Kako prepoznati artritis (5 najpogostejših simptomov)

Vas zanima kako prepoznati artritis?

Artritis je širok pojem, ki zajema več kot 100 različnih vrst bolezni sklepov in vpliva na milijone ljudi po celem svetu. Prepoznavanje artritisa v zgodnji fazi je ključno za pravilno obvladovanje te kronične bolezni in lajšanje simptomov.

Preberite tudi kako prehrana vpliva na razvoj artritisa: artritis jedilnik je pomemben tudi, ko se pojavijo artritis znaki in kako ukrepati. Kakšna prehrana je primerna za različne vrste artritisa.

V tem zapisu bomo raziskali pomembne znake in simptome, ki nakazujejo na prisotnost artritisa, skupaj z metodami za samopregledovanje. Odkrili bomo, kako pravilno prepoznati to bolezen in postaviti temelje za učinkovito zdravljenje ter izboljšanje kakovosti življenja.

kako prepoznati artritis- otečeni gležnji
Kako prepoznati artritis? Otečeni gležnji so eden izmed simptomov oziroma znakov, da lahko gre za artritis gležnja.

5 možnosti za prepoznavanje artritisa

Artritis je stanje, ki zajema vnetje sklepov in se lahko pokaže na različne načine.

Obstajajo različne vrste artritisa, vključno z osteoartritisom, revmatoidnim artritisom, protinom, lupusom in drugimi. Simptomi artritisa se lahko razlikujejo glede na vrsto, vendar nekateri splošni znaki in simptomi vključujejo:

 1. Bolečina v sklepih: Bolečina običajno prizadene enega ali več sklepov. Lahko je topa, ostra ali pulzirajoča.
 2. Otekanje sklepov: Vnetje v sklepih lahko povzroči otekanje, kar jih naredi otekla in občutljiva na dotik.
 3. Omejena gibljivost: Artritis lahko omeji vašo sposobnost gibanja v prizadetih sklepih.
 4. Mravljinčenje: Nekateri ljudje s artritisom lahko občutijo mravljinčenje na prizadetih območjih.
 5. Jutranja okorelost: Jutranja okorelost v sklepih, ki lahko traja nekaj ur, je pogost simptom revmatoidnega artritisa.
 6. Spremembe na koži: Pri nekaterih oblikah artritisa, kot je lupus, se lahko pojavijo spremembe na koži, kot so rdečina in luščenje; takšna bolezen je tudi psoriatični artritis ali psoriaza.
 7. Utrujenost: Osebe s artritisom se pogosto počutijo utrujene in izčrpane.

Če opazite katerikoli od teh simptomov ali imate sum na artritis, je pomembno, da se posvetujete z zdravnikom. Zdravnik bo opravil podroben pregled, vključno s fizičnim pregledom, ter morda naročil dodatne preiskave, kot so rentgenski posnetki, krvne preiskave ali magnetna resonanca, da postavi natančno diagnozo. Zdravljenje bo odvisno od vrste artritisa in resnosti simptomov ter lahko vključuje zdravila, fizioterapijo in spremembe življenjskega sloga.
Zgodnje odkrivanje in zdravljenje artritisa lahko pomagata obvladovati simptome in ohraniti kakovost življenja, v zapisu kako se znebiti artritisa, pa preberite nekaj enostavnih metod za lajšanje bolečin in lažje prenašanje artritisa.

Preberite tudi:

Ko je bolečina v sklepih povezana z artritisom

Izraz “Bolečine v sklepih” se nanaša na nelagodje ali bolečino, ki se pojavi znotraj ali okoli sklepov v telesu. Tu je podrobnejše pojasnilo te točke:

1.Bolečina v sklepih: To je osnovni simptom artritisa in običajno je prva stvar, ki jo ljudje opazijo, ko imajo težave s sklepi. Intenzivnost in značilnosti bolečine se lahko razlikujejo.

2.Običajno prizadene enega ali več sklepov: Artritis lahko prizadene en sklep ali več njih. Na primer, osteoartritis pogosto vpliva samo na en sklep, medtem ko reumatoidni artritis pogosto prizadene več sklepov hkrati.

3.Lahko je topa, ostra ali pulzirajoča: Ta izjava opisuje različne načine, kako se bolečina lahko dojema:

 • Topa bolečina: To je bolečina, ki se čuti kot stalno nelagodje ali pritisk v sklepih. Lahko je blažja ali močnejša, vendar običajno ni tako intenzivna kot ostra bolečina.
 • Ostra bolečina: Ostra bolečina je intenzivna, močna in nenadna bolečina, ki jo čutimo kot oster vbod ali rez v prizadetih sklepih. Lahko je zelo neprijetna in omejujoča.
 • Pulzirajoča bolečina: Pulzirajoča bolečina se čuti kot ritmična bolečina, ki se stopnjuje in zmanjšuje v ritmu utripa srca. To lahko kaže na vnetje v sklepih.
kako prepoznati artritis prstov na rokah
Kako prepoznati artritis prstov na rokah preberite na povezavi

Kako prepoznati artritis, če vam otekajo sklepi

“Otekanje sklepov” je še en pogost simptom artritisa, ki se nanaša na kopičenje tekočine ali vnetje znotraj sklepov. Tu je podrobnejše pojasnilo te točke:

 • Otekanje sklepov: To se zgodi, ko se znotraj sklepov kopiči dodatna tekočina zaradi vnetnega procesa. Ta tekočina je lahko sinovialna tekočina, ki se običajno nahaja znotraj sklepov in služi kot mazivo, vendar se zaradi vnetja poveča njen obseg.
 • Vnetje v sklepih: Artritis je osnovno vnetno stanje sklepov. Vnetje je odziv telesa na poškodbo ali draženje, in v primeru artritisa telo vname sklep kot odziv na poškodbo tkiva v sklepih.
 • Otečeni sklepi: Kopičenje tekočine znotraj sklepov povzroči oteklino ali oteklost prizadetih sklepov. Oteklina naredi sklepe debelejše in včasih rdeče.
 • Občutljivost na dotik: Otekli sklepi so običajno občutljivi na dotik, kar pomeni, da lahko dotik oteklega sklepa povzroči bolečino ali nelagodje.

Oteklina sklepa in artritis

Otekanje sklepov lahko povzroča veliko nelagodje in lahko omeji gibljivost prizadetih sklepov. Poleg tega prisotnost otekanja pogosto kaže na aktivno vnetje v sklepih.
Zdravljenje artritisa pogosto vključuje zmanjšanje vnetja, da se zmanjša oteklina in izboljša funkcija sklepov. To lahko vključuje zdravila, fizioterapijo in druge oblike terapije, ki jih predpiše zdravnik.

“Izguba gibljivosti” se nanaša na izgubo sposobnosti normalnega gibanja sklepov ali zmanjšanje obsega gibanja v prizadetih sklepih. Ta pojav pogosto spremlja artritis in lahko kaže na resnejše težave s sklepi. Tu je podrobnejše pojasnilo te točke:

 • Izguba gibljivosti: Izguba gibljivosti pomeni, da oseba ne more več prosto ali brez bolečin premikati sklepa, kot je to bilo pred pojavom artritisa. Ta izguba gibljivosti se lahko postopoma poslabša s časom.
 • Omejitev obsega gibanja: Artritis lahko povzroči zmanjšanje obsega gibanja v prizadetih sklepih. Na primer, oseba morda ne bo mogla popolnoma upogniti ali iztegniti sklepa ali ga obračati, kot je bilo prej.
 • Vzroki za zmanjšanje gibljivosti: Zmanjšanje gibljivosti običajno izhaja iz vnetja in poškodbe sklepov, ki ju povzroča artritis. Vnetje lahko povzroči otekanje, bolečino in omejitev normalnih funkcij sklepov.
 • Vpliv na vsakodnevne dejavnosti: Zmanjšanje gibljivosti lahko resno vpliva na kakovost življenja, saj otežuje izvajanje vsakodnevnih dejavnosti, kot so hoja, opravljanje gospodinjskih opravil, igranje športov in drugih telesnih aktivnosti.

Zdravljenje artritisa pogosto vključuje napore za izboljšanje gibljivosti sklepov. To lahko vključuje fizioterapijo, vaje za krepitev mišic okoli sklepov, uporabo ortopedskih pripomočkov, kot so bergle ali ortoze, ter v nekaterih primerih kirurške posege. Z namenom ohranjanja funkcije sklepov in izboljšanja gibljivosti je pomembno, da artritis prepoznate zgodaj in ga ustrezno zdravite.

Kako prepoznati artritis pri utrujenosti in mravljinčenju

“Utrujenost ali mravljinčenje” se nanaša na senzacije, ki se lahko pojavijo pri ljudeh z artritisom in vključujejo občutek izgube občutljivosti, utrujenosti ali mravljinčenja v določenih delih telesa ali prizadetih sklepih. Tu je podrobnejše pojasnilo te točke:

 • Utrujenost: Utrujenost je občutek izgube občutljivosti v določenem delu telesa. To pomeni, da oseba morda ne bo čutila dotika, pritiska ali bolečine na tem območju. Utrujenost se lahko pojavi kot občutek “mravljinčenja” ali “mrtvosti”.
 • Mravljinčenje: Mravljinčenje se običajno kaže kot občutek “mravljinčenja in ščemenja” ali “mravljinčenja” na prizadetem območju. Oseba lahko čuti nežne ali blage pulzacije, občutek mravljinčenja pa je lahko začasen ali se pojavi od časa do časa.
 • Vzroki utrujenosti in mravljinčenja pri artritisu: Utrujenost in mravljinčenje se lahko pojavita kot posledica stiskanja živcev ali draženja živčnih struktur v bližini prizadetih sklepov. Vnetje v sklepih lahko povzroči otekanje, ki stiska okoliške živce in povzroča te senzacije.
 • Pomanjkanje občutljivosti: Čeprav same po sebi te senzacije niso nujno boleče, lahko motijo in povzročajo dodatno nelagodje, saj oseba lahko izgubi občutek in nadzor nad prizadetim delom telesa.

Pomembno je poudariti, da utrujenost in mravljinčenje nista specifična simptoma artritisa in se lahko pojavita iz različnih razlogov. Če opazite te simptome skupaj z bolečinami v sklepih ali drugimi znaki artritisa, je pomembno posvetovati se z zdravnikom, da postavi diagnozo in določi ustrezno zdravljenje. Ti simptomi so lahko pomembni za razumevanje in obvladovanje stanja.

Kako prepoznati artritis pri jutranji okorelosti

Jutranja okorelost sklepov je pogost simptom revmatoidnega artritisa. Tu je podrobnejše pojasnilo te točke:

 • Jutranja okorelost: Jutranja okorelost pomeni, da oseba doživlja težave in otežano gibanje sklepov, običajno po prebujanju iz spanja. Ta okorelost lahko traja nekaj ur in se običajno postopoma zmanjšuje, ko oseba postane bolj dejavna čez dan.
 • Revmatoidni artritis (RA): Revmatoidni artritis je avtoimuna bolezen, ki jo zaznamuje vnetje sklepov. Ljudje s RA pogosto doživljajo spremembe v imunskem sistemu, ki povzročajo napad na lastne sklepe in sosednja tkiva.
 • Simptom RA: Jutranja okorelost je eden od značilnih simptomov revmatoidnega artritisa. Vnetje sklepov se običajno poslabša ponoči, zato se jutranja okorelost pojavi, ko oseba prvič vstane iz postelje.
 • Trajanje jutranje okorelosti: Jutranja okorelost pri revmatoidnem artritisu lahko traja različno dolgo, vendar običajno traja vsaj 30 minut do nekaj ur. Med tem časom so lahko gibi sklepov izjemno omejeni.

Poleg jutranje okorelosti revmatoidni artritis lahko povzroči tudi bolečino v sklepih, otekanje, utrujenost, izgubo apetita in poškodbe sklepov sčasoma. Pravilna diagnoza in obvladovanje revmatoidnega artritisa sta ključna za upočasnitev napredovanja bolezni in zmanjšanje nelagodja. Zdravljenje običajno vključuje zdravila za zmanjšanje vnetja, fizioterapijo in spremembe življenjskega sloga. Osebe, ki sumijo na revmatoidni artritis, naj poiščejo zdravniško pomoč, da dobijo ustrezno diagnozo in zdravljenje.

Prepoznavanje artritisa pri spremembah na koži

“Spremembe na koži” se nanašajo na specifičen simptom artritisa, ki se lahko pojavi pri določenih oblikah bolezni, kot je psoriatični artritis ali lupus. Tu je podrobnejše pojasnilo te točke:

 • Spremembe na koži: Pri nekaterih ljudeh, ki trpijo za določenimi oblikami artritisa, zlasti pri psoriatičnem artritisu, se lahko pojavijo značilne spremembe na koži. Te spremembe običajno vključujejo rdečico, luščenje in druge specifične lezije na koži.
 • Psoriatični artritis: Psoriatični artritis je oblika artritisa, ki se pogosto pojavi pri ljudeh s psoriazo, kronično kožno boleznijo, ki jo zaznamujejo rdeče lise prekrite s srebrnimi luskami.
 • Rdečica kože: Rdečica kože lahko izhaja iz vnetnega procesa v sklepih in koži. Koža okoli prizadetih sklepov lahko postane rdeča in razdražena.
 • Luščenje kože: Luščenje kože je značilno za psoriazo. Kaže se z nastankom srebrnih, puhastih lusk na koži, ki prekrivajo rdeče madeže. To luščenje je lahko prisotno tudi na koži okoli prizadetih sklepov.

Povezava med kožnimi in sklepnimi simptomi: Psoriatični artritis pogosto vključuje povezavo med simptomi na koži in simptomi v sklepih. Ljudje s psoriazo lahko razvijejo vnetje sklepov, kar se kaže z bolečino, oteklino in zmanjšano gibljivostjo, medtem ko so spremembe na koži prisotne na območju prizadetih sklepov.

Testi za druge vrste artritisa: glede na simptome in klinično sliko lahko zdravnik naroči posebne teste, da izključi ali potrdi druge vrste artritisa, kot so putika ali ankilozirajoči spondilitis.

Pomembno je poudariti, da vsi tipi artritisa ne povzročajo sprememb na koži. Psoriatični artritis je specifična oblika bolezni, povezana s psoriazo. Osebe, ki opazijo spremembe na koži in imajo simptome artritisa, naj se posvetujejo z zdravnikom, da dobijo ustrezno diagnozo in zdravljenje. Prav tako je pomembno razpravljati s strokovnjakom o morebitni povezanosti med simptomi na koži in sklepi, da bi razumeli, kako najbolje upravljati s to stanjem.

Ali obstajajo alternativne metode za prepoznavanje artritisa

Čeprav je diagnoza artritisa običajno temeljila na medicinskih testih in oceni specialista, obstajajo nekatere alternativne metode, ki jih posamezniki lahko uporabljajo kot dopolnilo za samooceno in spremljanje svojih simptomov. Vendar pa je pomembno poudariti, da te metode ne nadomeščajo strokovne medicinske diagnoze in posvetovanja z zdravnikom. Tukaj je nekaj alternativnih metod za prepoznavanje artritisa:

 • Dnevnik simptomov: Vodenje dnevnika simptomov lahko pomaga posameznikom slediti bolečinam v sklepih, oteklinam, jutranji okorelosti in drugim znakom artritisa. Sledenje sprememb v simptomih skozi čas lahko zagotovi koristne informacije za pogovor z zdravnikom.
 • Samoocenitveni testi: Obstajajo spletna orodja in vprašalniki za samooceno, ki omogočajo ljudem, da ocenijo svoje simptome in tveganje za artritis. Čeprav ta orodja lahko zagotavljajo naključne informacije, ne nadomeščajo strokovne diagnoze.
 • Vizualna ocena: Spremembe v sklepih in koži so lahko vidne. Posamezniki lahko poskusijo sami opaziti otekline, rdečino ali spremembe v videzu kože.
 • Fizične vaje in gibljivost: Pravilna vadba in testi gibljivosti lahko pomagajo posamezniku prepoznati omejitve v gibanju sklepov in morebitne spremembe v funkcionalnosti telesa.

Čeprav lahko te metode zagotavljajo informacije in smernice, je najboljši način za potrditev diagnoze artritisa in določitev vrste ter resnosti bolezni posvetovanje z zdravnikom. Zdravnik lahko naroči specifične diagnostične teste in oceni vse relevantne dejavnike za postavitev pravilne diagnoze ter zagotovi ustrezno terapijo.

Kako zdravniki diagnosticirajo artritis

Diagnoza artritisa vključuje niz korakov, ki jih izvaja zdravnik, da identificira prisotnost bolezni, določi njen tip in resnost ter postavi temelje za načrtovanje zdravljenja. Tu je splošen pregled, kako zdravniki običajno diagnosticirajo artritis:

Zdravstvena anamneza

Prvi korak pri diagnosticiranju artritisa običajno vključuje pogovor med pacientom in zdravnikom. Zdravnik bo postavljal vprašanja o simptomih, vključno s tem, kje se pojavljajo bolečine, kdaj so simptomi začeli, kako intenzivni so in kako vplivajo na vsakdanje življenje. Med pogovorom bo zdravnik morda iskal informacije o družinski zgodovini bolezni, poškodbah in drugih relevantnih dejavnikih.

Fizični pregled

Zdravnik bo opravil temeljit fizični pregled, da oceni stanje sklepov, vključno z njihovo gibljivostjo, otekanjem, rdečico in občutljivostjo. Prav tako bo iskal spremembe na koži in druge znake, ki lahko kažejo na prisotnost določenih vrst artritisa.

Laboratorijski testi

Zdravnik bo pogosto naročil različne laboratorijske teste, da potrdi diagnozo in določi tip artritisa. To vključuje krvne preiskave, ki lahko kažejo na prisotnost vnetja (na primer povečane ravni C-reaktivnega proteina ali sedimentacije eritrocitov) ter posebne teste za avtoimunske bolezni, kot je revmatoidni faktor ali protitelesa proti ciklično citruliniranemu peptidu (anti-CCP) za revmatoidni artritis.

Rentgenski posnetki

Rentgenski posnetki sklepov lahko pomagajo odkriti poškodbe sklepov, kot so erozije, ki lahko kažejo na artritis.

Magnetna resonanca (MRI) ali računalniška tomografija (CT)

Ti diagnostični postopki se lahko naročijo za podrobnejši pregled notranjih delov sklepov in okoliških struktur.

Artroskopija

Včasih se uporablja artroskopija, invazivni postopek, pri katerem se v sklep vstavi majhen endoskop za pregled notranjosti sklepov.

Biopsija sinovialne membrane

V redkih primerih se lahko vzame vzorec sinovialne membrane (membrana, ki obdaja sklepe), da se pregleda pod mikroskopom.

Ko zdravnik zbere vse relevantne informacije iz pogovora, fizičnega pregleda in diagnostičnih testov, lahko postavi diagnozo artritisa in določi njegov tip. Ta diagnoza bo služila kot osnova za načrtovanje zdravljenja, prilagojenega potrebam pacienta. Pomembno je poudariti, da je zgodnja postavitev diagnoze povezana z večjo verjetnostjo uspešnega obvladovanja simptomov in upočasnjevanja napredovanja bolezni.
Pri vsem naštetem je potrebno omeniti tudi vrsto terapije, ki jo lahko uporabljate doma in je učinkovita metoda za lajšanje in zaviranje artritisa (1), zato preberite kaj je magnetna terapija in kako lahko koristi vam.

VIRI IN DODATNA BRANJA: