Kako upravljati s časom pri delu preko interneta

V večini knjig in prispevkov, ki jih boste ali ste jih že, prebrali o bolj učinkovitem upravljanju s časom, boste naleteli na podobne nasvete, ki govorijo, da boljše upravljajo s časom tisti, ki zgodaj vstajajo, tisti, ki si boljše določajo prioritete in svoje cilje, se učinkoviteje uspejo osredotočati na posamezne naloge, boljše upoštevajo Paretovo pravilo 80/20 (vir 2) in tisti, ki znajo bolj pogumno vsem priložnostim in nalogam, ki jih prinaša podjetništvo na internetu, hitreje reči ne.

.

Da upravljanje s časom (oz. time management), zanima številne podjetnike, dokazuje že preprosti pregled zanimanja za upravljanje s časom, na Googlu:

.

upravljanje s časom
V povprečju se za učinkovito upravljanje s časom, preko slovenskega Googla, zanima cca. 110 interesentov, na mesec.
  • na globalni ravni (angleški jezik, vse lokacije) dosega zanimanje za učinkovit time management celo 165.000 iskanj na mesec (vir: Google Keyword Planner)

.

V izogib posplošenim nasvetom o tem kako izboljšate svoje upravljanje s časom tisti, ki delate preko spleta, sem spodaj pripravil nekaj prikazov s katerimi boste dejansko izboljšali svoj time management (ker, če ne prej, bo učinkovito upravljanje s časom, pomembno najkasneje takrat, ko bo vaš spletni marketing, začel prinašati prve rezultate). Spodaj prikazane primere praks upravljanja s časom, pri svojem digitalnem marketingu, redno uporabljam sam.

.

Kateri nasveti za upravljanje s časom, so prikazani spodaj…

.

.

Koliko časa potrebujete za digitalni marketing svoje internetne strani

.

Bistveno bolj učinkoviti pri svojem spletnem delu boste tisti, ki si boste “rezervirali” dodeljen/omejen čas namenjen marketingu vaše spletne strani.

.

Predpogoj za to je, da sploh veste koliko časa, v povprečju, potrebujete zato, da spletni marketing (promocijo) vaše spletne strani, izvajate učinkovito.

.

Za učinkovito promocijo, razvoj in rast svoje spletne strani (če imate eno spletno stran), potrebujete 2 do 2 uri in pol na delovni dan. Ali se bosta ti dve uri “raztegnili” na cel dan in še dlje, je odvisno od tega kako se znate osredotočiti na naloge, ki jih v teh dveh urah morate narediti, koliko si znate postaviti meje, da vas vmes ne zmotijo telefonski klici, emaili in nepotrebno zapravljanje časa na družabnih omrežjih.

.

Trditev, ki jo boste verjetno zasledili v večini knjig in na spletnih straneh, o tem, da morate za svoj spletni uspeh “trpeti” in delati kot norc tudi v popoldanske in nočne ure, ne drži.

.

Raziskovalci študije produktivnosti (vir 3 – How many hours do we really need to work each week – RescueTime.com) so ugotovili, da je povprečen človek, na dan, lahko učinkovito produktiven, 4 do 5 ur, hkrati pa, da je večja produktivnost, močno povezana z manj urami dela in ne več:

produktivnost vs čas dela

Kako si razdelite čas za spletni marketing

.

Odvisno od tega, kako pomembne so ostale naloge v vašem podjetju (izdobava izdelkov, izvedba storitev, reševanje reklamacij, priprava ponudb, itd…), ima spletni marketing to prednost (in slabost), da ga lahko “načeloma” izvajate takrat, ko so druga, prioritetna opravila, opravljena.

.

Prednost tega je v tem, da lahko npr. zadnji dve uri na delovni dan, namenite spletnemu marketingu, slabost pa je v tem, da za marsikoga, ki nima točno določenega termina za naloge spletnega marketinga, to pomeni, da sploh ne najde teh dveh ur.

.

Dodatna prednost je v tem, da precej nalog v spletnem marketingu lahko avtomatizirate oz. shranite kot osnutke in jih nadaljujete v tistem delu dneva, ko ste prosti.

.

PRIMER IZ PRAKSE: Moje delo za spletni marketing dveh strani (MatijaZajšek.com & Seo-Praktik.si) je razporejeno na 1 dan na teden (2 uri in pol) za novo onsite SEO vsebino na blogu, eno izboljšavo obstoječe vsebine (2 uri) in 3 dni po 2 uri za offsite SEO. Hkrati je v ta isti čas, všteta še gradnja povratnih povezav za, v povprečju 8 naročnikov, ki preko Seo-Praktik.si, naročajo storitve gradnje povratnih povezav. SEO mentoriranja in izobraževanja za podjetja, ki jih izvajam, so izvzeta iz nalog spletnega marketinga. Enako so, iz zgornjih ur, izvzeta dela za ostale moje spletne strani.

..

Kako (na hitro & direktno na Googlu), najdete priložnosti za izboljšavo vaših spletnih strani

.

Če ste v Google, prijavljeni v svojim Google računom, vam Google, za vsako posamezno in vam pomembno ključno besedo, priložnost za izboljšavo, prikaže, kar direktno, ko ključno besedo vtipkate v iskalnik.

.

Primer:

.

V Google sem vtipkal “kaj je SEO” in Google pokaže, da je naš url naslov na Seo-Praktik.si, na katerem je razloženo kaj je SEO optimizacija, v zadnjih 90 dneh, po klikih zrasel za 840%:

.

kaj je seo

.

To je očitno rezultat, ki se ga splača bolj podrobno pogledati iz vidika učinkovitosti (koliko konverzij prinaša).

.

Ko sem podrobneje pogledal vsebino, sem opazil, da sicer odlično uvrščena spletna vsebina, sploh nima konverzijskih ciljev. In sem jih dodal (našli jih boste, če boste kliknili na prikaz vsebine o SEO optimizaciji, zgoraj), sicer pa sliko konverzijskih ciljev na omenjenem url naslovu, lepim tudi spodaj:

.

..

Celoten postopek (zaznave & izvedbe izboljšave) je vzel 17 minut dela (od, v enem poglavju višje, predvidenih 2 ur na en delovni dan v enem tednu).

.

Nekatera najbolj znana spletna orodja za upravljanje s časom

.

Za boljše upravljanje s časom so na internetu na voljo, različna orodja:

.

Google Koledar

.

Googlov koledar lahko uporabite za planiranje taskov, opomnike, načrtovane sestanke,….

.

Na spodnji sliki je prikaz mojih planiranih aktivnosti za petek 10.7.2020 (ob 8.15 imam načrtovano oddajo nalog za Seo-Praktik.si ekipo, od 10.00 do 14.00 so, na eno uro, načrtovana 4 SEO mentorstrva):

.

.

V aktivnosti v Google koledarju lahko vključite druge sodelujoče v vaših ekipah (delite dogodke), hkrati pa preko G koledarja, lahko delite tudi povezavo do Google meet (za izvedbo sestankov na daljavo).
Ker lahko dogodke v koledarju prestavljate v poljubne dni, dobite s tem tudi pregled ali so planirana dela za minule dni, vsa opravljena (na zgornji sliki vidite, da ni nobenih taskov in mentoriranj ostalo odprtih iz preteklih dni)
.

Google koledar omogoča tudi, da s posameznimi taski upravljate, glede na naravo dela (in kdo v vaših ekipah je zadolžen za opravljanje dela).

.

Na spodnji sliki je prikazano upravljanje časa za offsite SEO optimizacijo (backlinkanje) za nekatere izmed naših (trenutnih) naročnikov na Seo-Praktik.si (Pohištvo123.si, Sanjski-Sopek.si, TopIzbira, Kreal, Varčevanje-energije.si, Prva bonitetna agencija, TriglavSkladi, ETC Adriatic.si,…)

.

.

WordPress editorial calendar

.

Tisti, ki prav tako delate v svetu spletne optimizacije, že veste, da je offsite SEO optimizacija (gradnja povratnih povezav) delo, ki za posameznega naročnika, vzame najmanj uro (na 1 delovni dan). Brez načrtovanja offsite SEO aktivnosti (kader, koliko, kje, kdaj,..) je praktično nemogoče naročnikom sploh ponujati kakovostno offsite SEO optimizacijo.

WordPress editorial calendar (vir 5) je dober za organizacijo časa, potrebnega znotraj zahtevanih del na sami (WordPress) spletni strani.

.

Na spletnih straneh, kjer sodeluje več sodelujočih (avtorji, razvijalci, shop managerji, SEO mojstri, ….), lahko v koledarju določate naloge na točno določene dni (in ure), hkrati pa lahko različnim avtorjem na strani določite do kdaj naj bodo izdelani osnutki novih spletnih vsebin:

.

wordpress editorial calendar

.

Glavne koristi, ki jih prinaša bolj učinkovito upravljanje s časom

.

Vir spodnjih ugotovitev je študija TimemanagementNinja (vir 1):

.

Manj stresa – Učinkovito upravljanje časa in dober time management neposredno zmanjšata raven stresa, vplivata na manj podjetniških in poslovnih presenečenj ter na manj stresne roke. Boljše kot upravljate s svojm časom, manj je hitenja od ene naloge do druge in manj je vožnje od ene lokacije do druge.

.

Večja produktivnost – Boljši time management vpliva na boljše obvladovanje delovnih obremenitev. Več (pravih nalog) boste opravili v krajšem času.

.

Manj popravkov – Če ste boljše organizirani, ima to za posledico manj popravkov lastnih napak in napak sodelujočih. Pozabljeni predmeti in naloge ter podrobnosti in navodila vedno vodijo k dodatnemu delu (in dodatnemu zapravljanju časa).

.

Učinkovito upravljanje s časom prispeva k zmanjšanju življenskih trenj.

.

Več prostega časa – Ker se več časa kot 24 ur na dan ne da ustvariti, je edina pot za boljši izkoristek časa ta, da čas, ki ga imamo na voljo, boljše obvladujemo.

.

Manj zapravljenega časa – Ko se ve, kaj je treba narediti, se izgubi manj časa v prostem teku.

.

Več čas izboljša ugled. V službi in v življenju tiste, ki nadzorujejo svoj čas, prepoznajo kot bolj zanesljive. Nihče se za njih ne sprašuje, ali se bodo pojavili oz. naredili določeno nalogo.

.

Boljše upravljanje s časom prinaša manj truda – napačna predstava je, da je za učinkovit time management potreben dodaten napor. Nasprotno, pravilno upravljanje s časom, olajša življenje.

.

Upravljanje s časom omogoča, da svoj čas porabite za stvari, ki so vam najbolj pomembne.

.

Viri in dodatne informacije

.

1 – TimemanagementNinja
2 – Paretovo načelo
3 – How many hours do we really need to work each week – RescueTime.com
4 – Economic research Council
5 – WordPress editorial Calendar
6 – 18 time management apps and tools