Pogovor o SEO optimizaciji s Polono Zavratnik iz oglaševalske agencije Strobl Advertising

Polona pozdrav,
s Strobl Advertising smo začeli s sodelovanjem na področju SEO optimizacije v minulem letu, sodelujemo pa še danes. Če lahko, za prvo vprašanje, odgovoriš na to kako to, da ste se sploh odločili za sodelovanje (glede na to, da ste super marketinška in oglaševalska agencija, ki se več kot očitno zna trženjskega posla iti vrhunsko). Sodeč po strankah in naročnikih s katerimi delate že vrsto let …

Lepo pozdravljen, Matija, in vsi bralci. Agencija Strobl Advertising ponuja širok spekter storitev: vse od strateškega svetovanja, zasnove in izvedbe kampanj, vsebinskega marketinga ter oblikovanja.

Vedno bolj pomembno pa je seveda tudi digitalno komuniciranje. Naročnikom želimo ponuditi celovito storitev, vključno z besedili, ki v iskalnikih dosegajo dobre uvrstitve. Želeli smo mentorja, ki bi nadgradil naše znanje na SEO-področju, nas usmerjal pri delu in nam pomagal reševati zagate, na katere naletimo pri posameznih projektih.

Izbrali smo tebe – pravzaprav na podlagi dobrih ocen o tvojem delu s strani tvojih mentorirancev in dejstva, da se s ključnimi besedami, prek katerih smo iskali mentoriranje, vedno nahajaš pri vrhu Googla. Kdor se v težki panogi, kot je spletni marketing, nahaja na top pozicijah v iskalnikih, gotovo ve, kako se stvari streže.
Takoj pri prvem klicu smo se dobro ujeli. Verjetno tudi zato, ker smo vsi Štajerci, pa čeprav smo mi Štajerci v Ljubljani (smeh).

Kakšna so bila pričakovanja od sodelovanja z mano in, čisto odkrito (tudi s kritiko, nič ne brišem :)) povej koliko so vaša pričakovanja tekom našega sodelovanja, upravičena ali ne?

Imamo zahtevne naročnike, pri katerih so samo najboljši rezultati dovolj dobri. Zato smo želeli kar najhitreje nadgraditi znanje in ga inkorporirati v prakso, da bi se čim prej pokazali rezultati.

Moram reči, da so se nam s tvojimi mentoriranji odprle povsem nove dimenzije v SEO-svetu. Na začetku sodelovanja, ko smo implementirali tvoje nasvete, nam tedenska spletna srečanja pogosto niso bila dovolj, saj se je pojavljalo ogromno vprašanj in dilem. Res je, da si nam bil vedno na voljo za vprašanja, a vendar bi si v tistem trenutku morda želeli možnost več srečanj na teden.

Moram povedati, da pa zdaj že lep čas žanjemo rezultate kontinuiranega dela in tvojih nasvetov. Glede na to, da npr. v zahtevni farmacevtski branži (izdelki za zdravje oči) za številne ključne besede dosegamo najvišje pozicije, lahko rečem, da je sodelovanje s tabo popolnoma upravičilo naša pričakovanja. Veseli smo, da si nam še zdaj na voljo za vprašanja, ki se pojavljajo tekom dela.

Koliko vas spremljam, vidim, da zelo intenzivno delate s svojimi, pravzaprav zelo velikimi strankami (ne vem, če jih smem omenjati)… Kako je delati v takšni agenciji? Po pogovorih z drugimi, sklepam, da delo v oglaševalskih agencijah nikoli ni dolgočasno in zaspano? 🙂

Mislim, da ni nikogar, ki bi delo v agenciji opisal kot dolgočasno in zaspano (smeh). Imamo nekaj manjših naročnikov in dva ključna, za katera opravljamo širok spekter storitev. Te vključujejo vse od ATL-kampanj in tiskanih materialov do spletnega nastopa ter upravljanja družbenih omrežij in spletnih strani.

Hkrati se dela na več projektih, zato je vsak dan precej dinamičen. Če delaš v agenciji, te vedno preganjajo roki. Najprej za oddajo prezentacij, potem za popravke in na koncu za končno produkcijo. Ključna lastnost vodje projektov v agenciji je torej organiziranost. Pa tudi ljubezen do oglaševanja – pri delu doživljaš veliko preprek, ki bi lahko koga odvrnile od tega dela, če ga ne bi imel res rad.

Lahko pa rečem, da se je pri Stroblu zbrala ekipa ljudi, ki želi naročniku vedno ponuditi kar največ. Dejansko nam je mar za dobre rezultate kampanj, zato iz sebe vedno iztisnemo vse moči, da bi ponudili dobre rešitve in uspešno izpeljali kampanje. Vse to se nam obrestuje in omogoča dolgoročna partnerstva z našimi naročniki.

Kot del vaše agencije, me zanima, kako gledaš ti (in vaša agencija) na masoven pojav porasta raznovrstnih marketinških agencij. Situacija s korono in še večja intenziteta pri prehodu podjetij na digitalno, ima, vsaj po mojih izkušnjah, za posledico, da imajo praktično vsi “digitalni” in marketingarji polne roke dela… A misliš, da se bo situacija po koncu krize umirila? Kam gremo (po tvojem mnenju)?

Koronska kriza je res prinesla veliko povpraševanje na področju digitalnega marketinga. Dve leti spremenjenega življenja, ki zahteva prehod na digitalno, seveda naredita svoje in po mojem poti nazaj več ni.

Nastajanje vedno novih agencij me nič ne moti. Dobro se mi zdi, da so ljudje proaktivni in iščejo svoj prostor na trgu. Mislim pa, da bo trg naredil svoje in izločil tiste agencije, ki so nastale na valu trenutnih razmer, a nimajo dovolj znanja, izkušenj in delovne vneme.

Kako to, da ste se po koncu formalnega, pol letnega sodelovanja, odločili za “nadaljevanko” z mano?

SEO je področje, ki se zelo hitro razvija. Zato je treba biti vedno v koraku z aktualnimi trendi. Iz tega razloga se nam je zdelo logično, da se še naprej srečujemo na mentoriranjih ter na ta način poglabljamo znanje in osvajamo nove trende. Dobro je tudi, da lahko na srečanjih skupaj malo pokomentiramo rezultate, razjasnimo kakšne dileme in dobimo potrditev za načrte za naprej.

Strobl Advertising izvaja marketinške storitve za nekatera srednje velika in nekatera največja podjetja in koncerne. Tako v Sloveniji kot v tujini. Iz vidika izvajanja SEO optimizacije za ta podjetja, na različnih trgih … V čem je razlika pri izvajanju SEO za domač trg in tuje trge? Kako ti vidiš to razliko, še posebej, ker vem, da sama povezuješ več trgov.

Res je, za naročnika izvajamo SEO optimizacijo za različne trge, najbolj dejavni pa smo vseeno na slovenskem trgu. Pri delu opažamo velike razlike glede razvitosti SEO tržišča.

Za Srbijo npr. na splošno opažamo, da SEO na področju naše panoge še ni tako razvit, čisto drugače pa je na Hrvaškem, kjer vlada huda konkurenca. Tam se v naši panogi ustvarjajo izjemne vsebine z veliko dodano vrednostjo. Seveda je treba temu primerno tudi prilagoditi SEO strategijo.

Še zadnje vprašanje…ki bo verjetno zanimalo marsikaterega mojega bralca…. 🙂

Kakšne so kaj ambicije Strobl Advertising agencije na področju SEO? Glede na to, da moje bloge bere kar nekaj tržnikov iz drugih agencij, kaj jim lahko poveš? Bo Strobl Advertising tudi targetiral na slovenskem trgu na marketinške ključne besede? Vas lahko, kot ekipo, v prihodnosti pričakujemo, v tem boju? Ali razvijate druge poti?

Imamo že kar veliko SEO-kilometrine. Zato je naša želja nedvomno nadaljevati delo na tem področju. V agenciji se osredotočamo na področje digitalnih komunikacij, naše znanje pa želimo še poglobiti in razširiti. Definitivno bo ena naših paradnih disciplin tudi v prihodnosti spletna optimizacija. Tako da ja: Strobl Advertising bo definitivno pomemben player na tem področju tudi v prihodnosti.

Hvala, Polona, za krasno debato…..