Testiranje GMB fotografij kot pripomočka za izboljšanje CTRja

Pred časom sem naletel na spletno stran, kjer sem prebral zanimivo statistiko o učinku dodanih fotografij v Google MyBusiness računu.

Nato sem nanjo med številnimi stranmi pozabil, testiral druge zadeve in pisal preostale SEO članke, dokler se spet nisem spomnil nanjo.

Gre za spletno stran iz “daljnega” leta 2019 – https://searchengineland.com/new-research-shows-strong-link-between-google-my-business-photo-quantity-and-search-performance-320199 

In rekel sem si, zakaj ne bi zadeve stestiral?

Ali je torej res, da večje število fotografij v znački GMB pripomore k večji obiskanosti spletne strani?

Mogoče spodnji način ni ravno pravilen oziroma popolnoma v skladu z Googlovimi smernicami, zato ga uporabljajte skrajno previdno oziroma po pameti. Prav tako mogoče zadeva ni zanimiva za izdelke ali storitve, kjer fotografije niso v prvem planu. Vseeno menim, da dandanes skoraj vsako podjetje ima repertoar slik/fotografij, ki so relevantne za prikaz njegovih storitev, dosežkov, izdelkov in testimonialov.

Kaj pravzaprav je Google My Bussines oziroma GMB?

Google My Business oziroma Upravitelj profila podjetja v slovenščini je Googlovo orodje, ki iskalcem oziroma Googlovim uporabnikom ponuja informacije:

  • o predstavitvi, lokaciji in delovnemu času podjetja,
  • v zvezi z slikovnim materialom, ki je vezan na nišo oziroma podjetje,
  • o novostih, prodajnih izdelkih,
  • o mnenjih kupcev ali obiskovalcev.

V primeru, da podjetje nima lastne spletne strani, si jo lahko (sicer v omejenem obsegu) lahko naredi tudi v GMB-ju.

Obratno pa za lastnike podjetja oziroma upravljalce profila ponuja tudi nekatere druge prav tako pomembne informacije za spremljanje obiskanosti profila – podobno kot npr. Universal Analytics in Google Analytics 4 za obiskanost spletne strani, čeravno ne tako podrobno.

Za to se uporablja zavihek “Vpogledi”.

“Analitika” GMB profila

V vpoglede lahko v GMB znački vstopite tako kot kaže spodnja puščica. Na meniju izberite možnost “Vpogledi”.

In ko sem se v septembru tukaj “igral”, sem začenjal biti pozoren na levo stran spodnje slike.

Zakaj se ogledi fotografij nikamor (glede na konkurenco) nikakor ne premaknejo. Slik res nisem dosti nalagal, ampak ….

TO JE TO… NISEM NALOŽIL DOVOLJ SLIK!
Med kopico idej, ki sem jih v začetku leta 2022 poskusil (ne le SEO ampak tudi tehnikalije v drobovju spletne trgovine, vpeljava clijev in segmentacija v analitiki), in nekatere izmed njih so se izkazale za pravo zlato jamo, sem bil seveda takoj “za akcijo”.

In kasneje, po testiranju, pa so se na spodnji sliki pojavili “vrhovi” na desni strani – to je bilo to, kar sem iskal.

Priprava in urejanje slikovnega materiala/fotografij

Najprej sem se odločil za pripravo slikovnega materiala. Da bi dobil kar najbolj relevantne fotografije, sem se osredotočil na dobavitelje s katerimi podjetje, kjer delam, sodeluje.

Pregledal sem številne kataloge in njihove spletne strani, predstavitve in socialna omrežja, ter iz njih pridobil relevantne, z nišo povezane fotografije visoke kakovosti.

Nato sem ročno, eno po eno, vsako fotografijo opremil s čimbolj detajlnim opisom. Ime datoteke, se razume.

Uporabil sem tudi vezaj (to-to), in ne podčrtaj (to_to), ker sem spet nekje drugje prebral, da način s podčrtajnim poimenovanjem datotek ni tako dober kot tisti z vezajem.

Slike sem opisoval tako, da sem v njih kar največkrat uporabil za spletno stran pomembne ključne besede.

Na ta način sem “treniral” tudi hitro in čimbolj nazorno poimenovanje fotografij.

Samo velikost fotografij pa nisem manjšal – pravzaprav me velikost fotografij niti ni motila. Pri optimiziranju spletne strani pa je velikost, predvsem v povezavi s hitrostjo nalaganja spletne strani zelo pomembna.

Kako pravilno dodajati fotografije v GMB profil?

Občutno povečanje števila slik v sredini septembra (okrog 430 visokokakovostnih fotografij).
Občutno povečanje števila slik v sredini septembra (okrog 430 visokokakovostnih fotografij).

Takoj ko sem imel slike zbrane in opisno poimenovane, sem približno 430 fotografij, na profil naložil takoj, naenkrat (glej sliko zgoraj).

Želja za prehitevanje konkurence je bila preprosto prevelika.

Pomanjkljivost tega pristopa se je že takoj naslednji dan pokazala predvsem v tem, da obiskovalci ob iskanju vidijo le eno (naslovno) fotografijo, vse ostale pa le, če kliknejo na prvo sliko, in se nato ročno sprehodijo po fotografijah.

Zato sem sklenil, da bom poskušal nove fotografije dnevno (ali vsaj tedensko) dodajati na profil!

V GMB profil priporočam dnevno dodajanje fotografij

S tem, ko se bo profilna slika spreminjala, se bodo morda tudi obiskovalci, ki podjetje že poznajo, pa nas iz tega ali onega razloga ne kliknejo, morda odločili za obisk.

Poleg tega bom, enako kot na socialnih omrežjih) na GMB značko dodajal relevantne fotografije – tiste, ki so torej pomembne za SEO cilje.

UGOTOVITVE

Ker po malem popravljam, dodajam in optimiziram vsebino na spletni strani, so morebiti moje ugotovitve preuranjene, a vendar menim, da se določen del obiska in posledično dodatnih iskanj zgodi ravno zaradi dodanih slik.

Zakaj?

Pozicije v SERPih, ki jih za slaščičarsko trgovino Makaboshop.si spremljam, so približno enake že cca 6 mesecev, premiki so minimalni. Prav tako v vmesnem času nisem dodajal nobenih posebnih kategorij ali izdelkov s posebno večjim iskalnim volumnom, ki bi na takšna iskanja že reagirale.

Zato menim, da je povečan obisk iz zemljevidov, večje število klicev v podjetje in hkrati obisk spletne strani večji ravno zaradi povečanja portfolia fotografij.

Ne morem ravno 100% napisati, da je ravno ta dejavnost (torej dodajanje fotografij na GMB značko) najbolj pripomoglo, so se pa prve spremembe začele dogajati drugi dan po masovni naložitvi fotografij. Po tem pa sem spremenil pristop in začel dodajati eno po eno.

SKLEPNA MISEL

Izgleda, da večje število fotografij v portfoliu GMB res izboljša prikazovanje in posledično tudi obisk spletne strani.

Medtem ko se dnevno dodajanje fotografij zdi smiselno, če že urejaš profile na socialnih omrežjih, bi morda za začetno fazo priporočal naložitev vsaj 50 – 100 relevantnih in z vašo dejavnostjo povezanih fotografij. Na ta način boste gotovo po številu fotografij gotovo prehiteli preostale ponudnike iz vaše branže.

Opozarjam pa, da zgornje ugotovitve ne veljajo za rezultate iskanj slik v Google Search Consoli. Veljajo le in izključno za oglede slik in klike na zemljevid, klic v podjetje ali obisk spletne strani iz GMB značke, ki se navadno pokaže na desni strani od SERP rezultatov.

Lahko bi tudi rekli, da gre za izboljšanje CTRja, na nek način.

Kakorkoli, če zadeva izboljša število obiskov, število novih strank ali število prodanih izdelkov, naj dobro služi tudi vam! Če sem zadnjič opisal kako pomembna je tema članka, naj bo to moj naslednji doprinos k skupnosti!

PS – med pisanjem tega prispevka sem opazil, da se obetajo spremembe pri spremljanju uspešnosti profila GMB (slika spodaj). Ko se bo to enkrat zgodilo, pa pripravim nov zapis 🙂

Načrtovana je sprememba prikaza vpogledov v "analitiko" GMB profila
Načrtovana je sprememba prikaza vpogledov v “analitiko” GMB profila