Kako napisati uvod v blog zapis tako, da bodo bralci sigurno želeli prebrati še preostanek

Ena izmed marketinških raziskav, v kateri je bil merjen vpliv uvoda v blog zapise, na konverzijo in optimizacijo spletnih strani, je dokazala, da se ob “pravilno” spisanih uvodih v blog zapise, povprečna branost in zadržanost bralcev na blogu, poveča za kar 12% (vir 1: Content for SEO and Conversion – Matt Diggity)

Od uvoda v blog zapisu je odvisno ali bodo bralci/obiskovalci spletne strani, nadaljevali z branjem bloga. Ali pa bodo samo pregledali slike in glavna poglavja. Ali pa blog zapis celo zapustili (in s tem zmanjševali čas zadržanosti obiskovalcev na vaši spletni strani).

Od kakovosti objavljenih blogov ni samo odvisno koliko obiskovalcev boste pritegovali na svojo spletno stran, ampak tudi, koliko od teh se bo na vašo spletno stran, še leta po napisanih blog zapisih, na vaše bloge vračalo.

Rezultat (rednega) bloganja, na eni izmed mojih začetnih spletnih strani, izpred let, poglejte na spodnji sliki, kjer je prikazana rast organskega obiska na spletno stran (organski obisk pomeni, da mi za te obiskovalce ni bilo potrebno nikjer na spletu, plačati oglaševanja):

Zraven povečanega časa zadržanosti bralcev na vaših blogih, si, bolj kot boste vešči pisanja uvodov v bloge, lahko obetate še:

  • večjo verjetnost, da se bodo vaši bralci blogov naročali na vaše ostale zapise (večanje baze prejemnikov vaših e novic)
  • večjo verjetnost, da bodo bralci blogov kliknili na povezave znotraj zapisov (in pristali na spletnih podstraneh, ki ste jih izdelali za konverzije)
  • večjo verjetnost, da bodo bralci vaših blogov kliknili na povezave znotraj zapisov (in pristali na spletnih podstraneh, ki so zgrajene kot vaši najpomembnejši SERP cilji). Priporočam: Kaj je SERP

Kaj boste spoznali v tem zapisu…

Struktura uvodov v blog zapise [t.i. AIDA formula]

V izogib temu, da bi vaši obiskovalci blog zapisov, vaše bloge “samo preleteli/skenirali”, obstaja v svetu copywritinga, preprosta formula s pomočjo katere izkušeni blogerji dosegajo večjo branost in zadržanost na svojih blogih, prodajalci preko spletnih strani pa večjo prodajo in višje konverzije.

Formula se imenuje AIDA:

Vir slike: AIDA formula; How to use it to drive hot results with your copy – David Lehfeld

Po AIDA formuli, stremite k temu, da svoj uvod v blog zapis, strukturirate tako, da:

  • najprej pritegnete pozornost (attention) vaših bralcev
  • potem vzbudite interes
  • preko interesa pri bralcih vzpodbudite željo, ki jih motivira, da izvejo več
  • na koncu pa uvod v blog zapis zaključite s smiselnim pozivom k akciji

Kako vzpodbudite pozornost (attention)

Pozornost na vsebino v blogu vzpodbudite na različne načine, najlažje pa pozornost dosežete, če uvod v blog začnete s POGUMNIMI TRDITVAMI, IZJAVAMI, VPRAŠANJI ali NAVAJANJI REZULTATOV RAZISKAV.
Namig – poglejte spodnjo sliko ali začetek uvoda na vrhu tega prispevka:

Pri pisanju uvoda se ne ubadajte s tem ali se boste komu zamerili in ali se bodo oz. ne bodo bralci strinjali z vašo trditvijo. Uvod v blog preprosto začnite s pogumnimi trditvami, ki bodo pri nekaterih zbudile strinjanje, pri drugih pa absolutno nasprotje. V vsakem primeru – bolj kot boste pogumni (in samozavestni) v začetku bloga, večja verjetnost je, da bo vaš blog bran še naprej.

Kako vzbudite interes

Interes (za nadaljevanje branja bloga) vzpodbudite z NAVAJANJEM PRIMEROV, DEJSTEV in s SLIKAMI GRAFOV.
Namig – poglejte spodnjo sliko ali začetek uvoda na vrhu tega prispevka:

Slika naj bo realna, unikatna, “vaša” (ne fotostock image) in naj podpira vašo zgodbo. Ne uporabite slik iz spletnih strani, ki omogočajo brezplačno uporabo slik. Ker te slike uporabljajo tudi drugi, z njimi ne morete izboljševati vidnosti vaše spletne strani, iskanja na Googlu preko slik je cca 23% – vir: New Jumpshot Data – Sparktoro). Slike naj bodo unikatne!!!

Kako vzpodbudite pri bralcih željo, da berejo naprej

Najlažje boste bralce motivirali, da bodo vaš blog zapis brali naprej, tako, da navedete ZAKAJ je to (kar piše v nadaljevanju bloga), pomembno za njih.
Namig – poglejte spodnjo sliko ali začetek uvoda na vrhu tega prispevka:

Bolj kot boste z argumenti prepričljivi (navajajte vire!!!), večjo stopnjo zaupanja in večjo željo pri bralcih, da bi brali vaš blog naprej, boste dosegali.

Prostor za navajanje argumentov zakaj se bralcem splača prebrati vaš blog zapis je vaš prostor za nagovarjanje čim širšega bazena bralcev. Poskušajte najti argumente za čim več profilov vaših bralcev.

Kako sprožite akcijo

Akcijo k nadaljnjemu branju bloga, pri bralcih vzpodbudite s povabili: “raziščite, preverite več, preglejte podrobnosti” ali preprosto s KAZALOM.
Namig – poglejte spodnjo sliko ali začetek uvoda na vrhu tega prispevka:

NAMIG: Formulo AIDA za pisanje uvodov v blog zapise si, skupaj z vsemi najpomembnejšimi iztočnicami, ki sodijo k vsakemu koraku, nalepite nekam v bližino ekrana. Da boste imeli iztočnico vedno, ko boste pisali nov blog zapis, pri roki.
Moja kopija, ki “počiva” na steni zraven monitorja, je objavljena spodaj.

Viri in dodatne informacije

1 – The definitive guide to content for seo and conversion – Matt Diggity
2 – Vir slike: AIDA formula; How to use it to drive hot results with your copy – David Lehfeld
3 – New Jumpshot Data: Where Searches Happen on the Web (Google, Amazon, Facebook, & Beyond) – Rand Fishkin