Izdelava spletnih strani [odgovori na vaša vprašanja PRED izdelavo internetne strani]

Spletna stran je danes za vsako podjetje skoraj že nujna. Je vaša spletna vizitka, ki vam omogoča, da predstavite svoje podjetje, izdelke ali storitve potencialnim strankam.

Če razmišljate o izdelavi spletne strani za svoje podjetje, imate verjetno veliko vprašanj: Ali potrebujem spletno stran, koliko bo stala izdelava spletne strani, kako dolgo bo trajalo, da bo spletna stran izdelana, kako bom lahko urejal svojo spletno stran, itd…

V tem blog postu bomo odgovorili na ta vprašanja in vam dali vse informacije, ki jih potrebujete za sprejem ozaveščene odločitve o izdelavi spletne strani za vaše podjetje.

Ali [sploh] potrebujete spletno stran

izdelava spletnih strani primer seo praktik
Primer moje izdelane spletne strani, ki jo namenjam izključno spletni optimizaciji, Seo-Praktik.si.

Odgovor na vprašanje, ali potrebujete spletno stran, je odvisen od različnih dejavnikov in ciljev vašega poslovanja ali osebnega projekta. Tu je nekaj vidikov, ki vam lahko pomagajo pri odločitvi:

 1. Poslovni cilji:
  • Če imate podjetje ali želite promovirati svoje storitve, izdelke ali projekt, vam lahko spletna stran pomaga doseči večjo prepoznavnost. Spletna stran omogoča tudi 24/7 dostopnost informacij o vašem podjetju.
 2. Interakcija s strankami:
  • Spletna stran omogoča komunikacijo s strankami, tako obstoječimi kot potencialnimi. Obiskovalci lahko preverijo informacije, kontaktirajo podjetje, oddajo povpraševanje ali naročilo, kar izboljšuje interakcijo in povečuje možnosti za poslovni uspeh.
 3. Ustvarjanje avtoritete:
  • Spletna stran vam omogoča, da delite svoje znanje, izkušnje in informacije z občinstvom. S tem lahko gradite avtoriteto v svoji panogi in pritegnete ljudi, ki iščejo specifične informacije ali rešitve.
 4. Prodaja izdelkov ali storitev online:
  • Če želite prodajati izdelke ali storitve prek spleta, je spletna trgovina odlična možnost. Omogoča vam globalen dostop do strank in možnost prodaje 24 ur na dan.
 5. Marketinške strategije:
  • Spletna stran je pomemben del sodobnih marketinških strategij. Splet je pogosto prvi kraj, kjer ljudje iščejo informacije, izdelke ali storitve, zato prisotnost na spletu lahko poveča vašo vidnost.

Čeprav spletna stran ni nujna za vsako dejavnost, je v današnjem digitalnem marketingu lahko močno orodje za doseganje različnih ciljev. Pred odločitvijo razmislite o svojih potrebah, ciljih in kako bi spletna prisotnost koristila vašemu projektu ali podjetju.

Koliko stane izdelava spletnih strani

izdelava spletne strani za 1500€
Primer spletne strani Mizarstvo.si, ki je izdelana za približno 1500eur. Na povezavi najdete gostujoč vodnik na mizarstvo.si, ki v celoti pojasnjuje kako in zakaj se lotite digitalnega marketinga.

Cena izdelave spletnih strani je odvisna od več dejavnikov, vključno z velikostjo in kompleksnostjo spletne strani, uporabljenimi funkcijami in izbranim ponudnikom. V splošnem pa lahko pričakujete, da boste za izdelavo osnovne spletne strani plačali od 500 do 1000 EUR. Če potrebujete bolj zapleteno spletno stran, lahko stroški narastejo do nekaj tisoč evrov ali več.

Tukaj je nekaj dejavnikov, ki vplivajo na ceno izdelave spletnih strani:

 • Velikost in kompleksnost spletne strani: Cena izdelave spletne strani se bo povečala, če bo spletna stran večja in bolj kompleksna. Na velikost in kompleksnost spletne strani vplivajo število podstrani, uporabljenih funkcij, vrsto vsebine in zahteve glede oblikovanja.
 • Uporabljene funkcije: Cena izdelave spletne strani se bo povečala, če boste želeli uporabiti dodatne funkcije, kot so spletna trgovina, blog, rezervacijski sistem ali e-poštni marketing.
 • Izbrani ponudnik: Cenik izdelave spletnih strani se razlikuje med ponudniki. Nekateri ponudniki ponujajo cenejše storitve, drugi pa dražje. Pri izbiri ponudnika je pomembno, da primerjate ponudbe in izberete ponudnika, ki vam bo ponudil kakovostno storitev po ugodni ceni.

Tukaj je nekaj primerov cen izdelave spletnih strani:

 • Osnovna spletna stran (do 5 podstrani, osnovno oblikovanje, osnovne funkcije): 500-1000 EUR
 • Srednja spletna stran (do 10 podstrani, napredno oblikovanje, dodatne funkcije): 1000-2000 EUR
 • Zapletena spletna stran (več kot 10 podstrani, prilagojeno oblikovanje, napredne funkcije): 2000-5000 EUR ali več

Preden se odločite za izdelavo spletne strani, je pomembno, da dobro premislite o svojih potrebah in zahtevah. Tako boste lahko izbrali pravo storitev po ugodni ceni

Ključni faktorji, ki vplivajo na ceno izdelave spletnih strani:

 1. Obseg in kompleksnost strani:
  • Večje in bolj kompleksne spletne strani, ki zahtevajo več funkcionalnosti, oblikovanja in razvoja, običajno stanejo več. Na primer, enostavna spletna predstavitvena stran bo stala manj kot spletna trgovina z naprednimi funkcionalnostmi.
 2. Oblikovanje in uporabniška izkušnja:
  • Visokokakovostno oblikovanje in uporabniška izkušnja (UX) lahko povečata stroške. Če želite privlačno in funkcionalno spletno stran, ki je enostavna za uporabo, bo to vplivalo na končno ceno.
 3. Dinamična vsebina in funkcionalnosti:
  • Če želite dinamično vsebino, interaktivne elemente, registracijo uporabnikov, avtomatizirane procese ali druge napredne funkcionalnosti, se lahko stroški povečajo.
 4. Vrsta spletne strani:
  • Različne vrste spletnih strani (npr. osebne strani, poslovne strani, blogi, spletne trgovine) imajo lahko različne potrebe in s tem tudi različne stroške izdelave.
 5. Vsebina in fotografije:
  • Če že imate vsebino in fotografije, ki jih lahko uporabite, bodo stroški manjši. Če pa potrebujete pomoč pri ustvarjanju vsebine, to lahko vpliva na ceno.
 6. Varnostne zahteve:
  • Če spletna stran zahteva visoke varnostne standarde, na primer pri obdelavi občutljivih podatkov ali spletnih transakcijah, to lahko vpliva na stroške.
 7. Vzdrževanje in podpora:
  • Vključitev vzdrževalnih storitev in podpore po izdelavi lahko vpliva na skupne stroške.

Pomembno je razumeti, da so cene lahko zelo različne glede na podjetje, ki izdeluje spletno stran, in na lokalno ali globalno tržišče. Cena se običajno določi na podlagi individualnih zahtev in specifikacij projekta. Pred začetkom projekta se posvetujte s spletnimi razvijalci ali agencijami, da dobite oceno stroškov, ki je prilagojena vašim potrebam.

Kako dolgo traja, da je spletna stran izdelana

Čas izdelave spletne strani je odvisen od več dejavnikov, vključno z velikostjo in kompleksnostjo spletne strani, uporabljenimi funkcijami in izbranim ponudnikom. V splošnem pa lahko pričakujete, da bo izdelava osnovne spletne strani trajala od nekaj dni do nekaj tednov. Če potrebujete bolj zapleteno spletno stran, lahko čas izdelave traja več mesecev.

Tukaj je nekaj dejavnikov, ki vplivajo na čas izdelave spletnih strani:

 • Velikost in kompleksnost spletne strani: Čas izdelave spletne strani se bo podaljšal, če bo spletna stran večja in bolj kompleksna. Na velikost in kompleksnost spletne strani vplivajo število podstrani, uporabljenih funkcij, vrsto vsebine in zahteve glede oblikovanja.
 • Uporabljene funkcije: Čas izdelave spletne strani se bo podaljšal, če boste želeli uporabiti dodatne funkcije, kot so spletna trgovina, blog, rezervacijski sistem ali e-poštni marketing.
 • Izbrani ponudnik: Čas izdelave spletnih strani se razlikuje med ponudniki. Nekateri ponudniki lahko spletne strani izdelajo v krajšem času, drugi pa bodo potrebovali več časa.

Tukaj je nekaj primerov časa izdelave spletnih strani:

 • Osnovna spletna stran (do 5 podstrani, osnovno oblikovanje, osnovne funkcije): 1-2 tedna
 • Srednja spletna stran (do 10 podstrani, napredno oblikovanje, dodatne funkcije): 2-4 tedna
 • Zapletena spletna stran (več kot 10 podstrani, prilagojeno oblikovanje, napredne funkcije): 4-8 tednov ali več

Preden se odločite za izdelavo spletne strani, je pomembno, da dobro premislite o svojih potrebah in zahtevah. Tako boste lahko izbrali pravo storitev v pravočasnem roku.

Spodaj je raziskava, ki prikazuje podatke o tem kako dolgo traja, da se izdela spletna stran4:

Kako lahko urejate svojo spletno stran

urejevalniki spletnih strani

Urejanje spletne strani je postopek spreminjanja ali dodajanja vsebine na spletni strani. To lahko storite sami, če imate ustrezno znanje in spretnosti, ali pa pooblastite strokovnjaka za spletno oblikovanje.

Če želite urejati svojo spletno stran sami, boste potrebovali dostop do upravitelja spletne vsebine (CMS). CMS je programska oprema, ki vam omogoča upravljanje vsebine na spletni strani. Obstaja veliko različnih CMS-jev, od katerih je vsak zasnovan za različne vrste spletnih strani.

Nekaj ​​priljubljenih CMS-jev vključuje:

 • WordPress: WordPress je eden najbolj priljubljenih CMS-jev na svetu. Je odprtokoden in enostaven za uporabo, zato je idealen za začetnike.1
 • Joomla: Joomla je še en priljubljen CMS, ki je zasnovan za večje in bolj zapletene spletne strani.2
 • Drupal: Drupal je še en odprtokoden CMS, ki je zasnovan za spletne strani z naprednimi funkcijami.3

Ko izberete CMS, boste morali ustvariti račun in se prijaviti na svojo spletno stran. Nato boste lahko začeli dodajati in urejati vsebino svoje spletne strani.

Tukaj je nekaj osnovnih stvari, ki jih lahko uredite na svoji spletni strani:

 • Tekst: lahko spremenite besedilo na spletnih straneh, vključno z naslovi, odstavki in besedili gumbkov.
 • Slike in videoposnetki: lahko dodate ali odstranite slike in videoposnetke na spletnih straneh.
 • Meniji: lahko spremenite meni na spletnih straneh, da dodate nove strani ali spremenite vrstni red strani.
 • Oblikovanje: lahko spremenite barve, pisave in druge elemente oblikovanja spletnih strani.

Če potrebujete pomoč pri urejanju svoje spletne strani, lahko poiščete pomoč strokovnjaka za spletno oblikovanje. Strokovnjak za spletno oblikovanje vam lahko pomaga pri ustvarjanju nove vsebine, prilagajanju oblikovanja spletnih strani ali reševanju tehničnih težav.

Kakšne vsebine naj bodo na moji spletni strani

vsebine na spletni strani

Vrsta vsebin, ki bi jih morali vključiti na svojo spletno stran, je odvisna od vrste vašega podjetja, organizacije ali osebnega projekta ter ciljev, ki jih želite doseči5. Kljub temu pa obstajajo nekatere osnovne vsebine, ki so pogosto prisotne na večini spletnih mest. Tu je nekaj ključnih vsebinskih elementov:

 • O nas:
  Stran, kjer predstavite informacije o podjetju, organizaciji ali osebnosti. Vključite zgodovino, vrednote, vizijo in misijo.
 • Storitve/izdelki:
  Podrobne informacije o storitvah ali izdelkih, ki jih ponujate. Opisujte njihove značilnosti, prednosti in kako lahko koristijo obiskovalcem.
 • Kontaktne informacije:
  Jasno navedite, kako lahko ljudje stopijo v stik z vami. Vključite e-poštni naslov, telefonsko številko, fizični naslov ali obrazec za stik.
 • Blog/novice:
  Če je to primerno za vašo panogo, razmislite o vključitvi bloga ali sekcije z novicami. Redno posodabljajte vsebino s koristnimi informacijami, novicami ali nasveti.
 • Referenčni primeri/portfelj:
  Če ste v poslu, ki vključuje storitve ali ustvarjanje, vključite referenčne primere, portfelj ali primere vašega dela.
 • Testimoniji:
  Izjave zadovoljnih strank ali partnerjev lahko dodajo verodostojnost vašemu podjetju ali projektu.
 • Pogosta vprašanja (FAQ):
  Sestavite seznam pogosto zastavljenih vprašanj in odgovorov, ki jih stranke pogosto iščejo.
 • Spletna trgovina (če je primerno):
  Če prodajate izdelke, vključite spletno trgovino s podrobnimi opisi izdelkov, cenami, možnostjo nakupa in varnim postopkom plačila.
 • Prijava na novice/obvestila:
  Omogočite obiskovalcem, da se prijavijo na novice ali obvestila. To vam omogoča, da ostanete v stiku s svojim občinstvom.
 • Pravna obvestila:
  Vključite pravna obvestila, kot so pogoji uporabe, pravilnik o zasebnosti in druge pomembne informacije.

Pomembno je, da vsebino prilagodite svojim specifičnim potrebam in ciljem. Zagotovite, da je vsebina jasna, privlačna in uporabniku prijazna. Redno posodabljajte vsebino, da ohranite svežino in aktualnost vaše spletne strani.

Več:

Zakaj moram poskrbeti za varnost svojih spletnih strani in kako to naredim

Skrb za varnost svoje spletne strani je ključnega pomena, saj obstajajo številne grožnje in nevarnosti na spletu, ki lahko ogrozijo vaše podatke, podatke strank, ugled podjetja ter celo delovanje same spletne strani. Tu je nekaj razlogov, zakaj je varnost pomembna, in nekaj korakov, kako lahko poskrbite za varnost svoje spletne strani:

Zakaj morate poskrbeti za varnost spletne strani:

 • Zaščita občutljivih podatkov:
  Spletne strani pogosto zbirajo občutljive podatke, kot so osebni podatki strank, informacije o plačilih in drugi zaupni podatki. Nepravilna uporaba teh podatkov lahko povzroči resne posledice.
 • Ohranjanje ugleda:
  V primeru vdora v varnost lahko pride do uhajanja občutljivih informacij ali zlorabe vaše spletne strani. To lahko resno prizadene ugled podjetja ali organizacije.
 • Preprečevanje izgube podatkov:
  Redno varnostno kopiranje podatkov in uporaba ustreznih varnostnih ukrepov preprečuje izgubo podatkov v primeru tehničnih napak, napadov ali drugih nepričakovanih dogodkov.
 • Zakonodajne zahteve:
  V nekaterih regijah obstajajo zakonske zahteve glede varnosti podatkov. S spoštovanjem teh predpisov se izognete pravnim težavam in kaznim.
 • Preprečevanje izgube poslovanja:
  V primeru nedelovanja spletne strani zaradi napada ali tehnične napake lahko podjetje izgubi prihodke in stranke. Ustrezen nadzor in zaščita lahko zmanjšata tveganje za prekinitve delovanja.

Kako poskrbeti za varnost spletne strani:

 • Uporaba varne povezave (HTTPS):
  Poskrbite, da je vaša spletna stran dostopna prek varne povezave HTTPS, kar zagotavlja šifriranje podatkov med prenosom.
 • Redno posodabljanje programske opreme:
  Posodabljajte vse platforme, vtičnike, teme in druge komponente vaše spletne strani. To vključuje tudi uporabo najnovejših varnostnih popravkov.
 • Uporaba močnih gesel:
  Za vse uporabniške račune na spletni strani uporabljajte močna gesla in spodbujajte uporabnike, da storijo enako.
 • Varnostne kopije:
  Redno izdelujte varnostne kopije podatkov in preizkusite obnovitev, da zagotovite, da so podatki varno shranjeni in dostopni v primeru izgube ali napada.
 • Firewall in varnostni vtičniki:
  Uporabite varnostne vtičnike in po potrebi namestite požarni zid (firewall), ki ščitita vašo spletno stran pred zlonamerno kodo in vdori.
 • Nadzor dostopa:
  Omejite dostop do upravljanja spletne strani samo pooblaščenim osebam. Vsak uporabnik naj ima ustrezne pravice dostopa.
 • Skeniranje za zlonamerno kodo:
  Redno skenirajte svojo spletno stran z varnostnimi orodji, ki prepoznajo zlonamerno kodo.
 • Pravilnik o zasebnosti:
  Zagotovite, da imate jasen pravilnik o zasebnosti, v katerem opisujete, kako ravnate z zbranimi podatki.
 • Izobraževanje zaposlenih:
  Izobražujte zaposlene o varnostnih praksah in jih ozaveščajte o nevarnostih, povezanih z varnostjo spletnih strani.
 • Redno spremljanje varnostnih dnevnikov:
  Spremljajte varnostne dnevnike za odkrivanje morebitnih nepravilnosti ali sumljivih dejavnosti.

Za najboljšo varnost je priporočljivo, da se posvetujete s strokovnjakom za varnost na področju spletnih strani ali da uporabljate storitve varnostnih podjetij, ki vam lahko pomagajo identificirati in odpraviti morebitna tveganja.

Koliko dela po izdelavi spletne strani moram še vložiti, da bo izdelana spletna stran prinašala dobiček

Uspeh spletne strani in njen dobiček sta odvisna od različnih dejavnikov, vključno z vrsto podjetja, ciljno skupino, kakovostjo vsebine, strategijo trženja, uporabniško izkušnjo in še več. Kljub temu je mogoče izpostaviti nekaj ključnih korakov, ki jih lahko izvedete, da povečate možnosti za dobiček:

 1. Optimizacija za iskalnike (SEO):
  • Poskrbite, da je vaša spletna stran dobro optimizirana za iskalnike, da bo lažje najdena.
  • Uporabite ključne besede, ki so relevantne za vašo industrijo.
  • Redno objavljajte sveže in kakovostne vsebine.
 2. Kakovostna vsebina:
  • Zagotovite, da so informacije na spletni strani relevantne, uporabne in privlačne za ciljno občinstvo.
  • Vključite vizualne elemente, kot so slike in video posnetki, za boljšo uporabniško izkušnjo.
 3. Strategija družbenih medijev:
  • Razvijte aktivno prisotnost na družbenih medijih in povežite svojo spletno stran z njimi.
  • Objavljajte vsebine, ki spodbujajo interakcijo in deljenje.
 4. E-poštni marketing:
  • Zberite e-naslove obiskovalcev za gradnjo seznama naročnikov.
  • Redno pošiljajte vsebine, posebne ponudbe ali novice prek e-pošte.
 5. Analiza podatkov:
  • Uporabljajte analitična orodja, kot je Google Analytics, za spremljanje obiskovalcev in vedenja na spletni strani.
  • Analizirajte podatke in prilagajajte svojo strategijo glede na rezultate.
 6. Plačljivo oglaševanje:
  • Razmislite o plačljivem oglaševanju na platformah, kot so Google Ads ali družbena omrežja, da povečate prepoznavnost svoje spletne strani.
 7. Izboljšanje uporabniške Izkušnje:
  • Poskrbite za hitro nalaganje strani in mobilno prijaznost.
  • Omogočite enostavno navigacijo in čiste klice k akciji.
 8. Koordinacija z fizičnim poslovanjem (če obstaja):
  • Če imate fizično prisotnost, uskladite svojo spletno in offline strategijo za celovito izkušnjo strank.

Pomembno je razumeti, da uspeh spletnega mesta zahteva nenehno spremljanje, prilagajanje in izboljševanje glede na spremembe v industriji in potrebah občinstva. Rezultati se lahko razlikujejo glede na specifičnosti vašega podjetja in trga, zato je pomembno prilagoditi strategijo glede na vaše konkretne cilje.

Kako se spremlja uspešnost spletne strani

Spremljanje uspešnosti spletne strani je ključnega pomena za oceno njenega delovanja, učinkovitosti marketinških strategij ter zadovoljstva in vedenja obiskovalcev. Obstaja več orodij in metrik, ki vam lahko pomagajo razumeti, kako dobro vaša spletna stran izpolnjuje vaše cilje. Tu so nekateri ključni načini spremljanja uspešnosti spletne strani:

1. Analitika obiskovalcev:

 • Google Analytics: To orodje ponuja obsežne informacije o obiskovalcih, virih prometa, vedenju uporabnikov na spletni strani, konverzijah in še več. Omogoča vam razumevanje, kdo so vaši obiskovalci in kako se obnašajo na vaši spletni strani.

2. Trajnost prometa:

 • Vir prometa: Analizirajte, od kod prihaja promet na vašo spletno stran. To vključuje organski promet (iskalniki), direktni promet, socialne medije, oglaševanje in druge vire. Razumevanje teh virov vam pomaga oceniti učinkovitost marketinških prizadevanj.

3. Uporabniško vedenje:

 • Stopnje zapuščanja strani: Ugotovite, na katerih straneh obiskovalci najpogosteje zapuščajo vašo spletno stran. To vam lahko pomaga identificirati morebitne težave ali izzive na določenih mestih.

4. Konverzije:

 • Cilji in konverzije: Določite ključne cilje, kot so izpolnjene prijave, nakupi, prenosi vsebin, registracije in druge želene akcije. Spremljajte stopnjo konverzije in analizirajte, kaj spodbuja ali ovira konverzije.

5. Hitrost nalaganja strani:

 • Hitrost nalaganja: Uporabniki običajno pričakujejo hitro nalaganje strani. Počasna spletna stran lahko vpliva na izkušnjo uporabnikov in lahko vodi do višje stopnje zapuščanja. Uporabite orodja, kot sta Google PageSpeed Insights ali GTmetrix, da ocenite hitrost nalaganja strani.

6. Mobilna prijaznost:

 • Mobilna združljivost: Preverite, ali je vaša spletna stran prilagojena za mobilne naprave. Google ocenjuje mobilno prijaznost in to lahko vpliva na uvrstitev v iskalnih rezultatih.

7. Socialni kazalniki:

 • Angažiranost na družbenih omrežjih: Če uporabljate družbena omrežja, spremljajte angažiranost (všečki, delitve, komentarji). To vam lahko pomaga oceniti, kako dobro vaša vsebina deluje na družbenih omrežjih.

8. Analiza ključnih besed:

 • Položaj v iskalnikih: Če ciljate na določene ključne besede, spremljajte položaje vaše spletne strani v iskalnih rezultatih. To vam pomaga razumeti učinkovitost vašega SEO nastopa.

9. Prilagajanje glede na povratne informacije:

 • Povratne informacije uporabnikov: Zbirajte povratne informacije uporabnikov prek anket, komentarjev, pregledov ali drugih oblik povratnih informacij. To vam omogoča prilagajanje svoje spletne strani glede na potrebe obiskovalcev.

Spremljanje teh metrik in analiza rezultatov vam omogočata prilagajanje in izboljšanje vaše spletne strani, da bolje služi vašim ciljem in potrebam obiskovalcev. Redno spremljanje uspešnosti vam omogoča, da ostanete agilni in se odzivate na spreminjajoče se okoliščine ter potrebe trga.