Zakaj nastane revma (7 glavnih razlogov)

Zakaj nastane revma je težko odgovoriti v enem stavku, saj gre za kompleksno bolezen. Revma (revmatizem) je izraz za različne bolezni, ki vplivajo na sklepe, kostni in mišice. Ne gre za eno bolezen ampak je to izraz za več različnih bolezenskih stanj, kot sta artritis in artroza.
Gre tudi za avtoimune bolezni, ki najpogosteje prizadenejo sklepe, kosti, vezi,… poznamo pa tudi primere, ko revma vpliva na notranje organe kot so srce, pljuča, ledvice ali celo kožo.

zakaj nastane revma

Revmo lahko v grobem razdelimo na štiri večje sklope:

 • OSTEOARTROZA ali degenerativno obolenje sklepov je najbolj pogosta pri moških in ženskah po 60. letu starosti. Prizadene pa lahko tudi mlajše generacije, saj je velikokrat posledica napačne rabe sklepov, pretirane obremenitve (npr. šport) in ponavljajočega ter monotonega dela s ponavljajočimi se gibi (npr. delo v proizvodnji za tekočim trakom)
 • VNETNI ARTRITIS lahko prav tako prizadene mlajše generacije. Razvrsti se v dve obliki: revmatoidni artritis in ankilozirajoči spondilitis. Pri slednji gre za vnetje malih sklepov hrbtenice, bolezen pa napreduje od križa navzgor po hrbtenici vse do vratnih vretenc. Bolezen po navadi napade mlajše moške. Pri revmatoidnem artritisu, pa gre za to, da se sklep vname in zadebeli, kar povzroča bolečine in tudi zmanjšuje gibljivost. Najpogosteje prizadene komolce, zapestja, kolena pa tudi sklepe nog, ramen, kolkov, gležnjev in vratu. Za revmatoidnim artritisom ženske zbolevajo 3- krat pogosteje kot moški. Največkrat pa se to pojavi okoli 30. leta starosti.
 • ZUNAJSKLEPNI REVMATIZEM prizadene predvsem mišice, živce, kite. Zelo pogost je sindrom fibromialgije. Fibromialgija je bolezen, ki večinoma prizadene ženske in jo imenujemo “vse me boli”.
 • ARTRITIS POVZROČEN S KRISTALI je motnja v presnovi sečne kisline. Kristali is sečne kisline se odlagajo v sklepni ovojnici in sklepih. Bolezen je pogosta predvsem pri mlajših moških in je po navadi prizadet samo en sklep, najpogosteje nožni palec. Takšen artritis imenujemo tudi putika.

Preberite tudi:

7 glavnih razlogov zakaj nastane revma

V Sloveniji s tem bolezenskim stanjem živi od 40 do 60 tisoč ljudi in vpliva na njihovo
kakovost življenja. Revmatizem je torej kompleksen pojav, ki vključuje več dejavnikov. Torej, zakaj nastane revma težko na hitro odgovorimo, splošno lahko rečemo, da vzroki za nastanek revmatizma še niso popolnoma znani.

fibromialgija
Fibromialgija je vrsta revmatizma, ki prizadene tako sklepe, mišice in tudi psiho človeka. Več o tej vrsti revme preberite na povezavi.

Zagotovo pa lahko trdimo, da jih je veliko imunsko pogojenih. Gre za nepravilen imunski odgovor telesa, ki se usmeri proti lastnemu tkivu.
Velikokrat tudi slišimo, da je revmatizem posledica izpostavljanju mrazu ali delu in bivanju v neugodnih razmerah. To ne drži. Vse to lahko revmatične težave poslabša, definitivno pa to ni vzrok za nastanek le teh.
Najpogostejši simptomi in znaki bolezni so povezani z bolečinami v sklepih, otekanjem
sklepov, otrdelosti in slabe gibljivosti sklepov, bolečinami v mišicah, tetivah ali hrbtenici.
Nekateri glavni vzroki za nastanek revmatizma so:

Genetska Nagnjenost

Eden od najpomembnejših dejavnikov za nastanek revmatizma je zagotovo genetska nagnjenost. Če imate družinsko anamnezo te bolezni je velika verjetnost da se, oziroma se boste tudi sami srečali z revmatizmom.

Vnetje in slab imunski Sistem

Revmatizem pogosto izvira iz vnetnih procesov v telesu. Imunski sistem lahko nenamerno napade zdravo tkivo, kar vodi do vnetij v sklepih. To lahko poslabša obstoječe težave in povzroči poškodbe sklepov.

Okoljski Dejavniki

Določeni okoljski dejavniki, kot so izpostavljenost onesnaženemu zraku, kajenje in stres, lahko igrajo vlogo pri pojavu revmatizma.

Starost

Staranje je naravni dejavnik tveganja za revmatizem. S starostjo se lahko tkiva v sklepih obrabijo, kar povečuje tveganje za razvoj osteoartritisa.

Bolečine hrbta
Bolečine v hrbtu sodijo med revmo, saj gre za obrabo, ki jo starostniki dobro poznajo.

Spol

Ženske so bolj nagnjene k revmatoidnemu artritisu kot moški. Hormonske razlike med spoloma igrajo vlogo pri tej razliki v pojavnosti.

Kajenje

Kajenje poveča tveganje za nastanek bolezni, poleg tega pa lahko tudi poveča simptome revmatizma.

Prekomerna telesna teža

Lahko negativno vpliva na nastanek bolezni in simptomov zato, ker že sama po sebi omejuje kakovosten način življenja.

Preprečevanje revmatizma

Preventivni ukrepi so ključnega pomena pri obvladovanju revmatizma in zmanjševanju njegovih negativnih vplivov na življenje posameznika. Velikokrat lahko marsikaj naredimo sami.

Zdrav Način Življenja

 • Uravnotežena prehrana: S prehrano, bogato z antioksidanti in hranili, lahko podprete zdravje sklepov. Osredotočimo se na uravnoteženo prehrano, bogato z zelenjavo in sadjem, ter poskrbimo, da v telo vnesemo dovolj kalcija in vitamina C. Zadnje raziskave prav tako poudarjajo pomembnost vitamina D.
 • Redna telesna aktivnost: Gibanje ohranja sklepe prožne in krepi mišice okoli njih. Priporočljivo je redno izvajanje zmernih fizičnih aktivnosti, saj to pomaga pri ohranjanju gibljivosti sklepov. Tri ure na teden so dovolj, vendar je ključno, da pri tem ne pretiravamo in ne obremenjujemo preveč sklepov.
 • Izogibanje kajenju: Kajenje povečuje tveganje za razvoj revmatoidnega artritisa.

Zaščita Pred Poškodbami

 • Uporaba zaščitne opreme: Pri športu ali dejavnostih, kjer obstaja tveganje poškodb, nosite ustrezno zaščitno opremo.
 • Pravilna tehnika gibanja: Pri dvigovanju težkih predmetov ali izvajanju fizičnih dejavnosti uporabljajte pravilno tehniko.

Izogibanje tveganim dejavnikom

 • Prisilni položaji in sedeči življenjski slog: Izogibajmo se dolgotrajnim prisiljenim držam, še posebej, če veliko časa preživimo sede. Dolgotrajno sedenje lahko poveča tveganje za nastanek revmatizma. Privoščimo si odmore in gibanje.
 • Stres in virusna obolenja: Stres in različna virusna obolenja lahko sprožijo oziroma poslabšajo težave s sklepi. Zato je pomembno, da se učinkovito spopadamo s stresom in skrbimo za svoj imunski sistem.
https://youtu.be/MG6Wvh_JaxQ

Redni Zdravniški Pregledi

 • Zgodnje Odkrivanje: Redni obiski zdravnika omogočajo zgodnje odkrivanje morebitnih težav in pravočasno ukrepanje. Periodični obiski zdravnika omogočajo zgodnje odkrivanje morebitnih težav s sklepi.

V sklepu, pazljivost glede telesne teže, redno gibanje, pravilna prehrana in izogibanje
tveganim dejavnikom igrajo ključno vlogo pri preprečevanju težav s sklepi ter ohranjanju
kakovostnega življenja.

Kako zdraviti revmatizem

Zdravljenje revmatizma je usmerjeno v obvladovanje simptomov, zmanjšanje vnetij in izboljšanje kakovosti življenja. Zdravljenje je odvisno od vrste bolezni, njene resnosti in individualnih potreb bolnika. Najpogostejši pristopi zdravljenja revmatizma so:

Zdravila

 • Protivnetna Zdravila: Uporaba protivnetnih zdravil lahko pomaga pri lajšanju bolečin in vnetij. Vključujejo ne steroidna protivnetna zdravila, ki lajšajo bolečino in pomagajo zmanjšati vnetje.
 • Biološka zdravila Pri avtoimunskih motnjah lahko zdravniki predpišejo zdravila, ki zavirajo imunski sistem. Imunosupresivi se uporabljajo predvsem pri revmatoidnem artritisu.
 • Glukokortikoidi: So steroidni hormoni, ki jih po navadi uporabimo za hitro zmanjšanje vnetja. Uporabljajo se kratek čas, zaradi številnih stranskih učinkov.

Spremembe Življenjskega Sloga

Spremembe v prehrani, telesni teži in telesni aktivnosti lahko pozitivno vplivajo na simptome revmatičnih bolezni.

 • Dietna prilagoditev: Nekateri ljudje opazijo izboljšanje z zmanjšanjem vnosa določenih živil, kot so rdeče meso in mlečni izdelki.
 • Redna telesna aktivnost: Prilagojene vadbe lahko pomagajo ohranjati gibljivost sklepov.
 • Počitek: V obdobjih poslabšanja simptomov, si moramo vzeti čas za počitek, saj je le ta izjemno pomemben za obnovitev telesa.

Psihološka Podpora

 • Skupinske terapije: Povezovanje z drugimi, ki se soočajo z revmatizmom, lahko prinese psihološko podporo.
 • Posvetovanje s psihologom.

Fizioterapija

Fizioterapevt lahko zelo pomaga pri ohranjanju in izboljšanju sklepov ter okretnosti mišic.

Vaje in terapije pa se morajo prilagoditi glede na posameznika. Fizioterapevti uporabljajo različne tehnike in pristope, odvisne od vrste bolezni. Najpogostejše so: terapevtska vadba, mobilizacija in manipulacija sklepov, elektroterapija in ultrazvok ter magnetna terapija.

artritis-vnetna revma
Na sliki lahko opazite gospo, ki ima artritis prstov na rokah in uporablja magnetno terapijo Magus.

Genetski, okoljski in hormonski dejavniki igrajo pomembno vlogo pri razvoju revme,
medtem ko pravočasno prepoznavanje simptomov omogoča učinkovito zdravljenje. S
kombinacijo zdravil, fizioterapije in sprememb življenjskega sloga je mogoče doseči boljše
obvladovanje simptomov in izboljšati kakovost življenja posameznikov, ki trpijo zaradi
revmatizma. Veliko revmatikov se odloči za magnetno terapijo, ki jo lahko izvajajo doma, saj ima pozitivna učinke na zaviranje napredovanja bolezni, kot tudi pri lajšanju simptomov.
Preventivni ukrepi, kot so vzdrževanje zdrave telesne teže, redna telesna aktivnost in
uravnotežena prehrana, predstavljajo temelje za preprečevanje revme. Sodelovanje s
strokovnjaki, rednimi zdravniškimi pregledi ter skrb za psihično dobrobit so ključni elementi
celostnega pristopa k obvladovanju te bolezni.
Povzamemo lahko, da je ozaveščanje o revmi ključno za spodbujanje preventivnosti in
pravočasnega zdravljenja. Bolj ko razumemo revmatizem, bolje se lahko spopademo z njim,
kar lahko vodi do boljšega življenja za tiste, ki se soočajo s to izzivno zdravstveno težavo.

Preberite tudi: