Za tiste, ki jih zanima optimizacija za spletne iskalnike, vse povezave, na enem mestu

Kar se tiče spletnega marketinga in na splošno nastopa na spletu, je optimizacija za spletne iskalnike, sodeč po številu vtipkanj, ki jih na mesečni ravni, napokajo ljudje že samo v iskalnik Google (mesečno vtipka izraz “optimizacija za iskalnike” cca. 880 ljudi), očitno vse bolj “trendy” in zanimiva reč za podjetnike, ki se želijo resno iti spletnega nastopa in posla.

Ker je na mojem blogu na temo optimizacije za spletne iskalnike napisano že kar precej vsebin (tako za onsite kot offsite optimizacijo), sem se za tokratno pomoč pri vašem spletnem nastopu, odločil malenkost bolj podrobneje predstaviti elemente, ki vplivajo na to, kje se bo naša spletna stran, pojavila v Googlu.

.

Kaj boste našli v tem prispevku v nadaljevanju?

.

 • Predgovor o spletni optimizaciji na splošno (preden se gremo spletne optimizacije zares)
 • Kaj sploh je spletna optimizacija za iskalnike?
 • Kako se lotiti spletne optimizacije (4 koraki)?
 • Kako preverimo ali naša spletna optimizacija za iskalnike deluje (5 korakov)?

.

Preden se gremo
optimizacije za spletne iskalnike
zares

.

Na spletu lahko na temo spletne optimizacije in tega kateri faktorji najbolj vplivajo na to kje se bo pojavila vaša spletna stran, prebirate študije in materiale, dneve in noči.

Za hec sem vtipkal v Google: impact of seo elements on rankings graph (prevod: vpliv optimizacijskih elementov na uvrstitev spletne strani v iskalniku Google – prikaži please v grafu) in poglejte kakšno juho podatkov vrže Google na to temo (slika spodaj):

.

optimizacija za spletne iskalnike
Optimizacija za spletne iskalnike in prikaz vplivov seo faktorjev na uvrstitev določene spletne strani v Googlu.

.

Da se v štartu, preveč ne prestrašimo, da te presnete optimizacije spletnih strani, ne bomo nikoli osvojili, hitro najprej nekaj izkustvenih:

 • kot vsepovsod drugje, ima vsaka študija po svoje prav, a vsaka se tudi po svoje moti. Razložim pozneje v nadaljevanju, sicer pa “delček” odgovora opisujem tudi v članku Kako se lotiti izdelave spletne strani, kjer povem, da se optimizacije splača iti šele, ko imamo kaj optimizirati. Optimizirati spletno stran, ki ima 13 obiskovalcev (od tega tri sosede, 4 bratrance in mamo in nas) v pol leta, nima smisla.
 • če se boste podrobneje poglobili v samo nekaj izmed študij, boste ugotovili, da jih večina kot rezultat navaja to, kar v začetku išče. Dam primer: če neka SEO ali digitalna hiša išče vpliv socialnih faktorjev na uvrstitev spletne strani v Googlu, se nemalokrat zgodi, da na koncu pride do spoznanja, da je ta vpliv najpomembnejši (seveda, začuda, sama zato v svoji ponudbi ponuja profesionalno upravljanje s socialnimi profili podjetij). To kar iščemo, to najdemo :).
 • še največ študij pa “pavšalno useka” kar po splošni ugotovitvi, da je teh faktorjev tako ali tako čez 200 in, da Google svoj algoritem posodablja redno ter zelo pogosto. Ob tem nam tudi postreže s takšnimi ali drugačnimi argumenti, kateri faktor je bolj pomembnen od drugega.

Če skrajšam: optimizacija za spletne iskalnike je zelo pomembna, a, da bi čas izgubljali s tem, da iščemo šivanko v senu, se ne splača. Četudi odkrijete, da je en faktor bolj pomemben od drugega, to niti približno ni garancija, da se celotna zgodbica že jutri ne obrne povsem na glavo.

Na Mozu je lepo predstavljen graf, ki kaže kako tu in tam kak nadobudnež ob hipnem upadu zanimanja za spletno optimizacijo, že zganja paniko o tem, da je optimizacija spletnih strani za iskalnike v zatonu in, da le ta, toliko, da ne umira.

Razen, če pogledamo širšo sliko (skozi več let):

.

spletna optimizacija trend
Graf, ki prikazuje trend zanimanja za spletno optimizacijo.

.

Kaj sploh je optimizacija za spletne iskalnike?

.

Tisti, ki moj blog spremljate dalj časa, boste ta del, najbrž preskočili.

Za tiste, ki ste zraven prvič, v nadaljevanju po točkah, super na kratko o tem, kaj sploh spletna optimizacija je:

– optimizacija spletnih strani za iskalnike je proces s katerim poskušamo na svojo spletno stran pridobiti promet (obiskovalce) in sicer iz brezplačnih, organskih in naravnih iskalnih rezultatov v spletnih iskalnikih.

SearchEngineLand to opiše tako:

.

kaj je seo
Kaj je SEO?

.

Sam sem vsebine na temo optimizacije za spletne iskalnike, napokal najmanj v teh dveh prispevkih:

.

Kako se lotiti optimizacije za spletne iskalnike
(štirje koraki)?

.

Razmišljanje o tem ali optimizacijo spletne strani izvajati v hiši ali najeti zunanjo pomoč, sem razgalil v članku Povečanje prodaje preko interneta – inhouse ali outsourcing. Priporočam hiter prelet besedila, sicer pa nasvet o tem kako izvajati optimizacijo spletne strani,čisto iz prakse, povzemam v spodnjih točkah:

.

1. On site optimizacija za spletne iskalnike

.

 • optimizirajmo reči, ki se jih da optimizirati na sami spletni strani (ta delček se imenuje “on site” optimizacija). Na spletu bomo našli eno goro pomagal, kamor samo vtipkamo url naslov svoje spletne strani, in po kliku ali dveh, nam spletna aplikacija “pokne” ven rezultate kako uspešno je naša spletna stran že “on site optimizirana”.

Tak primer sem celo spisal in naredil za eno izmed svojih spletnih strani in sicer v članku Kako pospešiti prodajo – prikaz na praktičnem primeru.

.

2. Off site optimizacija za spletne iskalnike

.

 • delček, ki ga pokriva optimizacija za spletne iskalnike so dejavnosti, ki jih počnemo vseokrog drugod po internetu in ne na naši spletni strani. Ta del se imenuje “off site optimizacija”.

Bolj zanimive, koristne in uporabne vsebine v zvezi z off site optimizacijo sem “spesnil” v teh dveh člankih:

 1.  Backlinking vs. content (kjer razložim kako graditi povratne povezave iz drugih spletnih strani) in v članku
 2. Kako preverimo kako naša spletna stran napreduje v iskalniku na točno določeno ključno besedo, kjer opisujem uporabo orodja SERPLab

.

3. Kreacija vsebin

.

Tretji korak, ki šteje kot optimizacija za spletne iskalnike, je kreacija vsebin.
To v bistvu pomeni, da zagotovimo svoji spletni lepotici konstantne, aktualne, ažurne in zanimive vsebine v povezavi s tem kar ponujamo in na drugi strani, v povezavi s tem, kar iščejo naši spletni obiskovalci.

Na temo kreacije vsebin, je na mojem blogu (do tega zapisa) tako ali tako največ vsebin, med pomembnejšimi, ki jih priporočam in preko katerih boste prišli do kakovostnejše sestave vsebin, pa predlagam naslednje:

 1. Kako pisati blog, da bomo povečali prodajo
 2. Kaj je pogosticking? in
 3. Kako zadržati bralce na naših spletnih straneh (10 super simple trikcev)

Če ste res v fazi “študija” in vas poglobljeno zanima optimizacija za spletne iskalnike, please, ne spreglejte, še tega o internem linkanju (se pravi, o gradnji notranjih povezav med posameznimi vsebinami na podstraneh posamezne spletne strani)

.

4. Mreženje

.

Četrta točka, ki jo zajema optimizacija za spletne iskalnike je mreženje (nekateri ga imenujejo tudi backlinking).
To povezavo sem vam že prilepil nekoliko višje.

.

Kako preverimo
ali naša optimizacija
za spletne iskalnike deluje
(5 korakov)?

.

This one is very important. Really.

Iz izkušenj trdim, da je optimizacija za spletne iskalnike, tako v Sloveniji, kot tudi v tujini, na jedilniku ene gore ljudi.

Optimizacija za spletne iskalnike je zanimiva za cel kup nas (freelancerjev), inhouse IT mojstrovalcev v različnih podjetjih ter marketingarjev v ostalih podjetjih, ki hkrati skrbijo še za organizacijo sejmov, PR nastop podjetja v tiskanih medijih, rezervirajo mimogrede še kak avtobus, da se polepijo reklame nanj in tako naprej.

Da ne odkrivam tople vode na novo, vam kot pomoč prilepim link, kjer sem na enem izmed mojih spletnih projektov že pred časom (ko sem še mislil, da optimizacija za spletne iskalnike zanima slovenske mizarje (I know, stupid :)), za njih pripravljal vsebine na to temo: 5 korakov kako preverimo ali je naša spletna stran učinkovita (članek na Mizarstvo.si).

Če vam po vsej tej ponudbi linkov več ni do “skakanja” sem in tja, povzemam (samega sebe :)):

.

1. Preverimo prirast naravnega obiska v daljšem obdobju

.

ali spletna optimizacija deluje
Obdobje v Google analitiki preprosto raztegnite na dve ali več let in, če graf obiska pridobljenega na naraven način, narašča, ste na dobri poti.

.

2. V Google analitiki si nastavimo cilje

.

nastavitev ciljev v google analitiki

Cilji spletne strani so lahko:

 • število downloadov npr. e priročnika
 • število prijavljenih na e novice
 • število oddanih povpraševanj (my favourite :)), ipd…

.

3. Spremljamo rast pozicij posameznih ključnih besed

.

S SERPLabom ali podobnimi (linkec sem naredil že zgoraj), preverimo kako rastejo naše pozicije na točno določene besedne zveze (skozi daljše obdobje):

.

napredek pozicij ključnih besed
Spremljanje napredka rasti pozicij posameznih ključnih besed.

.

4. Preverimo kako naraščajo prikazi naših vsebin v Google Webmaster Toolsih

.

Z orodjem Google Webmaster Tools preprosto preverimo (slika spodaj) kako raste število poizvedb in prikazov naših vsebin (skozi čas):

.

prirast iskalnih poizvedb
Prirast iskalnih poizvedb.

.

5. Preverimo kako intenzivno in disciplinirano dodajajo nove vsebine na naše spletne strani,
naši vsebinski ustvarjalci

.

To spet pogledamo v Google Webmaster Toolsih

.

prirast vsebin
Pogled na disciplino dodajanja novih vsebin na spletno stran.

.

Toliko, dragi moji. Napisal sem se 🙂

Jaz sem zdaj konec…. na vas pa je, da bo za vaše spletne strani, vsa ta optimizacija za spletne iskalnike, čimbolj uporabno, prežvečena.

Trust me…. splača se.

Uspešno.

.

.