4 najpogostejše napake pri izboru ključnih besed – (10.del)

Za zadnji, 10. del mojega Vodnika za analizo ključnih besed, sem se odločil pripraviti vsebino na temo najpogostejših napak, ki jih delamo medtem, ko delamo svoj izbor ključnih besed.

.

Delno te napake opazim pri nekaterih mojih mentorirancih, na začetku našega sodelovanja, še več pa jih najdem na različnih blogih, ko preberem neko vsebino in niti pod razno ne morem ugotoviti, na katero besedo in na koga sploh pisec, z vsebino, cilja (še največkrat ugotovim, da vsebina ne cilja na nikogar).

.

Napake pri izboru ključnih besed, sem razdelil tako:

.

1. Z izbrano ključno besedo sploh ne ciljamo

.

Že v ostalih mojih zapisih o analizi ključnih besed, ste lahko prebrali, da imam občutek, da večina vsebinskih ustvarjalcev pripravlja vsebine za svoje bloge, kar brez analize ključnih besed. Da je to razumljivo in “dovoljeno” pri nekomercialnih blogerjih, sem pisal v članku o kakovostnih spletnih vsebinah.

.

Za podjetnika, ki pa dela zase ali za svojo firmo, pa je to napaka številka 1.

.

Ker je preprosto ekonomsko neupravičeno in neučinkovito dve ali tri ure sedeti za računalnikom, samo za to, da zlijemo svoje misli na ekran, hkrati pa ne vemo sploh koga s tem pritegujemo (če sploh koga).

Hkrati pa niti ne vemo kaj bomo od napisane vsebine imeli (npr. število novih prijav na emailing, povečanje obiska na spletno stran, izboljšanje zadržanosti obiskovalcev na naši strani,….)

.

Poglejte spodaj (importance of keyword research, vir: Managing yourFinance.com):

.

.

Hint:

.

izbor ključnih besed

2. Premalo časa posvetimo izbiri ustrezne (dolgorepe) ključne besede

.

Po tem, ko spoznamo različna orodja in metode za iskanje ključnih besed, premalo časa porabimo za iskanje novih besed. Predvsem pri tistih, ki šele začenjajo svojo SEO blogersko pot, opazim, da z npr. Google suggestions, poskušajo poiskati nekaj fraz, če pa nobene ustrezne ne najdejo, pa hitro zamenjajo taktiko proti orodjem, ki sama iščejo long taile.

.

V moji onsite SEO checklisti, seznam orodij, ki jih sam uporabljam za iskanje ključnih besed, sicer redno dopolnjujem, povem pa, da sam, v največ primerih, ustrezne besede ne iščem z enim samim orodjem, ampak vedno z večimi hkrati.

.

Tako dolgo, dokler ne najdem ustrezne besede.

.

izbira ključnih besed

.

Sam, pri svojem pisanju, za moj blog in za naročnike, porabim toliko časa, koliko je pač potrebno, da najdem ključno besedo.

Ta čas pa največkrat ne presega 3 minut.

.

3. Izbor ključnih besed je preširok

.

Long taili se od generičnih, kratkih in preširokih besed (npr. radiatorji, torbice, čevlji,…), razlikujejo po tem, da je z njimi mogoče bistveno lažje rangirati na najvišje Googlove pozicije. Zadošča “samo” upoštevanje aktualnih SEO smernic, včasih pa že samo to, da ključno besedo uporabimo v SEO naslovu, naslovu članka, meta opisu in v prvem odstavku vsebine.

.

Res, da imajo long taili, malo iskanj, a preko njih tudi bolj natančno ugotovimo namen iskalca.
Kar posledično pomeni, da lahko na long tail pripravimo bolj natančno vsebino.

.

.

Obenem pa…

.

Četudi ima posamezen long tail malo iskanj, radi pozabimo, da je iskanj preko long tailov, na Googlu, kar ČEZ 80%:

.

Vir: Moz.com

Priporočam tudi: 7 Brilliant Examples of brands driving long tail organic traffic – Neil Patel

.

Pisanje vsebine na long tail je tudi EDINA POT, da ugotovimo ali je naša vsebina kakovostna (vsaj iz vidika seo optimizacije in rangiranja vsebine v Googlu), sicer pa, ker ne sme biti visoka uvrstitev vsebine, edini cilj pisca, ponovno priporočam tole: Kako preverimo ali je naša vsebina za spletno stran, res kakovostna.

.

Za dober izbor ključnih besed, priporočam tudi spodnji video (Keyword research: 5 untapped strategies, Backlinko):

.

4. napaka – Ciljamo z nakupno besedo,
vsebino pa pripravljamo informativno

.

Ena mojih, zelo dolgo časa, “redno izvajanih” napak je bila ta, da sem kar na vse besede, pripravljal dolge blog zapise (ker bi naj pač dolge vsebine rangirale bolje).

.

Pa to ne drži vedno in za vse primere:

.

  • za opise produktov zadošča 300 besed seo optimizirane vsebine
  • za opise kategorij zadošča 150 besed
  • za blog zapise (na informativne besede) je trenuten sweet spot 1300 besed (vir tega podatka seveda izdam samo mojim mentorirancem)

.

Sam pa sem imel, zelo dolgo časa, problem tudi v tem, da sem kar na vse besede, pripravljal blog zapise.

.

Danes delam drugače:

.

  • na nakupne (long tail) besede pripravljam vsebine, ki opisujejo produkte
  • na generične besede (kratke, eno in dvozložne), pripravljam vsebine za kategorije
  • na info (long tail) besede pripravljam blog zapise

.

Priporočam: Long tail Keyword vs. short tail keywords – ReportGarden

.

Dam primer:

.

Recimo, da je (NAKUPNA) ključna beseda: “kapsule omega 3

.

Kateri izmed prvih dveh organskih zadetkov v Googlu,
na spodnji sliki, se vam zdi, bližje iskalčevemu namenu?

.

Ta, ki je v Googlu. med organskimi zadetki, sicer na prvem mestu (a temu, ki je vtipkal v Google kapsule omega 3), odgovarja s tem zakaj naj uživamo omega 3 maščobne kisline ali “naravni oglas” za omega 3 kapsule, na drugem mestu:

.

.

Drugi, je tako? 

.
Sklep:

.

Če vaš izbor ključnih besed, vključuje tudi nakupne ključne besede, naj bodo naslovi in meta opisi, napisani v obliki čim bolj privlačnih oglasov (hint: poglejte kaj na te besede sporoča konkurenca).

.

Na sliki sem še posebej označil prvi prikaz (ki je plačan oglas).
Že samo iz tega oglasa lahko logično sklepamo, da podjetniki ne bomo plačali oglasa za informativne vsebine (za nakupne ključne besede), ampak, da preko teh besed želimo prodati.

.

Hint:

.

vroče priporočam, da si dol potegnete free poglavje iz mojega onsite SEO vodnika, v katerem po korakih pokažem kako sem optimiziral vsebino za točno določen long tail:

.

Primer boste našli v 5. poglavju mojega onsite SEO vodnika. Kliknite tu.

.

Tistim, vi vas zanima pravilen izbor ključnih besed, priporočam še:

.

How to do keyword research the smart way – Kissmetrics