Kaj je offsite SEO in kaj so povratne povezave? – OFFSITE SEO TEČAJ 1/10

Preden grem na začetek vsebine mojega drugega seo tečaja, sledi najprej en krajši predgovor, ki pa vam ga ni treba brati, če ne spremljate ravno redno mojih zapisov. Preprosto preskočite do naslova Kaj je offsite seo in kaj so povratne povezave.

.

offsite seo optimizacija
Izključno offsite SEO optimizaciji in gradnji odnosov, nastaja moj spletni projekt Nubia.si, katerega namen je združevati freelacnerje in podjetnike zainteresirane za spletno optimizacijo ter spletni marketing. V Nubia mreži je združenih čez 150 spletnih strani, ki so razdeljene na različne stopnje. Obenem pa k mreži pristopajo tudi optimizatorji spletnih strani, ki imajo tudi lastna spletna “poznanstva” in mreža preko njih, samo še narašča. Ker je offsite SEO optimizacija zelo “občutljiva” tema v svetu optimiziranja spletnih strani (češ, da gre za črne seo metode), samo povem, da je ravno zato mreža razdeljena na različne stopnje, pri čemer so v najvišje stopnje vključene spletne strani, z realnim spletnim prometom in obiskovalci. In kot take, odlične priložnosti za npr. guest posting.

Predgovor pred novim tečajem

.

  • v vmesnem obdobju (med končanjem prvega tečaja, izdelavo e knjige iz njegovih vsebin in to objavo) sem komaj že čakal na začetek pisanja drugega vodnika (ker spletni vodniki dokazano, vir: Convinceandconvert, How to increase engagement with potential leads on your website, vir: Impactbnd.com)) izboljšujejo engagement spletnih strani in tudi moj prvi vodnik, mi je izmed vsega mojega dela na tej spletni strani, prinesel zdaleč največ zanimanja: emailov, deljenj vsebin, povpraševanj, ipd… Hint za vas: tudi sami si omislite e brošurice za download v svojih branži in preko njih gradite bazo vaših e spremljevalcev.
  • v tem tečaju, bom, še bolj kot v preteklem, prikril vire in konkretne trike (te objavim kasneje v e knjigi), ker mi je kar logično, da se bo za offsite SEO tečaj bolj zanimala SEO scena (s tem pa tudi moji zvesti spremljevalci, ki so tudi moji konkurenti na nekaterih ključnih besedah), kot pa začetniki pri optimizaciji spletnih strani.
  • za razliko od prvega tečaja (kjer sem šele nabiral izkušnje v pisanju vodnikov), bo drugi bistveno bolj strukturiran in vsebinsko povezan – zato tistim, ki nameravate spremljati tudi tega, drugega, predlagam, da ne preberete samo enega poglavja, ampak vse dele. Ker se vsebine iz enega v drugo poglavje dopolnjujejo.
  • precej vsebin iz področja offsite seo, izven tega tečaja, sem objavil že v rubriki Link acquisiton (pridobivanje povratnih povezav) tako, da priporočam tudi ogled tistih zapisov.

.

Kaj je offsite seo?

.

Pod offsite SEO aktivnosti štejemo aktivnosti, ki jih počnemo na spletu, izven svoje internetne strani – z namenom, da:

.

  • pripeljemo na našo spletno stran več prometa
  • promoviramo našo spletno stran
  • dvignemo pozicijo naše spletne strani v iskalnikih

.

Zakaj bi naj sploh to delali?

.

Zato, ker, če bomo izvajali samo onsite SEO, bodo rezultati (npr. dvig obiska na naši strani) doseženi pozneje, nekateri rezultati (izboljšanje pozicije spletne strani), pa sploh ne bodo nikoli doseženi.

Seo stroka ve povedati, da je izvajanje onsite seo brez offsite seo kot zaletavanje v betonski zid.
Glava boli, traja 200 let, pa še rezultat ni zagotovljen.

.

.

Iz zgornje slike lahko vidite, da slab onsite in slab offsite (prva vrstica v tabeli) ne prinašata nič k boljšemu rangiranju strani (rdeči križec desno zgoraj), z dobrim onsite delom, lahko spletno stran, na posamezne besede rangiramo dobro (če te besede niso premočne (srednje visoka konkurenca in srednje velik iskalni volumen)).

S slabim onsite SEO-m in dobrim offsite SEO-m, se da rangirati na srednje težke besede, za napad najtežjih besed, pa je logično treba imeti dober onsite in dober offsite.

Za vse, ki vam je offsite SEO optimizacija, že domača, zanimajo pa vas cene spletne optimizacije (tako onsite SEO optimiziranja spletnih strani, kot offsite SEO optimizacija), svetujem ogled cenika onpage in offsite SEO optimizacije, na povezavi.

.

p.s.:
zraven onsite SEO blog vodnika (brez virov in detajlov), sem onsite seo temeljito predstavil tudi na drugi povezavi.

.

Btw:
na tujih in tudi na slo trgu obstaja cela gora ponudnikov, ki ponuja boljše rangiranje spletne strani na določeno število ključnih besed (ponavadi so v ponudbi paketi za točno določeno število besed). Priporočam, da se pred nakupom besed, pozanimate za kako “težke besede gre”, koliko imajo posamezne besede iskalnega volumna, kako ima ponudnik urejeno dvigovanje določene ključne besede, če ima več strank iz iste dejavnosti (in te stranke zanimajo iste ključne besede) in kakšna je ponudnikova transparentnost pri informiranju o tem, kje vse bodo povratne povezave sploh postavljene.

Zadnjič sem imel sogovornico, ki je dobila ponudbo za 167€ na leto za pretežno offsite seo, a sva po hitrem pregledu ponujenega ugotovila, da bi teh 167€ dala za besede, ki imajo na mesečni ravni cca. 20 iskanj. Za kar se pa ranking da doseči (po zgornji tabeli in izkušnjah), z že malo bolj poglobljenim onsite seo prispevkom oz. blog zapisom. Oz. je celo PPC na Adwordsih cenejši od te ponudbe.

.

Kaj so povratne povezave?

.

Spletna stran ne bo nikoli rangirala visoko v iskalnikih na vse možne ključne besede.

Največja verjetnost je, da bo visoko rangirala na ime znamke (brand), s časom pa (če je onsite seo dober), na posamezne dolgorepe besedne zveze. Kar je super in priporočljivo, ker long taili prav tako prinašajo promet in stranke – ampak, da s svojo spletno stranjo visoko rangiramo tudi na težke besede (visoka konkurenca, visok iskalni volumen), morajo povezave iz drugih strani kazati točno na te besede.

Razložim na primeru:

Ena izmed mojih spletnih strani je tudi npr. otroškesobe.com.

Znotraj nje, se nahaja tudi blog zapis z naslovom Mladinske sobe (kdor želi videti ta zapis, povezava tukaj).

Besedna zveza mladinske sobe velja na slo trgu in sodeč po tem, koliko so PPC oglaševalci zanjo pripravljeni plačati, za težko besedno zvezo (1300 mesečnih iskanj, priporočljiva cena v Adwordsih 0,23$).

Če želim, da se moja spletna stran otroškesobe.com, visoko nahaja v Googlu, tudi na besedno zvezo mladinske sobe, morajo iz drugih spletnih strani, kazati povezave nazaj na otroškesobe.com/mladinske-sobe/.

Več kot je teh povezav in bolj kakovostne kot so, višje bo rangirala spletna stran otroškesobe.com v iskalniku Google na besedno zvezo mladinske sobe.

O gradnji teh povezav, njihovi kakovosti in pristopih, pa obstaja na internetu cela znanost (najdlje in vroče priporočam, gredo vsebine Briana Dean-a, Webris-a in Ahrefs spletne strani).

.
V bodočih delih tega tečaja, bom svoj pogled na metode in delo s povratnimi povezavami, pokazal tudi sam.

.

.