SEO optimizacija v lastni režiji? Zakaj pa ne!

Razlogov zakaj je SEO optimizacija dobra je zagotovo veliko, vendar je najpomembnejši izmed njih gotovo ta, da jo, kot recimo jaz za spletno slaščičarsko trgovino Makaboshop.si, opravljam sam. Optimiziranje vsebine na spletni strani ni neka vesoljna znanost, če pa, in ko, se jo lotite, je vseeno potrebno poskrbeti, da ste pri tem natančni, konstantni in inovativni.

Seo optimizacija in njeni cilji, ki se jih navadno zasleduje. Vir: CanzMarketing.com

Kako torej izvajati aktivnosti tako, da bo Google sit in obiskovalci zadovoljni?

Čakaj, ali je to torej SEO optimizacija?

Hmmmm

1. NATANČNOST pri SEO optimizaciji

Natančnost je pri SEO optimizaciji gotovo pomembna – kje pa ni?

Popolnoma vsaka dejavnost, pa naj gre za peko kruha, izdelavo vesoljskih raket ali pripravo vsebine za spletno stran, potrebuje zasledovanje določenih načel, čimbolj natančno seveda.

Poskrbeti je potrebno za to, da je vsebina na spletni strani optimizirana v celoti. To pomeni, da H1, H2 in H3 oznake vsebujejo ključno besedo, na katero je stran optimizirana.

Vsebina – enako. Ključna beseda je alfa in omega, ki jo morate dovoljkrat ponoviti. Hkrati pa lahko v tekstu uporabite tudi sinonime in daljše besedne zveze, ki opisujejo vašo ključno besedo. SEO optimizacija temelji na tem, da je prava beseda v tekstu tudi drugače izpostavljena – npr. bold ali italic tekst.

Poleg tega ne smete zanemariti URL-ja, ki naj prav tako vsebuje pravo kljucno_besedo ali kljucno-besedo.

Ne pozabite na poimenovanje (in potrebno pomanjšanje) slik ali fotografij. Izpolnjevanje ALT tag-a naj ravno tako vsebuje ključno besedo.

SEO optimizacija in nekaj preprostih pravil za optimiziranje na spletni strani

Meta opis v CMS-ju ni tam zato, ker je ostalo programerjem nekaj prostora, zato poskrbite, da izpolnete popolnoma vse, kar vam urejevalnik CMS ponuja. Ja, to je ta suhoparna SEO optimizacija, ki pa lahko pomeni bistveno razliko pri CTR-ju.

Ko nek recept za sladoled ne uspe, je najlažje okriviti pisca recepta. Drži, če je postopek napačen ali pa pride do tiskarske napake. Če pa kuhar izdela sladoled, pri tem pa narobe prebere postopek ali pa izpusti kakšno sestavino, tudi rezultat ne bo takšen, kot si ga je želel na začetku.

In popolnoma enako se zgodi, če SEO optimizacija ni (dovolj) natančna.

Najslabše pri tem je, ko začnemo stvari delati na pamet. Spremljanje rezultatov, natančno evidentiranje anchorjev ipd. pa ima lahko za rezultat veliko bolj natančno in pregledno situacijo, pri čemer lahko vidimo naš napredek in možnost za izboljšave.

2. KONSTANTNOST pri optimiziranju spletnih strani

Če kuhate vsak dan boste zagotovo boljši, kot pa če kuhate enkrat na mesec.

Nekateri tudi radi rečejo, da je uspeh sestavljen iz ponavljajočega se niza narejenih napak – iz katerih sem se, vsaj jaz že zelo veliko naučil.

SEO optimizacija ni nič drugega kot konstantna izdelava kvalitetne in iskalniku (največkrat je to Google) všečne vsebine. Ker pa se iskalnik trudi našo vsebino povezati z iskalic, konec koncev vsebine ne optimiziramo za iskalnik ampak za obiskovalce (beri bralce, kupce, interesente ipd.).

Simple as that!

Vendar, ko bi le bilo tako preprosto!

Ker v iskalnih rezultatih spletnega iskalnika nismo prisotni samo mi, naša spletna stran in izdelki iz naše spletne trgovine, mora biti vsebina na naši strani preprosto boljša kot tekmovalčeva, da bo višje uvrščena.

Spremljanje pozicija ali SERP-ov je pomemben del, s katerim sledimo ciljem optimioziranja spletne strani ali trgovine.

Izdelovanje vedno nove in nove vsebine pa zahteva čas ter poznavanje SEO načel. Največkrat je SEO optimizacija težka že na začetku, ko pa z njo začnemo, je težko ohranjati kvaliteto in konstantnost napisanega. Vsaj če gledam mojo pretipkano pot.

Velikokrat se namreč zgodi, da padem iz ritma, imam pomembnejše stvari, neodložljive obveznosti. Ko “zapadem” v takšen krog, se spomnim na začetni stavek – kako dobri bi bili, če bi kuhali vsak dan, ne pa samo enkrat na mesec.

Tudi kuharjev je vsak dan več…

Zato, vsaj mene, rešuje dobra stara brca v rit in pregled nad rezultati ključnih besed.

3. INOVATIVNOST, ko gre za optimizacijo spletnih strani

Če še naprej “prispodobim” o kuharjih, naj dodam še to, da je inovativnost SEO optimizacije ravno tako, če ne še najbolj pomembna.

Matija Zajšek, človek z velikim S, E in O ko gre za SEO optimizacijo me navdušuje zadnjih nekaj let. Eleganca, ki se kristalizira skozi njegove napise, tehnike in praktične naloge, predstavlja nekaj novega.

Ako bi mu bila želja samo nekaj prodajati, bi bilo to samo (še eno) poglavje.

Ker pa s svojim mentorskim programom izvaja nove kreatorje najboljših vsebin, izstopa iz povprečja.

Želi biti inovativen.

Ne zato, ker bi nekoga posnemal, ampak zato, ker orje ledino.

In pri tem ga ni strah. Oh ne, Haložan ve, da je s tem v prednosti!

Inovativnost in eksperimentiranje je del spletne optimizacije

Ker JE inovativen!

Agencij, katerim SEO optimizacija predstavlja del zaslužka, je veliko. Projekt tu, projekt tam, izdelava povezav, po koncu dela (za spletno stran ali trgovino) pa največkrat pride do efekta drsenja po SERP vertikali.

Kaj zdaj, kako to popravimo?

Vsak lahko speče kruh, vendar je v testo kdaj potrebno dodati semena, obarvaš ga lahko tako, da uporabiš naravna barvila. Pekač za kruh omogoča peko različnih vrst kruha – peka bombetk, bagetk ali pa “kruha v štampu” je tako bolj enostavna.

Inovativnost pa to…

4. PROAKTIVNOST je posledica vsakega, ki se odloči da mu bo SEO optimizacija postala del njegovega življenja

Inovacija je nekaj, kar loči tiste, ki stopicajo na mestu, od onih, ki jih ni strah eksperimentiranja in iščejo (ter premikajo) svoje meje.

Proaktivnost pa je želja po tem, da na mestu zagotovo ne obstanemo – in se pomikamo po SERP lestvici proti vrhu.

Le obrniti se je potrebno, poiskati rešitev in postati proaktiven!

Če se tega lotite z mentorskim programom Matije, je uspeh garantiran. Ne samo, da je SEO optimizacija v živo razložena kot “za telebane”, ampak se resnično izkaže tudi v praksi.

Z njim ne pridobite:

  • nekoga ki vam reče: “Poglej, potrebno bo pisat res veliko člankov, in ko rečem res veliko, mislim reeees veliko člankov!”.
  • novega admina/userja, ki vam brklja po spletni trgovini, ki, če ima 1000+ izdelkov, dobro skrije kaj in kje je dodal opis, METO ipd., piše bloge o stvareh, ki jih ne pozna,
  • hitrih prodajnih rezultatov iz danes na jutri!
SEO optimizacija je vsekakor način, da iz reaktivnosti postanete proaktivni in si prizadevate doseči cilje.

Z Matijo dobite:

  • uspešen in preizkušen ročni sistem za spremljanje SERPOV in zadanih ciljev,
  • tehnike iskanja, evidentiranja in ocenjevanja ključnih besed,
  • sistem analiziranja po katerem vam tem za blog zapise ne zmanjka v ŽNJ letih (ŽNJ je primorska prispodoba za neskončno mnogo),
  • strategijo in taktiko za zasledovanje čimboljših rezultatov s čimmanj napora.
  • željo po čimprejšnji samoocenitvi vsebine, katero sprožite z indeksiranjem lastnega zapisa v GSC (navadno je človek hitro zadovoljen s tem kar zapiše, vendar šele GSC v nekaj dneh poda ali smo zadovoljili tudi strica Google-a in ne le naš ego),
  • dostop do FB skupine z zadnjimi Matijevimi opažanji iz sveta Google-a, komentarji izjav svetovno znanih SEO ekspertov, analize pogovorov z drugimi sotrpini in zlata vredne predloge, namige in usmeritve za nove izboljšave,
  • prijateljstvo s SEO mojstrom!

Ker Matija ve, da SEO optimizacija ni le pripravljanje vsebine, iskanje ključnih besed, je zgradil odličen pristop tudi za ravno tako pomemben del optimizranja. “Imposter syndrome” vezan na gradnjo povratnih povezav, kar bi lahko prevedli kot pomanjkanje samozavesti navkljub dobrim rezultatom, lahko po mentorskem tečaju kar preskočite, saj vas žene (neustavljiva) želja po čimboljši vsebini.

Kontaktiranje strank za mnenja, priprava anketnih vprašalnikov, izmenjava povratnih povezav – vse to, kar se je meni še kakšno leto nazaj zdelo nemogoče, oživi.

In to je SEO optimizacija v pravem pomenu besede.

In, če je nekdo, ki je na besedno zvezo SEO optimizacija v samem vrhu iskalnih rezultatov, ni vrag, da zagotovo ve in pozna dober način, kako se do tja pride! In tam seveda ostane!

Naslednjič pa napišem kakšno o tem, zakaj je potrebno redno dodajati fotografije v GMB profil in kje se to vse pozna.