Kako najdemo bloge, primerne za komentiranje?

Ta prispevek je v bistvu nadaljevanje prispevka Metrike za spremljanje kakovosti povratnih povezav.

Po svojem namenu v okviru spletnega nastopa, spada v rubriko Link acquisition (pridobivanje povratnih povezav), ker se logično, blog komentiranja, na drugih spletnih straneh, ne bomo lotili zato, ker pač imamo čas, ampak zato, ker želimo iz drugih spletnih strani, dobiti relevantne backlinke (povratne povezave) nazaj na našo spletno stran.

Kot ste verjetno že razbrali iz članka iz prvega linka zgoraj (Metode za pridobivanje povratnih povezav) je blog komentiranje samo ena izmed metod kako lahko pridemo do povratnih povezav nazaj na našo spletno lepotico.

.

*************

.

Preden pa gremo na to, kje najdemo bloge, primerne in ustrezne za investiranje našega časa, da pripravimo dober komentar, poglejmo najprej katera orodja, bomo za to uporabili.

Večkrat sem že omenil MozBar (klik odpelje kar v trgovino, vragec je pa brezplačen):

.

kako najdemo bloge primerne za komentiranje

.

Tega si lepo, z dvema klikoma, najprej inštalirajte v svoj iskalnik (če prav vidim, tale vragec dela za Chrome in Firefox, nič pa ne vidim, če tudi za Internet explorer).

.

Drugo orodje, ki si ga naložite, je tudi brezplačno. Linkec direkt v trgovino je kar to: Majestic Backlink Analyzer.
Tale vragec nam bo podatke prikazoval v približno podobni sliki spodaj:

.

majestic backlink analyzer

.

Zdaj, ko imamo ti dve orodji v svojem brskalniku (na sliki spodaj na desni, označeni v rdečem kvadratku):

.

screencapture (13)

.

začnemo z iskanjem primernih blogov, kjer se splača komentirati.

Prvi, very simple trikec, kako najdemo bloge primerne za komentiranje, je, da v iskalnik vtipkamo našo ključno besedo in dodamo “comment” (če delujemo na angl. trgu oz “komentar”, če delujemo na slo trgu). Primer spodaj:

.

screencapture (14)

 .

V tem primeru, želim poiskati slovenske spletne strani, ki vsebujejo ključno besedno zvezo otroške sobe, hkrati pa omogočajo tudi oddajo komentarja. To, da sam prodajam preko spleta, med drugim tudi otroške sobe, mi najbrž ni treba ponavljati.

Med prikazanimi stranmi (s pomočjo Mozbara), izberemo strani, ki imajo PA in DA številki čim višji. Strani s PA 1 nam niso zanimive.

Na spodnji sliki so z zeleno označene spletne strani, kjer se splača pustiti komentar, z rdečo pa stran, s katero zgubljate čas.

.

screencapture (15)

.

Ker smo pridni in, ker delamo plansko, delamo to preko dveh monitorjev (ali pa v dveh zavihkih).
Razložim zakaj:

Na enem zavihku si pustimo ta Googlov seznam primernih blogov odprt, da čez dva dni vemo, kje smo ostali, v drugem zavihku pa z desnim klikom na stran (odpri v novem zavihku) odpremo stran zato, da si prvega seznama v istem zavihku, ne povozimo.

Tako boste vedno ostali na tekočem do kod ste že prišli, sicer pa odvisno od trga in ključne besede, Google ponudi tudi do 300 in več možnosti, kje se splača komentirati.

Ostati morate samo pridni in disciplinirani in iti čez ta seznam (ne vse na en dan).
Priporočam tudi branje o tem, da si je zraven kreacije vsebin za svojo spletno stran treba sistematizirati tudi gradnjo povratnih povezav.

Če se bojite, da je ta vaš seznam, za vaš spletni gverila nastop, premajhen, evo spodaj koraka dva:

Google is smart. To vemo.

Če vanj iz zgornjega primera vtipkamo otroške sobe, sam po svojih podatkih, med sopomenke uvrsti tudi spodnje izraze (najdemo jih na Googlovih tleh):

.

screencapture (16)

.

Ko smo izčrpali vse možnosti za relevantno komentiranje na ključno besedo otroške sobe, se “spravimo” na sopomenke (članek o semantiki tukaj).

Na enak način kot zgoraj, v iskalnik vtipkamo:

 • otroške sobe ikea “komentar”
 • otroške sobe mavrica “komentar”
 • dipo “komentar”
 • otroške sobe mali princ “komentar”
 • otroške sobe rutar “komentar”
 • ikea “komentar”
 • harvey norman “komentar”
 • otroške sobe lesnina “komentar”

Samo tak seznam vam bo vrgel dela za komentiranje za en ali dva meseca.

.

************

.

Ko smo že pri tem – beseda o dinamiki komentiranja in beseda o razpršenosti komentiranja.

Bog ne daj, uporabljati za gradnjo povratnih povezav samo blog komentiranja.
Iz članka Kako razvijati sistem prodaje, vemo, da Google ljubi “naravno” in organsko.

Če uporabljamo za gradnjo povratnih povezav samo eno taktiko – TO NI NARAVNO.
Če uporabljamo za gradnjo povratnih povezav vedno isto dinamiko (recimo vsak dan štiri komentarje) – TO NI NARAVNO.

Ker pa vseeno hočemo zgraditi sistem gradnje povratnih povezav (isto kot hočemo zgraditi urnik kreacije spletnih vsebin (priporočam Kako ostati motiviran za spletno delo)), si za blog komentiranje rezervirajte npr. eno urco v tednu. 

Ta teden torej torek, naslednji teden sreda, tretji teden sobota.

.

Kako še najdemo bloge, primerne za komentiranje?

.

Ker vemo, da je za dobro gradnjo povratnih povezav pomembno, da komentiramo na vsebinsko sorodnih straneh (v tujini rečejo temu websites by industry resources), si lahko pomagamo s spodnjim seznamom.

Lepim sliko (ki MORA priti prav še posebej angleškemu trgu, usmerjenim spletnim stranem):

.

Screenshot 2015-11-18 at 15.06.06

.

Ker vemo, da za gradnjo povratnih povezav šteje tudi, če naše strani (katerih uvrstitev spremljamo v SERP-u), vpišemo tudi v direktorije (kar sicer ni metoda blog komentiranja), boste takšne strani našli tudi, če boste npr. v iskalnik vtipkali naslednje izraze:

.

Screenshot 2015-11-18 at 15.10.07

.

Da se ne delam preveč pametnega, skrajšam.
Tule link do kar 1000 iskalnih fraz, ki jih vtipkajte, da boste našli priložnosti za vpis vaše strani oz. članka z vam pomembno ključno besedo.

Še bolj advanced search stringe za komentiranje na blogih, kažem spodaj:

.

iskalne fraze za blog komentiranje

.

Link do vseh primerov je to. Vroče priporočam!

.

Pomembno pri blog komentiranju je tudi naslednje

.

 • koncentrirajte se na priložnosti, da se “infiltrirate” v spletne strani z edu in gov končnicami. Don’t believe me. Zato je tu Neil. Edu in gov končnice Google preprosto smatra za kinge in resnične predstavnike avtoritet (to so spletne strani javnih ustanov, univerz, študentskih združenj, vlad, ipd…). Večje kot najdete številke (PA in DA) na teh straneh, bolj močan bo vaš backlink. In pozor: ni edina pot samo ta, da se poskušate na takšnih portalih registrirati in vnesti svoj backlinkec, ampak tudi ta, da razmislite ali poznate kakšnega študenta, predstavnika ustanove, ipd… in poskušate z njim vzpostaviti odnos in zaupanje ter tako, “offline” dobite backlink.
 • glavno merilo pri gradnji povratnih povezav je KAKOVOST, PRED KOLIČINO. Nič ni narobe, če danes ne dobite nobenega linka ali celo, če cel teden ne najdete prave priložnosti za backlink. Bolj narobe je, če jih hitite delati, samo zato, da pustite sled. Narobe pa je to zaradi tega, ker s tem samo zapravljate čas (penalty ni nujno, da vas bo zaradi tega kresnil).
 • There are excellent sites ranking with only few powerful links. In so strani, ki se “matrajo” z milijoni povezav in celo nakupi. Od tod lahko sklepate, da je večina nakupov backlinkov, navaden šit. Njihova zeeelo velika tržnica je npr. Fiverr.

Eno super orodje za iskanje priložnosti za gradnjo povratnih povezav je tudi Drop my Link:

.

drop my link

.

Dajte ga testirat (lepo dela za te, ki trgate na angl. trgu). Izberete besedno zvezo oz. nišo, kresnete po platformi po kateri naj išče priložnosti in voila.

.

Druga stvar, ker vemo, da je pomembno tudi ali je naša povezava do follow ali no follow, je tudi tale vragec spodaj:

.

screencapture (17)

Linkec tu.

Zadnje…..

Kaj nam pove Majestic? (ki smo si ga inštalirali na začetku).

Zelo preprosto znova lepim sliko iz članka Metrike za spremljanje kakovosti povratnih povezav

.

Screenshot 2015-11-10 at 15.54.26

.

Preberite kaj piše v angleščini: Ne kupujte (to itak ne) in ne gradite povratnih povezav z TF pod 15. 

.

*********

.

Še final word o dinamiki gradnje povratnih povezav

.

 • Vemo, da Google zgrajene povratne povezave ne zagrabi takoj.

To nam je logično, ker, če bi jih, bi spletne lisice zelo hitro ugotovile katere povratne povezave so boljše in močnejše ter katere slabše. In bi se manipuliranje z backlinki razraslo še bolj.

 • Vemo, da Google ljubi konstanto in konsistentnost.

To pomeni, da naj postane gradnja povratnih povezav del našega rednega spletnega dela. Tako kot kreacija vsebin. Drugače bomo sicer prilezli nekam, a odfrčali nazaj, kjer smo bili, če ne drugega, pa zaradi konkurence, ki ne neha brcat.

Konsistentno pomeni, da Google daje prednost vsebinsko sorodnim temam. Če vsebina na nekem blogu melje o omarah, mi pa linkamo na klobase, je to Irelevanten backlink (po haloško: izguba časa).

 • Vemo (ali pa vsaj lahko sklepamo), da Google ljubi samega sebe. In, da ga ne poganja presneta ljubezen do Zemljanov, ampak money. Kar pomeni, da lahko domnevamo, da backlinki iz njemu “bližnjih” strani in orodij, štejejo več, kot nasprotnikovi. Recimo backlinki iz FB-ja vs. backlinki iz Google plusa.

.

ZADNJE:

.

VEMO, DA 100% ZANESLJIVO KAJ DELUJE NA GOOGLU NAJBOLJE, NE VE NIHČE
(vsaj jaz bi se na vašem mestu zelo pazil ljudi, ki trdijo, da obvladajo Google v nulo).

A važno je brcati.
Spremljati, gledati, pridobivati občutek, trenirati. Skozi čas se rodi občutek, kje ga sekamo popolnoma mimo, kje pa ima naše delo določen rezultat.

Just don’t give up.
Ker, če boste pridni, se boste nekega dne zbudili (jaz sem se v enem e projektu po 9 mesecih), pogledali v SERP in presenečeno ugotovili, da se je zgodil Božji premik. Iz 24 mesta direkt na želeno pozicijo od 1 do 5.

Screenshot 2015-09-12 at 11.36.13

.

.