Kako napisati besedilo, tako, da bo prodajno učinkovito, uporabno za obiskovalca in SEO pravilno, hkrati

Za pisanje besedil (za spletne strani) in pa tudi za druge medije, se skozi očitno naraščajoč trend zanimanja za vsebinski marketing, zanima vedno več ljudi. Zato sem se za moj tokratni zapis preprosto odločil, da na čim bolj enostaven (a temeljit) način pojasnim kako sam (in moja ekipa) pišem besedila za različne spletne strani in potrebe (pr besedila, onsite seo besedila, offsite seo tekste, itd…).

.

Pisanje besedil za internet, mora zasledovati 3 cilje:

.

 • spletno besedilo mora biti napisano tako, da je VISOKO UVRŠČENO na Googlu (drugače nima smisla pisati, ker vsebine, ki je napisana na 148. strani Googla, pač ne vidi nihče). Več o tem: Optimizacija spletnih strani

.

 • spletno besedilo mora biti UPORABNO IN KORISTNO ZA OBISKOVALCA (ker bo, če pišemo samo zato, da imamo čim več vsebine na spletni strani, ni pa ta koristna za obiskovalca naše strani, obiskovalec zelo hitro “pobegnil” iz naše strani). To pa pomeni, da bo bounce rate (stopnja odboja), na naši spletni strani visok. Visoka stopnja odboja posredno vpliva tudi na rangiranje naše spletne strani oz. pozicijo naše strani na Googlu. Vir: Do bounce rates affect a site’s search engine ranking? – SearchEngineWatch

.

 • spletno besedilo mora biti hkrati PRODAJNO USMERJENO (ker je pač korist od spletne vsebine, ki jo vidi ogromno ljudi in, ki je uporabna za obiskovalce, manjša od tega, kot, ko zaradi napisanega besedila, zraven še prodamo). Res pa je, da pisati prodajna besedila, ni ravno najlažja stvar na svetu. Še malenkost težje je, če moramo spisati besedilo, ki je uporabno in prodajno hkrati, obenem pa mora upoštevati še SEO.

.

pisanje besedil
Napisana spletna besedila morajo zasledovati 3 cilje HKRATI: besedilo naj bo uporabno, informativno in koristno za bralca, “SEO friendly” in naj zasleduje poslovne cilje. Vir: Graph UX

.

Postopek za pisanje učinkovitih uporabnih, prodajnih in SEO besedil v enem

.

Da neko spletno besedilo, zasleduje vse 3 cilje, sam spletne vsebine, pripravljam po spodnjem postopku.

.

Najprej je treba za želeno vsebino (tematiko), najti IDEJO….

.

Zelo dosti spletnih piscev, vidim, ideje za spletne vsebine, stresa kar iz rokava.

.

Kar pa NI čisto najboljše (ker, če pišeš na podlagi navdiha in “občutka” o tem kaj bi utegnilo zanimati obiskovalce spletne strani, lahko, da boš z vsebino zadel, lahko pa tudi ne. Zelo pogosto se zgodi, da prej z vsebino “popolnoma falimo”, kot zadenemo).

.

Zato je, vsaj kar se tiče pisanja besedil iz oči SEO, osnova za pripravo osnutka besedila, pregled besed, ki jih ljudje vtipkajo v Google, medtem, ko iščejo naše storitve, produkte oz. zbirajo informacije. Temu stroka sicer pravi analiza ključnih besed (o kateri sem napisal cel vodnik), a pustimo za to razlago, strokovne izraze, ob strani.

.

Sam, izbor ključnih besed za zasnovo nekega spletnega besedila, izvajam z orodji adwords keyword planner, google suggestions, keywordshitter, in občasno še wordze.

.

Čez vsa ta orodja, izberemo ENO PRIMARNO KLJUČNO BESEDO in še od 5 do 7 (včasih tudi več) SEKUNDARNIH KLJUČNIH BESED.

.

Poglejte primer:

.

Za pisanje besedila za ta blog zapis, ki ga berete zdaj, sem si zastavil primary keyword “pisanje besedil”, sekundarne ključne besede pa so:

.

 • pisanje besedil za spletne strani,
 • besedila za spletne strani,
 • pisanje besedil cenik,
 • pisanje člankov,
 • pisanje prodajnih besedil,
 • pisanje besedil copy writing,
 • pisanje besedila….:

.

pisanje besedil

.

Zdaj imamo osnovno iztočnico za idejo o čem pisati sestavljeno iz ključnih besed, ki jih potencialni obiskovalci spletne strani, vtipkajo v Google. Posledično lahko, če bomo napisali dobro vsebino, optimizirano na te ključne besede, pričakujemo, da bo besedilo uvrščeno v Googlu na visoke pozicije (ker bodo v besedilo vključene zgornje besede, bo Google bolje razumel tematiko besedila).

.

O tem kako optimizirati posamezno spletno vsebino (naj gre za blog zapis, vhodno (home page) stran, opis produkta v spletni trgovini ali kaj drugega, sem na mojem drugem SEO projektu, napisal tudi “NO BULLSHIT vodnik kako optimizirati spletno vsebino). 100% sem, da, če boste pisali po tem vodniku, da vam bo konkurenca zeeelo težko sledila, zato le preverite zapis na povezavi. Ne bo vam žal.

.

Ko imamo ključne besede izbrane, moramo konkretno odločiti O ČEM bomo (na izbrane ključne besede) pisali.

.

To najlažje naredimo tako, da se vrnemo na svoj blog in na hitro pregledamo zadnje 3 do 5 naslovov na blogu. Ti naslovi nam bodo dali idejo kako oblikovati naslov novega besedila tako, da bo koristen za novo publiko (ki jo pritegujemo z novim zapisom) in, da se hkrati naslov ne bo preveč ponavljal z našimi preteklimi blog zapisi.

.

Spet poglejte moj primer spodaj:

.

izbira naslova besedila
Zadnji trije zapisi na mojem blogu so mi dali idejo o tem kakšen naj bo naslov tega zapisa (ki ga ravnokar berete). Naslov “Kako napisati besedilo, tako, da bo prodajno učinkovito, uporabno za obiskovalca in SEO pravilno, hkrati”, se mi zdi, da najbolj “resonira”, “sovpada” z ostalimi mojimi vsebinami, hkrati pa je uporaben in dovolj unikaten, da ni vrag, da od zadnjih štirih napisanih, najmanj en naslov ne bi pritegnil potencialnega obiskovalca, da klikne nanj (in ga prebere). Obenem tak pristop k pisanju besedil za splet, upošteva tudi izbor ključnih besed (SEO).

.

Zdaj imamo izbran naslov, ki spletnim obiskovalcem dodaja vrednost, je uporaben, NI PR-ovski (reklamni) in upošteva ključne besede.

.

Po ideji in naslovu, sledi ZASNOVA BESEDILA….

.

Sekundarne ključne besede, ki smo jih izbrali v prvem koraku, zgoraj, niso izbrane samo zaradi SEO, ampak tudi zato, da nam pomagajo pripraviti zasnovo spletnega besedila.

.

Te sekundarne ključne besede zato uporabimo kot iztočnice za naslove morebitnih poglavij (ki morajo po SEO pravilih biti označene z oznako H2).

.

V primeru pisanja tega prispevka, vam tega ne morem pokazati (ker poglavij še nimam določenih), si pa lahko to ogledate na enem, izmed mojih prejšnjih blog zapisov, kateremu je bila izbrana primarna ključna beseda, “zaslužek na internetu“, kot sekundarne ključne besede pa sem izbral, besedne zveze “kako do denarja”, “kako zaslužiti denar” in “kako dodatno zaslužiti”.

.

By the way: na spodnji sliki desno, lahko vidite, da je bil ta članek, uvrščen na 14. mesto na Googlu (kar je, po moji lestvici in standardih, po katerih pišemo za stranke, ocenjeno z oceno 4 pdb).

.

.

Da so sekundarne ključne besede uporabljene v poglavjih besedila, lahko vidite na spodnji sliki (iz kazala, ki ga pri nekaterih besedilih, zaradi tega, da obiskovalci hitreje pridejo do konkretne informacije, postavim na začetek besedila):

.

.

uporaba sekundarnih ključnih besed
Kazalo spletnega besedila ne nastane “na pamet”. Z rdečo so označene nekatere sekundarne ključne besede, plus dodatne long tail besede plus sinonimi izbrane primarne ključne besede.

.

Zdaj imamo zraven uporabnega naslova, upoštevanja primarnih in sekundarnih ključnih besed, že izdelano zasnovo besedila po poglavjih.

.

Zdaj je treba samo vsakemu poglavju dodati še pripadajočo vsebino (iz zgornje slike pa boste opazili, da IZBOR SEKUNDARNIH IN PRIMARNE KLJUČNE BESEDE NI ENAK NASLOVOM POGLAVIJ (ker bi v tem primeru celotno besedilo izpadlo “seo robotsko” in na sploh neuporabno ter nekoristno za bralca).

.

copywriting nasvet

Glavni naslov (ki ga označimo z H1) in naslove poglavij (ki so označeni z H2), napišemo tako, da vključujejo ključne besede, hkrati pa IZRAŽAJO KORIST za bralca. V tem primeru obstaja večja verjetnost, da bo bralec besedilo/poglavje dejansko prebral, ne pa samo “skeniral in preletel”.

.

.

Dodajanje vsebin v posamezna poglavja, spet ne bi smela biti prevelika ovira in težava.

.

Pozorno preberite tole:

.

BISTVENO LAŽJE JE DODAJATI BESEDILA POSAMEZNIM POGLAVJEM,
ČE IMAMO VNAPREJ DOLOČEN FORMAT BESEDILA

.

Kako določimo format besedila (za poglavja)?

.

Sigurno boste različni pisci, skozi trening pisanja, “odkrili” zase in sebi najbolj priljubljen format, s časom in z vedno več pisanja.

.

Sam sem do svojega formata (ki mi leži in odgovarja), prišel na enak način. S treningom in REDNIM (v času pisanja tega zapisa, pišem in učim SEO pisanje in bloganje, že sedmo leto).

.

Moj format besedila znotraj VSAKEGA poglavja je:

.

 • ravno toliko teksta, da ne začnem filozofirati

.

 • če je smiselno, naredim najmanj eno povezavo na druge, avtoritativne spletne strani (v obliki vira študije, raziskave, vezane na tematiko posameznega poglavja). Zunanja povezava je označena z “no follow”, “odpri v novem oknu”.

.

 • vsakemu poglavju dodelim najmanj eno sliko

.

 • v celotno besedilo dodam en ali dva videa

.

 • v posameznem poglavju poskušam na nežen in subtilen način, namigniti k mojim storitvam (npr. k mentoriranju), storitvam (npr. Tečajem za digitalni marketing). Pri čemer se trudim, te “namige”, NARAVNO VKOMPONIRATI v spletno zgodbo.

.

 • iz oči optimizacije spletnih strani poskušam v vsakem poglavju, zgraditi tudi interni link na druge strani, ki so zgrajene z namenom doseganja konverzijskih ciljev (strani, ki so optimizirane na meni pomembne generične ključne besede in jih dvigujem v Googlu ter na strani, ki imajo “podtaknjene” lead magnete, itd…)

.

 • k mojemu formatu pisanja besedil sodi tudi ogromno boldanja in poudarjanja in uporabe VELIKIH ČRK (ker ocenjujem, da so vse to priložnosti, ki pomagajo obdržati fokus bralca na mojih vsebinah).

.

100% siguren sem, da boste, tisti, ki ne boste odnehali in tisti, ki boste redno trenirali pisanje besedil,
če še niste, našli svoj “inner voice” oz. svoj format pisanja:

.

pisanje besedil za spletne strani
Vir slike: Writer’s digest

.

Zelo dober video o tem kako naj poteka pisanje člankov za spletne strani in SEO, je tudi spodnji:

.

.

.

Kako napisati spletno besedilo tako, da bo zraven SEO in KORISTNE VREDNOSTI, še PRODAJNO UČINKOVITO?

.

Da bi spletno besedilo bilo, ne samo SEO pravilno in ne samo uporabno ter koristno za bralce, ampak tudi prodajno usmerjeno, je zadnja (a ne najmanj pomembna) sestavina dobrega seo copywriting-a, ta, da znamo spletna besedila sestavljati tako, da so TUDI PRODAJNA.

.

Zapomnite si tole:

.

NIČ NE POMAGA, ČE ZNAMO PERFEKTNO PISATI PO SEO PRAVILIH IN,
ČE ZNAMO SPLETNA BESEDILA PRIPELJATI NA PRVO STRAN GOOGLA,
ČE NE ZNAMO S SPLETNIMI BESEDILI TUDI PRODAJATI.

.

Najbolj učinkovita pa je prodaja takrat, ko se nehamo truditi prodajati….

.

Kar pomeni, da boste preko spletnih besedil, prodali največ takrat, ko med pisanjem NE BOSTE RAZMIŠLJALI o prodajnih ciljih (in SEO pisanju).

.

pisanje prodajnih besedil

..

Prva misel pri sploh iskanju ideje za pisanje, naj bo ISKRENO REŠEVANJE TEŽAV VAŠIH POTENCIALNIH STRANK.

.

Produkti in storitve, ki jih ponujate, bodo v tem primeru, sami od sebe, smiselno “padali” v samo besedilo.

.

Poglejte to spet na primeru besedila (ki ga ravnokar berete):

.

Skozi vse prikazano zgoraj, lahko vidite, da sem ocenil, da imate, moji bodoči, potencialni partnerji, morda težave s tem kako pisati prodajna besedila in kako hkrati pisati za Google in SEO, obenem bi pa morda želeli bolje vnovčevati svojo strast do bloganja.

.

 • že v prvem odstavku se je na temo pisanja besedil, ponudil link na mojo storitev pisanja besedil in blogov za spletne strani:

.

pisanje besedil copy writing

.

 • še pred “skrolanjem miške” se je ponudila tudi priložnost za link na optimiziranje spletnih strani, ki je ena izmed mojih ciljanih, težkih ključnih besed (s katero sem na dan 30.5.2018) zasedal 15. mesto (poglejte 2 spodnji sliki):

.

rangiranje seo člankov

.

pisanje besedil
Notranja povezava na optimizacijo spletnih strani.

.

 • dodatno se je priložnost za notranjo povezavo, pojavila tudi v delu, v katerem kažem primer pisanja besedila za ključno besedo “zaslužek na internetu”. Tudi za to vsebino, lahko vidite iz spodnje slike, imam ambicijo, da jo premaknem v Googlu višje. Na dan 30.5.2018 se nahaja na 14. mestu:

.

dvigovanje spletne vsebine
Url-je, s katerimi spletna stran matijazajšek.com že rangira med top 5, pobarvam zeleno. Nad temi vsebinami in pozicijamo izvajam “monitoring”/ spremljanje pozicij…”rumene url-je” še čaka delo, da prilezejo na prvo stran Googla..

.

.

Slika z notranjo povezavo:

.

.

 • dodatno je povezava zgrajena na enega izmed mojih napisanih vodnikov:

.

.

Če se vam ljubi, “preletite” tole besedilo še enkrat.
.
Videli boste, da je v njem “naravno vkomponiranih povabil” do mojih produktov, storitev in pristajalnih strani, še kar nekaj.

..

pisanje besedil nasvet

Za pisanje besedil si vzamite čas. 40% časa namenite raziskovanju ključnih besed, 50% samemu pisanju, 10% pa oceni svojega dela. Večina mojih strank, s katerimi začnem sodelovati, je blogala že pred začetkom sodelovanja z mano. A več kot 3/4 jih rezultatov svojega bloganja ni nikoli merilo. V čem je potem sploh smisel bloganja, če ne merimo rezultatov svojega dela?