Kaj na spletni strani pomaga prodati? – KAKO USTVARITI DONOSEN PRODAJNI BLOG (5.del)

Ker je na internetu mogoče najti že na tisoče nasvetov o tem kaj naj vsebuje spletna stran, ki želi prodajati, sem se v okviru tega vodnika o ustvarjanju donosnega prodajnega bloga, odločil, da točke, za katere sam menim, da so pomembne predvsem za komercialni spletni nastop, ločim na dvoje:

.

 • elemente, ki jih moramo imeti na spletni strani (da izboljšajo prodajo) in
 • elemente, ki jih ne smemo imeti na spletni strani (ker nam verjetnost uspešno zaključene prodaje oz. sploh konverzije, znižujejo)

.

Preden pa me zasipate z maili, da pišem o preveč “teoretičnih stvareh”, zapišem, da so spodnje točke, povzete izključno iz mojih izkušenj pri spletni prodaji (s katero pa sem zadovoljen).

.
**********

.

Kaj na spletni strani pomaga prodati?

.

Objava telefonske številke

.

Ni je večje muke in jeze, kot, če me na neki spletni strani (po tem, ko sem si jih ogledal že 100), nek produkt prepriča, potem pa rabim 13 let, da najdem telefonsko številko za oddajo naročila. Oz. za več informacij.

Če se mene vpraša, ne vidim razloga, zakaj telefonska številka (ki je namenjena informacijam in sprejemu naročil), ne bi bila vidna kar v glavi spletne strani.

Zato imam, po tej logiki, na spletni strani, kjer recimo prodajam vgradne omare, telefonsko kar v glavi strani (slika spodaj):

prodaja preko spletne trgovine kako izboljšati

.

.

Spletne strani, kjer želim izpostavljeno telefonsko številko, imam tudi nastavljene tako, da je glava strani, tudi, ko uporabnik, skrola globje po vsebini, fiksna (kar pomeni, da je telefonska številka vidna vedno, ko je uporabnik na moji spletni strani).

V moji wordpress temi (virtue premium), se “sticky” (fiksna glava), nastavi po spodnji sliki, sicer pa to isto omogoča itak večina wp tem.

Btw: če vam je slučajno katera spletna stran všeč in želite vedeti katero temo uporablja, si v Chrome inštalirajte Scan WP. Ko ste na določeni strani, samo kliknete na gumb scan wp in vrne vam podatek katero temo uporablja spletna stran in katere plugine ima stran inštalirane.

.

.

Še o telefonski številki:

.

 • na nekaterih spletnih straneh nimam v glavi objavljene telefonske številke (recimo na tej, matijazajšek.com, osebni spletni strani), ker želim od interesentov, ki bi radi z mano stopili v kontakt, najprej nekaj informacij. Zato jih najprej peljem na kontakt, ko pa označijo, kaj jih zanima, jih pokličem sam.
 • nekje sem bral raziskavo (linka več ne najdem), da objavljena telefonska številka, v povprečju poveča število klicev za 10%.
 • od neke številke prejetih klicev naprej, je čisto možno, da boste objavljeno telefonsko številko v glavi, želeli umakniti. Jaz sem to isto naredil za mojo spletno stran mizarstvo.si, po tem, ko sem moral na mesec sprejemati med 150 in 200 klici.

.

Objava referenc

.

Tudi nasvet o tem, da je na spletnih straneh treba imeti vidno objavljene reference in izjave vaših zadovoljnih kupcev, lahko najdete praktično na vsaki spletni strani, kjer se piše o spletnem marketingu.

.

Moja izkušnja v zvezi s tem je takšna:

.

 • hudič je imeti objavljene reference, če je tvoj spletni posel nov (in še nimaš kupcev)
 • hudič je lahko tudi, ker ni vedno enostavno kupce prepričati, da dajo izjavo za vašo spletno stran

.

Zato so največkrat uporabljene ideje pri tem:

.

 • ljudje se kar zlažejo in si namislijo reference
 • spletni marketingarji prosimo za izjave strank, dobimo pa neke “nadlaskave” in ekstra “umetelne” izjave, ki jih izrekajo kvečjemu samo še politiki
 • marketingarji najdemo druge metode, da pridemo do referenc (p.s.: ena izmed njih je tudi ta, da je naš produkt preprosto res tako dober, da pri kupcu naredi “vau”, potem pa samo prežimo na to, ali najdemo kje ta “vau” zapisan na spletu). V tujini ogromno spletnih mojstrov te “vau izjave” skopira kar iz fb-ja, npr.: spodnja slika:

.

.

Jaz, kot verjetno veste, na FB ravno ne stavim in na njem imam samo eno, majhno in zaprto SEO grupo, sem pa enkrat, eno lepo “vau” izjavo dobil v mail.

In po zgornji logiki, sem jo zato, dal na svojo prvo stran. Slika pa še spodaj:

.

.

Še o referencah:

.

 • danes so spletni mojstri že ekstra super izvirni pri teh referencah (namišljeni profili hvalijo produkte, dobavitelji hvalijo storitev, itd…), tako, da sam, ko priletim na neko spletno stran, nikoli ne gledam, samo referenc. Poskušam videti širšo sliko spletne strani, itak pa se izogibam hipnim nakupom, tako, da največkrat potencialnega ponudnika itak spremljam dlje časa, da vidim, če njegova ponudba pije vodo. In se potem odločim.
 • najpomembnejše (če komu koristi): nikoli še nisem kupil ničesar iz spletne strani, kjer sem ugotovil, da imajo “fake” reference. Zato mislim, da je boljše, če referenc ni, kot, da so te namišljene.

.

Objava naše lokacije in delovnih prostorov

.

Del širše slike tega, da smo resnična oseba (ker je namreč na spletu vedno v ospredju najprej vprašanje sploh naše avtoritativnosti) so, logično, kontaktni podatki in informacija o tem, kje se nahajamo.

Recimo, pri moji spletni strani mizarstvo.si je to “rahel” problem, ker nisem mizar, na dvorišče pa mi poleti prihajajo ljudje gledat, kakšne vse nadstreške imam “na zalogi”.

Enkrat se je en gospod, brez, da bi prej poklical, pripeljal gledat, če imam na zalogi kakšno vrtno garnituro.
Spet drugič se je sokrajan, iz drugega konca naše vasi, pripeljal gledat, kakšna drsna vrata ponujam.

Tako, da tega recimo nimam dobro nastavljeno.

Po drugi strani pa, imam za svetovanje za spletni nastop, manjšo pisarnico in ljudje se kar radi pripeljejo na obisk (po predhodni potrditvi sestanka, jasno).

Slikce svojih prostorov, sem obesil kar na stran “o meni“, ker smatram, da dodajajo k temu, da nisem samo nekdo, ki nekaj spletno filozofira in piše, ampak, da dejansko nekje “nekaj” delam.

Nižje, pod slikami, ni nobenega razloga, da ne objavim zemljevida, kje se ta “pisarnica” tudi nahaja.

.

.

Še o tem kje se nahajamo:

.

 • podatek o naši lokaciji je zelo koristno dodati tudi v Google my business, ker se s tem naša lokacija pokaže tudi tistim, ki iščejo preko mobilnih telefonov (in so v naši bližini) – t.i. local seo.

.

Objavljanje realnih primerov

.

O tem, da je prikaz dejanskih primerov rešitev, ki jih prinaša naša storitev oz. produkt, ena najbolj konvertirajočih vsebin, sem že pisal (prispevek: Prodajna besedila in teksti, ki konvertirajo)

.

Po isti logiki (predstavljajte resnico, kakršnakoli že je), lahko vidite, sestavljam tudi zgodbo na tem blogu.
Kaj pa je ta vsebina drugega, kot prikaz mojih dejanskih primerov spletne prakse?

.

Če navajate lastne primere, ste se, čisto mimogrede, rešili še nekaterih drugih težav, ki običajno nastanejo, če blog peljete z nekimi drugačnimi vsebinami:

.

 • včasih so lahko avtorsko sporne slike (za slike v lastnih primerih, vas nikoli, nihče ne bo tožil). Btw: če nimate lastnih slik, uporabite pixabay (moj prvi vir za slike na večino spletnih strani). Dodatno: 70 amazing free images sites, Stocksnap
 • včasih je sporno navajanje virov (če ste navdih spletnega teksta vi sami, to ne bo nikoli problem)

.

Jasno opisovanje produktov oz. storitev

.

Če preko interneta prodajamo jajca, verjetno ne bomo imeli težav s tem, kaj prikazati in kaj napisati, da bo vsak, zelo hitro razumel, kaj lahko dobi na naši spletni strani (čeprav sem včasih vseeno zelo presenečen, kako zelo ljudje komplicirajo tudi okrog najbolj banalnih reči, ki jih prodajajo).

A ne prodajajo vsi jajc.

.
Nekateri imate/imamo “težje” razložljive storitve in produkte.
Nekateri tudi nimajo ravno zlatega besednega zaklada, da bi na preprost način pojasnili kaj nudijo.

.

Kako v teh primerih?

.

Preprosto in prvo pravilo: kratki stavki so boljši.
Še celo SEO yoast plugin (ki spremlja ali je spletno besedilo seo pravilno spisano), kriči rdeče, če je stavek daljši od ene vrstice.

Uporabljajte kratke stavke in vedno preverite ali se da nekaj opisati še bolj preprosto.

.

Recimo:

namesto “aronija je super zdravo sadje, ki vam pomaga da….”, preprosto “aronija je zdrava”.

.

Drugo pravilo: ne bojte se “white space-a”.
White space je beli prostor med odstavki in poglavji.

.

Večina seo spletnih piscev tako nagnete črke, besede in odstavke skupaj, da jih je skoraj nemogoče prebrati, obenem pa skupaj nagnetene črke, itak dajo prvi vtis, da je besedilo dolgočasno in, da ga je preveč.

.

Uporabite čimveč belih površin, da si lahko ljudje med odstavki spočijejo. In zadihajo.

.

Priporočam:
White space mapping – seeing the future beyond the core in
How to use white space analysis to sell more to existing customers

.

Še o preveč nagnetenih besedilih:

.

Preveč na gosto spisan spletni tekst ni dober niti iz vidika SEO.
Če priletimo na stran, ki ima na gosto nagneteno besedilo, se ustrašimo ali pa se nam ne da brati.
Kaj naredimo? Pobegnemo iz spletne strani.

Posledica:
čas zadržanja na spletni strani je krajši (kar pa je tudi faktor, ki vpliva na boljšo uvrščenost spletne strani v iskalniku).

.

Tretje pravilo: za poglavja uporabite vprašanja (v vprašanjih pa sinonime ključnih besed).

.

Cilj spletnih tekstov je, da zadržijo spletne obiskovalce, na strani.
Večja zadržanost na spletni strani je tudi dobra za SEO.

.

Kaj pa najbolj zadrži bralce na spletni strani?
Vprašanja (ki jih postavljamo namesto njih) – in rojijo po glavi tudi njim.

.

Zato besedilo strukturirajte tako, da so naslovi posameznih poglavij vprašanja, ki si jih postavljajo sami.
Če spletnim uporabnikom pred oči pomolite vprašanja, ki si bi jih tako ali tako postavili sami, jih bo z večjo verjetnostjo, zanimal tudi naš odgovor (na njihovo/naše) vprašanje.

.

Priporočam:

.
Content strategy and SEO – Give folks what they want – Redclay Interactive

.

Logična, enostavna in hitra pot do želene konverzije

.

To, da mora imeti spletna stran oz. prav vsaka spletna vsebina, natančno definiran namen, sem že omenjal.
Tukaj: 5 točk, ki jih mora upoštevati vsaka spletna stran, če želi biti učinkovita.

Pot do tega, da pa se namen doseže, pa naj bo čim krajša (oddaljena največ dva klika in na čimbolj vidnem mestu).

Primer:
Spodaj je spletna stran, katere namen je čimprej odpeljati obiskovalca v trgovino (ker je spletna stran affiliate):

.

.

Ker sam SEO mentoriram za to spletno stran, vam izdam podatek, da v povprečju na tej strani 82% ljudi, ki “prileti” na spletno vsebino, odleti v trgovino. Tam “zadošča”, da se v 30 do 60 dneh (odvisno od dobavitelja) zgodi prodaja.

Tak, visok odtok klikov v trgovino je sigurno tudi zato, ker je gumb postavljen “above the fold” (v prvem vidnem polju strani, brez skrolanja) in je hkrati dovolj izstopajoč (ogromno bele okolice okrog izstopajočega knofa).

Btw: v prihodnosti imamo na gumbu namen izvesti test (in namesto “pojdi v trgovino”, uporabiti “preveri najnižjo ceno”).

.

Spletni teksti, ki pogumno prodajajo, a ne delujejo reklamno

.

Ste se že srečali s spletnim tekstom, ki ima vse polno smeškov?
Sigurno ste.

Ko berem te tekste, me včasih kar ima, da bi poklical avtorje in jim rekel, da naj poskušajo tekst videti iz oči obiskovalca in ne lastnih oči.

Smeški med tekstom NISO stil pisanja, ampak odraz nesamozavestne prodaje.

.

Bodite pozorni na besedila, v katerih opazite nešteto smeškov (nič nimam proti enemu ali dvema na eno besedilo), ampak blog zapis preplavljen z milijon smeški in to večino izmed njih postavljenih za stavke, kjer avtor “priporoča” določen produkt oz. naslednjo potezo obiskovalca, deluje SRAMEŽLJIVO.

.

A uporablja smeške, v “omilitev” priporočila nakupa nečesa, nekdo, ki ga ni sram ponujati nečesa?
Ne.
.

Ali ste že srečali na spletni strani stavek, po tem, ko ste stran zapustili: “prosim, vrnite se nazaj”?

Jaz sem ga. In to ne samo enkrat.
Stavek “prosim, vrnite se nazaj”, dobesedno prosi, da pridete nazaj in nekaj kupite.
Pa tega ne dela niti branjevka na tržnici.

.

Ali ne bi bilo boljše:” Kaaaaj, že greš? Kje smo ga biksnili?”
Na ta način si vsaj pridobimo možnost dodatne interakcije ali pa vsaj možnost dobrega feedback-a.

Priporočam:
5 reasons why feedback may be the most important skill – Cambridge.org
Understanding the importance of feedback – Staffordshire university

.

*************

.

Da ne bom predolg…

.
V šestem delu Vodnika za donosen prodajni blog se lotim elementov, ki jih na spletni strani ne smemo imeti.

.