Najpomembnejše točke pri prenovi spletne strani [od najbolj pomembne navzdol]

Prenova spletne strani začne podjetnike zanimati zaradi različnih razlogov.
Nekateri želite svoje internetne strani prenoviti, ker niste zadovoljni s prodajo preko svojih strani, drugi želite spletno prodajo razširiti na tuje trge, tretji niste zadovoljni z uvrstitvami svojih strani na Googlu, itd.
Spodaj so predstavljene točke, ki jih priporočam pri prenovi spletnih strani, od najpomembnejše navzdol.

Poskrbite, da bo prenovljena spletna stran, preprosta in jasna

Ne glede na to kako strokovno podkovani ste v svoji branži in ne glede na to koliko let že delujete na spletu ali izven njega, obiskovalci vaše spletne strani, teh istih, vaših strokovnih znanj, nimajo.

Večina vaših obiskovalcev ima zelo preprosta vprašanja in dokaj podobne pomisleke in večina obiskovalcev si želi na vaši spletni strani, na svoja vprašanja, (hitro) dobiti preproste in razumljive odgovore.

Obiskovalce vaših spletnih strani ne zanima kaj vse ponujate, ampak predvsem kako lahko z vašimi storitvami in produkti, rešijo svojo težavo. Bolj kot se boste, pri prenovi spletne strani, trudili osredotočiti na enostaven in razumljiv način predstaviti rešitve za težave obiskovalcev, bolj všečna in uporabna se bo obiskovalcem zdela vaša spletna stran.

Spletne strani, ki so prenovljene z osredotočenostjo na enostavno navigacijo po strani, veljajo za bistveno bolj preproste, ena izmed marketinških študij spletnih strani (vir 2 – Customer Experience statistics – SuperOffice.com) pa je pokazala, da je najpogostejši vir pritožb nad slabimi spletnimi stranmi, njihova težka, prekompleksna in nenatančna navigacija:

preprosta spletna stran

NAMIG: Seveda lahko računalničarji za vaše spletne strani, razvijejo vse mogoče programske rešitve, nadgradnje in funkcionalnosti, a je vprašanje, če za povprečnega obiskovalca vaše spletne strani, vse to sploh potrebujete.
Izkušena copywriting stroka (t.j. pisci vsebin za spletno stran) priporoča uporabo čim bolj enostavnega jezika in izgleda spletne strani (kakor, da bi vašo spletno stran predstavljali osnovnošolcu, ki obiskuje 6. razred osnovne šole).
S tem ne “podcenjujete” svojih obiskovalcev, ampak skrbite zato, da so vsebine na vaših spletnih straneh, predstavljene preprosto in razumljivo, vsem. Če že potrebujete napredne vsebine in funkcionalnosti, prestavite te v tisti del prodajnega lijaka, kjer se “napredni” obiskovalci, zanje utegnejo zanimati (ne pa na začetek ali vstopno stran).

Poglejte primer….

  • če naslov ali opis spletne strani obljublja, da bodo obiskovalci, po kliku na naslov ali opis, pridobili točno določeno informacijo, potem se naj ta informacija, po kliku, na spletni strani, tudi nahaja.
    Spodaj prikazan opis spletne strani ebonitete.si vabi obiskovalce, da se poučijo o tem kaj so bonitetne ocene, vsebina na pristajalni strani pa dejansko pojasni kako se bonitetne ocene izračunavajo in kaj povedo:
bonitetne ocene

Prenovite spletno stran tako, da bo pregledna

Prenovljena spletna stran naj bo čimbolj pregledna. To pomeni, da na njo (v menije in navigacijo) ne “tlačite” čimveč vaših rešitev, produktov in storitev, ampak ravno nasprotno. Manj je več.

Manj kot boste zasnovali možnosti, da si obiskovalci na vaši spletni strani, ogledajo, več imate možnosti, da jih boste pripeljali do vaših ciljnih spletnih podstrani (kjer ciljate, da obiskovalci oddajo zanimanje oz., da opravijo nakup).

To ne pomeni, da ostale vsebine na spletni strani, zbrišete, ampak, da jih postavite tako, da niso ravno vidne iz vsake vaše podstrani. Zato, ker v točno določenem momentu (ko je treba oddati zanimanje za vašo ponudbo oz. opraviti nakup), vaših obiskovalcev ne zanima več “še 5 stvari, ki jih ponujate”, ampak samo ena, to je, da čimprej oddajo zanimanje za vašo rešitev.

NAMIG: Pregledna spletna stran pomeni (tudi), da ob prenovi upoštevajte zakon t.i. najmanjše možne vsebine (minimum viable content). Ob prenovi strani ni vaš cilj imeti na vaših spletnih straneh, čim več vsebin, ampak čim manj, hkrati pa ni narobe, če ISTA komunikacija, iz različnih zornih kotov, napotuje, k istim storitvam, večkrat, na podoben način.

Poglejte spodaj primer iz moje, nedavno nazaj, prenovljene spletne strani tukaj na matijazajšek.com:

prenova spletne strani

Na zgornji sliki je prikazano kako na vstopni strani matijazajšek.com, na štirih lokacijah, komuniciram isto sporočilo:

  • točka 1, v sloganu spletne strani komuniciram 2 primarni storitvi (SEO mentorstvo in tečaji za digitalni marketing)
  • točka 2, v prvem opisu, v nogi spletne strani, komuniciram isti, primarni storitvi
  • meni v nogi spletne strani (3) in meni v glavni navigaciji spletne strani (4) sporočata enako

Ko prenavljate spletne strani, se ne ustrašit, na več mestih, komunicirati isto.

Obiskovalcem si želite iz čimveč različnih pozicij spletne strani, na enostaven način, razložiti, kaj ponujate. Ne obiščejo vsi obiskovalci vaše spletne strani, vaše vstopne strani oz. vseh podstrani. To pomeni, da zasnujte stran tako, da bo iz vsakega zornega kota strani jasno, kaj ponujate in s čim se ukvarjate.

Ko prenavljate spletno stran, ne pozabite na moč sporočila, ki ga komunicirate skozi slogan vaše spletne strani.
O tem govori poglavje v nadaljevanju, kjer je govora o prenovi slogana spletnih strani.

Spodaj poglejte primer prenovljene spletne trgovine Pohištvo123.si, v kateri so bolj pregledno prikazani npr. barski stoli in barske mize:

barski stoli

Osredotočite se na unikatno dodano vrednost

Več kot je internetnih strani na spletu (v isti panogi), bolj se boste pri prenovi spletne strani, morali potruditi poiskati svojo unikatno dodano vrednost (t.i. unique selling proposal).

Za posamezne ključne besede, na prvi strani Googla, prvih 10 spletni strani, ponavadi ponuja iste storitve. Če boste želeli, da uporabniki Googla, izmed vseh prikazanih ponudnikov, izberejo vas, morate na svoji spletni strani, ponudbo komunicirati na unikaten/drugačen način od konkurence.
V tem primeru, si boste zagotovili povpraševanja in nakupe preko vaše spletne strani, tudi, če ne boste na Googlu, prikazani prvi.

Dražji kot je produkt oz. storitev, večja je verjetnost, da si bodo uporabniki Googla, ne glede na to, kdo je na Googlu prvi ali drugi, želeli pridobiti primerjalne ponudbe in, da bodo pregledali več spletnih strani. Če vašo storitev (ki jo ponuja tudi konkurenca) komunicirate na unikaten in vam, edinstven način, boste dosegli dvoje: konkurenca vas ne more kopirati, hkrati pa boste zanimivi, ker ponujate isto stvar, drugače kot ostali….

Poglejte primer iz naše spletne strani Seo-Praktik.si (ki jo v času pisanja teh nasvetov, ravno tako prenavljamo). Tako kot vsi ostali ponudniki optimizacije spletnih strani, tudi mi, na Seo-Praktik.si, ponujamo SEO optimiziranje spletnih strani, a edini, izmed vseh, hkrati ponujamo tudi SEO mentorstvo (to je, da imajo naročniki optimizacije spletnih strani, možnost pridobiti znanja, da SEO optimizacijo svojih spletnih strani, v prihodnosti izvajajo sami):

Izboljšajte stopnjo zaupanja v spletno stran

Ne glede na to kako dizajnersko in estetsko všečna bo vaša prenovljena spletna stran, k večji prodaji preko nje, ne bo prispevala nič, če ji obiskovalci ne bodo zaupali.

Marsikje ste že najbrž prebrali, da k povečanemu zaupanju v vašo spletno stran, prispevajo npr. objave in izjave (nenamišljenih) strank, objava vseh vaših kontaktnih podatkov, povezave do vaših spletnih strani na družabnih omrežjih (social proof), itd…

Vse, zgoraj našteto, pomaga k temu, da obiskovalci vaše spletne strani, bolj zaupajo strani, a zaupanje v spletno stran, se ne gradi samo tako, da preprosto prenovite spletno stran iz vidika dizajna. Zaupanje v spletno stran si zgradite (tudi) z vsebino na spletni strani, z rednim pojavljanjem na več spletnih kanalih, hkrati, s priporočili od drugih, itd…

Ogromno lastnikov spletnih strani napačno sklepa, da je zaupanje v spletno stran nekaj, kar se zgradi preprosto s prenovo strani. Figo.

Obiskovalci vaše spletne strani, ki so zainteresirani sodelovati z vami, vam bodo, po vsej verjetnosti, želeli slediti na družabnih omrežjih, preverili vas bodo med vašimi navedenimi strankami, preverili bodo vaše rezultate, dolgoročnost vašega dela, itd….

Tako kot se gradi zaupanje v realnem življenju, se zaupanje gradi tudi na spletu.
Skozi čas, s konsistentnim delom in rednim spletnim pojavljanjem (na vseh kanalih digitalnega marketinga).

Poskrbite za marketinško privlačnost

Marketinško privlačna spletna stran, pritegne in opozori nase. Žal je tako, četudi mogoče ne bi želeli, da je tako. Estetsko bolj všečne spletne strani, sporočajo, da nekdo, na drugi strani, v svoj spletni nastop, vlaga, verjame in za to skrbi. Temu ponudniku ni vseeno kaj obiskovalci najdete, ko obiščete njegovo spletno stran.

Je pa, po drugi strani, tudi res, da zgolj poudarek na marketinško privlačnost, sam po sebi, ne bo izboljšal spletne prodaje. Kot rečeno, marketinška privlačnost prenavljanih spletnih strani, mora iti z roko v roki, z uporabno vrednostjo strani, z njeno preglednostjo in s tem, da obiskovalci spletni strani, zaupajo.

Slogan spletne strani naj bo natančen

Po nekaterih marketinških študijah, ima celo več kot 80% spletnih strani, svoj slogan napisan preveč splošno ali pa ga sploh nima.

Slogan spletne strani je eden izmed elementov spletne strani, ki je viden praktično iz vseh podstrani. Ne glede na to, preko katerega url naslova je obiskovalec pristal na vaši spletni strani, bo ta, slogan, videl, praktično vedno. To pomeni, da si je za slogan spletne strani, pametno vzeti več časa.

Slogan spletne strani naj na hitro in na kratko pove kaj ponujate in s čim se ukvarjate:

slogan spletne strani


NAMIG: V zadnjih letih obstoji praksa, kjer marsikateri marketinški strokovnjak v svoj slogan umešča besedilo, s katerim sporoča kako lahko pomaga bodočim strankam, ampak, ker je to ponavadi težko zložiti v 5 besed, so ti slogani ponavadi predolgi in, še posebej na družabnih omrežjih, pogosto “odrezani”.
S čimer prejemnik sporočila spet ne ve, s čim se ukvarja posameznik.

Izboljšajte uporabno vrednost spletne strani

Na uporabnih spletnih straneh se obiskovalci zadržijo dlje časa, za uporabne spletne strani pa obstoji tudi bistveno večja verjetnost, da jih bodo obiskovalci delili z drugimi. Bolj kot se pri prenovi spletne strani, osredotočate na njeno uporabno vrednost, bolj boste dosegali tudi to, da se bodo obiskovalci na vašo spletno stran, vračali.

Bolj kot spletne vsebine na internetni strani kreirate “zgolj” za potrebe marketinga (npr. SEO članki, PR članki, itd…), ne pa za uporabno vrednost, bolj boste dosegali ravno nasprotni učinek. Reklam in člankov, ki niso uporabni, je internet, tako ali tako že poln. Zato si ne želeti, da je vaša spletna stran, samo še ena izmed mnogih, ki ponuja podobno.

Kako naredite vaše vsebine na spletnih straneh bolj uporabne…
Tukaj moj hiter nasvet, ki sem ga objavil na omrežju LinkedIN:

kako naredite spletne vsebine uporabne

Poskrbite za pozitivno uporabniško izkušnjo

Izkušnja obiskovalca posamezne spletne strani je lahko pozitivna ali pa negativna. Ne more pa biti nič. Ali oboje hkrati.

Kakor hitro, kdorkoli pristane na vaši spletni strani, bo dobil izkušnjo. Če se bo vaša spletna stran, nalagala predolgo ali, če na spletni strani uporabnik, ne bo našel tistega kar je iskal, bo izkušnja s takšno spletno stranjo negativna.

Pozitivna izkušnja s spletno stranjo je takrat, ko obiskovalec dobi tisto, kar je iskal. Hitro in na enostaven način:

pozitivna uporabniska izkusnja

Pozitivna uporabniška izkušnja ni “zgolj” skrb za hitrost nalaganja spletne strani, ampak miks tega, kaj uporabnik na spletni strani, dobi.

Marsikateri nasvet za pozitivno uporabniško izkušnjo, se navezuje zgolj na hitrost in tehnični vidik prenove spletnih strani, ampak zdrava kmečka pamet pove, da je lahko stran še tako hitra in krasna, a, če ni uporabna in ji ne zaupamo, o njej preprosto ne bomo govorili pozitivno.

Poskrbite za ustrezno SEO optimizacijo spletne strani

SEO ustreznost, t.j. ustreznost prenovljenih spletnih strani iz vidika SEO optimizacije, je, na marsikaterih spletnih straneh že prva prioriteta, a žal precej spletnih strani SEO optimizacijo izvaja zdaleč preveč očitno, agresivno in “nenaravno”.

Ogromno urednikov in lastnikov ter piscev vsebin na spletnih straneh, se medtem, ko ustvarjate vsebine za spletne strani, osredotočate celo najprej na SEO optimizacijo spletnih strani, šele nato pa na vidike, opisane v zgornjih poglavjih, kar NI NAJBOLJ PRAV.

SEO optimizacija je nedvomno pomembna za večjo opaznost in vidnost spletne strani, a, če niso upoštevane zgornje točke, vam večja obiskanost spletne strani, vsaj iz prodajnega vidika, ne pomaga kaj dosti.

Bonus namig pri prenovi spletnih trgovin

Še posebej, ko spletno stran prenavljate z namenom, da preko nje izboljšate svojo prodajo, ne pozabite v prenovo spletne strani oz. vaše trgovine, vključiti prodajnih spodbud. Med ponudbo aktualnih prodajnih artiklov vkomponirajte prodajne uspešnice, novosti, izdelke v akciji, količinske popuste in podobno. Poglejte kako so to uredili v spletni trgovini majice Euroton:

majice euroton

Viri:

1 – 27 Eye-Opening Website Statistics: Is Your Website Costing You Clients?
2 – 37 CUSTOMER EXPERIENCE STATISTICS YOU NEED TO KNOW FOR 2021