Razlika med spletnim in digitalnim marketingom

Kakšna je razlika med spletnim in digitalnim marketingom? Največja razlika je, da je spletni marketing omejen le na splet. Medtem ko je digitalni marketing omejen le z napravo kjer se prikazuje. Torej za prikazovanje digitalnega oglasa potrebujemo elektronsko napravo na kateri se bo le ta prikazal!

Torej v bistvu je spletni marketing podkategorija digitalnega marketinga, ker oglasa na spletu ne moremo prikazati brez elektronske naprave.

Če zgoraj napisano poskusim razložiti na primeru bi si za to izbral oglaševanje produkta otroških oblačil. Recimo, da želimo oglaševati otroške kape.

V spletni marketing bi jaz štel že kvalitetno izdelavo on site vsebine. Torej če govorimo o produktu moramo že v naši spletni trgovini poskrbeti, da bo produkt otroške kape pravilno sestavljen in da bo tekst optimiziran na ključno besedo otroške kape.

V okviru spletnega marketinga bi morali potem misliti še na off site optimizacijo, email oglaševanje, plačljive oglase itd.


Medtem, ko bi otroške kape v smislu digitalnega marketinga lahko oglaševali recimo v otroških igrah. Ali pa v aplikacijah, ki spremljajo nosečnost ali v takšnih v katerih dobimo nasvete za prehrano otroka. Torej vsekakor na takšnih aplikacijah kjer lahko kot obiskovalce pričakujemo otroke oziroma še bolje njihove starše! Seveda so aplikacije le ena od možnosti. Lahko se odločite tudi za radio oglase, TV oglase, svetleče table in še in še.

razlika-med-spletnim-in-digitalnim-marketingom-otroske-kape

Digitalni marketing je oglaševanje, ki potrebuje elektronsko napravo za uresničitev

Torej največja razlika med spletnim in digitalnim marketingom je to, da digitalni marketing potrebuje le elektronsko napravo za prikaz. Ne pa tudi povezave s spletom kot je to nujno pri spletnem marketingu. Kje vse pa se lahko prikazujejo digitalni oglasi?

Svetleče table oz zasloni

Vsi jih dobro poznamo. Svetleče table oziroma zasloni so napolnili skoraj vsa središča večjih mest. Najbolj slavni oglasni prostor z zasoni na svetu je verjetno Times sqare v New Yorku. Vsi poznamo ta svetleči del mesta, ki nikoli ne spi. Po njem pa se zgledujejo tudi skoraj vse ostala večja mesta na svetu. Svetleče zaslone najdemo na stavbah, na avtobusnih postajah, na avtobusih, prostostoječe na sprehajališčih itd. Na njih pa se lahko oglašuje vse od avtomobilov, kuhinjskih pripomočkov kot tudi otroška oblačila. Zopet je pri postavitvi potrebno biti strateški. Če želimo oglaševati otroška oblačila bi bilo najbolje izbrati svetleče zaslone, ki so v bližini otroških igrišč in podobnih lokacij.

Oglaševanje znotraj iger

Oglaševanje znotraj iger je postalo izredno priljubljeno, ko so tudi telefoni pridobili na veljavi. Vedno več nas igra kakšno igro na telefonu. Že samo z vrsto igre pa lahko vsaj približno določimo interese igralca. Tako lahko dokaj natančno izberemo ciljno publiko. To pa je pri oglaševanju eden od glavnih ciljev. Seveda, da si želimo svoje oglase prikazovati le tistim gledalcem za katere že vemo, da so potencialni kupci.

Če bi recimo želeli oglaševati storitev fotografiranja hrane bi izbrali igro oziroma aplikacijo, ki je povezana z restavracijami. Ali z naročilom hrane, ali z lokacijami restavracij, ali z kuharskimi nasveti in tako naprej.

razlika-med-spletnim-in-digitalnim-marketingom-fotografiranje-hrane

TV oglasi

Oglasi na televiziji znajo biti ena dražjih oblik oglaševanja. Seveda je odvisno kje jih prikazujemo in kdaj jih prikazujemo. Ampak še vseeno pa znajo biti dokaj draga oblika oglaševanja v primerjavi z ostalimi. To pa zato, ker je na TV-ju večja gledanost kot na večini ostalih oglaševalskih kanalov. Recimo storitev kot je fotografiranje družine bi zelo težko umestili v katerega od kanalov. To pa zato, ker je to storitev, ki je relativno poceni in je ne moremo izvajati več kot eno hkrati. Govorim seveda v primeru enega fotografa. Torej zelo težko bi upravičili plačevanje dokaj dragih TV oglasov za družinsko fotografiranje. Seveda je cilj vsakega oglaševanja, da z nekim procentom našega profita lahko plačujemo oglaševanje, ki bo naš profit še dvignilo. Ne želimo pa si, da bi oglaševanje zavzemalo prevelik procent našega profita.

Oglasi na radiu

Tudi oglasi na radiu so oblika digitalnega marketinga. Kot vsi ostali oglasi so tudi te že dobro analizirani in točno se ve kdaj in na kateri radio se splača postaviti kakšen oglas.

Spletni marketing je vse kar oglašujemo na spletu

Razlika med spletnim in digitalnim marketingom nam je sedaj verjetno že jasna. Kaj pa so podkategorije spletnega marketinga. Sam bi rekel, da so najpomembnejše vsebinsko oglaševanje, optimizacija spletnih strani, email oglaševanje in seveda plačljivo oglaševanje na spletu.

Vsebinsko oglaševanje

Vsebinsko oglaševanje predstavlja kvalitetno vsebino na spletu. Torej ne glede na to za kakšno spletno stran gre bo Google vedno pričakoval od vas kvalitetno vsebino, ki bo služila uporabniku.

Če imate blog pričakuje od vas, da odgovorite na vprašanja, ki zanimajo bralca. Ali pa, da bralca kaj naučite. Če imate lifestyle blog pričakuje od vas, da boste bralca tako navdušili in ga zabavali, da se bo vračal na vaš blog.

Če imate spletno trgovino Google pričakuje, da boste svoje produkte poimenovali in predstavili tako, da bo kupec brez težav izbral najboljšega zase. Seveda pričakuje tudi, da boste vse logično zložili v kategorije in tako še olajšali delo kupcu.

Seveda pa je odlična opcija tudi kombinacija spletne trgovine ali spletne trgovine s storitvami in bloga. Tako lahko na blogu pišete o težavah, problemih in rešitvah v vaši branži. Na “prodajni” strani vaše spletne strani pa lahko predstavite svoje produkte ali storitve. Stranke pa boste na svojo prodajno stran pripeljali iz obeh strani. Tako z kvalitetno predstavitvijo produkta ali storitve kot tudi skozi blog zapise.

Optimizacija spletnih strani

Optimizacija spletnih strani je širok pojem. Zajema vse od on site optimizacije do off site optimizacije.

On site optimizacija mora poskrbeti, da imate vi spletno stran logično postavljeno in da z internim povezovanjem skrbite, da bo Google brez težav razumel katere strani na vaši spletni strani so vam najpomembnejše! Tudi za pravilno velikost datotek, ki jih nalagate na spletno stran. To pa zato, da bo spletna stran ravno prav hitra, da obiskovalec ne bo obupal še preden se bo odprla. Seveda pa je zgornji odstavek velik del optimizacije: vsebinsko oglaševanje. Morate poskrbeti, da bo vsebina dobra, kakovostna, da bodo pomembne strani na vrhu strani in ostale “skrite” spodaj.

Če recimo predstavljate poročne lokacije boste poskrbeli, da bo gledalec brez dotika koleščka na miški ugotovil kje je poročna lokacija, koliko svatov sprejme, ali ima prenočišča, ali se lahko tukaj tudi uradno poročijo itd…

Email oglaševanje

Email oglaševanje je zanimivo predvsem za tiste, ki imate velikokrat nove produkte. Ali pa v primerih, ko lahko skozi svoje izkušnje vedno znova navdušite svoje zveste bralce. Ravno njih pa boste dobili z email oglaševanjem. Iz zvestil bralcev pa se boste morali potruditi dobiti zveste kupce oziroma stranke.