Kako narediti blog zapise marketinško bolj privlačne [19 KONKRETNIH NAPOTKOV IZ PRAKSE]

Kdor bo “predelal” spodnji zapis, bo v njem našel nekaj novih napotkov, ki jih priporočam pri pisanju blog zapisov, njihovo upoštevanje pa bo imelo za posledico, da se bodo bralci bloga na vaši spletni strani, dlje časa zadržali na vsebinah, povezave v vsebinah bodo imele večji efekt, posledično pa bo vaša spletna stran, rangirala v Googlu, višje. To pa se pozna na boljši prodaji in konverziji.

Ne samo v Sloveniji, ampak tudi v tujini (in na žalost tudi med “strokovno” SEO in content marketing sceno na Twitterju), boste še vedno našli blog zapise, ki so danes (leta 2019) še vedno pisani tako kot, da bi bili leta 2010…..: polno besedila, brez odstavkov, ogromno besed, malo dejstev, zgodbice, osebna mnenja, ipd….

Če hočete narediti vaše blog zapise, marketinško bolj privlačne, priporočam, da:

 • pišite kratke stavke. Yoast SEO vtičnik spremlja dolžino stavkov v blog besedilih in, če je nad 25% besedila na spletni strani, daljšega kod 20 besed, sveti rdeča (kar ni dobro :)):
 • pišite kratke odstavke (posamezen odstavek naj bo dolg NAJVEČ 4 vrstice, na namiznem monitorju). Že 4 vrstice dolgo besedilo na namiznem monitorju, je na telefonu videti dolgo kot “jara kača” in ni šans, da boste nove spletne uporabnike (ki so do vaše spletne strani dostopili preko telefona/socialnega omrežja) zadržali na vsebini, ker je preprosto vaše besedilo predolgo.
 • pišite kratka poglavja. Posamezno poglavje naj bo dolgo NAJVEČ 300 besed. Če je besedila več, ga preprosto razbijte na dodatna podpoglavja. Razbijanje besedil na več poglavij ima tudi pozitiven efekt na SEO optimizacijo (ker poglavja, označena z H oznakami, vsebujejo ključne besede).
 • strukturirajte poglavja v logično zaporedje (tako, da lahko iz naslovov nastane avtomatično kazalo). Kazalo na začetku blog zapisa ima dodano vrednost tudi iz vidika uporabniške izkušnje. Obiskovalec, preko kazala, hitreje najde poglavje, ki ga zanima.

Poglejte primer avtomatsko generiranega kazala (iz mojega zapisa o možnostih zaslužka preko interneta).
WordPressovci uporabite za avtomatsko generiranje kazala vtičnik TOC+.

Če imate strukturo blog zapisa zastavljeno na podoben način kot zgoraj, vam v prihodnosti v blog zapis, ne bo težko (smiselno) dodati še enega ali dveh poglavij (npr. ko vas vaša konkurenca z nekim blog zapisom prehiti, preprosto osvežite vaš zapis z novim poglavjem).

 • tudi v naslovih podpoglavij izrazite korist za bralca, ki bo je deležen, če prebere poglavje (t.i user benefit subheadings)
 • blog zapis opremite z unikatnimi, visoko kakovostnimi slikami (slike iz free spletnih strani in podvojene slike niso dodana vrednost, 23% iskanja na Googlu, pa poteka preko slik; vir: Sparktoro)
 • slike v blog zapisih naj podpirajo zgodbo; slike opremite s puščicami in besedili (z namenom, da bralec bolj pozorno pogleda sliko). To poveča “average time on site”, kar je eden izmed signalov Googlu, da je vsebina očitno zanimiva.
  Hint: poglejte zgornjo sliko.
 • najpomembnejše informacije na blogu, podajte najprej. “Stara pravila spletne optimizacije“, ko je bila, pred kakovostjo vsebine, pomembna še količina teksta, so polna najprej zgodbic in poglavij o vsem mogočem o neki tematiki, na koncu pa podajo konkretne rešitve za določen problem. Zdaj, v času strmljenja k čimbolj uporabnim spletnim vsebinam, podajte najpomembnejše informacije najprej (vir: 13 Copywriting tips to write the perfect blog post, SeoPressor):
 • uporabite t.i. bucket brigades. “Bucket brigades” so kratki stavki/pozivi v blogu, z namenom, da ustavijo bralca.
  “Bucket brigades” postavite pred slike ali pred poglavja. Uporabite npr. naslednje stavke:

– počakajte, to še ni vse
– poglejte to sliko
– tega ne smete spregledati
– poglejte primer

Pri rabi “bucket brigades” bodite previdni, da ne izpadete preveč piarovsko rumeni.
Več: SEO copywriting – 17 powerful secrets (Updated) – Backlinko

 • naštevajte dejstva z bulletingom. Google in bralci nimamo radi “nakladanja v tri dni”. Še posebej, če ciljate na btb trg, ki nima 500 let časa, brati vaših zgodbic, naštevajte dejstva. Točke in alineje so v blog zapisu tudi bolj opazne kot ostala zgodba (vir: Bullet points for SEO – WebStrategists.com)
 • blog zapis opremite s tabelo. Tabele predstavljajo strukturirane in izluščene podatke, brez odvečnega “balasta”, zato vsebine s tabelami tudi dobro rangirajo v Googlu. Na moji spletni strani, namenjeni izključno optimizaciji spletnih strani (Seo-Praktik.si), imam eno rubriko, v celoti namenjeno izključno vsebinam v obliki tabel.
  Primer vsebine v obliki tabel, brez balasta, si poglejte npr. v SEO novostih za junij 2019.
 • uporabljajte ogromno praznega prostora (t.i. white space). Če je vso besedilo na blogu, skoncentrirano na en kup, brez beline in presledkov, se bralcu takšne količine teksta, enostavno ne da brati. Kaj šele, da bi prebral pomembne dele vaše vsebine. Vir: Why white space is important for SEO friendly web design – MyTechnology.com
 • ne sramujte se pokazati svoje ponudbe. Precej blogerjev, besede v blog zapisih, obrača najprej na 100 milijonov različnih načinov, preden uspejo bralca povabiti k ogledu ponudbe ali k oddaji kontakta. Direktno in s ponosom pokažite kaj ponujate (samozavest prodaja!!!).
 • razen, če se namensko, na svojem blogu, ne greste, storytellinga, bodite v svojih zapisih direktni in konkretni. “Flance”, t.i. SEO fluff oz. SEO filler content, ki se je nekoč pisala na spletnih straneh, za potrebe SEO, vedno bolj SEO osveščeno publiko, prej odvrača kot priteguje (vir: Filler content – Why it’s not your SEO friend – TalkAgency.com)
 • navajajte vire. Medtem, ko obiskovalci berejo in spremljajo vašo zgodbo, potrebujejo “potrditev” vaših trditev. Če ste na svojem področju ekspert, vam virov ne bo težko najti, če pa navajate vire, samo zato, ker se svetuje navajanje virov, pa boste izpadli neverodostojno. Navajajte najboljše vire, kar je mogoče.
  Hint: preštejte število virov v tej vsebini.
 • notranje povezave na druge url naslove (na vaši spletni strani), postavite v bližino najbolj opaznih elementov v vsebini (v bližino slik, v bližino naslovov poglavij, above the fold,….). Ne razmišljajte o tem kako “podtakniti” povezavo, ampak kako jo pokazati s ponosom.
 • iz blog zapisov umaknite prikazovanje reklam. Razen, če je vaša spletna stran prvenstveno namenjena služenju preko klikov na reklame, reklame nimajo kaj delati na vaših spletnih straneh. V zameno, za tisti dodatni mesečni zaslužek nekaj evrov (od npr. Google Adsense reklam), money site strani, zaradi reklam, zgubijo ogromno bralcev, hkrati pa preveč reklam slabo vpliva tudi na SEO in predstavlja hudo ponesrečen branding (vir: 13 reasons why blog ads suck for monetizing your site – SmartBlogger).
 • naslov bloga naj ne bo piarovsko rumen. Razen, če ne pišete za Slovenske novice, se naj vaši naslovi blog zapisov, ne začnejo z: “ne boste verjeli, šokantno, neverjetne resnice, odkrita skrivnost, itd….”. Naslov blog zapisa naj raje preprosto, čim bolj konkretno pove o čem je govora v blogu. Če imate namen z blogom, na spletu, nastopati dolgoročno, si ne želite, da si vas ljudje zapomnijo kot nekoga, ki priteguje z rumeno obarvanimi naslovi (in puhlicami v vsebini). Raje se osredotočite na to, da se pozicionirate kot ekspert.

p.s.: tistim, ki šele začenjate s pisanjem bloga (v WordPress-u), priporočam, da preberete še moj članek Kako začeti pisati blog.