Kaj je lupus (kakšni so simptomi, kako ga prepoznati)

Kaj je lupus

Lupus je kronična – avtoimunska bolezen, ki vpliva na različne organe, celice in tkiva v telesu. Poškoduje lahko tudi sklepe in povzroči ARTRITIS, kar pa je vnetje sklepa, ki močno boli.
Kronična avtoimuna bolezen pomeni, da z občasnimi zagoni in umiritvami traja vse življenje. Kronična bolezen pomeni tudi, da običajno traja dlje časa in nima končnega zdravila.
Avtoimunska bolezen pomeni, da imunski sistem, ki naj bi nas varoval pred različnimi okužbami, napade telesu lastna tkiva, kar povzroči vnetje in poškodbe.

V spodnjem zapisu se bomo dotaknili simptomov, kako prepoznati lupus in kako ga diagnosticirajo in zdravijo. Vabljeni k branju:

Simptomi lupusa

Simptomi lupusa (1) se lahko razlikujejo in so lahko raznoliki, kar naredi diagnozo včasih izziv. Med pogostimi simptomi so:

 • utrujenost,
 • bolečine v sklepih, kot so bolečine v kolenu in bolečine v vratu
 • izpuščaji na koži,
 • vročina,
 • težave s krvnimi celicami in
 • vplivi na notranje organe, kot so ledvice, srce, pljuča, in možgani.
Simptom lupusa je utrujenost, zelo podobno kot pri bolezni “vse me boli”, ki ji pravimo FIBROMIALGIJA.

Natančen vzrok za lupus ni popolnoma razumljen, vendar se domneva, da genetski, okoljski in hormonski faktorji igrajo vlogo pri njegovem razvoju.
Ženske imajo večje tveganje za lupus kot moški, in bolezen se običajno diagnosticira med 15. in 44. letom.

Prepoznavanje lupusa

Prepoznavanje lupusa ni enostavno. Pacienti se dolgo trudijo in hodijo od zdravnikov do specialistov, da prepoznajo lupus.
V kolikor lupus poteka v lažji obliki, so spremembe vidne le na koži in sklepih, pri hujši obliki lupusa pa ta bolezen prizadene številne organe, posamično ali več organov hkrati. Spoznamo jo po različnih kombinacijah simptomov, največkrat jih spremljajo spremembe na koži in sklepih.
Kljub temu, da je težko prepoznati ali gre za lupus ali kašne druge bolezni, je tukaj seznam znakov, po katerih prepoznate lupus:

 1. Kožni simptomi: lupus lahko povzroči različne kožne spremembe, kot so rdeči izpuščaji, občutljivost na sončno svetlobo, ali rdeče obrobljeni obliži na obrazu, znani kot metuljev izpuščaj.
 2. Bolečine v sklepih: lupus pogosto povzroča artritis, ki se kaže v bolečinah in otekanju sklepov, še posebej v sklepih rok, kolen in zapestij. Znani so tudi otečeni gležnji.
 3. Utrujenost in splošna šibkost: kronična utrujenost, brez očitnega razloga, je lahko znak lupusa. Lahko se pojavi tudi splošna šibkost.
 4. Težave s krvnim tlakom in ledvicami: lupus lahko prizadene ledvice, kar lahko povzroči težave s krvnim tlakom in izločanjem beljakovin v urinu.
 5. Fotosenzitivnost: povečana občutljivost na sončno svetlobo je pogosto prisotna pri ljudeh z lupusom.
bolečine v križu
Prepoznavanje lupusa ni enostavno, tudi bolečine v križu so lahko prisotne, mer drugimi bolečinami v sklepih.

Če opazite kakšnega od teh simptomov, je pomembno, da se posvetujete z zdravnikom.

PREBERITE TUDI: kako prepoznati artritis

Diagnoza lupus

Ugotoviti oziroma diagnosticirati lupus ni enostavno, tudi za zdravnike ne. Zato včasih traja več let, da se pride do končne diagnoze: lupus.
Diagnosticiranje lupusa vključuje:

 1. Klinični pregled in anamneza:
  • Zdravnik bo pregledal bolnikovo zdravstveno anamnezo in opravil temeljit klinični pregled, da oceni simptome lupusa, vključno z bolečinami v sklepih, utrujenostjo, kožnimi spremembami in drugimi znaki.
 2. Laboratorijski testi:
  • Krvni testi: vključujejo teste, kot so kompletna krvna slika, merjenje vnetnih markerjev, presejanje za avtoimunske protitelesa, kot so antinuklearna protitelesa (ANA), in presejanje za organske poškodbe.
  • Testi urina: preverjanje prisotnosti beljakovin ali drugih nepravilnosti, kar lahko kaže na vpletenost ledvic.
 3. Biopsija kože ali ledvic:
  • Če so prisotni kožni ali ledvični simptomi, se lahko izvede biopsija, pri kateri se odvzame majhen vzorec tkiva za podrobnejšo analizo.
 4. Slikovne preiskave:
  • Rentgenski žarki ali slikanje z magnetno resonanco (MRI) se lahko uporabljajo za oceno poškodb sklepov ali notranjih organov.
 5. Ocena simptomov:
  • Diagnoza lupusa se običajno postavlja na podlagi ugotovljenih simptomov, ki so lahko različni in se pojavljajo v valovih.

Zdravljenje lupusa

Zdravljenje lupusa je usmerjeno v lajšanje simptomov in obvladovanje vnetja. To vključuje uporabo zdravil, ki lahko vplivajo na imunski odziv, ter prilagajanje življenjskega sloga, vključno s sončno zaščito, izogibanjem stresu in rednim spremljanjem zdravnika. Bolniki z lupusom običajno potrebujejo individualizirano zdravljenje v sodelovanju z zdravstvenim strokovnjakom.

Zdravila, s katerimi bi lahko dokončno pozdravili lupus, za zdaj ni, je pa bolezen mogoče obvladovati.

Bolnik se mora izogibati soncu, zdravljenje mora biti redno in natančno. Največkrat je bolezen diagnosticirana v hujši akutni obliki, takrat je nujno jemanje zdravil, da bolezen ne prizadene organov. Največkrat se tako doseže, da se bolezen umiri. Takrat se zdravljenje z zdravili zmanjša, morda celo ukine.

Lupus je kronična bolezen in trenutno ni popolnega zdravila zanjo. Vendar pa obstajajo različni pristopi k zdravljenju, ki lahko pomagajo upravljati simptome in izboljšati kakovost življenja posameznika s to boleznijo. Zdravljenje lupusa običajno vključuje naslednje elemente:

 1. Zdravila:
  • Protivnetna zdravila: nonsteroidna protivnetna zdravila (NSAID), kot so ibuprofen, se lahko uporabljajo za lajšanje bolečin in vnetja.
  • Protirevmatika: pri hudih artritičnih simptomih se lahko uporabljajo zdravila, ki vplivajo na avtoimunski odziv, kot so antimalarična zdravila in imunomodulatorji.
  • Kortikosteroidi: pri hujših simptomih se lahko predpišejo kortikosteroidi, ki imajo močan protivnetni učinek.
 2. Imunomodulatorna zdravila:
  • Biološka zdravila, ki ciljajo na specifične dele imunskega sistema, se lahko uporabljajo za obvladovanje nekaterih simptomov.
 3. Spremembe življenjskega sloga:
  • Izogibanje sončni svetlobi, saj lahko sproži lupusne izbruhe.
  • Redno vadba in zdrava prehrana za splošno dobro počutje.
  • Izogibanje stresu, ki lahko vpliva na poslabšanje simptomov lupusa.
 4. Fizioterapija in rehabilitacija:
  • Fizioterapevtski pristopi se lahko uporabljajo za izboljšanje gibljivosti in moči sklepov ter zmanjšanje bolečin. Pri tem lahko pomaga magnetna terapija Magus, ki jo lahko pacient izvaja doma (2).
 5. Spremljanje zdravnikov:
  • Redno spremljanje z revmatologom ali drugim specializiranim zdravnikom je ključno za prilagajanje zdravljenja glede na potrebe posameznika.

Ali je lupus ozdravljiv

Čeprav lupus ni ozdravljiv, s pravilnim zdravljenjem in upoštevanjem priporočil zdravnikov veliko ljudi s to boleznijo živi polno in aktivno življenje. Zgodnje odkrivanje in zdravljenje lahko pomembno vplivata na nadzor nad simptomi in preprečevanje morebitnih zapletov.

VIRI IN DODATNA BRANJA