opis

Na kaj biti pozoren

Meta opis naj vključuje (exact) targetirano ključno besedno zvezo, upošteva vrstni red argumentov za klik ter dodatno dodano vrednost za tistega, ki bo kliknil na povezavo. Na koncu meta opisa naj bo uporabljen unikaten CTA.

Primer

meta opis kaj je optimizacija spletnih strani
Na tej sliki je prikazan meta opis mojega Vodnika do optimizacije spletnih strani, ki ga vsako leto, najmanj 2 krat posodabljam z aktualnimi SEO smernicami. V avgustu 2022 se je ta Vodnik nahajal na drugem mestu na prvi strani Googla pod ključno besedno zvezo “optimizacija spletnih strani”. Na koncu meta opisa je dodan dodaten benefit v obliki bonusa v katerem sem po korakih opisal kako optimizirati spletno stran.

Zakaj je to pomembno

Meta opis omogoča več manevrskega prostora kot SEO naslov, da privabite klike (cca. 165 znakov v primerjavi s cca. 65 znaki v SEO naslovu). Enak vrstni red benefitov kot so predstavljeni v vsebini prispeva k večjemu “ujemanju” meta opisa z vsebino, hkrati pa tudi k hitrejšemu izboljševanju poglavij znotraj vsebin za ohranjanje visokih pozicij, po tem, ko konkurenti napadajo vašo uvrstitev.

Uvod (t.i. hook)

Na kaj biti pozoren

Uvod v vsebino naj bo kratek, jedrnat, nagovarja naj čustva (strah, pohlep, izguba, radovednost, zaslužek,….) in, če je le mogoče, naj bo spisan po modelu AIDA (na povezavi, nižje v tem poglavju).

Primer

uvod digitalni marketing
Poudarjen uvod v vsebino mojega Vodnika za digitalni marketing. Uvrstitev na Googlu: 1. (avgust 2022).

Zakaj je to pomembno

Po nekaterih SEO študijah prispeva dober uvod (t.j. “hook” v spletno vsebino) h kar 12% večji zadržanosti obiskovalcev na vaših vsebinah (vir: Kako napisati uvod v blog). Bolj kot uvod v spletno vsebino pritegne, večja je verjetnost, da bo vaša vsebina brana ter, da bodo bralci na njej klikali na vaše SEO in prodajne cilje.

Naslovi poglavij in podpoglavij (t.i. H oznake)

Na kaj biti pozoren

Od spisanih naslovov vsebin in naslovov poglavij (headings) je odvisno kako bo posamezno poglavje pritegnilo obiskovalce k branju. Glavni naslov vsebine (H1) in naslovi poglavij (H2,…) so, zraven slik, najbolj opazen grafični element spletne vsebine. Heading (H) oznake naj bodo opremljene s primarno in sekundarnimi ključnimi besedami.

Primer

naslov vsebine vsebinski marketing
Z naslovi poglavij se osredotočite na vprašanja, ki jih obiskovalci dejansko postavljajo na internetu. Primer iz slike je primer iz moje vsebine o tem kaj je vsebinski marketing.

Zakaj je to pomembno

Če pišete naslove v obliki trdilnih stavkov ali celo, da v njih navedete že sklep poglavja, ne dajete bralcu več nobenega razloga, da bi nadaljeval z branjem poglavja.

Opisi pod slikami

Na kaj biti pozoren

Slike so, zraven glavnega naslova in naslovov poglavij, najbolj izstopajoč vsebinski element. Zato lahko služijo kot dekor, kot SEO dodana vrednost ali pa kot “taktika”, da z njimi še bolj pritegnete svoje obiskovalce.

Primer

slika e bonitete
Na spletni strani www.ebonitete.si je na vstopni strani slika ob kateri poziv TAKOJ vabi k brezplačnemu testiranju aplikacije e bonitete.si.

Zakaj je to pomembno

Ob slikah se obiskovalci, po “naravni poti” najdlje zadržijo. Ker se redkim obiskovalcem spletnih strani “da brati” je prostor ob, nad ali pod sliko najbolj primeren kot enostaven način, da dosežete klik na želeno povezavo. Klik na povezavo v notranjost vsebine spletne strani predstavlja Googlu signal, da je vaša spletna vsebina obiskovalcem zanimiva. V nasprotnem bi obiskovalci kliknili drugam (ali nazaj na iskalnik).

Jedrnata vsebina

Na kaj biti pozoren

Google nima rad praznih, meglenih in filozofskih nasvetov. Isto kot to nimajo radi obiskovalci vaše spletne strani. Zato je priporočljivo, da (vsaj en del) vsebine predstavite z alinejami ali v točkah.

Primer

Zakaj je to pomembno

Bulleting daje bralcem vtis, da ste premislili o postopku, ki ga priporočate oz. navajate, hkrati je bralcu lažje razumeti vsebino in slediti korakom.

Bulleting (naštevanje) ni edini znak jedrnatosti in premišljenosti vsebine. Jedrnatost vsebine so tudi jasno razumljivi in kratki odgovori na vprašanja, ki jih postavljate v naslovih svojih poglavij.

Če npr. v naslov poglavja postavite vprašanje: “Kaj je optimizacija spletnih strani”, se odgovor v poglavju o tem začne z: “optimizacija spletnih strani je postopek, ki zagotavlja spletnim stranem prikaze med najvišje in najprej prikazanimi, neplačanimi internetnimi stranmi na Googlu”.

Praznina oz. white space

Na kaj biti pozoren

Uporabljajte čim več praznin. Manj je več. Preveč informacij ima za posledico, da obiskovalec ne ve kam bi kliknil oz. ne najde hitro tistega kar išče. Posledično na koncu ne klikne nikamor.

Primer

Ogromno praznine med posameznimi storitvami poligona Paintball-Ljubljana.si za podjetja, ki jih zanima team building v okolici Ljubljane.

Zakaj je to pomembno

Preveč nagneteno besedilo v spletnih vsebinah prestraši in odvrne obiskovalce. Zakaj? Ker vsi iščemo rešitve, napotke in koristi za sebe. V svojih vsebinah uporabljajte čimveč presledkov, beline, odstavkov in kratkih stavkov. S tem dajete obiskovalcem vtis, da ne gre za ogromno vsebine in, da predstavljeno ni tako zapleteno kot sicer mogoče je.

Bucket brigades

Na kaj biti pozoren

Pred najbolj izpostavljene dele vsebin (slike, tabele, naslovi poglavij, itd…) vključite besedne fraze, ki pomagajo zadržati bralce na posameznih vsebinah.

Primer

bucket brigades seo copywriting matijazajsek

Zakaj je to pomembno

Slike pritegnejo bolj kot besedilo. Če k slikam dodate še poziv, da je neko sliko priporočljivo pogledati zelo podrobno, se bo bralec, z še večjo verjetnostjo, ustavil na sliki. S tem pridobivate t.i. average time on site oz. dajete Googlu signal, da je vaša spletna vsebina zanimiva (ker se bralci na njej, v povprečju, dolgo zadržujejo).

Osebna izkušnja

Na kaj biti pozoren

V SEO optimizirane vsebine ne pozabiti vključevati osebnih izkušenj.

Primer

seo komentar tedna
Že nekaj let zaporedoma objavljam vsak (delovni) petek svoj SEO komentar tedna (v zaprti Facebook BTB podporni skupini, ki jo namenjam svojim mentorirancem). V teh objavah je vključena tudi rubrika “Moj pogled”….

Zakaj je to pomembno

Internet je poln na mililjone člankov. Zadnja stvar, ki jo želi videti povprečen obiskovalec vaše spletne strani je “še ena spletna stran”, ki ne dela nič drugega kot se reklamira.

Če želite, da se bralci vaših vsebin poistovetijo z vašo zgodbo in, če želite doseči, da vam zaupajo, hkrati pa se želite obvarovati tega, da bodo drugi kopirali vaše vsebine, vključite v svoje SEO optimizirane vsebine, osebno izkušnjo. Osebnih izkušenj se ne da kopirati.

Kratki stavki in poglavja dolga največ 3 vrstice

Na kaj biti pozoren

V hitrem svetu interneta so redki, ki imajo čas in motivacijo, da vaše spletne vsebine, prebirajo v celoti.

Če pogledate blog zapise nekaterih največjih SEO copywrting mojstrov na svetu (primer spodaj, Robbie Richards, Neil Patel, Backlinko, Matt Diggity,…)), boste opazili, da so njihova besedila v posameznih blog zapisih dolga največ 3 do 4 vrstice.

Zakaj?

Zato, da dajo avtorji bralcem možnost, da med prebiranjem njihovih vsebin, le te konzumirajo, o njih razmislijo in si ustvarijo mnenje. Da si bralci od enega do drugega odstavka predahnejo. In premislijo o zapisanem.

Tak stil micro SEO copywriting-a ni slog avtorjev, ampak rezultat študij, ki dokazuje, da se pri tako spisanih vsebinah, obiskovalci dlje časa zadržujejo na vaših zapisih.

Primer

micro seo copywriting namig kratki stavki

Zakaj je to pomembno

Spletne vsebine pišete, SEO optimizirate in objavljate za doseganje več ciljev:

– z njimi želite doseči čim višje uvrstitve na Googlu
– preko teh vsebin želite izboljšati prodajo
– s temi vsebinami gradite svoj brand

Posledično želite, da so vaše vsebine brane, deljene po internetu in predvsem razumljene.

Nihče ne bo kupil vaših izdelkov oz. storitev, če ne razume o čem pišete in kaj razlagate. Nihče se ne bo zanimal za vas, če svoja besedila prvenstveno pišete zato, da izpadete pametni. Če vašim obiskovalcem ne pomagate, ni nobenega razloga, da bi vas upoštevali. Ali kupili od vas.

Rich media

Na kaj biti pozoren

Pazite na to, da imate v vsaki vsebini čimveč različnih vsebinskih formatov. In ne zgolj samo tekst.

Primer

micro seo copywriting namig rich media
Na to prakso bodite še posebej pozorni pri pripravi vsebin za prikaze na mobilnih napravah!!!

Zakaj je to pomembno

Google in obiskovalci vaših spletnih strani konzumirajo vsebine na različne načine. Nekateri raje berejo, drugi raje poslušajo podcaste, tretji si najraje ogledajo video, četrti pa slike.

Vaš cilj je zadovoljiti čim več različnih uporabnikov Googla. Zato vsako vsebino opremite s čim več različnimi medijskimi formati.

Po domače: “v posamezni vsebini ne bi smelo biti, v nobenem primeru, toliko teksta, da ne bi bila na ekranu predstavljena vsaj ena slika (ali drugi vsebinski format)”.

Vsebinske zanke (loops)

Na kaj biti pozoren

V kakem odstavku ali dveh spomnite bralce, da ste o sporočanem pisali že v poglavju višje ali nižje.
Npr.:” podrobnosti o tem so predstavljene v prvem poglavju na vrhu tega zapisa”.

Primer

micro seo copywriting namig vsebinska zanka
Z vsebinskim zankami dosegate, da bralci večkrat skrolajo po vsebini in, da si bolj zapomnijo vaše nasvete. Izsek slike je iz mojega članka o tem kako hitro in kakovostno pisati SEO članke.

Zakaj je to pomembno

Kot rečeno že v poglavjih višje (pozor, zanka, 🤪) ne želite samo, da bralci najdejo vašo vsebino.
Vaš cilj je, da bralci konzumirajo vašo vsebino.
Zakaj?
Da jim vaš način razmišljanja zleze pod kožo. In posledično želijo delovati kot vi. Oz. kupiti vaše rešitve.

OPOMBA: Ta blog zapis sodi med moje t.i. SEO evergreen vsebine. Tem vsebinam posvečam posebno pozornost in jih najmanj enkrat ali dvakrat na leto obnovim z dodatnimi nasveti in triki. Priporočam, da si te nasvete shranite in čez nekaj mesecev preverite nove dodane namige.