Kaj narediti, ko ste za svojo spletno stran izpisali že VSE vsebine za VSE najdene long taile

Čeprav svojim mentorirancem ponavadi pravim, da je praktično nemogoče, da bi upravitelj oz. pisec vsebin na neki spletni strani, sploh kadarkoli lahko izpisal vse vsebine za vse možne long taile v svoji panogi (navsezadnje Google še vedno trdi, da se vsakodnevno vanj vtipka ali izgovori med 15 do 17% ključnih besed, ki niso bile še nikoli uporabljene na Googlu, vir 1), se zna zgoditi, da komu zmanjka long tailov za katere bi pripravil uporabne vsebine.

Spodaj je podrobneje predstavljenih 5 idej kaj narediti v primeru, ko vam zmanjkuje long tailov…

Osredotočite se na izboljšanje konverzije

Čeprav je pravi čas za izboljševanje konverzij na vaših spletnih straneh, že medtem, ko objavljate nove spletne vsebine, se po tem, ko ste enkrat objavili vsebine za več ali manj vse najpomembnejše ključne besede v vaši panogi, čas za izboljševanje konverzij, še bolj sprosti.

Če si lahko po vseh objavljenih vsebinah, malo oddahnete od pisanja novih vsebin, je pri izboljševanju konverzij, praktično vedno na voljo dovolj manevrskega prostora, da jih izboljšate. Malo jih verjetno ima konverzijo na svojih spletnih straneh takšno, da ne bi želeli imeti še višje.

Razen, če je vaša konverzija že na 100%, vse ostale stopnje konverzije pomenijo, da jih je mogoče še izboljšati.

Poglejte kakšne so trenutno povprečne stopnje konverzij spletnih strani v različnih panogah (vir 2):

konverzijske stopnje po panogah
Stopnje konverzij spletnih strani po različnih panogah.

Izboljšujte obstoječe spletne vsebine

Ko ste enkrat spisali večino vsebin za večino svojih najpomembnejših ključnih besed, poskrbite za to, da bodo vaše vsebine na vrhu Googla, ne samo ob prvi objavi in prvem indeksiranju, ampak, da bo vaša vsebina rangirala med top uvrstitvami tudi v prihodnosti (vir 3):

Poglejte spodnjo sliko…

efekt svežih vsebin

Ta slika pove, da ima nova spletna vsebina zaradi t.i. “freshness of the content” faktorja (ob pogoju, da je spisana kakovostno) tendenco, da se uvrsti na Googlu visoko. A to ne pomeni, da bo ta ista vsebina, visoko med uvrstitvami na Googlu, tudi v prihodnosti.

Če želite, da je vaša spletna vsebina uvrščena visoko na Googlu tudi v prihodnosti, potem jo morate tudi v prihodnosti izboljšati. Ker bodo v nasprotnem primeru, pred njo, druge, boljše, vam konkurenčne vsebine.

Kaj se da izboljšati na obstoječih vsebinah:

  • naslov in meta opis vsebine za boljši CTR
  • boljši uvod za daljše zadržanje bralcev na vaših vsebinah. Priporočam: Kako napisati uvod v blog zapis
  • natančnejše interno linkanje z bolj ustreznimi anchor teksti na ustrezne SERP cilje
  • natančnejše eksterno linkanje do bolj kredibilnih in aktualnih dodatnih informacij in virov
  • bolj smiselne slike, ki bolj sodijo v kontekst vsebin (in tudi optimizacija slik)
  • itd…

Priključite druge vsebinske formate

Ko ste se enkrat “razpisali” na večino ključnih besed v vaši panogi, razmislite o dodajanju novih vsebinskih formatov. S katerimi začnete dosegati druge marketinške cilje. Priporočam: Kaj je & kako se izvaja vsebinski marketing

Npr.:

  • začnite z objavami intervjujev in pogovorov z vašimi strankami (te objave pomagajo pri diverzifikaciji vaših SEO vsebin na blogu, diverzifikaciji objav na družabnih omrežjih in hkrati pomagajo pri prodaji). Primer intervjuja.

  • začnite s pripravo t.i. link worthy vsebin (npr. stats pages). To so vsebine, ki prvenstveno sicer niso namenjene ciljni publiki, ki pri vas kupuje, ampak npr. medijem in drugim blogerjem, ki delujejo v vaši panogi. S sklicevanjem na vaše statistične podatke in raziskave, ti mediji gradijo backlinke do vaše spletne strani.

  • začnite s pripravo round up vsebin. Round up vsebine (t.i. okrožnice) so vsebine, v katerih isti sklop vprašanj pošljete več različnim avtorjem (ki se spoznajo na tematiko). Nato to vsebino, z ustreznim označevanjem (taganjem oseb) na družabnih omrežjih promovirate. Posledično te vrste vsebin dosegajo večji doseg na socialnih omrežjih.

  • pripravite case study-e. Case study-ji so primeri vaših dobrih praks in zelo prispevajo h kredibilnosti vašega dela. Posledično vplivajo na boljšo prodajo preko vaše spletne strani. Primeri Case Study-jev.

Odprite nove (out of the box) niše

Ko ste pokrili večino long tailov iz vaše panoge, razmislite ali obstaja prostor za širjenje na druga področja v vaši panogi.

Na druga področja v vaši panogi, o katerih sicer še niste pisali, pišite LE, če imate namen ta področja tudi tržiti. V nasprotnem investirate čas v nekaj, kar bo sicer pripeljalo nove obiskovalce – a bo to hladen/mlačen promet.

NAMIG: Pred odpiranjem novih področij znotraj vaše panoge, sestavite produkt oz. storitev, ki jo nameravate tržiti, šele nato se lotite pritegovanja prometa k tej storitvi. Zapomnite si citat: “don’t bother blogging until you have a product“. Več o učinkoviti spletni prodaji tukaj.

Preglejte ključne besede vaših konkurentov

Čeprav ste, ob kontantnem in ciljanem pisanju na analizirane ključne besede, najbrž res objavili vsebine že za večino ključnih besed v vaši panogi, ne podcenjujte možnosti, da vaši konkurenti, v vaši panogi, niso našli še kakšnih dodatnih ključnih besed. Zato je dober vir za nove ključne besede vedno pregled konkurence.

Kako naredite to:

Enostavno v eno izmed SEO (brezplačnih) orodij poknite ime spletne domene vašega konkurenta in preglejte s katerimi ključnimi besedami je vaš konkurent uvrščen na Googlu. Mogoče med temi besedami najdete ideje za svojo spletno stran …

Poglejte sliko:

konkurenčne ključne besede
Konkurenta, katerega ključne besede sem preverjal zgoraj, sem zato, da ne bo hud :), zameglil. Konkurenčna spletna stran se na Googlu uvršča s skupno 1239 ključnimi besedami. Program Ubersuggest, s katerim sem preverjal konkurenta, vam omogoča, da si konkurenčne ključne besede shranite v svojo razpredelnico. Kako v celoti uporabite Ubersuggest je opisano na povezavi.

Viri:

1 – 10 GOOGLE SEARCH STATISTICS YOU NEED TO KNOW IN 2022 [INFOGRAPHIC]
2 – eCommerce Conversion Rates Per Niche [2021 Benchmarks]
3 – 10 Illustrations of How Fresh Content May Influence Google Rankings (Updated)