Kako začeti pisati blog – brez finančnega vložka [POSODOBLJENA VSEBINA 2020]

Glede na to, da je bloganje prisotno na internetu že skoraj dve desetletji, se mi zdi, vsaj po mailih in vprašanjih, ki jih dobivam v zadnjem obdobju, da se priljubljenost in interes za bloganje, ponovno vrača na internetno sceno. Za pravilno in učinkovito bloganje se zanimate blogerji začetniki, vsebinski ustvarjalci na spletnih straneh podjetij, freelancerji, pa tudi vsi, ki s podjetniškimi in komercialnimi motivi, želite od Googla več prometa in prodaje. 

Še posebej, ker pisanje bloga prinaša, t.i. brezplačne obiskovalce na spletno stran (če se ob bloganju hkrati upošteva optimizacija spletnih strani), se za bloganje, vedno znova, zanimate podjetniki, ki opažate, da za oglaševanje na Googlu (Google Ads), odštevate, vsako leto, vedno več denarja (za isti izplen).

Spodaj si lahko preberete čisto konkretne nasvete o tem kako začeti pisati blog, tako, da boste pri tem imeli čim manj stroškov (v bistvu nič), obenem pa (če vas bloganje ne bo minilo), čez čas tudi možnost, da iz svojega bloga naredite še dodaten zaslužek ali celo resen denar.

Nasveti so čisto iz moje dosadanje prakse (po polnih 8 letih, vsakodnevnega bloganja)…

.

.

Pred začetkom bloganja

.

Željo po bloganju ima v Sloveniji kar precej ljudi.

Bloger Peter Filec ima na svojem blogu objavljen seznam slovenskih aktivnih blogerjev, ki ga, kolikor spremljam, tudi dokaj redno osvežuje. Pojdite tja, da vidite koliko je kaj blogerjev na slovenski sceni trenutno.

To, da imamo blogerji različne motive za svoje delo, sem opisoval že v članku, kjer sem pojasnjeval kaj je blog. Nekateri blogajo iz ljubezni do pisane besede, nekateri smo podjetniški in marketinški svetovalci, tretji želijo samo, da se sliši njihov glas, četrti… Bog ve, kakšen je njihov motiv.

Kakorkoli že, po številki blogerjev sodeč (na Petrovem seznamu, ki ga omenjam zgoraj) lahko sklepamo, da bloga v Sloveniji v bistvu zelo veliko število ljudi.

.

NAMIG: Preden začnete s pisanjem bloga, si odgovorite na vprašanje: “Zakaj sploh želite blogati ?“. Če so motivi za pisanje bloga, podjetniški, naj bo vaš odgovor na vprašanje, v obliki številke:

– npr. blogati želim, ker želim povečati št. obiskovalcev na spletno stran v letu dni za ….., 
– npr. blogali bomo zato, da pridemo na prva mesta Googla (med top 3 prikaze, priporočilo: Kako do prvih mest na Googlu), itd….

.

*******

.

V svetu je najbolj razširjena in uporabljana platforma za blogerje, WordPress (skoraj 36% vseh spletnih strani, vir 1 – Kinsta WordPress usage statistics).
Razlog za to je v tem, ker je WordPress zelo enostaven za uporabo in, ker je brezplačen.


Podroben postopek o tem kako naredite spletno stran z WordPress-om boste našli v nadaljevanju zapisa, če pa rabite WordPress tečaj, pa priporočam ogled moje ponudbe (na povezavi).

.Nekateri, zanimivejši podatki o uporabi WordPressa (iz preteklosti):

  • na WordPressu je v letu 2015 (september) stalo 76,5 milijonov blogov
  • v marcu 2015 se je na splet dodalo na dan 50.000 spletnih strani, ki so stale na WordPressu
  • v letu 2015 je dobrih 400 miljonov ljudi Wordpress uporabljalo redno (mesečno)

WordPress platforma se redno posodablja in sledi spletnemu razvoju, pa tudi vtičnikov in programčkov, ki olajšujejo delo z njim, je vsak dan vedno več. Ker je WordPress odprtno kodna spletna rešitev, za katerega lahko pomagala in dodatna orodja razvija praktično vsak programer, tudi ne rabite skrbeti ali bo vaš blog v koraku z razvojem interneta ali ne.

Seznam vseh dosedanjih WordPress izboljšav najdete tukaj.

.

Kako začeti pisati blog z WordPressom – postopek odpiranja bloga

.

Na WordPress vstopni spletni strani, kliknete na “Start your website”

.

.

  • Če še nimate naslova spletne domene, na kateri bi radi začeli pisati blog, v spodnjem okencu vnesete ime svoje spletne domene za blog.

  • Če že imate izbrano ime spletne domene na kateri želite začeti pisati blog, v naslednjem koraku, sledite navodilom iz klika na točko 1, na sliki.

Ko določite ime bloga (ime spletne domene), se odprejo opcije za izbiro domenske končnice (.com, .net,org,….) in pa cene za posamezne domene:

izbira domenske koncnice
Od zgornjih opcij, svetujem brezplačno opcijo samo za tiste, ki že vnaprej veste, da bi se radi bloganja, “samo” priučili oz. testirali kako vam gre bloganje. Če že v tej fazi veste, da želite z bloganjem dosegati določene spletne cilje (spomnite se vprašanja na začetku tega zapisa iz poglavja Preden začnete blogati), ne izberite NOBENE od zgornjih opcij. V tem primeru raje začnite z blogom na lastni spletni domeni, pri enem od slovenskih ponudnikov gostovanj.

.

V naslednjem koraku izberite témo (slika spodaj).
Téma je v bistvu dizajn kako bo vaš blog zgledal.


Ker lahko témo, kasneje vedno spremenite, odsvetujem kompliciranje pri izbiri téme, začetniki v bloganju pa tudi ne izberite nobene od plačljivih tém. Za to bo še vedno “čas” kasneje – če boste sploh potrebovali plačljive funkcionalnosti izbrane téme.

Plačljive téme blogov so priporočljive za tiste, ki že imate ali želite izdelati spletno trgovino (in želite preko bloga povečevati obisk v svojo online trgovino).

Ali pa za tiste, ki že na obstoječih spletnih straneh, ponujate svoje storitve, preko bloga pa želite, da vašo ponudbo vidi še več obiskovalcev.

izbor teme

.Po izbiri téme, je blog (sicer še brez zapisov), postavljen (spodnja slika):

Screenshot 2016-02-26 at 21.43.46

 .

Ko imate (prazen) blog postavljen, začnete s pisanjem vsebin.

Podrobnosti o tem kako spremenite menije na blogu, kako spremenite témo, kako inštalirate dodatne vtičnike in ostale, so opisane v članku Kako narediti spletno stran z WordPress.

.

Kako začnete s prvim blog zapisom – postopek prve objave zapisa

.

V vašem, na novo odprtem in postavljenem blogu, desno zgoraj kliknite na ikonico svinčnik:

.

screencapture (19)

.

V polje namenjeno za naslov vnesite naslov vašega prvega članka, v polje pod ikonicami začnite s pisanjem bloga:

.

screencapture (20)

.

Po napisani blog zgodbi kliknite na gumb “Objavi”:

.

.

Takšno bloganje (za čisti užitek in zabavo), kot vidite je hitro, enostavno in ne stane nič (razen vašega časa).

Mimogrede: spletnih opcij, kjer lahko začnete z brezplačnim bloganjem, je sicer, poleg WordPress-a, na internetu še ogromno. Postopek kako začeti pisati blog, je več ali manj, na vseh zelo podoben (najprej morate odpreti blog na neki spletni domeni, nato začnete s pisanjem,…), med bolj poznanimi (free) blogerskimi platformami so še Blogger, Tumblr, SquareSpace, Wix, Medium, Hubpages, Typepad, Weebly, itd….

.

NAMIG: Če želite s pisanjem vašega bloga, prej ali slej, tudi kaj zaslužiti, priporočam še najmanj dva nasveta:

– Preden začnete s pisanjem bloga, preverite kakšne so vse možnosti zaslužka na internetu s pisanjem bloga

– Blog objave, ki jih nameravate pisati, pišite po t.i. SEO pravilih – to so pravila spletne optimizacije, ki vam pomagajo, da bodo vaši blog zapisi, uvrščeni na Googlu, na prvih mestih. Priporočam: Optimizacija spletnih strani za Googlove TOP pozicije.

.

Primeri blogov, da bo vaš blog čimbolj učinkovit [bran, viden, prodajni,…]

..

Spodnji primeri blogov in raznoraznih, ostalih vrst tekstovnih, spletnih vsebin, so objavljeni zato, da dobite lažjo predstavo o tem kako začeti pisati blog v komercialne/prodajne/podjetniške namene.

.

Blog spletne trgovine Pohištvo123.si

.

kako začeti pisati blog o pohistvu

Pohištveni blog trgovine Pohištvo123.si objavlja najrazličnejše nasvete (npr. o najbolj popularnih počivalnikih v Sloveniji, o tem na kaj biti pozoren pri opremljanju dnevne sobe, kateri barski stoli se najbolj priporočajo za moderne kuhinje in jedilnice, itd…).

Namen bloga je osveščati, informirati in pomagati obiskovalcem trgovine do ugodnih in uporabnih pohištvenih rešitev.

NAMIG, če sami začenjate s pisanjem bloga o pohištvu: Pišite o pohištvenih trendih, objavljate bloge s primeri opremljanj stanovanj, pišite nasvete s praktičnimi rešitvami (npr. za majhna stanovanja in garsonjere,….), opisujte cenovno ugodne pohištvene rešitve.

.

Pisanje bloga za team building agencijo ETC Adriatic

.

Blog team building agencije ETC Adriatic se osredotoča predvsem na uporabnost blog zapisov. Blog objava Team building za podjetja vsebuje več poglavij: kaj je team building za podjetja, kakšne so koristi izvedbe team buildinga, primeri team building idej, ki prinašajo posamezne koristi, najpogostejša vprašanja podjetij, ki se zanimajo za izvedbo team buildingov, itd…

NAMIG, če vas zanima kako začeti pisati blog iz področij organizacije dogodkov za podjetja: Predstavljajte čimveč različnih idej za podjetja, pišite nasvete za motivacijo zaposlenih, objavljate blog zapise z izkušnjami tistih, ki so že bili na kakšnem team buildingu, itd…

Blog za Kreal.si

.

Podjetje Kreal d.o.o., na Googlu, z blogom, nastopa v panogah izdelave najrazličnejših otroških in zunanjih igral (npr. plezalne stene, urbana oprema, itd…). Glede na to, da je Kreal.si, eden od vodilnih slovenskih proizvajalcev plezalnih sten, se s svojim blogom, osredotočajo na maksimalno temeljite in poglobljene vsebine o plezanju. Primer: Pregled plezalnih sten v Sloveniji.

NAMIG, če vas zanima kako začeti pisati blog iz področija plezanja: Za področje plezanja lahko začnete objavljati blog z opisi posameznih plezališč (naravnih in umetnih), na blogu lahko objavljate najbolj nore, atraktivne, neverjetne, aktualne plezalne dosežke, opisujete posamezne vrste plezanj, itd…

.

Blog spletne cvetličarne Sanjski-Sopek.si

.

Cvetličarna Sanjski-Sopek.si nastopa na Googlu, z dvema spletnima stranema (in dvema, ločenima blogoma). En blog je namenjen “podpori” trgovine z rožami, drugi blog je namenjen spletni strani, ki je prvenstveno namenjena cvetlični dekoraciji porok.

NAMIG, če vas zanima kako začeti pisati blog na temo porok in cvetja:
Na blogu opisujte poročne lokacije, cvetlične ideje za poroko, če ste dlje časa že povezani v panogi cvetja in porok, pa lahko (z dovoljenjem mladoporočencev) pripravljate blog zgodbe z doživljajskimi opisi njihovih porok.

.

Blog o naravni kozmetiki TakoLepo.si

..

Spletna trgovina TakoLepo.si prodaja naravno kozmetiko, še posebej pa je osredotočena na rastlinska mila, deodorantne kreme, glicerinska mila, naravna razpršila in podobno.

NAMIG, če vas zanima kako začeti pisati blog na temo naravne kozmetike:
Pišite o prednostih in koristih uporabe naravne kozmetike in posameznih naravnih kozmetičnih izdelkov, objavljate blog zapise z aktualnimi trendi na področju naravne kozmetike, pišite o znanih osebah, ki uporabljajo naravno kozmetiko, opisujte dogodke iz sejmov z naravno kozmetiko, itd….

.

Blog o varčevanju z energijo – primer Varčevanje-energije.si

Spletna stran Varčevanje-energije.si je za vse tiste, ki želite pisati blog o energiji in prihrankih z energijo, v Sloveniji, verjetno najlepši primer tega o čem pisati na takšnem blogu. Varčevanje-energije.si na svojih spletnih straneh, bloga že debelo desetletje.

NAMIG, če vas zanima kako začeti pisati blog o energiji in prihrankih energije:
Pišite blog objave s primerjalnimi testi posameznih energentov (npr. IR paneli, toplotne črpalke, klime,…), opisujte nove modele posameznih energetskih naprav, opisujte podjetja in blagovne znamke s produkti iz področja energije, pišite blog o energetskih novostih, itd…

Blog o finančnih storitvah (npr. preverjanje bonitete podjetij, vlaganje v sklade, itd…)

.

Pisanje finančnih nasvetov, še posebej, finančnih poročil o drugih podjetjih in na splošno objavljanje (finančnih, bonitetnih) informacij o različnih gospodarskih subjektih, ne sme biti podvrženo samo “navdihu” blogerja, ampak tudi usklajeno z zakonodajo in aktualnimi predpisi.

NAMIG, če vas zanima kako začeti pisati blog o bonitetah in finančnih stanjih podjetij:
Bonitetna poročila so uradni finančni dokumenti za katere se zanimajo najrazličnejši pravni subjekti, zato so za tak blog lahko primerne uporabne ali PR vsebine o podjetjih, uporabne informacije o tem kaj pomenijo podatki v finančnih in bonitetnih poročilih (npr. kaj je zadolžitveni kapital, ipd…), pišite o podjetniških združevanjih, intervjuvajte direktorje in managerje podjetij, objavljajte aktualne finančne novice, nasvete za vlaganje v sklade, kot to počnejo npr. TriglavSkladi, itd…

.

Zaključek

.

Upam, da je iz zgornjih napotkov (in prikazov primerov) razvidno, da začeti pisati blog ni toliko “tehnično” vprašanje (ker so platforme za bloganje, danes res že zelo poenostavljene, za vse nas, ki nismo “računalničarji”), kot bolj vprašanje odločitve in predvsem predhodne strategije, ki mora odgovarjati na vprašanje zakaj sploh želite blogati.

Za končni uspeh pri bloganju, vsaj iz mojih dosedanjih izkušenj, štejeta predvsem 2 stvari:

  • reden trening pisanja in disciplina pri bloganju ter
  • spremljanje in merjenje rezultatov bloganja. Brez merjenja rezultatov bloganja, bloger preprosto ne more napredovati (razen tega, da je na njegovi spletni strani, vedno več zapisov).

.

.Viri in dodatne informacije

.

1 – WordPress usage statistics – Kinsta