Upravljanje s časom iz vidika SEO

Čas je hudič. Za vse nas.

.

Po eni strani nam ga primanjkuje in bi prostega, vsi radi imeli več, po drugi strani pa, recimo tistim, ki delajo v SEO in so šele na začetku svoje poti (ter lepo, pridno in potrpežljivo čakajo na prve stranke), čas ostaja.

.

Iz vidika SEO spletnega nastopa (ki zahteva angažiranje in borbo ves čas), gre največkrat največ časa, za naslednje stvari, po spodnjem zaporedju:

.

  • onsite postavljanje strani in popravki na sami spletni strani
  • priučitev pisanja SEO vsebin (onsite SEO)
  • offsite SEO in gradnja mreže (če so za to ambicije)
  • novi projekti (produkti, storitve, spletne strani), ob tem, da časa ne odvzamemo razvoju že postavljenih spletnih strani (na katerih procesi že tečejo)
upravljanje s časom iz vidika seo
I am slowly, but surely, becoming a SEO Team Lead.

.

V tem postu vam ne bom pisal o tem kako upravljajte s svojim časom. Bom pa tistim, ki počnemo podobno reč (in tudi mojim mentorirancem) namignil, kako si sam čas organiziram pri svojem delu. Pri čemer, kar precej izmed vas, zelo dobro ve, kakšna zgodbica se odvija na moji strani in s koliko poslovnimi partnerji, sodelujem.

.

Tisti, ki želite ali že delate full time SEO, boste med mojimi spodnjimi postopki našli mogoče kakšnega primernega tudi za svoje delo:

.

  • vse stvari se bolje naredijo, če smo spočiti in, če redno skrbimo za to, da ne pregorimo (priporočam: 8 ways to get over SEO burnout – Forbes), zato sam delam tako, da najbolj pomembne stvari delam najprej.… Zato so moji termini mentoriranj po večini predvideni in izvajani v dopoldanskih urah (ki jih okrog dvanajste, če mi uspe, prekinem z eno urnim fitnesom).

.

  • ker z mentoriranji ne moremo začeti ravno ob sedmih, ker ljudje še preprosto spijo (na firmah pa imajo jutranje sestanke in službene obveznosti), jutranje delo začnem z offsite SEO. Za nekatere stranke delam offsite sam, pri nekaterih pa skrbim za objave, evidence in backupe. Samostojno delo za kakovosten backlink (po mojem razumevanju) mi vzame 22 minut. 15 za pripravo vsebine, 7 za korake, ki sem jih napisal zgoraj (objava, evidenca, backup).

.

  • money site članki (se pravi onsite SEO delo na že utečenih spletnih straneh) mi vzame uro, dveNato dam vsebino v draft in optimizacija vsebine sledi šele drugi dan.

.

  • za nove stranke, s katerimi moram še zasnovati strukturo in zmentorirati, da se naše razumevanje nastopa na spletu, sploh izenači, vzamejo še več časa (s tem, da pri tem delu, verjetno najbolj uživam).

.

Kaj hočem povedati?

.

Vsi imamo na voljo 24 ur.

Tudi meni pogosto ur zmanjka, a tako kot si jih vzamem za delo, si jih vzamem tudi za družino in počitek.

.
Hkrati pa, bolj kot SEO zgodbica raste, “čas za delo” nenehno prerazporejam.

.

NI ZMAGA, ČE SVOJEMU DELU DODATE DODATNE URE,
AMPAK, ČE SVOJE NALOGE OPTIMIZIRATE TAKO, DA VAM OSTANE VEČ ČASA

.

Če npr. na neki spletni strani delamo vsak teden po dve uri, potem v SEO svetu sigurno velja, da tega čez par mesecev ni treba. Takrat tisti višek ur (ali minut), damo na drugo spletno stran.

.

Primer:

.

Če so mi prvi podporci (pred 5 leti) vzeli 2 uri, mi danes 22 minut (če celega sestavim sam). Pa sodi v te minute tudi iskanje sinonimov, long tailov, pravilna zasnova poglavij, dodajanje videa, optimizacija slike,…. Moji prvi podporci (ko itak še nisem vedel kaj delam), pa so bili siromašni teksti (z anchorjem iz glave, z naslovom iz glave, brez videa in slik, brez linkov (razen enega :)). Kakršnekoli evidence pa sploh ni bilo.

.

Sklep:

.

Vsaj zame, uspešna SEO zgodba ni tisto štancanje vsebin, samo za to, da bo naš članek zelen.

.
SEO niti približno ni “samo to”, da znamo na težke ključne besede rangirati visoko.

.
Niti ne to, da tu in tam, preko SEO, celo kaj prodamo.

.
SEO is life (upravljanje s časom, gradnja ekipe, gradnja odnosov, velika zgodba).

.

p.s.: glede na to, kakšni (in koliko) kalibrov se kali že v moji ekipi, se mi zdi, da bo v prihodnosti še luštno 🙂 Se prav veselim.

.