Kako si voditi evidenco zaslužkov preko interneta? – Partial Income report 2017

V tujini, freelancerji v spletnem marketingu, zelo radi povedo, da so ene izmed bolj branih vsebin, na njihovih blogih, t.i. Income reporti (v katerih freelancerji objavljajo svoje mesečne in letne zaslužke (npr. Matthew Woodward – Income reports), nekateri med njimi pa imajo celo spletne strani, postavljene tako, da je aktualni in trenuten zaslužek, sproti viden na njihovih spletnih straneh (Pat Flynn – SmartPassiveIncome).

.

Tudi pri meni, se na leto zgodi najmanj med 10 in 20 primerov, kjer ljudje odkrito vprašajo koliko mi kaj spletno delo, sploh prinaša, najmanj dva krat toliko pa je še takšnih, ki na manj direkten način, poskušajo zvedeti isto (tistih, ki pa skačejo po raznih ajpesih, bizi-jih, ipd… pa itak ne štejem).

.

Svoj (partial) income report, minulega leta, spodaj, objavljam zato, da mi v letu 2018 ne bo treba posebej vsakemu razlagati koliko in kaj sploh lahko ima od spletnega (rednega) dela, razlogi, zakaj ga, po 6 letih, objavljam prvič, so pa najmanj trije:

.

 • prvi dve leti, mogoče celo tri (ko se mi itak ni niti sanjalo kaj naj delam), sem bil v minusu

.

 • v letu 2017 sem prvič vzpostavil sploh sistem, kjer sem lahko vsaj približno izmeril koliko katera spletna stran in taktika zasluži (pred tem, pa sem zaradi preteklih navez, težko izračunal, koliko točno prinašajo moje spletne strani, koliko pa moje “pretekle naveze”)

.

 • spodnji prikaz bi moral koristiti tistim, ki jih zanima kako si naj uredijo vodenje svojega spletnega nastopa iz vidika financ IN REALIZACIJE PRODAJE. O tem se z mojimi mentoriranci, pretežno pogovarjam, v drugem tromesečju mentoriranja (ko je naše sodelovanje že tako daleč, da je stopnja zaupanja, na obeh straneh, res že zelo visoka).

.

Pred branjem opozorilo:

.

Ker v svojem spletnem nastopu, ne delujem sam, je spodaj, precej podatkov zamegljenih (in jih transparentno izdam le mojim mentorirancem in sodelujočim pri spletnih projektih).

.

Prikaz prihodkov iz spletnih strani

.

Na prvi sliki spodaj, prikazujem, kako si, po mesecih, vodim statistiko prihodkov, odhodkov in razlike (zaslužka, dobička), pri čemer sem zaenkrat najbolj ponosen na to, da med odhodki ni NITI ENE, TAKO OPEVANE, PRESNETE, PLAČLJIVE ADWORDS ALI FACEBOOK KAMPANJE :). I am all SEO 🙂

.

zaslužek preko interneta

.

Dejanske cifre in imena strank, so, iz očitnih razlogov, skrite, firbce, ki pa jih mika, da izvedo tudi ta podatek, pa povabim, da berejo naprej. Če boste malo vklopili kalkulator, izdam spodaj podatek, kjer boste do približnih številk, lahko prišli sami.

.

Čisto na vrhu, v temno zelenih vrsticah in modri, lahko vidite, da sem si prihodke od spletnega nastopa, poskušal voditi že pred letom 2017, pa ni šlo :). Kot že rečeno, mi nikakor ni uspelo, izračunati koliko točno so zaslužile moje spletne strani, koliko pa spletne strani, v katerih sem bil udeležen, kot partner.

.

V prvem, levem stolpcu, sem posebej vodil zaslužek od preteklih partnerskih navez (ki je v letu 2017 napram letu 2016 padel za cca.60%), kar je dober podatek. A o tem, kdaj drugič.

.

Nadalje sem partnerje, razdelil na:

.

 • A partnerje (stranke, s katerimi tudi po končanem 6 mesečnem mentoriranju, nadaljujemo sodelovanje (v obliki offsite SEO ali skupnih projektov),

.

 • B partnerje (stranke, s katerimi poteka trenutno mentoriranje, a še ne vem, če se bo z njimi sodelovanje končalo po šestih mesecih),

.

 • DELAVNICE (zaslužki od izvedenih izobraževanj, tečajev in predavanj za spletni marketing)

.

V razdelku ZAKLJUČENI, vodim stranke, s katerimi sem načeloma zaključil sodelovanje (sem pa najbolj vesel, ker je med njimi cca. 40% takšnih, ki so se že vrnili (največkrat za sodelovanje na offsite SEO in pa v obliki dodatnih mesecev za mentorstvo).

.

Za vsak mesec, si posebej vodim PREDVIDENE (planirane) ZASLUŽKE (beli stolpci) in REALIZIRAN ZASLUŽEK (zeleni stolpci). Neplačnikov v letu 2017 nisem imel, bi pa tak kvadratek, namesto zeleno, bil na zgornji sliki, obarvan kričeče rdeče 🙂

.

btw: neplačnike sem imel v preteklih letih, ko sem svoj sistem, šele postavljal.
Če jih imate sami dosti, bi jaz, na vašem mestu, delal na dveh rečeh (po spodnjem zaporedju)

.

 • kako vzpostaviti sistem, da bo neplačnikov čim manj
 • preko interneta poiščete en sistem, ki se ukvarja z izterjavo dolžnikov in morebitne, ki so se vam izmuznili, izterjate s pomočjo, tega (jaz sem to delal preko sistema elektronskaizvrsba.si)

.

Iz zamegljenih podatkov, si lahko sami izračunate približne zaslužke preko interneta, če povem, da se moja mentoriranja za bloganje in SEO začnejo pri 150€ na mesec (za freelancerje posameznike, minimalno 3 mesece, brez postavljanja spletne strani) in med 250€ in 350€ na mesec za srednje velika podjetja, z do 20 sodelujočimi (zaposlenimi). SEO sodelovanje in mentoriranje velikih sistemov se začne pri 800€ na mesec, razlog pa je v tem, da v teh primerih ponavadi mentoriram ekipe in ne posameznikov.

.

Delavnice, tečaje in predavanja, v povprečju vrednotim na 100€ na uro (ob zavedanju, da en sklop SEO predavanja (recimo onsite SEO, ne znam in ne želim izvesti v manj kot treh urah).

Predavanj in delavnic v letu 2017 nisem marketingiral, ampak so me na vsa izvedena povabili, drugi.

.

Samo za občutek povem, da sem ponosen, da je npr. moja spletna stran www.vgradneomare.eu, v letu 2017, ustvarila cca. 143.000€ prihodkov.

.

Prikaz odhodkov iz spletnih strani

.

Po istem vzorcu (in v isti tabeli, uporabljam Google sheets), so, po mesecih, vodeni tudi odhodki iz spletnih strani.
Med največjimi odhodki, iz katerih pa je izvzeto moje delo (pisanje, vodenje, evidentiranje, arhiviranje, usmerjanje in motivacija ekipe), so stroški dela ekipe in stroški spletnih domen in gostovanj.

.

Iz spodnje slike lahko vidite, da sem z vodenjem stroškov, tudi začel razmeroma pozno (tam nekje od aprila 2017, naprej):

.

zaslužek čez splet

.

Pri stroških s spletnimi stranmi, priporočam, da spremljate predvsem koliko katera stran dodaja vrednost (pri čemer ni edina monetizacija zaslužek, direktno od strani).

.

Zaslužek preko interneta, preko posameznih internenih strani, lahko pride od offsite SEO, Adsense oglasov, lead-a, affiliate udeležbe ali pa vsega hkrati.

.

Od spletnih strani, iz katerih ni zaslužka IN JIM VAM POMEMBNE, METRIKE (visits, bounce, pa, da,..) ne rastejo, se poslovite.

.

Še enkrat:

.

I am very happy, da mi v letu 2017, ni bilo niti enkrat treba poseči po plačljivih metodah oglaševanja preko interneta in, da so vsi zaslužki preko interneta, nastali s pomočjo SEO (kar pa ne pomeni, da v prihodnosti, ne bom uporabljal PPC (Adwordse).

.

Razlika v ceni oz. zaslužek preko interneta

.

Po zgornjem načinu vodenja prihodkov in odhodkov iz mojega spletnega nastopa, mi zaslužek preko spleta, ni težko izračunati – oranžni stolpec na prvi sliki, na desni, je vsota prihodkov, glede na storitev, ki jo ponujam, minus stroški, ki jih posamezna storitev, zahteva.

.

Iz prakse pa povem, da dober zaslužek preko interneta, predstavlja predvsem (v tem vrstnem redu):

.

 • podajanje lastnih znanj in izkušenj (mentorstva, delavnice in predavanja)
 • manj prinese adsense zaslužek od reklam
 • še manj pa afffiliate provizije

.

Pri čemer sem zadovoljen z vsemi, ker, če tudi, s točko dve in tri, zaslužimo (kot ekipa) drobiž, to spada med izkušnje (ki pa jih spet lahko vnovčujem skozi točko 1).