Tema članka – kako raziskati o čem pisati?

Koliko je vredna tema članka oziroma bloga, s katero želimo ciljati na naše ključne besede?

Ogromno!

Seveda, je dobro, da je v ta namen tudi “search intent” takšen, da je med ustrezno prikazanimi Google rezultati velika večina blog zapisov!

A, lepo po vrsti!

Kakšna tema članka je dobra za večji obisk spletne strani?

V primeru, da bi radi z novo spletno vsebino privabili nove obiskovalce na vašo novo stran, igra tema članka odločilno vlogo!

 • Vprašajte se najprej naslednja vprašanja:
 • Ali mi je tema članka pri srcu?
 • Ali to tematiko, o kateri bom pisal res poznam do potankosti?
 • Sem pripravljen določene skrivnosti razkriti za to, da bom obiskovalce lažje privabil?
 • Koliko tema članka pove o sami vsebini?

Odgovori, bi morali zadostovati za to, da boste določili ohlapen bazen mogočih tem – v SEO srenji bi lahko temu rekli tudi “keywordov” ali ključnih besed.

Za večji obisk spletne strani je vsekakor pomembno tudi to, da je tema članka iskana – več iskanj kot neka tema ima, več možnosti je, da bomo več obiskovalcev prepričali, da obiščejo našo stran.

Če to ponazorim na sliki:tema clanka in verjetnost obiska spletne straniTema clanka in verjetnost obiska spletne strani s to tematiko

Najbolj iskane besede (in hkrati tudi najtežje ključne besede) lahko poskrbijo za največ obiska. Manj obiskane besede pa ne generirajo veliko obiska, vendar so veliko bolj “natančne”.

Ko razmišljate o tem, kakšna naj bo vaša tema članka se lahko poslužite dveh taktik:

 1. generiranje zelo dolgega članka na ključno besedo z obilico dolgorepih ključnih besed,
 2. generiranje večjega števila člankov na več dolgorepih besed.

Zgornja slika, btw, prikazuje prav t.i. dolgi rep.

Kako izgleda analiza za pripravo članka na temo “peka palačink”

Če je tema članka besedna zveza “peka palačink”, ki jo mesečno vtipka 50 oseb, je to sorazmerno malo. Velika verjetnost pa je, da boste s to besedno zvezo in dobro napisanim člankom zelo hitro v samem vrhu generičnih prikazov.O peki palačinkČe v Google vtipkamo “peka palačink” vidimo, da prvih pet rezultatov “govori” oziroma piše v zvezi z recepti za palačinke. Search intent nakazuje vsebino, ki spominja na blog (vsekakor ne na izdelek ali pa na kategorijo izdelkov).

Splača se odpreti vseh pet rezultatov in pripraviti podrobnejši pregled

 • sestave naslovov,
 • števila slik,
 • mogočih “content gap-ov”.

Na ta način boste dobili najlažjo skico o tem, kako lahko pripravite vsebino!

Seveda, je potrebno vedeti, da je takšna vsebina informativna in nima prave “money” vloge, lahko pa vseeno vključuje tudi kakšen link ali dva na izdelke, katere ponujate (to bi lahko npr. bil aparat za peko palačink ali pa npr. že pripravljena masa za palačinke, lešnikov namaz za palačinke in podobno).

Tema članka naj zaobjame vse (oziroma) čimveč aspektov, o katerih govori.

Pri tem pa ne pozabite slediti načelu, da podate zelo pomembne informacije v začetku članka, spodaj pa ga secirate na čimbolj podrobno.

Seveda med pisanjem uporabljajte tudi sorodna poimenovanja, da se ne boste začeli ponavljati kot papagaj.

Še ideja, kako lahko enako, a z drugačnimi besedami, poimenujete aparat za pripravo palačink:

pekač za palačinke
aparat za palačinke
palačinkar
električna ponev za palačinke

Seveda so vsi izrazi zgoraj tudi iskani (vendar z drugačnim search intentom -> prikazujejo artikle ali kategorije izdelkov), vendar so v neposredni povezavi s temo članka, ki opisuje, kako poteka “peka palačink”.

Gremo naprej.

Praktičen primer, kako izgleda raziskava, ko so glavna tema članka sicilijanski kanoli!

Pa poglejmo še besedno zvezo “kanoli”.

V ta namen sem na spletni strani Makaboshop.si spisal članek z naslovom “kanoli“.

Med iskanjem idej za katere bi lahko napisal članek, sem naletel tudi na to besedno zvezo s kar 480 mesečnimi iskanji! Poleg tega, da podjetje Makabo med številnimi izdelki za slaščičarstvo ponuja tudi že pečene sicilijanske šamrole, ni bilo potrebno razmišljati precej dolgo, da bi bila to odlična tema za članek!

Začetni korak sem opravil, kot že prej opisan pri “peki palačink”.

V naslednjem koraku sem s pomočjo domačih in tujih spletnih strani poiskal “content gap-e” in poskušal sestaviti kazalo članku, nekako takole:

 1. Definicija kanola,
 2. Iz kje izhaja ime?
 3. Kako je sestavljen kanol?
  1. testo za kanole,
  2. nadev za kanole,
  3. okrasitev za kanole.

Seveda sem poiskal tudi ustrezen slikovni material (npr. zemljevide Sicilije) in jih ustrezno obdelal in pripravil. Za to se odlično izkažejo zastonjski programčki, kot so Slikar, Inkscape, Gimp, a o tem kdaj drugič!

Tema članka s podnaslovi je odlična ideja za vsak blog na vaši spletni strani

Tisti bolj pozorni, ste opazili, da sem glavno temo članka s podnaslovi razbil na več tematik. Enako lahko naredite s skoraj vsako ključno besedo, na katero boste pripravljali prispevek.

Zamislite si torej, da boste o neki stvari povedali čisto vse – tema članka bo obdelana iz zelo širokega spektra.

V tej fazi si lahko pomagate z vprašanji, kot so npr.

 • Kaj ta stvar sploh je?
 • Iz kje izvira, kdo jo je izumil, jo je že kdo uporabljal?
 • Obstajajo posebna navodila/recepture/zakonitosti za uporabo?
 • Kje lahko to stvar vidim/kupim/si ogledam?
 • itn.

Na ta način boste o stvari

 1. povedali veliko več kot ostali, ki so trenutno na prvih mestih v Google-u,
 2. razložili bistvene strani in uporabljali pojme in sinonime zanjo (primer na kanolih – sicilijanske šamrole, cannoli, cannoli siciliani, šamrole iz Sicilije ipd.),
 3. izdelali uporaben članek, katerega bo morebiti kdo celo želel povzeti.

Takšen način pisanja namreč odpira veliko možnosti; hkrati pa ponuja “scenarij” po katerem lahko posnamete vlog, v katerem temo razložite v videu.miselni vzorec za temo člankaMiselni vzorec za temo članka je vedno dobra ideja, ki vam bo pomagala zbrati misli in urediti strukturo članka!

Možnosti je takorekoč nešteto, le vzeti si morate čas in stvar narediti – saj veste, sama se gotovo ne bo!

Seveda si lahko pri tem pomagate z različnimi orodji za zapiske, dobrim starim Excellom, Notepadom ali – kot v starih časih, z listki oziroma dobrim starim miselnim vzorcem!

Sklepna misel

Tema članka se je tudi meni zdela velikokrat “bavbav”, vendar se z zgoraj opisanim pristopom da izdelati zelo dober članek. Prijateljev nasvet deluje, bi lahko rekli.

Je pa res, da nimam novinarske podlage, tako da je čisto mogoče, da obstaja še kakšen drug recept za to, da se napiše kakovosten blog. Vsak si pač mora najti sebi razumljiv in enostaven način, za to, da bo lahko pisal bloge oziroma članke na svoji strani.

Seveda pa lahko greste še korak dlje in si za to, ker pišete res dobre članke omislite kakšen “guest posting”. Ta je med blogerji zelo uporaben, hkrati pa koristi tudi optimizaciji spletne strani.

Star pregovor pravi “Zrno na zrno – pogača, kamen na kamen – palača!” Morda bi lahko v SEO srenji rekli “beseda na besedo – boljši SERP”. Morda…

Vseeno velja, da, ko enkrat začnete blogati, to počnite redno – naj to postane del vašega delavnika. Zadevo boste natrenirali in kmalu se boste spraševali, zakaj tega niste že prej počeli. Obisk pa bo rastel! Poleg tega pa Matija “ne spi” in že pripravlja novo, kakovostno vsebino na temo bloganje!

PS – še vedno ne veste, če je SEO optimizacija za vas? O tem pa naslednjič!

Uspešno še naprej!

M.V.