Kako zaslužiti z blogom? (opis petih najbolj uporabljanih možnosti)

Spodaj si lahko preberete moje nasvete o tem kako zaslužiti z blogom…

Razlogi, zakaj sem se, že drugič v svoji karieri bloganja, odločil “ponovno” napisati blog z naslovom kako zaslužiti z blogom, so trije:.

 • prvi je ta, ker sem svoj prvi zapis na to isto temo, napisal že pred štirimi leti. Ko sem šele sam začenjal z bloganjem na svoji samostojni poti. In, ker takrat, z blogom nisem zaslužil še nič..
 • drugi razlog je ta, ker sem opazil, da imam na tisti prvi moj zapis o tem kako zaslužiti z blogom, vsak mesec še vedno kar precej bralcev in se mi je zdelo škoda, da ne bi na to isto temo raje prebrali tega, kar imam o tem za povedati po štirih letih lastnega bloganja. Navsezadnje zdaj, po štirih letih, od bloganja (in optimiziranja spletnih strani) živim..
 • tretji razlog pa je v tem, ker preprosto želim to kar delam, sam deliti tudi z vami.

.

.

**********
..

Prva možnost zaslužka z bloganjem:
blogate na spletnih straneh DRUGIH podjetij

.

Prva možnost, kako zaslužiti z blogom je ta, da se najprej sami dobro naučimo blogati, nato pa prodajamo izdelavo spletnih tekstovnih vsebin lastnikom in podjetnikom, ki imajo spletne strani, nimajo pa na njih bloga.

Če boste pozorni, boste opazili, da ima skoraj 90% vseh spletnih strani, izdelano neke vrste spletno vizitko, ki skozi čas, v večini primerov, ostaja bolj ali manj, vedno enaka.

Podjetniki sicer že lep čas, zelo dobro razumejo, da bi na svoje spletne strani dobili več ljudi, če bi na njih imeli več spletnih vsebin, a, ker sami niso podkovani v bloganju, dostikrat to storitev naročajo izkušenim blogerjem.

Če ste torej bloger, je prva in logična pot, da poskušate do zaslužka z blogom priti tako, da podjetnikom ponudite pripravo in pisanje bloga na njihovih spletnih straneh.

.

Pri tem vam bo v plus štelo:

.

 • če že imate izkušnje
 • če imate že referenčne spletne strani za katere ste pisali
 • če imate kakšno priporočilo od vaših že zadovoljnih strank

.

Če pa ste čisto na začetku in veste, da znate dobro blogati, pa se lahko podjetnikom približate tako, da jim najprej testno ponudite, da en članek napišete za njihovo spletno stran, brezplačno in potem, če bodo zadovoljni, se dogovorite za ceno za naprej, za količino zapisov in začnete z delom.

.

Kogar zanima tovrstni zaslužek, naj bo pripravljen še na naslednje:

.

 • verjetno bo tu in tam treba kakšnemu podjetniku znati pojasniti zakaj je bloganje koristno za njihovo spletno stran

.

 • dobro je, če veste kakšne ima cene za pisanje blogov, vaša konkurenca (v Sloveniji se razmeroma enostavni članki, se mi zdi, vrednotijo na 5€ za članek)

.

 • če ste našli potencialnega kupca, ki je že imel blog na svoji spletni strani, priporočam, da si preberete nekaj izmed teh zapisov, vsaj v toliko, da se boste z bodočim kupcem lažje pogovarjali o njegovih željah in pričakovanjih v zvezi z blogom

.

Ta pot do zaslužka z bloganjem od vas zahteva naslednje:

.

 • super bi bilo, če znate argumentirano nekomu pojasniti zakaj je dobro, če ima na svoji spletni strani blog in redno, sveže vsebine

.

 • še večji plus je, če ste s svojim bloganjem že toliko samozavestni, da lahko bodoči stranki “napoveste” kaj bo vaše bloganje prineslo k njegovemu poslu

.

 • natančno poslušajte njegove želje in potrebe in ne pišite o nečem s čimer se on vnaprej ne strinja

.

 • ne obljubljajte nemogočega, ker se bo odnos prehitro končal s slabo voljo

.

 • poskušajte dogovoriti en zapis na teden z vsaj 500 besedami, nekaj slikami, na točno določeno ključno besedo in za obdobje vsaj 2 ali tri mesece. Nima smisla, da se dogovorite, da boste za nekoga blogali, potem pa on po dveh zapisih pričakuje 300% rast prodaje.

.

Priporočilo:

.

Na ta trg pojdite, če z bloganjem že imate izkušnje vsaj kakšnega pol leta.
Če imate že svoj uspešen blog (tak, ki ima spletne obiskovalce in bralce), boste seveda imeli prej občutek kaj lahko vaše bloganje prinese tudi drugim.

.

Če iščete nasvete o tem kako izboljšati svoje bloganje, si poglejte še mojo rubriko bloganje.

.

.

Druga možnost zaslužka z blogom:
o produktih in storitvah drugih,
blogate na LASTNEM blogu

.

Druga možnost kako zaslužiti z blogom, je za razliko od zgornje, kjer ponujate svoje storitve bloganja na drugih spletnih straneh, ta, da ustvarjate blog na svojih spletnih straneh, opisujete pa produkte in storitve drugih podjetnikov na vaši strani.

.

Recimo, da pišete o mladinskih sobah (na povezavi je tak moj primer).
Z dobaviteljem ali izdelovalcem mladinskih sob se dogovorite, da vam izplača provizijo za :

 • ali vsako pridobljeno stranko (pay per lead)
 • ali za vsako objavo (pay per article)
 • ali pa za vsako realizirano prodajo (provizija)

Pri čemer bodo seveda dobavitelji najbolj zainteresirani za tretjo možnost (ker imajo pri njej najmanj tveganja).

Če je le mogoče, sami poskušajte težiti k temu, da predstavljate njegove produkte in ste plačani že od tega. Ne pa od prodaje produkta.

Razlog je v tem, ker ste vi svoje delo s pisanjem bloga, že naredili, obisk že prihaja, povpraševanja po produktih tudi, če pa se sami ne ukvarjate direktno s prodajo, pa bo lahko vaš zaslužek, odvisen od tega kako dobri so drugi prodajalci, kljub temu, da ste vi svoje že naredili.

Sam imam v nekaj spletnih projektih dogovorjene različne možnosti.

.

Pokažem primere:

.

 • recimo, tukaj je moj blog zapis za lesene nadstreške. Če boste šli na povezavo, boste na dnu zapisa videli, da so objavljeni tudi kontaktni podatki izvajalca (tega, za katerega je pisan ta zapis). To pomeni, da jaz pri tem s stranko nimam nič, ker stranke kontaktirajo direktno izvajalca, jaz pa sem plačan že vnaprej za samo pisanje in predstavitev njegovih produktov.

Pozorni boste opazili, da se v teh primerih za stranke res potrudim spisati članke dolge, obsežne in temeljite kot le gre, zato, ker stranko želim imeti kot naročnika pisanja bloga, še v prihodnjih letih.

Na tak način recimo blogam tudi za naročnika DanKuchen Ljubljana že tretje leto zapored.
Če koga zanimajo napisani ti članki, so ti zloženi tukaj.

.

 • Druga možnost kako zaslužiti z blogom, ko blogate na lastnih spletnih straneh, je, da blogate o produktih in storitvah drugih, a ne objavite njihovih kontaktnih podatkov, temveč svoje.

.

V tem primeru boste imeli opravka še s strankami, prodajo, izdelavo ponudb, pa tudi samo realizacijo prodaje.
V tem primeru ste tudi ponavadi plačani, če kaj prodate, ne pa dejansko od samega bloganja.

Tak moj primer je recimo celotna stran vgradneomare.eu, kjer izdelovalec in dobavitelj vgradnih omar ni znan, sam pa sem plačan od vsake prodaje vgradne omare na tej strani.

Če se boste lotili iskanja zaslužka na tak način, vedite, da boste pod svojo odgovornost prevzeli ne samo bloganje, ampak tudi:

 1. odgovornost, da vam spletna stran sploh konvertira (prinaša povpraševanja)
 2. odgovornost, da vaša spletna stran raste med Googlovimi zadetki (torej se bo treba naučiti kar celoten SEO) – eno poglavje onsite SEO vodnika sem dal v FREE DOWNLOAD tukaj.
 3. odgovornost za komunikacijo s strankami
  itd…

.

Je pa potencialni zaslužek pri tem večji, kot pri načinu, ko ste plačani izključno za bloganje samo.

.

 • Tretja pot kako zaslužiti z blogom je, da spet blogate na lastnih spletnih straneh, na običajnih mestih, kjer pa ponavadi pride poziv k oddaji povpraševanja, pa namesto tega, postavite reklame.

.

Najbolj znane so seveda Googlove Adsense reklame.

To pot ubere danes že čez cca. 2 milijona blogerjev, gre pa v bistvu za to, da zaslužek pridobivate na podlagi klikov na reklame na vaših spletnih straneh.

.

Kliknite TUKAJ za dolvleko 5. poglavja.

.

Več kot imate na vaših spletnih straneh obiskovalcev, več zaslužka si lahko obetate, se pa pri tovrstnem zaslužku priporoča, da svoje Adsense oglasom, namenjene bloge, usmerite v posamezne specifične dejavnosti, to pa zato, ker so bolj targetirani oglasi pač bolje plačani, kot, če je vaš blog zelo splošen in pišete o vsem (se pravi, bolje je pisati blog za eno dejavnost specifično, kot o večih na splošno).

V detajle, kako si naredite račun za Adsense ne grem, so pa na različnih spletnih straneh tudi takšne možnosti, da pridobivate iz spletne strani tako zaslužek iz klikov na oglase, kot tudi zaslužek iz prejetih povpraševanj, pa še, če prodate kakšno dodatno reklamo ob straneh spletne strani, zraven.

V glavnem je, v primeru Adsense oglaševanja, cilj spletne strani, imeti čim več obiska.

Zato se priporoča tak blog pisati maksimalno zanimivo (niti ne preveč strokovno, ker stroka itak zanima samo peščico ljudi,…).
Če dodate kakšne super rumene novice, če povzemate neverjetne novice o vesoljcih ipd. bo čisto ok.

Sicer pa boste opazili, da se takšnega načina zaslužka z bloganjem, gre res veliko število blogerjev.

Jasno pa, da bo bolje pri AdSense uspevalo tistim blogerjem, ki obvladajo SEO (ki je potreben, da nam začne naraščati obisk na spletni strani) in tistim blogerjem, ki nimajo, res ne, težav z disciplino na dolgi rok (po domače: so sposobni pisati in pisati in pisati)…..

.

Tretja možnost zaslužka z blogom:

Guest posting

.

Naslednja možnost kako zaslužiti z blogom je, da si samo izdelate lastno lepo, enostavno spletno stran, priložnost za bloganje pa iščete kot gost na drugih spletnih straneh.

Poglejte v čem je logika pri tem:

Lastniki spletnih strani imajo sicer interes, da je na njihovih spletnih straneh nova vsebina, a je sami nimajo vedno časa (niti volje), pisati.
Zato iščejo guest blogerje.

.

V tujini je to zelo razširjeno, primer lahko vidite spodaj:

.

write for us

.

Če vam leži recimo angleščina, boste brez težav našli spletne strani, kjer iščejo gostujoče blogerje ali pa celo plačajo, če blogate za njih.

Nekaj angl. fraz, če iščete svoj kruh na angleškem trgu in bi radi našli priložnosti za pisanje gostujočih prispevkov, je tukaj:

.

V Google samo lepo vtipkajte:

 • “guest post”
 • “guest blogger”
 • “writers needed”
 • “blog for us”
 • “write for us”

in izpisale se vam bodo spletne strani, ki iščejo tuje blogerje.

.
Zelo dober članek o 15 dodatnih načinih kako najti priložnosti za gostujoče prispevke, boste našli tudi tukaj.

V Sloveniji boste še največ podjetij in posameznikov, ki iščejo pisce člankov, našli na forumih (slika spodaj):

.

screencapture (13)

.

Vtipkajte pisanje člankov in pregledate po prikazih ali kdo išče pisca iz branže o kateri veste kaj napisati tudi sami.
Kot rečeno, večina iskalcev piscev, bo želela videti vaše reference, minulo delo, mogoče kak testni prispevek….

Spodaj še en izsek (little old one) iz foruma Cosmopolitan:

.

pisanje člankov

.

Pri teh zadevah edino res pazite, da vnaprej dogovorite ceno, količino (tudi natančno število besed, ki jih naj ima en sam članek), pa nič ne bo narobe, če plačilo zahtevate vnaprej ali sproti.

Za to koliko zaračunati za pisanje člankov, pa preverite kakšne so kaj cene pri ostalih ponudnikih pisanja člankov.

.

Četrta možnost zaslužka z blogom:

Izdelate lastne produkte v obliki knjig in priročnikov

.

Četrta ideja kako zaslužiti z blogom je primerna za tiste freelancerje, ki nimajo dobaviteljev in strank, ki bi potrebovale blog, sami pa se na neko stvar dovolj dobro spoznajo.

V tem primeru pišejo blog o tisti zadevi, sami pa si npr. omislijo lasten produkt v obliki kakšnega priročnika, e knjige, vodnika za pomoč, ipd… In prodajajo na svojem blogu to knjižico.

Lep in uspešen slovenski primer je recimo Lenin blog o zdravi hrani za pse.

.

zdrava hrana za pse

.

Lena je očitno strastna ljubiteljica teh štirinožnih prijateljev, jo ta zgodba veseli in več kot očitno je, da ima o tej temi, kaj za povedati. Poglejte njene blog zapise.

Ob tem, ko svojim obiskovalcem nudi zanimive, uporabne in koristne informacije za njihove kužke, pa je pripravila na svoji strani tudi priročnik. V njem dobijo zainteresirani lastniki psov en kup navodil kako preiti iz briketirane hrane na sveže pripravljeno hrano, kako določiti primerno količino obroka glede na starost in aktivnost psa, natančen seznam živil, primernih za psa, seznam dodatkov k pasji hrani in še en kup koristnih reči. Cena malenkost manj od 20€

.

priročnik zdrava hrana za pse

.

Peta možnost zaslužka z blogom:

partnerski (affiliate) programi

.

En izmed bolj poznanih affiliate prodajalcev na svetovnem trgu je recimo blogerski čarovnik Adam.

.

On piše blog o različnih spletnih orodjih, o tem kako izboljšati svoj spletni nastop, kako izboljšati npr. naslove, infografike, katera analitična orodja uporabljati pri spletnem nastopu in tako naprej… slika spodaj:

.

blogging wizard

.

V meniju njegove spletne strani boste opazili tudi zavihek Tools (označen na zgornji sliki). V njem so zložena vsa orodja, ki jih na blogu priporoča in opisuje, obenem pa je na njih sam tudi affiliate zastopnik.

Uporaba teh orodij je brezplačna sicer ponavadi v testne namene, če pa nekdo zainteresiran želi katero orodje uporabljati za svoje delo, pa mora to orodje kupiti.

Ko ga kupi, del prodajne provizije dobi tudi Adam.

V Sloveniji je eden bolj poznanih affiliate ponudnikov – Life.si.

.

life.si

.

Na tej spletni strani prodajajo marsikaj, od prehranskih dopolnil, izdelkov za lepoto in zdravje, izdelkov za dom in zabavnih reči naprej.

Podobno kot Adam zgoraj, postanete njihov zastopnik (affiliate) in začnete pisati blog na temo produktov, ki jih pač ponuja Life.si. Zraven svojega bloga, pa na desno stran vaših vsebin, na vrh blog zapisov, na dno in vsepovsod kjer je pač še smiselno in ne preveč vsiljivo, poknete reklamo od Life.si.

Za vsakega kupca, ki je iz vašega bloga, odletel na njihovo spletno stran, boste dobili prodajno provizijo.

Na enak način lahko zaslužite recimo kot affiliate zastopnik za Amazon, kjer je paleta produktov, jasno še večja ali pa kot affiliate za katero drugo spletno trgovino.

Še več idej za to kako zaslužiti z blogom boste našli tudi na strani SmartPassive Income, katere lastnik in bloger Pat Flynn itak velja za enega večjih zaslužkarjev na internetu, na svetu.

.

Za dodatne ideje priporočam še ogled mojih ostalih nasvetov za bolj učinkovito bloganje.

.

.