Kaj, ko zmanjka ključnih besed? (8.DEL VODNIKA)

Tisti, ki delate z mano in pa verjetno tudi tisti, ki berete moje blog zapise bolj redno, veste zelo dobro, da ne pristanem tako zlahka na to, da ključnih besed, na katere pripravljamo svoje spletne vsebine,  sploh lahko kadarkoli zmanjka.

Navsezadnje sem v svojih blog zapisih, pokazal že na toliko orodij in tehnik, s katerimi iščemo long taile, sinonime, generične besede, itd…, da vsak, ki se v iskanje ključnih besed poglobi, v uri ali dveh, pride do seznama najmanj nad 100 besed.

Kar “zadošča”, če pišemo en blog zapis na teden, za dve leti pisanja.

.

ključne besede iskanje

Je pa po drugi strani res, da dlje kot pišemo na naš raziskan seznam ključnih besed in na vse možne kombinacije besed, na katere še naša stran ni uvrščena na prvi strani Googla, težje je najti long tail besedno zvezo, s katero še ne “pokrivamo” dobre Googlove pozicije (recimo, da je to pozicija do 20. mesta). Priporočam: seo optimizacija tečaj

.

Če delamo z glavo in pred vsakim novim zapisom, v incognito mode (Chrome = Control, Shift + N), preverimo, če se z najdeno besedno zvezo, že nahajamo na dobrih Googlovih pozicijah, sigurno po več postih, vedno težje najdemo kombinacijo, na katero nas še ni zraven.

Če tudi uporabimo metodo iskanja dodatnih ključnih besed preko naše konkurence (opisano tudi v tem zapisu), se vseeno lahko pri kom “zatakne” in mu zmanjka idej, kako do novih besed.

.

Vsem tem, iz prakse, pokažem, kako še dodatne besede (po tem, ko smo teoretično izčrpali svoj seznam iz analize, besede od konkurence, sinonime, ideje iz Google suggestions, ideje iz Google trendov, itd…) najdemo ročno in po čisto “domači” logiki.

Na zelo enostaven in hiter način.

.

Poglejte primer:

.

Moj primer kaže iskanje ključnih besed za ta blog (katerega tema je očitno, vsebinski spletni marketing, SEO in digitalija, nasploh).

.

Ta blog, bolj ali manj posrečeno, pišem, cca. 2 leti.
Prve pol leta sem pisal celo po tri ali več objav, na teden. Tako, da se je do danes na blogu, nabralo čez 200 objav.

Ob ponedeljkih objavljam nove poste.

Moje delo, glede na to, da to o čemer pišem, izvajam tudi sam, med drugim pomeni, da moram vsak teden, pred novo objavo, najti primerno dolgorepo ključno besedo, na katero še matijazajšek.com spletna stran, ni uvrščena na pozicijah do 20. mesta.

Če je na blogu, do danes čez 200 zapisov, si lahko predstavljate, da je, na to temo, včasih že kar težko najti long tail, na katerega še me ni zraven.

.

Kako sem vseeno našel novo besedo? 

.

Šel sem na spletne forume, kjer se pogovarjajo o spletnem marketingu, spletni prodaji in poslu na sploh…:

.

V Google vtipkam “forumi spletni marketing”:

.

ključne besede iskanje

.

in med prvimi petimi zadetki, takoj naletim na tri.

.

Na hitro pregledam tematike o čem debatirajo udeleženci forumov in kakšna vprašanja, v zvezi s spletnim marketingom, jih najbolj zanimajo.

.

Na forumu Mladi podjetnik, je npr. tema o spletnem marketingu in prodaji, ena izmed treh, v kateri je največ prispevkov:

.

.

Zdaj mi že samo “sprehod” po naslovih posameznih tem znotraj foruma o spletnem marketingu, navrže nove ideje, ki se jih ob vedenju, da uporabnike resnično zanimajo (ker so postavili vprašanja na forumih), splača preveriti ali imajo še iskanja, direktno čez Google.

.

.

Zdaj izbrano besedno zvezo vtipkam v Google (v incognito mode).

In vidim, da spletne strani matijazajšek.com na njo, ni na prvi strani Googla:

.

.

Torej je to nova priložnost za nov blog zapis.

.

Sklep:

.

5 minut raziskave. Nova priložnost za vsebino.

Za to, da bo, če bo moja vsebina zares dobra, leta in leta (oz. dokler se konkurenci ne zazdi primerno, da bi se moj zapis splačalo prehiteti), na prvih straneh Googla. In privabljala promet (in potencialne kupce).

.

Zdaj pa naj kdo reče, da se SEO ne splača.
Ali, da je težek.

.