Ali na svoji spletni strani omogočiti komentiranje? – KAKO USTVARITI DONOSEN PRODAJNI BLOG (7.del)

Zelo priljubljena poteza, ki jo radi aktiviramo na svojih spletnih straneh, je ta, da našim obiskovalcem omogočimo komentiranje pod blog zapisi ali celo pod opisi produktov v trgovinah ali pa kar na vseh podstraneh (stran o nas, stran z referencami, itd…).

Spodaj opisujem moje mnenje o tem ali naj imamo komentiranje vklopljeno ali ne.

.

Zakaj začetniki v spletnem poslu,
omogočijo komentiranje?

.

Poglejmo si najprej, zakaj sploh imamo na začetku razvoja svoje spletne strani, takšno “strašno” tendenco, da obiskovalcem naše spletne strani, omogočimo komentiranje (čeprav se sam vseh razlogov, ker pač ne morem biti več začetnik pri spletnem nastopu, niti ne spomnim več).

Kolikor se spomnim, mi je na začetku moje spletne poti, bilo logično, da si želim, da se na spletni strani “nekaj dogaja”.
To je zame bil glavni razlog, zakaj sem na mojih straneh, v večini primerov, vklopil komentiranje.

Mislil sem si, da bo to super. Obiskovalci moje strani bodo brali moje vsebine, komentirali, spraševali, se pogovarjali med sabo, posledično pa verjetno “to dogajanje” prenesli v realni svet in s tem se bo ime spletne strani samo širilo še med druge in prodaja bo tekla.

.

V bistvu pa nič od tega ni res in ne deluje tako.

.

Sicer je lepo videti spletne strani, ki imajo aktivne komentatorje in udeležence razprav, a, že iz podatka iz šestega dela Vodnika o ustvarjanju donosnega, prodajnega bloga, ste lahko razbrali, da v povprečju 90% ljudi, ki obišče našo spletno stran, vsebino le bere oz. opazuje.

1% se jih aktivno vplete v razprave – sami pa si zelo hitro lahko izračunamo, kako je po tej računici, težko priti sploh do aktivno vzpostavljene komentatorske razprave.

.

Matematika:

če ima neka ključna beseda 1000 mesečnih iskanj in, če se po nekem Božjem čudežu, znajdemo čez 211 let z njo, na prvi strani, na prvem mestu Googla, pomeni to, da bo naša vsebina odnesla cca. 20% klikov.

Se pravi, 200 klikov. 
Če se jih 1% vključi v razpravo, to pomeni točno 2 obiskovalca.

.

V razmislek:

Ali ta dva, ki sta nekaj komentirala o naši vsebini na spletni strani (in optimistično domnevajmo, da nista izrazila kritike), prispevata k občutku živahnosti na naši spletni strani ali k občutku zamorjene in “mrtve” spletne strani?

Če tudi bi jih komentiralo 5, ste lahko prepričani, da to še niti približno ne daje slike, da je vaša spletna stran, živahna.

.

Poleg tega je za “ohranjanje živahnosti” v razpravi, spet potrebna cela komunikacijska znanost (a nič, kar nam sicer na drugih spletnih straneh sicer zgleda samoumevno in super, ne nastane samo od sebe).

.

Priporočam:
.

Why no one comments on your blog and what to do about it – Neil Patel

.

Zakaj komentiranje na nekaterih spletnih straneh deluje?

.

Spletne strani z zelo aktivnimi in živahnimi komentatorskimi skupnostmi, imajo nekaj očitnih, skupnih lastnosti.

Prva je ta, da so takšne spletne strani, uveljavljene znamke. Poglejte RTV spletni portal, poglejte ostale tračarske portale in na koncu koncev, poglejte tudi specializirane in velike spletne strani, ki temeljito pokrivajo določena področja (npr. Moz, ki pokriva SEO in spletni marketing).

A hec je v tem, da takšna spletna mesta, na svojem brandu delajo desetletja, obenem pa zelo aktivno, ves čas, delajo tudi na tem, da ohranjajo in “hranijo” svojo komentatorsko skupnost.

“Hrana” tako živahnim komentatorskim skupnostim, pa so vedno sveže (in zanimive) vsebine. Ki pa zahtevajo vojsko avtorjev.
In dodatne pol armije tistih, ki spletnim razpravam, pomagajo, da se razvijejo.

..

Drugi razlog zakaj na velikih spletnih straneh, komentiranje deluje, je ta, da ta že imajo visoko, redno, obiskanost svojih spletnih strani.

Pri teh straneh ni dvoma ali bodo oddani komentarji. Četudi vsebina ne nagovarja k temu.

.

Komercialne spletne strani pa imamo postavljene zato, da prodajamo.

Če je prvi cilj komercialne spletne strani, prodaja, pa ne vem ali se vam stroškovno in časovno sploh splača debatirati čez komentarje (ko, po drugi strani, bistveno boljše in hitrejše interakcijske možnosti omogočajo npr. družabna omrežja).

.

Priporočam še:

.
Debate – Should you allow comments on your blog?
Why we are removing comment on CopyBlogger

..

Zakaj odsvetujem vklop komentiranja na vaši spletni strani?

.

Mi, majhni in srednji podjetniki, nismo ne RTV, niti nimamo na voljo 10 ali več avtorjev, ki bi ustvarjali vsebine.

In, če ne pridemo do živahne razprave z vsaj nekaj 10 komentarji, razprava o naši vsebini, prej deluje žalostno in “mrtvo”, če pa je že slučajno v komentarju kakšna pohvala, pa si itak vsi ostali opazovalci mislijo, da je ta “podtaknjena” iz uredniške strani.

Zato sam, na svojih spletnih straneh, nimam vklopljenih komentarjev.

.

Dodatno pa obstajata še dva razloga, zakaj odsvetujem vklop komentarjev (če ste na začetku razvoja svoje spletne strani):

.

  • prvi razlog je ta, da sem podjetnik. Tako kot verjetno večina izmed vas, ki se zanimate za spletno prodajo in internetni marketing. Moj (podjetniški/prodajni) cilj, povem direktno, NI vzpostavitev blogovske skupnosti, kjer se imajo vsi radi ali pa tudi ne in bildanje ega, češ, poglejte, koliko aktivnih razpravljalcev, imam na spletnih straneh. Debate na mojih spletnih straneh, na koncu dneva, ne postavijo žemljice na mizo.

Zato ne bi imel niti časa, aktivno sodelovati v komentarjih, iz podobnih razlogov, pa kot vidite, so na tej spletni strani, umaknjeni tudi moji kontaktni podatki.

.

Izkušnja:

.

V preteklosti je bil čas, ko sem imel na tej spletni strani, objavljeno telefonsko številko (in tudi e naslov).

Večinoma sem prejemal klice iz katerih sem razbral, da ne bo kruha. Šlo pa je ogromno časa v to, da sem “brezplačno razdelil” nešteto “dodatnih” pojasnil in informacij (kljub vsem zapisom na blogu). Počutil sem se odlično. Ljudje so mi potrjevali, da me berejo, pohvalili moje zapise, z vsakim pogovorom pa je moj ego poskočil za 108%.

Dokler nisem prišel do ugotovitve, da z vsakim pogovorom izgubim tudi minute, ki bi jih sicer lahko vložil v moje mentorirance (ki pa mi plačajo za te iste nasvete).
To me je pripeljalo do zame največjega spoznanja v tem poslu in to je, da je bildanje ega najdražja stvar na svetu. Še posebej zato, ker, če nam je pomemben ego, se lahko zgodi, da z gradnjo dobrega občutka o sebi, ne bo nikoli konca.

.

  • drugi razlog prav tako izhaja iz izkušnje. Sam, kot vidite, delam v internetnem marketingu (in prodaji). Del tega dela pa je tudi SEO. Predvsem offsite SEO zahteva tudi komentiranje na blogih drugih spletnih strani. Z namenom pridobivanja povratnih povezav na svojo spletno stran.

Zato zelo dobro vem, kdo so prvi komentatorji na spletnih straneh. Ker sem sam tudi (bil in sem še) eden izmed njih. Ko se začetnik v spletnem poslu, spoznava z offsite tehnikami, je v 90% primerov, sigurno spamer. Ker je v komentiranju na blogih preprosto nov in, ker v okencu za komentar, ne vidi nič drugega kot svojo priložnost, da vanj vtakne svoj backlink.

Zato vem, da so komentarji polni spama in motivirani ravno zaradi tega, da nekdo v njih, zgradi backlink na svojo stran.

Pristnih komentarjev, zaradi vsebine same, je ekstra malo.

.

Zaključek:

.
Razen, če kot podjetnik, res ne vidite vnaprej, metode monetizacije vaše bodoče blogovske skupnosti, omogočanje komentarjev na spletnih straneh, odsvetujem.

Vi pa naredite tako, da bo prav…