Uspešna spletna trgovina [Kako pristopiti k zagotavljanju konstante rasti online trgovine]

Da bi bila spletna trgovina, ki jo imate podjetniki, čimbolj uspešna, je sigurno končni cilj vsakega, ki si da izdelati svojo trgovino na internetu (oz. vsakega, ki svojo spletno trgovino že ima). Kdo pa, ki ima svojo trgovino na spletu, ne zgradi te, zato, da ne bi z njo uspešno prodajal in zaslužil?

.

Spodaj sem pripravil nekaj uporabnih nasvetov iz moje dosedanje prakse, v povezavi s tem, da bo vaša trgovina bolj uspešna, večina spodnjih nasvetov pa je povzeta iz mojega dosedanjega svetovanja obstoječim spletnim trgovinam in tistim, ki izdelavo spletne trgovine šele naročate. Rezerve, zato da bo uspešna spletna trgovina, ki so opisane spodaj, res zaživela, so praktično prisotne pri skoraj vseh trgovinah (kjer sem svetoval ali še svetujem za spletni marketing).

.

Uspešna spletna trgovina, mora (vsaj po mojih standardih) zasledovati NAJMANJ naslednje 3 cilje:

.

 • skrbeti za konstantno rast novih spletnih obiskovalcev v trgovino
  (v nadaljevanju boste videli, da za to predlagam 2 načina:
  redno pisanje blog zapisov za t.i. long tail ključne besede &
  offsite SEO optimizacijo za potiskanje spletne trgovine proti prvim mestom na Googlu, za vedno nove, t.i. generične ključne besede).
  Podrobnosti o pristopu k obema načinoma, pojasnjujem v prvem poglavju.

 • skrbeti za konstantno izboljševanje konverzij prioritetnih produktov in storitev

 • skrbeti za širjenje prodajnega programa (s strateškim/komplementarnim dodajanjem produktov oz. storitev (kar pojasnim v nadaljevanju)

.

V teh nasvetih boste našli…

.

.

Kako uspešno zagotavljati konstantno rast obiskovalcev v vašo trgovino?

.

Razlika med uspešno zagotovljeno rastjo obiska spletne trgovine in neuspešno rastjo spletnega obiska v trgovino, je opazna v Google analitiki:

.

Spletne trgovine, ki uspešno vzpostavite sistem za konstantno (četudi počasnejšo) rast obiskovalcev v svoje trgovine, imate v Google analitiki ponavadi, sliko, podobno spodnji:

.

Spletne trgovine, kjer vam ne uspe vzpostaviti konstantne rasti obiskovalcev v vaše trgovine (oz. se ta rast ustavi) imate v Google analitiki ponavadi spodnjo sliko obiska:

.

.

Efekt žaganega lista pomeni, da je obisk v spletno trgovino, malo gor, malo dol. Bolj kot boste v Google analitiki “raztegnili” svoje obdobje opazovanja obiska v trgovino, bolj vam bo v oči padlo ali je vaš obisk v spletno trgovino (in tudi katerokoli drugo spletno stran), podvržen sezonskim nihanjem (in vašim, občasnim marketinškim aktivnostim (npr. email kampanji, kampanji na socialnih omrežjih, plačani Google Ads kampanji, itd…)) ali pač obisk spletne trgovine, konstantno narašča.

Da pridete do konstantne rasti obiska v svoje spletne trgovine, generalno gledano (in kot rečeno že zgoraj), obstajata 2 poti (sicer obstaja še tretja pot, t.i. hitre SEO zmage, o kateri sem pisal v Vodniku za analizo ključnih besed, ampak o tej poti, v tem blogu, ne pišem).

.

Do uspešne vzpostavitve konstantne rasti obiskovalcev v vašo trgovino pridete tako, da:

.

 • zagotovite redno pisanje t.i. long tail blog zapisov na blogu spletne trgovine (prva slika, zgoraj, kjer je prikazana konstantna rast obiska spletne strani, je rezultat enoletnega pisanja spletnih vsebin za t.i. long tail ključne besede).

.

 • zagotovite redno gradnjo povratnih povezav v spletno trgovino iz drugih spletnih strani, za generične ključne besede (t.i. offsite SEO optimizacija).

.

NAMIG: Kot boste razbrali iz spodnjih nasvetov, noben izmed predstavljenih, ni nobena posebna, računalniška znanost ali trik, ampak preprosto razmišljanje o “PRISTOPU h gradnji uspešne spletne trgovine” (ki pa se, ne vem zaradi kakšnih razlogov, zelo pogosto, ne prime). Čeprav nič od spodnjega ni težko!!!

Da ne zgubljate časa tisti, ki so vam razlike med različnimi vrstami ključnih besed, že znane, tukaj lepim povezavo do Vodiča za raziskovanje ključnih besed, ki sem ga objavil na Seo-Praktik.si, za tiste, ki si morate najprej razčistiti pojmovanje ključnih besed.

.

Pristop, da bo spletna trgovina usmerjena v USPEŠNO in KONSTANTNO RAST obiskovalcev, naj bo naslednji:

.

 • VEDNO, ko se lotite pisanja long tail blog zapisa za najdeno ključno besedo, NAJPREJ preverite ali se vaša spletna trgovina, slučajno že ne nahaja na prvih dveh Googlovih straneh, s katerimkoli url naslovom. Če se nahaja, poiščite drugo long tail ključno besedo.

.

Več kot bo za vašo spletno trgovino, spisanih teh long tail blog zapisov, vedno težje boste našli nov long tail (kar je cilj), s katerim vaša trgovina še ni na prvih dveh straneh Googla.

.

Rezultat tega pristopa je uspešna, zagotovljena, konstantna rast obiska v trgovino.

.

NAMIG: Za long tail ključne besede ne potrebujete vnaprejšnega seznama besed, ker itak morate vsako besedo preveriti ali se vam je z njo vredno potegovati za prva mesta na Googlu.

Recimo, da long tail blog zapise pišete enkrat na teden (eno leto). To je cca 53 zapisov (spisanih in SEO optimiziranih za 53 RAZLIČNIH long tail ključnih besed). V drugem letu pisanja boste morali najti 54. long tail ključno besedo, s katero še vas ni na prvih mestih Googla. TO JE USPEŠNA RAST. Bolj kot bo čas tekel in dlje časa, kot boste pisali bloge za long tail ključne besede, manj bo ključnih besed, s katerimi vas še ni na prvih mestih Googla.

Zapisano drugače: posledica takšnega pristopa je ta, da karkoli bodo uporabniki Googla, vtipkali v Google, vedno se bo, zraven drugih, pokazala tudi vaša spletna trgovina.

.

Precej mojih sogovornikov ob razlagi zgornjega pristopa, vpraša kako zagotavljati nadaljno uspešno rast obiska v trgovino, po tem, ko so izčrpali vse long tail ključne besede….

.

Najprej… to je nemogoče…

.

Google, še danes, po skoraj dveh desetletjih obstoja, na svojem blogu sporoča, da je vanj, na dnevni ravni, vtipkanih ali izgovorjenih, cca med 15 do 19% ključnih besed, ki niso bile še nikoli vtipkane ali izgovorjene v Google (vir 1).

.

Drugič pa…

.

Iskanje čez Google ne poteka več samo čez ključne besede (ampak tudi čez slike, video (YouTube), Google Lens, zemljevide, itd…). Dela, če želite zagotoviti konstantno rast obiskovalcev v vaše trgovine, ne bo zmanjkalo.

.

NAMIG: Pri marsikateri že uspešni spletni trgovini, ki je na trgu prisotna že več let, je vprašanje (nadaljne) upešnosti spletne trgovine, dostikrat povezano (tudi) z grafično prenovo spletne trgovine.
Če se tudi sami lotevate prenove svoje online trgovine, svetujem, da se pri ciljih izboljšanja spletne trgovine osredotočate najprej na uporabniško izkušnjo, potem pa še najmanj na sodobne, tehnične zahteve prikaza trgovin v iskalnikih (mobile readyness, tehnični SEO, varnost nakupovanja,….).
Tisti, ki spremljate moj blog dlje časa, boste lep primer prenove spletne trgovine z osredotočenostjo na čimboljšo uporabniško izkušnjo, našli na primeru spletne trgovine Pohištvo123.si (če se seveda spomnite prejšnega izgleda stare trgovine).

..

Drugi del, zagotovitev konstantnega izboljševanja uvrstitev vaše spletne trgovine, na Googlu, za generične ključne besede, dosegate s konstantno gradnjo povezav na url naslove, s katerimi želite svojo spletno trgovino, prikazati na najvišjih pozicijah na Googlu.

.

NAMIG: Povezave do vaših url naslovov, ki prispevajo k vedno višji uvrstitvi vaše spletne trgovine z generičnimi/težkimi/konkurečnimi in najbolj iskanimi ključnimi besedami (z visokimi iskalnimi volumni) so dvojne: notranje in zunanje.
Vzpostavitev konstantne gradnje povratnih povezav je stvar učinkovite optimizacije spletnih strani, moj pristop k SEO optimizaciji spletnih strani, opisujem na povezavi www.Seo-Praktik.si.

.

Poglejte primer:

.

Za trgovino Sanjski-Sopek.si, ki prodaja najrazličnejše cvetje (za poroke, suho cvetje, rezano cvetje, itd…) je eden izmed ciljev za prva mesta na Googlu, tudi ključna beseda “poroka” (ki ima cca. 2400 iskanj na mesec na Googlu).

.

Če smo še marca 2020 bili na Googlu s spletno trgovino nad 100-tim mestom, aprila na 45. mestu in maja na 30. mestu (spodnja slika),

.

.

smo v času tega zapisa (19.5.2020), na prvi strani Googla, že na 10. mestu:

.

uspesna spletna trgovina prva mesta na googlu

NAMIG: Tudi, ko zagotovite uspešno in učinkovito, “konstantno” vzpenjanje spletne trgovine proti prvim mestom Googla IN ŽE DOSEŽETE REZULTAT (npr. prve 3 top rankinge), NE ODNEHAJTE z branjenjem/vzdrževanjem dosežene uvrstitve na Googlu!!!. Če vi odnehate, konkurenca ne bo!!!

..

Kako učinkovito skrbeti za izboljševanje konverzij prodajanih izdelkov

.

Boljša konverzija spletne trgovine je naslednji korak, po tem, ko je vzpostavljen sistem za konstantno pridobivanje novih obiskovalcev v trgovino (iz prvega poglavja, zgoraj). Sigurno nam je vsem logično, da je bolj uspešna spletna trgovina tista, ki ima stopnjo konverzije ogledov posameznih izdelkov (in drugih spletnih vsebin v trgovini) v nakupe, višjo.

.

NAMIG: Vse zbrane nasvete za izboljšanje konverzij v spletni trgovini boste našli na povezavi.

.

Spodaj si preberite še PRISTOP k izboljševanju konverzij v vaših trgovinah:

.

Izboljševanja konverzij (učinkovitosti spletne trgovine kot celote) se lotite od enega url naslova, do drugega (prioritetno izberite najprej tiste, ki so vam najbolj pomembni).

.

Večina lastnikov spletnih trgovin, ki se lotijo izboljševanja konverzije, bi radi izboljšali povprečno stopnjo konverzije celotne spletne trgovine na hitro – a povprečje se da izboljšati samo, če izboljšate vsak posamezen url naslov (ne pa, da vsem url naslovom dodajate nov/ISTI konverzijski cilj).

.

NAMIG: Različne vrste spletnih vsebin (ki so optimizirane za različne ključne besede (za katerimi se skrivajo različni nameni (search intenti), NE MOREJO IMETI istega konverzijskega cilja!!! Če hočete, da bo vaša spletna trgovina konverzijsko uspešna, morate čim več konverzijskih ciljev, uskladiti s search intentom in spletno vsebino, ki nastane na podlagi teh. Še posebej, če šele začenjate s spletno trgovino, priporočam nasvete o tem v članku Kako odpreti & začeti spletno spletno trgovino.

.

Zelo dobra, učinkovita in uspešna spletna praksa za izboljšanje konverzije so t.i. tematsko ciljani CTA-ji in reklamne pasice (reklame in CTA gumbi, ki se navezujejo na temo vsebine o kateri je govora na spletni strani).

.

Primer:

.

.

Specializiran portal za Varčevanje-energije.si uporablja za izboljšanje konverzij tematsko smiselne/sorodne reklame pasice.

Kako uspešna spletna trgovina širi svoj prodajni program

..

Tretji korak, ki ga v svojo spletno prodajo, sistematizira vsaka uspešna spletna trgovina, je širjenje prodajnega programa (z dodatnimi produkti in storitvami, z novimi trgi), potem, ko določen segment kupcev, na internetu že “pokriva/ulovi”.

.

Poglejte primere…

.

Razširitev prodaje s komplementarnimi produkti – primer spletna trgovina TakoLepo.si

.

Že uveljavljena in uspešna spletna trgovina TakoLepo.si, ki je na “fizičnem trgu” pozicionirana kot prepoznavna blagovna znamka pretežno za naravne deodorante, rastlinska mila in glicerinska mila, ima ogromno manevrskega prostora za širjenje svoje prodaje (tudi na spletu), v celotnem segmentu naravne kozmetike.

.

Podatki, ki zgoraj zapisano potrjujejo:

.

širjenje spletne prodaje

Za naravna, glicerinska, rastlinska in na splošno, mila, je na slovenskem Googlu, zanimanja za približno 4 x manj, kot vso ostalo naravno kozmetiko. Kar pomeni, da lahko trgovina, ki se osredotoča na uspešno spletno prodajo naravne kozmetike, svojo prodajo izboljša tako, da dopolni svoj prodajni program s komplementarnimi produkti v panogi naravne kozmetike. Če ostane spletna trgovina, “samo” na prodaji naravnih mil, bo na Googlu, zelo težko uspešna.

.

Izboljšanje uspeha prodaje z dodajanjem storitev – primer Kreal.si

..

Uspešnost prodaje v spletni trgovini, s širjenjem komplementranih produktov, ni nujno pogojeno s tem, da v svojo trgovino dodajate nove izdelke.

.

Namesto novih izdelkov v prodajo, lahko dodate storitve.

.


Spletna trgovina Kreal.si je na tak način, svojim zunanjim otroškim igralom, urbani opremi in zunanjim fitnes napravam, dodala storitve industrijskega oblikovanja, krajinske arhitekture in inženiringa:

.

.

Povečanje uspeha v prodaji z razširitvijo na tuje trge

..

K uspešnosti prodaje preko spleta, lahko prispevate tako, da razširite svoje poslovanje na tuje trge. Lastnikom spletnih strani, ponavadi najprej priporočam razširitev prodaje na nam bližnje trge.

.

Primer:

.

Spletna stran ETC Adriatic.si v Sloveniji, svoje team building programe uspešno prodaja tudi na hrvaškem trgu (poglejte najprej njihovo slovensko verzijo strani ETC Adriatic.si in nato še hrvaško verzijo www.teambuilding-croatia.hr).

.

Viri in dodatne informacije

1 – InterAct