Kako sem v 8 dneh pripeljal novo besedo na prvo stran Googla?

Ker v spletni marketing, vsaj kar se tiče SEO nastopa, sodi tudi dvigovanje ključnih besed in besednih zvez proti vrhovom Googla, sem za tokratno mojo objavo pripravil case study dvigovanja ene besede za enega izmed mojih poslovnih partnerjev.

.

Da se ne prenaglite z apetiti po podobnem, preveč, najprej disclamier:

.

 • spodaj opisano je moj prvi tak uspeh (do zdaj sem vse ostale, podobne (kratke), besedne revice spravljal na prvo stran od 3 do 6 mesecev, z nekaterimi pa se mučim že več kot leto dni).
 • spodaj opisano niti pod razno ne berite kot moje obljube, da lahko podobno ponovim za vam želeno ključno besedo.
 • s spodaj opisanim ne trdim, da 100% vem, kaj je treba delati, da pride do takšnega rezultata (vem pa, da sem se še največ iz spletnega marketinga in tega “potiskanja” besed proti vrhovom Googla, naučil predvsem iz mojih osebnih testiranj (zato priporočam, da čim več testirate tudi sami).

.

So, here is my case study and test:

.

Besede, ki sem jo dvigoval, ne mislim izdati (razen poslovnim partnerjem, ki jim svetujem in s katerimi delam).

.

Za besedo, ki sem jo dvigoval, sem vodil en kup aktivnosti (o čemer, v bistvu govorim tudi v tem prispevku) – v nadaljevanju pa, sem prepričan, bo to koristilo vašim spletnim podvigom.

.

Pred prikazom prve slike še drobna iskrenost: hitrost napredovanja besede po Googlovi lestvici je presenetila tudi mene samega (prve premike sem pričakoval, kot ponavadi v ostalih mojih projektih) v dobrih 20 dneh po začetku dela. Ob tem, da niti približno nisem računal kar na skok na prvo stran Googla.

.

Poglejmo zdaj sliko in prve podatke:

.

Orodje za ta prikaz razkrijem na koncu tega članka. Priporočam, da ne odskrolate kar na konec, ampak, da članek predelate v celoti. Prepričan sem, da vam bo koristil.

.

 • Beseda je enozložna (word count).
 • Beseda res ne sodi ravno v vrh super težkih besed (extremely low competition 13), a to še ne pomeni, da boste z vsemi “lahkimi” besedami en, dva, tri prvi. Z eno drugo besedno zvezo (dva zloga, keyword difficulty 14, se mučim tretji mesec v času tega zapisa in sem z njo trenutno na 11. mestu).
 • Beseda ima v tem mesecu 590 iskanj na slovenskem trgu (sicer v sezoni ta poskočijo tudi do 720), Kar je ravno dovolj vabljivo, da sem se je lotil dvigovati (monthly searches). Marža na produktu za besedo je zadovoljiva.
 • Adwords CPC (0,02$) pove, da z njo tudi plačljivo oglaševanje čez Adwordse ne bi bilo ravno drago.
 • Estimated profit je cifra, ki si jo lahko obetamo iz recimo adsense oglaševanja (in je 0). Kar dvomim, a je to zgodba za drugič.
 • Zanimiv je tudi podatek o možnosti zakupa domene na to besedo (a, to bi, če bi… priporočal mojstrom, ki se s produktom, ki stoji za besedo, dejansko tudi ukvarjajo – ob pogoju, da jim spletni marketing ni ravno popolna neznanka).
 • Vrstico 4 sem označil posebej (ker je to trenutna pozicija te besede), po tem, ko je v času zapisa prispevka na to ključno besedno zvezo, najprej pristala na 31. mestu.
 • Page Authority in Domain Authority govorita o tem, da je na besedi še nekaj rezerve, da se z njo borim tudi za pozicijo do drugega mesta. Na prvem mestu je Wikipedia in je ne mislim napadati (življenje je prekratko za to).
 • Število povratnih povezav (backlinks) v času tega screenšota je 24 (v času pisanja tega zapisa pa že krepko več :)).
 • Malenkost izstopa na moji besedi, v primerjavi z drugimi, število FB lajkov (28), tako, da bi lahko sklepal, da je k premiku “morda” kaj malega prispevalo tudi to.
 • Površnež kot sem, nista na članku ustrezno SEO, porihtana ne url članka, ne Title (ampak to vidim, kot priložnost za še en članek na isto vižo). So much about those, ki vam sveto zapovedujejo, da morata biti url in Title prispevkov nujno enaka kot je besedna zveza, ki jo dvigujemo.
 • Premik besede po Googlovi lestvici je viden spodaj:

.

Premik besede iz pozicije 31 na 4. mesto.

 

Datume sem pustil prikazane z namenom, da lažje prikažem zakaj mislim, da je za premik bilo potrebnih vsega 8 dni.
Kot vidite, je članek bil napisan že dosti prej, pred samim backlinkanjem (in tudi vržen v FB).

Točen datum zapisa članka je 28.9.2015.
Na spletni domeni s PA 31 in DA 20 na prvi strani (čeprav se povratna povezava ni znašla na home strani in sem, tako kot verjetno večina drugih mojstrov, začel s PA 1).

Vse kar je bilo od članka promocije, je bila njegova, kot rečeno že zgoraj, objava v FB grupi v razmeroma “drobižkasti” skupinici (vsega 64 všečkov).
Ostalo se na članku ni delalo nič…. no link acqusition, no internal linking v ostalih postih, no nothing…

Prispevek je enostavno samo počival (kot ostalih mojih 1500 pribl :)).
Štiri dobre mesece na pozicijah okrog 30 in to je to.

Točno 18.2. 2016 sem začel z gradnjo povratnih povezav (to lahko vidite na spodnjih slikah).
.

Bookmarking:

.
screencapture (3)

.

B stolpec označuje prvih 11. bookmarkov (povratne povezave označujem z zeleno).
Naslednji dan (19.2) jih nisem delal (ker sem delal na drugih metodah, opisanih spodaj).
Čez 7 dni (D) sem dodal še 12 bookmarkov.
Stolpec E je na vrhu rdeč. To je oznaka prvega premika (iz. 31. mesta na najprej 7, čez dva dni pa na 4. mesto na prvi strani Googla).
Zato bookmarkov v E stolpcu ne štejem kot potencialne krivce za premik.
BTW: med 18. in 26. je 8 dni.

.

Privatna mreža:

.

Iz moje skromne (v času, ko to berete, je že spet malenkost večja) blog mreže, sem v tem času naredil dva linka.

.

evidenca linkov iz blogov

.

High PR Bookmarking:

.

Nekatere strani omogočajo “močnejše” bookmarke. Te vodim posebej.
Na spodnji sliki lahko vidite, da sem v tem času naredil 16 teh bookmarkov (strani tipa Google plus, Linked In, Tumblr….)

.

high pr bookmarki

.

Komentarji na blogih in objave na ostalih mojih money site straneh:

.

V tem času sem komentiral na 8 blogih (priporočam Kako najdemo bloge, primerne za komentiranje) in na dveh mojih money site straneh sem naredil po eno kontekstualno povezavo v vsakem članku na strani.

.

 

evidenca komentarjev

.

Forumi:

.

Čisto za konec sem se pridružil v debato na petih forumih:

.

forumi

.

In to je to.

.

Skupaj:

Bookmarking = 23 povratnih povezav
Privat mreža blogov = 2 povratni povezavi
High pr bookmarking = 16 povratnih povezav
Blog komentarji = 8 povezav
Ostale moje money site strani = 2 povezavi
Forumi = 5 povratnih povezav

Vse skupaj = 56 povratnih povezav v obdobju enega tedna

.

Kaj sem se iz tega naučil (in bi se morali tudi vi, ki spletni marketing, jemljete bolj resno)?

.

 • pomembna je evidenca (za vsako besedo, ki jo dvigujete, posebej). Ker je to edini način, da se sproti učite kaj deluje pri kateri besedi.
 • pred “napadom” je pomembno preveriti konkurenco. Da ne bodo šla leta v nič samo zato, da ugotovite, da proti velikanom nimate šans.
 • pred napadom res dobro razmislimo o besedi, ki jo želimo dvigovati. Če ste pri tem začetnik, naj bodo prve besede lažje (keyword difficulty do 14 po Keyword revealerju). Vsaj toliko, da dobite potrditev vašega premika na lahkih besedah.
 • on site seo je pomemben (čeprav bi iz mojega primera, kjer nimam porihtan ne url ne Title, lahko sklepali, da ni). Pred samim dvigovanjem besede sem na njo pripravil vsebino v velikosti cca. 2400 besed in 13 slik. Priporočam: Kako napisati uporabno spletno vsebino?

.

Kaj sumim, a ne upam potrditi zaradi premalo testov?

.

 • morda ima za premik kaj veze, da dobro pripravljen SEO članek, nekaj časa (tednov, mesecev) počiva in se na njem ne gradi povezav nekaj časa. To sumim še posebej, ker smo z enim poslovnim partnerjem, na zelo podobno težko (lahko) besedo, odkrili enak premik. Pri čemer so oni po nekaj mesecih naredili vsega 6 bookmarkov in 2 high pr backlinka. In se premaknili na prvo stran Googla.

.

Kaj predlagam?

.

Predstavljajte si dva scenarija:

Po prvem imate pred seboj heavy metal težko besedo z eno goro iskanj (recimo 5000) in recimo težavnostno stopnjo nad 25.
Pred vami so npr. Wikipedija, Huffington Post, Cnn, Reuters,…. Tolčete po eni besedi in trdim, da vas bo 99,99% nad njenim dvigovanjem sigurno obupalo.

Po drugem scenariju se koncentrirate na iskanje besed s srednje velikim volumnom (in ekstra malo konkurence).
Recimo iskanja do 1000 in težavnost do 14. Takšne besedice, po zgornji metodi (in še eni lepši, ki ni zrasla na mojem zelniku, a jo hranim za moja svetovanja), dvigujete recimo eno na mesec.

Po najbolj črni sliki ste v desetih mesecih z iskalnim volumnom tam, kjer bi bili z napadom na eno heavy metal besedo.
Za katero pa 100% zagotovo, itak ne morete biti prepričani, da vam bo uspelo v tem času.

Vredno premisleka, kajne?

.

.