Prodajna besedila in teksti, ki konvertirajo – KAKO USTVARITI DONOSEN PRODAJNI BLOG (2.del)

V tem, drugem delu tečaja ustvarjanja prodajnega bloga, prikazujem primere vsebin in prodajna besedila, ki dejansko konvertirajo (moji primeri iz delujočih spletnih strani, na katerih dejansko delam).

Pri nekaterih primerih štejem za uspešno konverzijo download nekega materiala in pridobitev e naslova, v drugem primeru je konverzija uspešna, ko pridobim novo povpraševanje, v tretjem primeru pa štejem za uspešno konverzijo, ko je izveden dejanski nakup).

Tisto glavno, kar se lahko iz spodnjega naučimo, pa je, da za prodajna besedila, za katera želimo, da konvertirajo, NI POTREBNA neka ekstra posebna znanost, ki vam jo “predvsem tuja” SEO stroka, na nekaterih spletnih straneh, poskuša prodati kot “suho zlato”.

Res je, da je treba pri pisanju tekstov paziti na SEO, pa na pravilno sestavo naslovov besedil, pa strukturo besedila, itd…
Ampak, pozor,….. po drugi strani, za spletni uspeh NI TREBA tudi preveč komplicirati pri teh stvareh.

Še posebej lahko, vam bo šlo pisanje besedil in ostalih tekstov za splet, če:

.

  • niste vešči pisanja reklamnih besedil in
  • če nimate težav pisati natančno o dejstvih 

.

Prva dva primera pisanja besedil
z namenom zbiranja e naslovov

.

************

.

Prvi primer je moj primer prodajnega besedila, katerega namen je pridobivanje in večanje baze prejemnikov in interesentov, ki se zanimajo za kuhinjske nape (besedilo pa bolj targetira na tiste družine, ki se zanimajo za moderne kuhinjske nape).

Članek, ki sem ga spisal v ta namen, je ta: http://www.mizarstvo.si/moderne-kuhinjske-nape/.
Članka vam ni treba brati, za razumevanje logike, kako z njim “nabiram” e mail naslove za kasnejši email marketing, pa zadošča spodnja slika:

.

prodajna besedila

.

Prodajno besedilo je preprosto onsite SEO optimizirano na ključno besedno zvezo “moderne kuhinjske nape”, med besedilo (v bistvu bolj proti koncu besedila), pa je “podtaknjena” kontaktna forma, ki omogoča tistim, ki se zanimajo za moderne kuhinjske nape, da si downloadajo celoten katalog vseh kuhinjskih nap. Seveda v zameno za elektronski naslov. Priporočam še: Osnove optimizacije spletnih strani

Kdor bo vseeno prebral besedilo na povezavi, bo opazil, da ni v njem nič drugega, kot opis enega izmed modelov kuhinjskh nap. Besedilo ima v prvem vidnem polju (above the fold), hitro postavljeno eno sliko kuhinjske nape (zato, da pritegne obiskovalce), potem pa hitro sledi opis funkcij (ker sklepam, da kupce in interesente za kuhinjske nape najprej zanima izgled, funkcije in pa seveda cena). Pozorni bralci boste opazili, da so funkcije v besedilu odebeljene (btw: odebeljevanje besed z namenom boljšega SEO pristopa je “čisto mimo” – priporočam: Does bold text help SEO?)

.

Trika pri pisanju tega prodajnega besedila preprosto ni nobenega, znanosti potrebne za prikaz slike in opisa produktov, pa tudi ne. Da pa je konverzija na takšni strani čimboljša, pa je, vsaj po mojem mnenju, treba paziti na to:

.

  • da je besedilo dejansko napisano tako, da posrka človeka v branje in, da si bralec ŽELI videti še ostale modele (vsebina na besedno frazo je optimizirana na “modernkuhinjske nape – množina), stran pa prikazuje eno napo.

.

Kdor želi videti še ostale nape (na te pa targetira vsebina), si lahko potegne dol katalog.
Hint: po večkratnem prestavljanju te kontaktne forme gor in dol po spletni strani, sem ugotovil, da kontaktna forma vrne največ kontaktov, če besedilo v formi NEVSILJIVO obvešča o možnosti ogleda ostalih kuhinjskih nap. Če v formi “težim” s floskulami in izrazi tipa: “potegni si dol”, “zdaj”, “brezplačno”,…. je izplen email naslovov SLABŠI.

Zakaj?

Ker smo ljudje preprosto siti tega “posiljevanja” brezplačnih možnosti in raznoraznih pop up oken in, ker želimo prileteti na stran, kjer se nam ne vsiljuje nič. Zato je treba besedilo in formo in vsako naslednjo akcijo, načrtovati tako, da ta ne “posiljuje”.

.

*********

.

Še boljši izplen e naslovov dobivam iz drugega primera.

Kdor me redno spremlja, ve, da sem lastnik tudi spletne strani Mizarstvo.si (na kateri počiva tudi zgornji primer).

Ta stran je v bistvu zasnovana tako, da se na njej, na tedenski bazi, objavljajo SEO optimizirani članki različnih mizarjev in notranjih opremljevalcev. Tukaj je recimo povezava in spodaj, (delna) slika do enega izmed teh zapisov:

.

.

Na tej strani je preprosto predstavljenih nekaj primerov vgradnih omar, CTA (call to action) za oddajo povpraševanja pa je na desni. Ta kontaktna forma vrne v sezoni interesa za vgradne omare, med 60 do 70 povpraševanj. Na mesec.

In v vseh je, ker je to zahtevan podatek, tudi podan e naslov.

.

Matematika:

.

ena stran, v povprečju 50 e naslovov na mesec x 12 mesecev = 600 e naslovov na leto (in to targetiranih e naslovov, ki so se v x letu zanimali za vgradno omaro).

.

Hint:

.

ravno iz tega primera se lahko npr. naučimo, da ZELO DOBRO konvertirajo besedila, ki prikazujejo primere. Zato mojim mentorirancem zelo rad povem, da naj blog uporabijo za to, da predstavijo čimveč realnih primerov. Ne skrbet, če slike niso super fotošuting obdelane in naj slike kar jih premorete.

Ljudje imamo radi realne primere….

Da to podkrepim….

.

Tukaj si lahko pogledate moj zapis montaže vgradne omare, pri nas doma…http://www.vgradneomare.eu/omara-za-predsobo/.

Poslikal sem, ko je naša svetovalka Lidija, merila prostor, ko je naredila ponudbo, ko sem sam pred montažo prebelil steno in celoten postopek montaže. Pa še hčerkico Hano, ko je med montažo prišla iz šole in “padla v objektiv”.

Posledično je nastala resnična zgodba (za katero menda več ni treba posebej poudarjati, da je SEO optimizirana).
BTW kot zanimivost: na članku ni izvedene niti ene offsite SEO akcije, pa je prispevek kljub vsemu na 12. mestu v Googlu.

Da trdno verjamem v prikaz in zapise prodajnih besedil iz resničnih primerov, dokazujem še z enim mojim zapisom.
Tukaj sem poslikal in preprosto opisal (spet na strani Mizarstvo.si) kar adaptacijo naše hiše, po tem, ko sva pred 8 leti z ženo kupila hišo iz leta 1955 in jo začela renovirati za naš, sedanji dom.

Tudi na tem zapisu ni narejene prav nobene offsite SEO akcije (gradnje povratnih povezav), besedilo pa se je znašlo na prvem mestu, na prvi strani Googla.

Iskreno povedano, besedilo niti ne želi biti prodajno (ker pač ne nudim adaptacije hiš), ampak že cca. dve leti, odkar je to besedilo na netu, najmanj 2 do 3 povpraševanja dobim na Mizarstvo.si, samo zaradi tega besedila.

Ki še, čisto mimogrede, navrže cca. 110 novih bralcev na mizarsko stran, vsak mesec znova.

.

Hint:

.

Najboljša prodajna besedila boste napisali, ko se boste osredotočili na natančnost vsebine in uporabno vrednost za vaše bralce, pozabili pa, da z besedilom želite tudi prodati.

.

Dodatni sklepi iz teh primerov.

.

  • bolje konvertirajo prodajna besedila, ki niso pisana kot reklama
  • za uspeh konverzije JE POMEMBNO kje stoji “konverzijska past”

.

Prodajna besedila za pridobivanje novih povpraševanj

.

Že zgornji primer je primer, s katerim pridobivam nova povpraševanja.
A ga, kot ste videli, uporabljam tudi za večanje baze email naslovov.

Spodaj pa prikazujem še posebej napisane primere besedil z namenom pridobivanja novih povpraševanj.
Ponovim: uporabljam isti pristop – to je, napišem maksimalno dobro SEO vsebino, v kateri predstavim čim več realnih primerov.

Poglejmo to podstran (izrez slike spodaj) na spet isti, mizarski spletni strani (vse ostale spletne strani in projekte razkrivam svojim mentorirancem)
Na tej strani je z cca. 2400 besedami in enim kupom slik, napisano prodajno besedilo z 9 ali 10 primeri izdelanih različnih nadstreškov. Ključna beseda, na katero je optimizirano besedilo, je “leseni nadstreški”.

Ker gre za isto spletno stran, Mizarstvo.si, je CTA zasnovan na enak način kot v zgornjih primerih (postavitev desno zgoraj, barve siva in rdeči knof; tekst na knofu bel):

.

.

Rezultat:

.

v sezoni (ki se začne konec februarja in traja do sredine novembra) vrača to besedilo med 50 in 60 povpraševanji na mesec.
Iskalni volumen za besedno zvezo “leseni nadstreški” je v špici sezone cca. 580 iskanj na mesec.

.

Matematika:

.

580 iskanj na mesec in prva, organska pozicija na Googlu, prineseta cca. 20% klikov. To je cca. 116 klikov.
Od tega, se jih med 50 in 60, odloči za oddajo povpraševanja. Kar je blizu 50% konverzije.

.

Hint:

.

Da se izognemo špekulacijam in približnim izračunom, si v Google analitiki postavimo za vsak pritisk želenega knofa (v tem primeru je to knof “Pošlji vprašanje”) CILJ. In Google analitika sama izračuna konverzijo brez naših vedeževalskih sposobnosti.

Priporočam: Poglavje z videom Kako si nastavimo cilje v Google analitiki v prispevku 5 točk, ki jih mora upoštevati vsaka spletna stran, če želi biti učinkovita

.

V razmislek:

.

Pozorni boste opazili, da knof poziva k akciji, z besedama “Pošlji vprašanje”.
Če to besedilo zamenjam z “Pošlji povpraševanje”, (testirano) odženem vstran vse tiste, ki imajo dodatno vprašanje in konverzija pade samo na tiste, ki se zanimajo za ceno. Ker pa s to isto akcijo polnim tudi bazo e naslovov, sem ocenil, da je bolje, če pustim besedilo “Pošlji vprašanje”.

.

BTW:

.

Prva pozicija za to podstran seveda ni samoumeven uspeh.
Moja malenkost in ekipica s katero sodelujem, smo na njej, pred leti, kar lepo offsite SEO delali.

.

Priporočam: Offsite SEO tečaj za začetnike v zbirki mojih vodnikov.

.

Sklep:

.

  • primeri, primeri, primeri, resnični primeri – temu ljudje najbolj verjamejo. In, če dobro pomislimo – te je tudi najlažje opisati. Pri vseh ostalih zgodbicah, ki bi jih radi napisali lepše kot so v resnici, je problem v tem, da si je drobne izboljšave in laži treba zapomniti, če pa lažete na veliko, pa si je itak treba voditi evidenco komu, kdaj in kaj 🙂

.

Resnica ima to čudovito lastnost, da si je ni treba zapomniti.

.

***************

.

Še en primerček uspešnega pridobivanja povpraševanj pokažem.

Nahajate se na njem. To je ta spletna stran, kjer ravnokar berete vsebino.
Ko sem zgodbo na tej moji, osebni spletni strani, šele postavljal (preverite moje prve blog zapise in nekatera prodajna besedila), sem sicer že vedel, da je za SEO pomembno, da so vsebine dolge.

A pravi premik v tem, koliko ljudi povprašuje po mojem mentorstvu, sem dosegel šele, ko sem začel pisati sklope poglavij za posamezna področja (te preljube moje vodnike).

Zakaj?

Ker imajo vodniki to lastnost, da povezujejo neko zgodbo (kar jo posamezni blog zapisi, ponavadi ne).

Pri “navadnih” blog besedilih se koncentriramo, da je vsebina kakovostna glede na ključno besedo na katero optimiziramo tekste in slike, pri vodniku pa je fokus usmerjen v to, da celoten vodnik doprinaša in, da tematika teče od poglavja do poglavja.

Razlika je v tem, da ljudje, ki priletijo na vodnik (in ne blog besedilo), priletijo nekam v zgodbo in, če priletijo na recimo 4.del neke širše zgodbe, hočejo videti kaj se nahaja še v tretjem delu (in v vseh ostalih).

Posledično se poveča čas zadržanosti ljudi na vaši spletni strani.
Posledično ljudje preberejo več vaših vsebin (kar pri blogu ni samoumevno – to pa lahko vidimo že s preprostim pogledom na bounce rate posameznih blog zapisov).

Posledično hitreje raste baza spremljevalcev.

.

Kako večam bazo mojih spremljevalcev na tej strani?

.

Poglejmo sliko:

.

.

Moja pot, za to mojo osebno spletno stran, je zastavljena tako, da pišem vodnike za spletni marketing (btw: ni nepomembno, da spletno pot zastavimo tako, da počnemo to kar radi počnemo in kar nas navdihuje). Zavestno tem vodnikom dajem, za slo razmere, kar visoko ceno (ker so pač v njih vsa moja, zadnja dognanja in izkušnje iz spletnega marketinga).

Eno poglavje v vsakem vodniku, ponudim v “dolvleko”. Na ta način moji spremljevalci, pred morebitnim nakupom pridobijo informacijo o tem ali v vodnikih “klobasam” ali je v njih res kaj uporabnega za njih. Hkrati, z visoko ceno, posredno svojim storitvam dvigujem ceno na trgu ponudnikov SEO znanj.

Hkrati pa raste baza mojih spremljevalcev.

V času tega pisanja (jan. 2017), so na zgornji sliki, na tej strani, tri možnosti za oddajo kontakta (2 za že izdana vodnika in eden za obvestilo o vodniku, ki ga pripravljam kot naslednjega).

Če vsako leto dodam “samo” tri vodnike (kar bi moralo iti skozi, če ima vsak vodnik 10 poglavij in eno poglavje napišem enkrat na teden), bi čez 5 let morala ta stran imeti:

.

  • najmanj 17 vodnikov (glede na to, da rad raziskujem spletni marketing, se za izboljševanje njihove kakovosti ne smem bati)

.

Kar pa si lahko tisti, ki jih zanima učinkovito pridobivanje targetiranih e naslovov, prevedejo v 17+1 kontaktnih form za oddajo e naslova.

Količina vodnikov in njihova kakovost, bi pa že sama po sebi, posredno morala povečati kredibilnost mojih izkušenj in znanja.

Ob tem pa sploh ne štejem vseh povpraševalcev, ki gredo mimo vodnikov, direktno na moj kontakt in se zanimajo za sodelovanje.

.

Hint:

.

Ne pišite prodajna besedila kot “samo blog”. Sestavljajte zgodbo.

.
Priporočam še:
How to craft a story to sell? in
Cracking the code behind the irresistible selling power of stories

.

***************

.

Prodajna besedila za dejanski nakup produktov

.

Da uspemo napisati učinkovita prodajna besedila, ki sprožajo dejanski nakup, je treba najprej vedeti, da ni za vsak produkt in vsako storitev, pristop enak.

Storitve, kot je npr. moja (svetovanje), se prodajajo tako kot sem opisal zgoraj. Čez resnične primere in zgodbe.

Produkte preko interneta, prodajamo drugače:

.

  • postopek se ne začne v samem opisu produkta
  • niti v naslovu produkta

.

Čeprav je oboje pomembno.
.

Prodajna besedila za prodajo produktov se začnejo na tistem mestu, ki ga spletni uporabnik (Googla), najprej vidi.
To pa je v snippetu (slika spodaj):

.

.

Snippet je prvi prikaz kot ga vidimo v Googlu, ko vtipkamo določeno ključno besedo.
Na zgornji sliki sem označil dva snippeta.

Ponavadi snippet izkoristimo za to, da v naslovu (modre črke) izpostavimo produkt (ameriški slamnik), blagovno znamko (BodiEko, A.Vogel, Omega3.si,….), meta opis (črne črke) pa za podaljšan opis (do 170 znakov).

Če prodajamo, je ključno, da smo že na tej točki drugačni, zanimivi in pritegujoči.
Nič ni narobe, če si te opise “sposodimo” od plačanih oglasov (na sliki, na vrhu).

BodiEko ima celo snippet dodatno obdelan z zvezdicami (A guide to rich snippets, schema & microdata), t.i. rich snippet.

.

Hint: 

.

Snippet prostor izkoristimo za sestavo super oglasnega prodajnega besedila (če v notranjosti, za klikom, stoji opis produkta, ki ga prodajamo).

.

Šele nato sledi naslov in opis produkta.

.

Priporočam:
Kako vnašamo produkte v spletno trgovino?

.

.

Naj koristi.

p.s. za super prodajna besedila, priporočam, če si še na hitro ogledate mojo rubriko Bloganje. Prepričan sem, da boste v njej našli še kak uporaben nasvet. 

.