Kako začeti spletno trgovino [POSODOBLJENA VSEBINA 2020]

Spodaj je predstavljena moja posodobljena vsebina o tem kako začeti spletno trgovino v letu 2020. Prve nasvete v zvezi z začetki pri postavljanju, odpiranju in prodaji preko spletnih trgovin, sem sicer objavil že pred petimi leti (8. jan. 2015), a, ker se je od takrat moj pogled na začetne korake pri online trgovinah, popolnoma spremenil, sem se odločil, da v celoti posodobim vsebino, v nadaljevanju.

.

NAMIG: Glede na to, da sem ravno pred časom, na eni, od mojih drugih spletnih strani, kjer imam eno od spletnih trgovin, objavil zapis Kako odpreti spletno trgovino, (vir 1 na dnu tega zapisa), v katerem je opisan predvsem “tehnični postopek” kako izberete platformo za e trgovino, kako spletno trgovino odprete v WordPress-u in kako trgovino sploh izdelate, je spodnji zapis namenjen predvsem temu o čem razmislite PREDEN začnete s samim postavljanjem spletne trgovine.

V kolikor ste RESEN interesent za izdelavo spletne trgovine, vas povabim, da si ogledate tudi našo ponudbo, kjer je predstavljena izdelava spletne trgovine. Naša ponudba za izdelavo spletnih trgovin se, za razliko od precej drugih, glede na to, da sami tržimo, čez retail, ne samo čez splet, dokaj razlikuje od drugih ponudb. Preverite.

.

Kaj boste našli v tem zapisu….

.

Kako začeti spletno trgovino PRED začetkom postavljanja/izdelave trgovine

.

NAMIG: Postavljanje spletne trgovine, je, če imate “tehničarja/računalničarja in denar” še najmanjši problem pri (učinkoviti) spletni prodaji. Če imate nekaj malega izkušenj s postavljanjem spletnih strani (še posebej s SEO optimizacijo strani), si spletno trgovino, v bistvu lahko celo postavite sami. In začnete s prodajo jutri.

.

Da ne izgubljate časa s postavljanjem trgovine (ki je potencialno vnaprej obsojena na neuspeh), priporočam, da PRED izdelavo spletne trgovine:

.

  • definirate panogo v kateri boste prodajali oz. produkt/e, ki jih boste prodajali (da se ne boste s spletno trgovino postavili na trg kjer ni kupcev)
  • preučite konkurenco (zato, da vidite na kako težko ali lahko področje prodaje se odpravljate) in
  • določite strategijo spletne prodaje (ker brez načrta prodaje obstaja zelo velika verjetnost, da boste “mahali v prazno”)

.

Šele nato začnite z izdelavo spletne trgovine.

.

Kako začnete z izbiro produkta, ki ga boste prodajali

.

Da bi prodaja preko vaše spletne trgovine, po tem, ko bo trgovina enkrat postavljena, bila čimbolj uspešna, imate pri odločevanju o tem kaj bi sploh prodajali v svoji spletni trgovini, več možnosti. Načeloma odločate o tem, da:

.

  • prodajate produkt/e, ki jih drugi še ne prodajajo
  • prodajate izdelke (in storitve), ki jih prodajajo vaši konkurenti
  • prodajate “mešanico”obojega (malo unikatnih in malo konkurenčnih produktov)

.

Vse tri odločitve o tem kaj boste sploh prodajali v svoji spletni trgovini, imajo svoje prednosti in slabosti….

.

Prednosti in slabosti online prodaje izdelkov & storitev, ki jih v vaši panogi, ne prodaja še nihče

.

Prednosti prodaje izdelkov in storitev, ki jih drugi ne prodajajo, so v glavnem v tem, da ste na trgu prvi, odvisno od zanimivosti produkta, pa je celo možno, da boste na trgu dolgo časa, edini, ki ponujate nek produkt. Posledično se zaradi tega,”lahko obeta” dobra prodaja.

.

Dodatna prednost unikatnih produktov in storitev je bolj “neodvisen od konkurence” vpliv na oblikovanje prodajne cene.

.

Bolj kot ste s svojimi storitvami unikatni, edinstveni, drugačni in kakovostnejši, bolj neodvisno od drugih, lahko oblikujete prodajno ceno.

.

Poglejte prvi primer:

.

spletna trgovina unikaten pristop prodaji
Slovenska, zelo poznana spletna trgovina Sanjski-Sopek.si, je od vseh svojih začetkov osredotočena na edinstveno izkušnjo cvetlične dekoracije porok, to svojo unikatnost pa “vnovčuje” pravzaprav pri vseh korakih svoje spletne prodaje (unikaten pristop do strank, unikatni izdelki in poročni šopki, unikatna obravnava strank,…). Poskušajte izpolniti njihov poročni vprašalnik in v sekundi vam bo jasno kaj pomeni biti unikaten pri svojem delu.

Drugi primer spletne prodaje unikatnih izdelkov so npr. gugalnice Kreal:

.

.

Čeprav je spletnih trgovin, ki prodajajo aluminijaste gugalnice za zunanjo rabo, v Sloveniji, precej, podjetje Kreal svojo specifičnost pri prodaji gugalnic gradi na tem, da so te t.i. modularne. Modularne gugalnice Kreal se lahko, za razliko od ostalih, poljubno sestavljajo (za npr. več otrok, večje obremenitve ali pa dopolnjujejo z drugimi igrali).

Slabosti prodaje izdelkov in storitev, ki jih drugi na trgu ne ponujajo, so v glavnem v tem, da precej denarja (in časa) vzame samo iskanje takšnih izdelkov, razvoj takšnih izdelkov, pristopov in storitev, kasneje pa še promocija teh izdelkov (do te mere, da jih dovolj velika masa kupcev prepozna za uporabne in vredne nakupa).

.

NAMIG: Zeeeeelo veliko podjetnikov se pri začetkih prodaje preko svoje (nove) spletne trgovine, osredotoča na prodajo izdelkov, ki jih bodo prodajali edini. Sem spada precej start-up podjetij, razvojnih podjetij in precej začetnikov pri spletni prodaji. Ustrezno definiranje produkta za učinkovito spletno prodajo sem postavil tudi v prvo poglavje v članku, kjer za čimboljši začetek spletne trgovine, svetujem tudi glede izbire ustreznih promocijskih kanalov in izbiri kadrov za spletno trgovino: 4 dodatne točke pred začetkom spletne prodaje.

.

Prednosti in slabosti prodaje izdelkov & storitev, ki jih, v svojih spletnih trgovinah, prodajajo tudi drugi

.

Glavna prednost prodaje podobnih izdelkov, kot jih prodaja vaša konkurenca, je v tem, da se s prodajo ne podajate na “nepreverjen/neobstoječ trg”. Več kot je konkurenčnih spletnih trgovin v vaši panogi, večja je verjetnost, da trg/povpraševanje za vaše izdelke, obstaja.

.

Kako preverite ali trg/povpraševanje za izdelke obstaja…..

.

Prvi način je preko Googlovega načrtovalnika ključnih besed (vir 5):

.

.

Spletna trgovina, ki prodaja pohištvo, npr. spalnice, preko načrtovalnika ključnih besed, vidi, da je zanimanje za spalnice, na slovenskem Googlu (1), v slovenskem jeziku (2), v zadnjih 12 mesecih, v obsegu 2400 vtipkanj (na mesec).

Drugi način je še bolj preprost….

.

Spletna trgovina, ki se zanima za prodajo spalnic, na Googlu, enostavno preveri ali se za prodajo spalnic preko interneta, izvajajo kakšne, plačljive oglaševalske kampanje:

kako zaceti spletno trgovino
Več kot je za posamezen produkt/panogo/storitev plačanih oglasov, bolj smo lahko prepričani, da trg za ta produkt, na internetu, obstaja. NAMIG: število plačanih oglasov za posamezne produkte “opazujte” v različnih delih dneva (ker je plačljive oglaševalske kampanje mogoče nastaviti, da se prikažejo v različnih delih dneva).

.

Glavna slabost prodaje izdelkov in storitev, kot jih prodaja konkurenca, je, da se podajate “v boj”. Da bi prišli do svojega kosa pogače, boste morali “iznajti” boljši/drugačen/unikaten način prodaje kot vaši konkurenti.

.

NAMIG: Začetnikom pri prodaji preko spletne trgovine, svetujem, da izberete pot kjer trg/povpraševanje za prodajo, že obstaja (kljub konkurenci). Konkurenca vas bo “prisilila”, da se učite vedno boljšega marketinga in prodaje, prodaja nečesa povsem edinstvenega pa je ne samo čisto druga znanost glede marketinga in prodaje (t.i. ustvarjanje potrebe po izdelku), ampak vzame še celo tono stroškov za razvoj in izdelavo produkta. Priporočam še prebiranje ostalih mojih zapisov za podjetništvo.

..

Ena od “potencialnih priložnosti” za uveljavljena podjetja in priznane blagovne znamke, ki imajo spletne trgovine, je, da svojo spletno prodajo, gradijo na imidžu blagovne znamke.

.

V Sloveniji, vsaj kar sam redno spremljam priznane blagovne znamke, to odlično uspeva spletni trgovini Zlatarna Celje:

.

.

Blagovna znamka Zlatarna Celje je v slovenski Google, vtipkana okrog 22.200 krat na mesec. Poglejte spodnjo sliko:

.

.

Kako začnete z izbiro strategije prodaje

.

Ko imate izbran produkt oz. panogo v kateri boste prodajali, se morate (še pred izdelavo spletne trgovine) odločiti za taktiko/način/strategijo vaše prodaje.

.

Izbira strategije spletne prodaje, podobno kot izbira produkta, ki ga boste prodajali, v prvem poglavju, temelji na treh možnostih:

.

  • izberete lastno/unikatno strategijo prodaje
  • izberete taktiko prodaje kot jo izvaja vaša konkurenca
  • izberete miks obojega

.

Prednosti & slabosti unikatne strategije spletne prodaje

.

Prednost lastne/edinstvene strategije prodaje, je, da na način, kot prodajate sami, ne prodaja nihče drug. Če razvijate svoje načine prodaje, imajo konkurenti 2 možnosti: da vam poskušajo slediti ali pa, da razvijajo svoje načine. Če vam bodo poskušali slediti pri vaših tehnikah prodaje, vas nikoli ne bodo prehiteli (ker že po defaultu sledijo), če pa bodo razvijali svoje sisteme prodaje, pa jih bo to stalo (najmanj toliko kot vas).

.

V zadnjih letih je ena izmed najbolj uporabljanih, učinkovitih in edinstvenih strategij spletne prodaje, prodaja oz. pritegovanje novih obiskovalcev s pomočjo t.i. najrazličnejših uporabnih aplikacij.

.

Slovenski, specializiran, medijski portal za Varčevanje-energije.si, ki svojo spletno prepoznavnost gradi tako z Google Ads kot SEO optimizacijo spletnih strani, k svojemu pristopu, dodaja različne, unikatne aplikacije (na spodnji sliki, njihova najnovejša aplikacija za izračun prihranka energije, za interesente, ki želijo zamenjati svoj primarni energent ogrevalnega sistema):

.

Spletne aplikacije prispevajo k izboljševanju prodaje tako, da, po eni strani, pritegujejo nove obiskovalce s svojo uporabnostjo, po drugi strani pa omogočajo promocijo zainteresiranih podjetij.

.

Slabost pri edinstvenem izvajanju spletne prodaje je v tem, da, razen, če že na ta način, ne prodajate drugje, prodajate na razmeroma “nepreverjen” način. In torej hodite po “neprehojeni” poti.

.

Prednosti & slabosti izvajanja spletne prodaje kot jo izvaja konkurenca

.

Prednost izbire taktike prodaje, kot jo izvaja konkurenca, je v tem, da ne “ugibate” ali bo prodaja delovala, slabost pa je v tem, da (vsaj začetniki pri spletnih trgovinah) nimate budžeta/kadra/izkušenj, da bi prodajali na vse načine, kot prodajajo vaši konkurenti.

.

NAMIG: Primeri dobrih spletnih praks učinkovite prodaje in marketinga na internetu, so objavljeni na povezavi. V primerih niso prikazani samo primeri dobrih praks prodaje preko spletnih trgovin, ampak tudi primeri ostalih spletnih strani, ki niso online trgovine.

.

Kako odpreti/izdelati spletno trgovino

.

Celoten postopek odpiranja spletne trgovine, od izbire ustrezne CMS platforme, do izdelave trgovine ter zakonskih določil za prodajo preko online trgovin ter promocije spletne trgovine je opisan v prispevku Kako odpreti spletno trgovino (vir 1).

.

12 dodatnih nasvetov kako začeti spletno trgovino poglejte v spodnjem videu:

..

Viri in dodatne informacije:

2 – Kako začeti z internetno prodajo – vKoraku.si
3 – Kako začeti spletno trgovino “iz nule” (angl.) – eCommerceCEO
4 – eCommerce Business BluePrint: How to build, launch and grow profitable online store – Shopify
5 – Google Keywords Planner

.