Zaslužek na internetu – Kompleten vodnik o tem kako do denarja čez splet

Za tiste, ki iščete odgovor na vprašanje kako do denarja in vas zanima zaslužek na internetu, sem spodaj pripravil podroben pregled najpogosteje uporabljanih možnosti, nekatere primere pa (kot vedno) prikazujem kar iz nekaterih mojih spletnih strani. Z namenom, da si boste lažje predstavljali konkretno kako zgleda posamezna možnost.

.

.

.

Kako do denarja z Google Adsense reklamami
– uvod

.

Za ustvarjanje zaslužka preko interneta, s pomočjo Google Adsense reklam, se odloči kar precej ljudi (tudi v Sloveniji). Na forumih in v nekaterih debatah na socialnih omrežjih, boste po večini ugotovili, da z Adsense reklamami (v Sloveniji), po večini, velikih zaslužkov ne ustvarja ogromno ljudi. So pa, tako kot povsod, tudi na področju Adsense reklamiranja, tudi v Sloveniji, svetle izjeme (eno od teh, sem imed priložnost spoznati, na mojem SEO predavanju 2017 v Vrtojbi, kjer je njihov zaslužek na internetu od Adsense reklam tako velik, da od njega živi cela firma, s 5 zaposlenimi).

.

Po večini, poskušajo posamezniki, z Google Adsense ustvariti dodatni zaslužek. Google Adsense račun si odprete na povezavi (kjer se vam bo odprla spodnja slika):

.

.

Kako zaslužiti s pomočjo Adsense?

.

Google Adsense deluje tako, da na svojih spletnih straneh, nastavimo, da se prikazujejo Googlove reklame drugih spletnih strani (internetnih strani, ki imajo vklopljeno plačljivo Googlovo oglaševanje skozi display network in/ali remarketing).

.

Razlogi, zakaj ljudje (lastniki spletnih strani, ki želimo služiti preko Adsense) na svojih spletnih straneh, nastavimo Googlove reklame, so v glavnem v tem, ker lahko sami določamo katere vrste oglasov se naj prikazujejo na naših straneh (tekstovni oglasi, reklamne pasice, video oglasi,…), sami odločamo kako naj ti oglasi zgledajo (določamo format oglasov), sami odločamo kje na internetni strani se naj oglasi prikazujejo (npr. na vrhu vsebine, v stranski vrstici, na dnu vsebine, itd…) in se nam ni potrebno “ubadati” s plačili od oglaševalcev.

.

Zaslužek na internetu od Adsense reklam, na katere so kliknili spletni obiskovalci, izplačuje Google (ko je dosežen minimalni znesek, predviden za izplačilo).

.

Kako nastavimo Adsense?

.

Googlovo Adsense oglaševanje nastavimo v štirih korakih…

.

Izbira formata oglasov

.

V prvem koraku preprosto izberemo format oglasa, za katerega želimo, da se prikazuje na naši spletni strani. Če imamo več spletnih strani, se lahko isti format prikazuje na več naših internetnih straneh…..

.

Formati Adsense oglasov, ki se najboljše obnesejo (v smislu najboljšega izplena/zaslužka), so prikazani spodaj:

.

.

Seznam vseh možnosti formatov Adsense oglasov, najdete tukaj.

.

Izbira položaja oglasov

.

V drugem koraku izberemo lokacijo, kje želimo, da se izbrani formati oglasov, na spletnih straneh, pojavijo:

.

Oglasi se lahko pojavijo npr. nad začetkom vsebine na blogu ali v stranski (t.i. advertising) vrstici.
Dve možni lokaciji na spodnji sliki sta obarvani rumeno:

.

položaj adsense oglasov

.

Drugi primer, na spodnji sliki, z različno otemnjenimi barvami, predstavlja, bolj profitabilne pozicije, kjer se splača postaviti oglase. Ker se na teh mestih predvideva največ klikov, si lahko na teh mestih obetamo največ zaslužka:

.

kam postaviti oglase

.

Če vas še bolj podrobno zanima kako zaslužiti z Adsense oglaševanjem, priporočam še:
..

.

Prikaz oglasov

.

Ko imamo izbrane formate oglasov in pozicije oglasov, začne Google s prikazovanjem oglasov.

.

Kakšna vsebina oglasov je prikazana na naši spletni strani, določa kar Google sam (na podlagi ponudb (bidding) oglaševalcev in na podlagi tega kako imajo oglaševalci nastavljen remarketing svojih kampanj.Vir: How ads are targeted to your site – Google

.

Zaslužek na internetu od Adsense oglaševanja

.

Zaslužek od Adsense oglaševanja spremljate čez Adsense konzolo (kar na prvi (home) strani):

.

zaslužek adsense

.

.

Prednosti in slabosti dela z Google Adsense oglasi

.

Prednosti:

..

 • Google Adsense oglaševanje lahko delate kot delo od doma
 • Google Adsense oglaševanje omogoča pasivni zaslužek
 • sami določate datum izplačila (v Adsense konzoli nastavite, da vam Google izplača znesek, ko dosežete nek cilj)
 • možnosti izplačil so različne (preko čeka, preko bančnega računa, preko Western Union računa)
 • Google tudi sam predlaga optimizacijske izboljšave za boljši izplen od oglaševanja (npr. AutoAds)

.

Slabosti:

.

 • večanje zaslužka raste zelo počasi (še počasneje pa, če ne obvladamo SEO)
 • zaslužek na internetu od Adsense reklam, na tujem trgu (angl.) raste hitreje, kot v Sloveniji (samo moramo dobro obvladati angl. jezik)

.

Google adsense zaslužek in hinti za njegovo povečanje

.

 • ADSENSE oglaševanje lahko vklopite tudi na internetnih straneh, kjer poskušate zaslužiti tudi preko drugih načinov. Nikjer ne piše, da na neki spletni strani, kjer služite na nek drug način, ne sme biti Google Adsense reklam.

.

Dobro si poglejte moj primer:

.

Na spletni strani drsna-vrata.si, primarno pridobivam kupce in interesente za NOTRANJA drsna vrata. A, ker na spletno stran, prispejo tudi takšni obiskovalci, ki se zanimajo za ZUNANJA ali AVTOMATSKA drsna vrata (ki jih pa na spletni strani ni v ponudbi), je ena izmed možnosti za zaslužek na internetu od teh obiskovalcev, preprosto ta, da se jim pokažejo reklame drugih spletnih strani:

.

.

 • na zaslužek z Adsense oglasi, lahko ciljate tudi tako, da del (ene) spletne strani, namenite reklamam (npr. blog), drugi del te iste strani (npr. spletno trgovino) pa dejanski prodaji izdelkov …. 

.

Poglejte si to na mojem spodnjem primeru:

.

prodaja preko spletne trgovine
Na spletni strani Omega3.si poteka monetizacija skozi prodajo izdelkov v spletni trgovini (affiliate produktov). Temu, kako do zaslužka z affiliate marketingom, je namenjeno drugo poglavje (v nadaljevanju).

zaslužek adsense reklame
Na isti spletni strani (Omega3.si), je blog namenjen prikazovanju Adsense reklam.

.

 • kar na Google Adsense konzoli, vam Google sam predlaga opportunities (priložnosti) za povečanje Adsense zaslužka

.

priložnosti za zaslužek

.

 • zaslužek od adsense reklam boste povečali tudi, če boste pripravljali različne vrste vsebin. Iz vidika pritegovanja čim več obiskovalcev, NI EDINA pot ta, da pripravljamo “samo” čim bolj kakovostne blog zapise, ampak tudi druge vrste spletnih vsebin (npr. Youtube videe) in tudi na njih omogočite prikazovanje reklam.
  Priporočam: Kako prepoznati priložnosti za pripravo vsebin na spletni strani?

.

Adsense alternative

.

V nekaterih primerih, Google spletnim stranem, ne odobri prikazovanja oglasov.
To v glavnem velja v primerih, ko je internetna stran ali račun, povezan z adsense platformo, okužen, pospaman ali, če je bila na spletni strani kakorkoli kršena politika Adsense oglaševanja (1).

.

V teh primerih, je včasih bolje, prej kot na novo vzpostaviti delujoč račun za Adsense, poiskati Google Adsense alternative (ki tudi omogočajo zaslužek na internetu, a preko svojih oglaševalskih platform).

.

7 Google adsense alternativ:

.

.

Kako zaslužiti s SEO optimizacijo spletnih strani?

.

Če napišem čisto iskreno je danes, optimizacija spletnih strani (SEO), moj prvi, največji in glavni vir zaslužka na Googlu. Za SEO optimizacijo imam postavljeno posebno spletno stran Seo-Praktik.si, o optimizaciji spletnih strani pa pišem tudi tukaj, na osebnem blogu (v članku Optimizacija spletnih strani v letu 2021).

.

S SEO optimizacijo se ukvarjam (v času tega zapisa, 8 polnih let), spletni optimizaciji pa, glede na to, da se z njo ukvarjam, profesionalno, celo od leta 2012, namenjam svojo, posebno spletno stran (Seo-Praktik.si, na zgornji povezavi).

.

Optimizacija spletnih strani je, iz vidika ustvarjanja zaslužka, zanimiva zato, ker je vedno več podjetij, ki se za SEO optimizacijo zanima, to pa pomeni, da boljši, kot boste postali SEO optimizator, več boste po svojih SEO storitvah, prejemali povpraševanj.

.

SEO optimizacija je v bistvu postopek, ki lastnikom in podjetjem, ki imajo spletne strani, omogoča, da se na prvo stran Googla, prebijejo, brez, da bi zato plačevali spletno oglaševanje (Google Ads oglase), hkrati pa so kliki na prikaze spletnih strani na Googlu, ki niso plačane z oglasi, bistveno večji kot kliki na plačane, Google Ads, oglase.

.

Podrobnosti o tem kaj je SEO, sem sicer opisal v članku Kaj je SEO optimizacija na SEO-Praktik.si, zaradi zgoraj opisanih dveh prednosti spletne optimizacije, pa ste lahko prepričani, da bo na Googlu, v prihodnosti, vedno več podjetij, ki jih bo SEO optimizacija zanimala, trend zanimanj podjetij za spletno optimizacijo (v primerjavi z zanimanjem za Google Ads oglaševanje), pa prikazuje spodnja študija (vir 1):

optimizacija spletnih strani zanimanje

Če iz zgoraj zapisanega, razberete, da je potencial pri ustvarjanju zaslužka s pomočjo optimizacije spletnih strani, velik in, da obstaja velika verjetnost, da bo v prihodnosti zanimanje za SEO optimizacijo internetnih strani, podjetij, samo še naraščalo, si preberite možnosti ustvarjanja zaslužka z optimizacijo spletnih strani.

.

S pomočjo spletne optimizacije lahko do zaslužka na internetu, pridete na več načinov:

.

 • dobro se naučite SEO optimizacije in to znanje prodajate naprej (to počnem jaz že več let s tem, ko ponujam SEO mentorstvo). Bolj kot vaša znanja o optimizaciji spletnih strani, napredujejo, višjo ceno lahko postavite na trgu. Za lažjo predstavo o cenah SEO storitev, ki jih lahko, s časom, postavite na trgu (in so te SEO storitve za podjetja, v večini primerov, cenovno sprejemljive), si poglejte povezavo optimizacija spletnih strani cenik. Preko povezave boste tudi videli, da se pod znanji SEO optimizacije, “skriva” več storitev, od katerih lahko na trg ponudite samo tiste, v katerih postanete res dobri in uživate.

.

 • lahko postanete SEO strokovnjak in izvajate optimizacijo spletnih strani za druga podjetja – po tej vrsti spletne optimizacije ponavadi povprašujejo podjetja, ki nimajo časa sama se ukvarjati s SEO optimizacijo. V kolikor so vaši rezultati iz naslova optimizacije spletnih strani za druga podjetja, res dobri, lahko pričakujete, da se bo s časom, dober glas, o vas, širil naprej. Trenutno, sam, na mesečni ravni, 2 do 4 povpraševanja za optimizacijo spletnih strani, dobivam preko priporočil.

.

 • znanja iz optimizacije spletnih strani lahko ponujate tudi v obliki predavanj in delavnic (tudi to počnem sam, ampak samo v primerih, ko me organizatorji predavanj, sami poiščejo. Namensko sam, svojih SEO tečajev, ne tržim). S časom, lahko SEO izobraževanjem, dodate še druge vrste izobraževanj (poglejte kakšne vse vrste izobraževanj za podjetja so se pri meni “rodile” iz tega, ker sem se konec leta 2012 odločil začeti ukvarjati z optimizacijo spletnih strani).

.

 • o optimizaciji spletnih strani lahko pišete svoje vodnike. In jih tržite v obliki eVodnikov ali celo, če vam to diši, v obliki pravih, tiskanih knjig. Tudi iz tega naslova sam pridobivam nekaj zaslužka z mojimi eVodniki o SEO optimizaciji, Vodnik za offsite SEO, Vodnik za onsite SEO,…).

.

NAMIG: Ob prebiranju tega poglavja, o ustvarjanju zaslužka na internetu s pomočjo optimizacije spletnih strani, si sigurno marsikdo med vami misli, da je optimizacija spletnih strani, bolj namenjena za računalničarje in programerje. Naj vam povem, da temu 100% ni tako. Sam nimam niti približno, nobenih resnih računalniških znanj, iz mojih sodelovanj na področju SEO optimizacije spletnih strani, za podjetja, pa vam iskreno napišem, da je največje povpraševanje pri optimizaciji spletnih strani (in pomanjkanje kakovostnega kadra na trgu), predvsem na področju pisanja spletnih vsebin (t.i. seo bloganje oz. ustvarjanje bloga na spletnih straneh podjetij, po aktualnih SEO pravilih).

.

Če imate žilico za pisanje, ni vrag, da se naučite še SEO pravil in postopkov in že imate znanja, po katerih je, zagotavljam vam, povpraševanja na trgu, več kot dovolj. Navsezadnje vam to lahko potrdi tudi kar nekaj mojih ex in trenutnih mentorirancev, ki tudi sami ustvarjajo zaslužek na internetu z optimizacijo spletnih strani.

.

Kako zaslužiti denar z affiliate marketingom?

.

Kaj je affiliate marketing?

.

Affiliate marketing (nekateri ga imenujejo tudi partnerski marketing), je v bistvu posredništvo preko spleta. Tako kot so posredniki v “fizičnem svetu”, plačani s provizijo za to, da pripeljejo novo stranko nekemu podjetju, tako smo affiliate marketingaši, prav tako upravičeni do zaslužka za vsakega spletnega obiskovalca, ki je preko naše, affiliate spletne strani, bil posredovan v spletno trgovino ponudnika (in tam opravil nakup).

.

Affiliate sistem deluje tako, da se v spletni trgovini, ki ponuja partnerski program, registriramo in pridobimo unikatno affiliate kodo, preko katere affiliate program sledi obiskovalcem iz naših spletnih strani, v spletne trgovine.

.

Po vsakem realiziranem nakupu smo upravičeni do provizije (katere višino določi affiliate ponudnik oz. spletna trgovina).

.

V Sloveniji je kar nekaj znanih spletnih trgovin, ki ponujajo možnost zaslužka preko affiliate programov, med njimi pa so najbolj znani Malinca, Life.si in SuperObrok.si.

.

Affiliate posredniška provizija je od ponudnika do ponudnika, različna (od 10% do 40%).

.

Kaj je affiliate program?

.

Affiliate program je v bistvu možnost, da tudi sami, drugim ponudite prodajo vaših produktov, preko spletnega posredništva.

.

Tisti, ki imamo spletne strani v WordPressu, bomo za to uporabili enega od vtičnikov (npr. AffiliateWP), tisti, ki pa imate spletno trgovino na Magento, pa boste verjetno uporabili Affiliate plus za Magento. Sicer oba vtičnika staneta (če pa malo pogooglate po internetu, pa boste, predvsem za WordPress, našli tudi kar precej free affiliate pluginov).

.

Kako do zaslužka preko affiliate partnerskega programa?

.

Po opravljeni registraciji (in pridobljeni unikatni affiliate kodi za vaš račun), različni partnerski programi omogočajo, da si kar znotraj njihovega sistema, sami kreirate oglase (in pripadajoče kode za posamezne oglase).

.

Poglejte spodnji primer:

.

Po tem, ko ste se registrirali, se vam s klikom na “Banners&Links” odpre stran z okencem, v katerega lahko vnesete url produkta, ali url kategorije izdelkov (ali kak drug url ponudnika).

.

S klikom na “Get Link”, pridobite url naslov, ki ga uporabite na vaši spletni strani.
Ko bodo obiskovalci kliknili na url naslov na vaši strani, bodo preusmerjeni na ciljni url in, če bodo zaključili nakup, ste upravičeni do zaslužka (provizije).

.

.

Poglejte si KONKRETEN primer spodaj:

.

Recimo, da želim preko moje affiliate spletne strani, prodajati msm prah spletne trgovine oz. dobavitelja SuperObrok (oz. različne pakete msm praha).

.

V okence, namenjeno kreaciji unikatnega linka z ID affiliate številko (v affiliate programu spletne trgovine SuperObrok), vnesem url naslov msm izdelka (ali izdelkov), za katere(ga) želim pridobiti url z affiliate ID.

.

affiliate url

.

Nato s klikom na “Get Link”, pridobim unikaten affiliate url link….

.

affiliate url

.

Ta link (na zgornji sliki, v spodnjem, rdečem kvadratku), prilepim v CTA knofe na vseh spletnih straneh (kjer želim tržiti msm prah dobavitelja oz. spletne trgovine SuperObrok)

.

Spodaj lahko, na sliki, vidite opis tega produkta, klik na knof “Preveri pakete in cene”, pa pelje v spletno trgovino SuperObrok (kjer kupec tudi opravi nakup). Na knofu “Preveri pakete in cene” je tudi prilepljen link, ki sem ga pridobil v zgornjem koraku

.

affiliate url

.

Za čim višji zaslužek na internetu s pomočjo affiliate programov, upoštevajte še spodnje:

.

 • na CTA-jih ne uporabite klasičnih napisov “kupi, tukaj, zdaj, itd…”, ampak recimo “preveri najnižje cene”, “primerjaj cene”, itd….
  Zapomnite si, da je PRVA PRIORITETA affiliate spletne strani, da obiskovalca, ki ste ga pritegnili na vašo internetno stran, ČIMPREJ odpeljete v dobaviteljevo trgovino. Če tudi se obiskovalec sprehaja po spletni strani dobavitelja in še sploh ne kupi  izdelka, obstaja verjetnost (če je dobaviteljeva spletna stran prepričljiva), da bo kupil nekaj drugega. Vi pa ste plačani za vsak tak nakup od trenutka odkar ste obiskovalca “poslali” iz vaše spletne strani k dobavitelju.

.

 • različni dobavitelji imajo različno dolgo nastavljene cookie-je kako dolgo velja obdobje upravičenosti do provizije, generalno pa je to obdobje dolgo od 30 do 60 dni (pri nekaterih tudi 120 dni).

.

 • najbolj znani ponudniki možnosti dodatnega ali čisto zares, pasivnega zaslužka s pomočjo affiliate programov so veliki playerji (npr. Amazon), a imajo ti tudi bistveno bolj stroga pravila, glede predstavljanja produktov na vaših spletnih straneh (npr. točno določena pravila kaj lahko piše na CTA knofih, točno določena pravila ali smete ali ne smete zraven njihovega programa ponujati še affiliate produkte drugih, itd….)

.

.

Koliko ste zaslužili, kdaj ste zaslužili in skupen zaslužek na internetu preko affiliate programa, spremljate s klikom na “Commissions/provizije”:

.

.

Prednosti in slabosti ustvarjanja zaslužka s partnerskimi programi

.

Prednosti:

.

 • ni vam treba imeti lastne trgovine. S tem odpade vsako ukvarjanje z logistiko in dostavami in vso papirologijo, ki je potrebna, če želite sami voditi svojo spletno trgovino.

.

 • kot posrednik v affiliate programu, vam tudi ni treba izpolnjevati nekaterih zakonskih določil, ki veljajo za tiste, ki iste produkte, kot vi, prodajajo direktno kot spletna trgovina. Npr. če prodajate naravno kozmetiko kot spletna trgovina, potrebujete potrebno dokumentacijo, ki dokazuje, da je kozmetični izdelek varen za potrošnika in skladen z zakonom, glavni del te dokumentacije pa je Poročilo o varnosti kozmetičnega izdelka (2). Če ste spletni posrednik, te dokumentacije, ne potrebujete.

.

 • če pri spletnem ponudniku, ki ponuja zaslužek na internetu preko affiliate programa, ni navedeno drugače, lahko na eni (ali več svojih spletnih strani), tržite za več ponudnikov hkrati.

.

Slabosti:

.

 • odvisno od produkta, ki ga predstavljate na svojih spletnih straneh, morate upoštevati marketinška pravila, ki veljajo tako za prodajalce v spletni trgovini, kot tudi za vas kot posrednika. Kar je včasih (še posebej, če služite z affiliate metodo, za različne produkte), težje, kot si mislimo na začetku.

.

Če obvladate angleško in vas resno mika internetni zaslužek z affiliate marketingom, priporočam še:

.

.

Zelo dober video,  ki v detajle razloži zaslužek na internetu s pomočjo affiliate marketinga (še posebej za blogerje), je spodaj:

.

.

Kako zaslužiti preko spleta s prodajo produktov (preko spletne trgovine)?

.

Če ste prebrali drugo poglavje (zaslužek na internetu s pomočjo affiliate marketinga, zgoraj), potem boste zelo hitro razumeli, zakaj sam, klasične spletne trgovine, nimam. Sem pa lastnik affiliate trgovine. Sicer pa to ne pomeni, da klasične spletne trgovine nima precej mojih mentorirancev (kjer jih je v bistvu več s spletnimi trgovinami, kot affiliate spletnimi stranmi).

.

Ustvarjanje zaslužka preko spletne trgovine, se od affiliate trgovine, po svoje, ne razlikuje, čisto nič. 

.

Tako kot na affiliate spletni strani, morate tudi v spletni trgovini vedeti predvsem kako izbrati dobro idejo za trgovino, kako pravilno odpreti in začeti s trgovino ter poskrbeti za to, da spletna trgovina deluje in napreduje.

...

Kako odpreti in začeti s spletno trgovino?

.

Najbolj praktičen nasvet, ki ga lahko dam v zvezi z začetkom spletne trgovine je ta, da se ne bojte konkurence.

.
Dosti ljudi začne z neko spletno trgovino s produktom, ki je edinstven in unikaten in tak, ki ga nihče drug še nima.
Češ, da se bo tak (nov) produkt, v spletni trgovini, boljše prodajal.

.

Hec pa je v tem, da tak produkt, v večini primerov, NE OBSTAJA. Oz. ga je hudičevo težko najti (če ga mislite tržiti kot posrednik).
Obenem pa je pri novem produktu potrebno še sfinancirati njegov razvoj in sploh vzbuditi povpraševanja po njem.

.

Dosti lažje (in hitreje) je, če svojo spletno trgovino začnete s produkti, ki se na internetu že preverjeno dobro prodajajo.
In, ki že imajo povpraševanja. V nasprotnem vas čaka ogromno spletnega prepričevanja in ogromno stroškov, ki jih bo treba vložiti v branding.

.

Da boste ČIMPREJ PRIŠLI DO ZASLUŽKA NA INTERNETU s spletno trgovino, vam v bistvu NI TREBA VEDETI NIČ DRUGEGA, kot:

.

Prvi razlog, zakaj priporočam, da se naučite pravilno vnašati produkte v spletno trgovino, je v tem, da si s tem ZEEELO OLAJŠATE kasnejši boj za doseganje visokih pozicij vaše spletne strani, na najtežje ključne besede. Drugi razlog pa je v tem, da, če izdelki niso po SEO pravilih, ustrezno vnešeni, Google niti pod razno, ne bo vedel kaj v vaši trgovini sploh prodajate.

.

S spletno trgovino lahko začnete na različne načine.
4 najbolj priporočljive, na hitro, predstavljam, spodaj….:

.

 • s spletno trgovino začnete na LASTNI SPLETNI STRANI (priporočam platformo wordpress + woocomerce)

.

.

 • s spletno trgovino začnete preko platforme Shopify (ki vam omogoča 14 dnevno brezplačno testiranje, obenem pa ne rabite sami postavljati trgovine). Vi morate samo poskrbeti za vnos produktov in ustrezno promocijo trgovine.

.

.

.

 • ali pa začnete s spletno trgovino tako, da kupite že obstoječo spletno trgovino na trgu (na Shopify-u, tukaj, imate npr. borzo spletnih trgovin, ki so naprodaj).

.

Dodatno vam, pri začetkih s spletno trgovino, lahko še koristi:

.

.

Step by step koraki, ki jih je treba izpeljati, če želite ustvarjati zaslužek na internetu s spletno trgovino, na LASTNI SPLETNI STRANI, so zelo lepo razloženi tudi v spodnjem videu:

.

.

Kje najti in kako izbrati ideje za spletno trgovino?

.

Že na začetku tega poglavja sem napisal, da je NAJPOGOSTEJŠA NAPAKA pri spletni prodaji, prodaja napačnih produktov. To so produkti po katerih ni povpraševanja (na internetu) in novi produkti, ki jih nihče še ne pozna.

.
Ključ do zaslužka preko spletne trgovine se skriva v tem, da se postavimo na trg, kjer dejansko POVPRAŠEVANJA PO PRODUKTIH, ŽE OBSTAJAJO.

.

Volumen (število zanimanj / povpraševanj / velikost trga ) na Googlu, lahko preverimo na različne načine:

.

 • z Google keyword plannerjem (če nimamo na Googlu vklopljene plačljive kampanje, nam Keyword planner sicer vrne iskalni volumen v razponu števila iskanj (npr. average monthly searches from 100 to 1000). V spodnjem primeru temu ni tako in Google vrne natančne podatke o iskalnih volumnih.
  .
  Spodaj je prikazan primer koliko je zanimanj, za nekoga, ki bi ga zanimal npr. zaslužek na internetu prodajo radiatorjev (preko spletne trgovine):

.

število povpraševanj

.

 • z KWFinderjem (ki deluje brezplačno, za do 3 preverbe na dan).
  Spodaj je prikazan primer za nekoga, ki je zainteresiran za zaslužek s spletno trgovino s pohištvom:

.

število zanimanj kw finder

.

 • z WordZe (ta program, za moj okus, dela malenkost prepočasi, je pa free).
  Spodaj je prikazan primer za spletno trgovino, ki bi preko interneta želela zaslužiti s prodajo prehranskih dopolnil:

.

.

Ko ste preverili velikost spletnega trga (število mesečnih iskanj), se morate samo še odločiti na kateri trg se boste podali.

.

PRED ODLOČITVIJO si odgovorite še na naslednja vprašanja:

.

 • kakšno maržo lahko dosežete pri posameznem produktu (katere produkte se vam torej najbolj splača prodajati)
 • ali boste posrednik ali tudi proizvajalec produkta
 • kako zahtevna je vaša spletna konkurenca (preverite cene konkurentov, ocenite prepoznavnost blagovne znamke konkurentov, preglejte spletne taktike konkurentov)
 • kje je vaša konkurenčna prednost (mogoče odzivnost na povpraševanja, mogoče cena, mogoče v stroških dostave, mogoče v spletni taktiki….)

.

Priporočam še:

.

Sicer sem kompletni analizi trga (analizi ključnih besed), namenil kar 10 poglavij v mojem eVodniku Analiza ključnih besed

.

.

.

Kako doseči KONSTANTEN ZASLUŽEK s spletno trgovino
(preko katere se dejansko vrši prodaja non stop)?

.

.

Večina začetnikov pri spletnih trgovinah, ima občutek, da je vse kar je potrebno za delujočo spletno trgovino, izdelati in postaviti spletno čim lepšo trgovino.
Potem pa bo prodaja tekla kar sama od sebe.

.

A ne bo.

.

Da pridemo do “KONSTANTNO DELUJOČE/RASTOČE” spletne trgovine (in posedično zaslužka),  ji je treba zagotoviti konstantno aktivnost v zaledju.
To pa pomeni različne reči, zelo pogosto pa kar VSE OD SPODNJEGA:

 • uspeh spletne trgovinekonstantno borbo za dobre cene izdelkov in kakovostno ponudbo.
 • konstantno razvijanje idej za atraktivne in privlačne akcije

.

 • konstantno izboljševanje uporabniške izkušnje obiskovalcev spletne trgovine

.

 • konstantno izboljševanje pozicij spletne trgovine na Googlu (na vedno več ključnih besed)

.

 • konstantno promocijo spletne trgovine
 • in še in še in še

.

Uspeha v spletni prodaji, po načelu “POSTAVIM IN OBOGATIM”, NI.
Ali pa ga vsaj jaz ne poznam (in me, čisto resno, niti ne zanima).

.

Prednosti in slabosti spletne trgovine
(ali se splača imeti spletno trgovino)?

.

Tudi pri služenju denarja čez spletno trgovino, obstajajo ovire in izzivi ter prednosti in slabosti.

.

Prednosti:

.

 • če in, ko postavite delujočo in rastočo spletno trgovino, imate kot lastnik spletne trgovine, s kontrolo nad cenami produktov (affiliate posredniki tega nimamo, saj je celo višina % provizije v domeni lastnika spletne strani), večjo in hitrejšo možnost, da prihodke od prodaje, razliko v ceni in zaslužek na internetu,  dvigujete že “samo” s spremembo cene

.

 • bolj kot je rastoča spletna trgovina (več kot je obiskovalcev, večja kot je stopnja zaupanja, bolj zveste kot imamo kupce v trgovini, bolj kot narašča kakovost produktov in bolj kot so različni procesi v spletni trgovini, optimizirani (logistika, nabava, dostava, prodaja, marketing,…)), večja je lahko razlika v ceni (RVC) in s tem zaslužek

.

 • kot lastnik spletne trgovine in “razvojnik marketinške spletne zgodbe” vaše trgovine, imate hitro možnost dodajati v vašo trgovino, komplementarne (sorodne) produkte. In prodajo ter zaslužek v spletni trgovini, povečujete z njimi.

.

Priporočam še:
.


The pros and cons of e commerce and selling online – The balance

.

Slabosti, izzivi, ovire:

.

 • konkurenca in njeno poznavanje nastopa na spletu. Kdor misli, da je na spletu samo “poplava” poštenih igralcev, se, direktno zapisano, moti. Na spletu je množica teh, ki iščejo hiter zaslužek na internetu, šele nato pa jih zanima dolgoročnost in zdravo poslovanje njihove spletne trgovine. In tudi ti, zraven poštenih igralcev, so vaša konkurenca. Kar pomeni, da se boste, po vsej verjetnosti, morali spopasti s taktikami in prijemi ljudi in posameznikov, ki igrajo pošteno IN, ki igrajo “grdo”.

..

 • pomanjkanje verodostojnosti. Eden glavnih izzivov vaše spletne trgovine, bo, da z izgledom, produkti in celotno zgodbo spletne trgovine, poskrbite za to, da vam bodo obiskovalci, na spletni strani verjeli.

.

Hitre poteze, da povečate zaupanje obiskovalcev v spletno trgovino, so:

.

 • objava kontaktnih podatkov, lokacije podjetja, telefonske številka, podatkov o podjetju (davčna številka, matična številka, itd…).
  Poglejte kako ima to enkratno urejeno npr. spletna trgovina SuperObrok:

.

kontaktni podatki spletne trgovine

.

 • objava izjav strank (testimonials)
  Poglejte si kako imam to sam, urejeno na spletni strani Mizarstvo.si:

.

izjave strank

.

 • objava svoje zgodbe
  Poglejte kako ima to urejeno slovenska “mojstrica” delavnic meditacije Andreja Novak:

.

objava zgodbe

.

 • objava certifikatov in standardov kakovosti
  Poglejte kako ima to urejeno spletna trgovina s pohištvom, Pohištvo123.si (v nogi spletne trgovine):

.

objava certifikatov

.

 • k dodatnim in prav posebnim izzivom ustvarjanja zaslužka preko spletne trgovine spadajo še zvestoba in lojalnost strank, komuniciranje s strankami, zagotavljanje delovanja spletne trgovine in drugo.

.

Če želite res “preučiti” vse ovire in izzive, s katerimi se srečujejo lastniki spletnih trgovin, vam priporočam, da obiščete Quoro. V tej debati – What are the challenges involved in running an online store – lastniki spletnih trgovin, iz prakse, podajajo odgovore o njihovih največjih izzivih pri tem kako ustvariti zaslužek na internetu preko spletne trgovine.

.

Kako zaslužiti na internetu z blogom – uvod

.

Ne glede na to, ali vas zanima zaslužek na internetu preko spletne trgovine, affiliate trgovine, adsense reklam, prodaje storitev ali drugače – v vseh primerih, bo eden glavnih izzivov ta, da na svojo spletno stran, pripeljete obiskovalce. 

In ne samo to….

.

Glavni izziv RASTOČEGA spletnega nastopa, bo, da bo OBISKOVALCEV, na vašo spletno stran, S ČASOM, vedno več.

.

In tu pride v veljavo blog.

.

Zaslužek z blogom

.

Blog (če je pravilno zgrajen, upravljan in voden), služi kot promocijsko orodje, s pomočjo katerega lahko dosežete, da bo vašo spletno stran obiskovalo vednov več obiskovalcev.

.

Seveda lahko vedno več obiskovalcev na internetno stran dobite tudi tako, da povečate oglaševanje spletne strani (npr. preko Adwords ali Facebooku kampanj), a BLOG VAM POMAGA TUDI DO RASTI SPLETNEGA OBISKA, BREZ, DA BI ZATO PLAČEVALI ZA OGLASE.

.

Zraven tega, pa vam omogoča, da OBENEM, ko PRITEGUJETE VEDNO VEČ OBISKOVALCEV, služite z blogom še na druge načine.

.

Direkten (neposreden) zaslužek z blogom

..

 • na blog lahko “obesite” reklame (adsense) in iz bloga dobivate dodaten zaslužek s kliki na reklame.
  Poglejte primer iz moje spletne strani otroškesobe.com:

.

.

 • z blogom lahko zaslužite tako, da zaračunate POVRATNO POVEZAVO na spletno stran ali produkt neke spletne trgovine, ki ga v blog zapisu opisujete.
  Poglejte spodnji blog zapis na spletni strani spalnice.eu:

.

kako zaslužiti z blogom

.

Dodatno:

.

How to make money blogging – Amy Lynn Andrews
25 legit ways to make money online blogging with wordpress – WpBeginner

.

Indirekten (posreden) zaslužek z blogom

.

Zraven direktnih načinov zaslužka z blogom, pa lahko blog uporabite še na drugačne načine (in poskušate priti do zaslužka na posreden način).

.

 • preko bloga lahko zbirate elektronske naslove vaših bralcev bloga. Tem, s pomočjo email marketinga, kasneje ponujate svoje produkte in storitve (opomba: pazite na aktualna zakonska določila v zvezi zbiranjem osebnih podatkov).
  V posameznem blog zapisu lahko npr. obiskovalcem ponudite dolvleko kataloga (v zameno za njihov elektronski naslov).
  Poglejte primer spodaj:

.

.

 • vsak NOV blog zapis uporabite za pritegovanje NOVIH obiskovalcev. Podrobno sem celoten postopek za to, opisal v tem članku (poglavje Kako iskati priložnosti za nove vsebine).

.

 • blog zapise lahko uporabite za promocijo na socialnih omrežjih. To isto delam sam z zapisi iz tega bloga (ki ga ravnokar berete), v moji zaprti skupini za spletni marketing, na Facebooku.
  Poglejte sliko spodaj:

.

blog objava socialno omrežje

.

in še in še in še.

.

Dodatno:

.

..

.

Zaključek – Zaslužek na internetu – mit ali resnica?

.

Seveda je glavno vprašanje in dvom vseh, ki začenjajo na internetu, ta, ali je zaslužek na internetu, sploh možen in ali ni vse skupaj, samo en nateg.

.

Še posebej se to vprašajo tisti, ki po tem, ko vtipkajo “zaslužek na internetu” v Google, naletijo na izraze “postani bogat”, “skrivnost hitrega zaslužka”, “forex”, ipd…). Slika spodaj:

.

hiter zaslužek na internetu
Spletne strani, ki ponujajo hiter zaslužek (da koga po nepotrebnem ne oblatim), sem zameglil….Hočem samo povedati, da smo ljudje do zaslužka na internetu “nejeverni” predvsem zaradi takšnih izrazov (postani bogat DO JUTRI ???? , hitro zasluži, forex ????, itd….)

.

Večina, vsaj kar jih na svoji internetni poti, srečam sam, s spletom zasluži, nekaj malega, zelo dosti pa, med svojim delom, srečam takih, ki so na internetu poskušali ustvariti samostojni posel (freelancerji), a so v dveh ali treh letih prešli v redne službe.

.

Še najmanj se mi zdi, da je takih, ki bi od interneta zaslužili toliko, da bi uspeli preživeti ali ustvariti nek zadovoljiv zaslužek, brez, da bi se poslužili plačljivih internetnih kampanj. Ali, da “ob strani” ne kaplja denar še od drugod (pišem iz izkušenj).

.

Če boste malo poguglali po spletu, koliko kaj posamezniki zaslužijo preko interneta, boste sigurno (v Sloveniji) naleteli na zapise modnih blogerk (ki služijo z bloganjem in adsensi) in zaslužijo po 100€ ali mogoče kak evro več, na mesec, precej pa jih ugotavlja, da je do nekega resnega zaslužka, v Sloveniji, pač težje priti, kot, če recimo gradiš internetno stran, za tuji trg (v angl. jeziku).

.

Moja izkušnja

.

Tako kot vsaka druga stvar v življenju, tudi gradnja posla čez internet, vzame čas.
ZA VSE: UČENJE, TESTIRANJE, DELO IN REZULTATE.

.

Hitrega zaslužka na internetu ni (zame so vse te hitre “get rich quick” ponudbe” preprosto nateg in jih preskočim).
Kako delate vi z njimi, je vaša stvar….

.

Seveda sem, na začetku svoje internetne poti, tako kot večina izmed vas, ki jih zanima zaslužek na internetu, tudi sam predvsem želel in sanjal, da bi nekoč imel svoj posel od doma in preko interneta. Da bi bilo enkratno, če bi delal od doma, služil preko interneta in zjutraj vstajal, ko bi jaz to želel. Ne pa šef.

.

A, bolj kot so tekla leta, bolj sem ugotavljal, da resnično nimam pojma kako se sploh služi denar na internetu.
Karkoli sem naredil (in naredil sem res ooooogromno), NIČ ni rodilo rezultata.
Ves čas je šel v prazno.

.

Prve dve, tri leta, sem 100% delal z izgubo (ki se je poznala predvsem v času, ki sem ga porabil za računalnikom). In ni me sram priznati, da so to bila leta, ko sem sicer DELAL NA INTERNETU, a za “vsak primer” spremljal še oglase za službo, koketiral na vse možne strani za delo in niti samemu sebi, 100% verjel, da bi preko spleta lahko uspel zaslužiti dovolj za moje cilje.

.

Ker denarja, hvala Bogu, za plačljivo oglaševanje, nisem ne imel, niti ga nisem želel dati v nekaj, kar itak nisem razumel, sem “brcal” večinoma po SEO sceni.

.

.

.

Ko zdaj gledam nazaj, sem iskreno napisano, bolj želel, da obstaja pot do zaslužka čez internet, verjel pa (niti samemu sebi), ravno 100% nisem.

.

SČASOMA, (po 100 milijonov napakah), so se začeli kazati prvi rezultati.
Prva povpraševanja so prišla – a so bila čisto mimo od tega, od česar sem si sploh lahko obetal zaslužek.

.

Potem sem začel pripravljati bolj ciljane spletne vsebine.
In začela so prihajati povpraševanja, ki so bila bolj “pisana meni na kožo”.

.

Potem sem začel dobivati prve stranke.
Z njimi sem se sploh naučil, kako delati, po tem, ko povpraševanja dobiš.

.

Spet, bolj kot so tekla leta, več je prihajalo povpraševanj in, ker sem delal najprej, mi je vedno bolj postajala jasna slika kaj lahko še izboljšam in kje “grešim”.

.

In danes, bolj kot (še vedno) delam, še bolj postaja slika jasna.

.

Bistvo dela na internetu strnem na nekaj točk:

.

 • učenje
 • praksa in trening
 • potrpežljivost in vztrajnost
 • pozitiven odnos
 • fokus na rešitve (za svoj posel) in na rešitve za stranke (če je to vaša storitev)

.

In 100% sem, da vam lahko uspe.

.

btw: ni pa nepomembno, da imam sam svoj posel preko interneta, pretežno iz dela na slovenskem trgu.
.

A sem od interneta bogat? Seveda NE….
A imam svoj posel od doma in zaslužim dovolj, da sem srečen? Seveda DA. 
A mi je žal za prehojeno pot? Niti pod razno.

Viri:

1 – Law firm SEO

.