Načrtovanje spletne strani [za dolgoročno in stabilno rast spletne strani + primer načrta]

Dobro načrtovanje spletne strani je zdaleč najpomembnejši element, ki odloča ali bo lastnik spletne strani od svoje strani kaj imel ali ne in ali bo internetna stran, v prihodnosti, napredovala ali ne.

V tem zapisu so predstavljeni glavni razlogi zakaj se splača načrtovanju spletne strani posvetiti več časa, za opisanimi razlogi pa sledi še prikaz načrta spletne strani, ki ga lahko uporabite za katerokoli spletno stran (ki jo šele postavljate ali je že postavljena).

p.s.: če vam je pomembnost pravilnega načrtovanja spletne strani, že jasna, v spodnjem kazalu preskočite kar na prikaz primera načrtovanja spletne strani

.

.

Glavni motivi za dobro načrtovanje spletne strani

.

Glavni razlogi zakaj je natančno načrtovanje spletne strani pomembno, so:

.

 • dober načrt spletne strani je v bistvu že načrt bodočega uspeha/uspešnosti spletne strani
 • dobro načrtovana spletna stran omogoča hitrejše doseganje ciljev spletne strani
 • dobro načrtovana spletna stran omogoča lažjo, hitrejšo in bolj ciljano pripravo spletnih vsebin

.

Podrobnosti vseh razlogov so opisane spodaj….

.

Boljše načrtovanje časa pri ustreznem strukturiranju spletne strani v prihodnosti

.

Verjetno največji “kradljivec časa”, po tem, ko je spletna stran, že postavljena, je spoznanje, da z internetno stranjo ne “napadate” prave ciljne publike oz. ugotovitev, da obisk na spletni strani, s časom ne narašča.

.

Ponavadi (in v zelo veliko primerih) se z vprašanjem kako izboljšati obiskanost spletne strani in kako priti na prvo stran Googla (kjer je največ obiskovalcev) lastniki spletnih strani začnejo “ubadati” po kakih dveh ali treh letih, po tem, ko je internetna stran, že “živa in objavljena”. Ko začnete prebirati nasvete in iskati odgovore zakaj ni na vaši strani obiska, pa hitro ugotovite, da bi morali imeti nekatere stvari, na internetni strani, urejene čisto drugače.

.

Zato je dobro načrtovanje spletne strani, PRED IZDELAVO, ne samo priporočljivo, ampak obvezno.

.

NAMIG: Če ste sami v fazi načrtovanja spletne trgovine, priporočam, da si preberete zapis Kako začeti s spletno trgovino. V njem je podrobno opisano kako izberete produkte za online trgovino in kako zastavite strategijo spletne prodaje.

.

Boljši pregled pozicioniranja spletne strani na trgu

.

Dober načrt spletne strani pomeni, da je vaša spletna stran, načrtovana na podlagi ključnih besed, ki jih uporabniki Googla (in drugih iskalnikov) vtipkujejo v iskalnik/e.

.

Bolj kot postajate vešči in dobri v (konstantnem) raziskovanju ključnih besed, vedno več “vidite” priložnosti za vaše spletne vsebine – vedno pogosteje pa začenja v ospredje prihajati tudi vprašanje kam na spletni strani, postaviti novo izdelane spletne vsebine in kako zagotoviti spremljanje rezultatov vseh izdelanih spletnih vsebin.

.

Brez dobro načrtovane spletne strani, se pri marsikaterem lastniku internetne strani, ki se je odločil za redno kreacijo novih spletnih vsebin, zgodi, da izgubi pregled nad tem kje v Googlu, se njegove spletne vsebine, nahajajo in katere spletne vsebine, so mu sploh bolj pomembne od drugih.

.

Boljše načrtovanje ciljev spletne strani

.

Ko delate na svoji internetni strani že “vse pravilno” in se rast obiska na spletni strani že pozna, sledi, prej ali slej točka, ko ste s svojo stranjo, svoje prvotno zastavljene cilje, dosegli….

.

Poglejte sliko rezultatov ene od internetnih strani na kateri smo delali v naši ekipi:

cilji spletne strani
1 – analizirane ključne besede, 2 – iskalni volumni najdenih ključnih besed, 3 – težavnost uvrščanja spletne strani za vsako izbrano ključno besedo, na prvo stran Googla, 4 – uvrstitev spletne strani na Googlu v mesecu april 2020, 5 – url naslovi spletnih vsebin (s katerimi je internetna stran uvrščena na prvi strani Googla). p.s.: doseganje ciljev te spletne strani ni trajalo samo od oktobra 2019 (kot kaže evidenca na sliki). Rezultati so “zahtevali” približno leto in pol dela.

.

Ko so (SEO) cilji spletne strani doseženi, imate lastniki strani, naslednje opcije:

.

 • vzdrževati dosežene pozicije spletne strani na Googlu, da ohranjate obisk spletne strani. To je v bistvu “a must”, ker, četudi vi “zaspite”, vaša konkurenca ne bo. Torej bi brez vzdrževanja doseženih pozicij tako ali tako te začele s časom, padati.
 • dodajate nove ključne besede in s tem skrbite za nadaljno rast internetne strani (pa tudi vzdrževanje doseženih pozicij). Kar ne raste, s časom, pada!

.

Brez dobrega načrta strani (ki je lahko, čisto preprosto, zapisan nekje v ozadju, v simple Google sheets tabeli), boste nove cilje spletne strani, zelo težko, smiselno umestili v obstoječ izgled in strukturo internetne strani.

.

NAMIG: Dodajanje novih ciljev spletne strani na nepremišljen način ima za posledico UPAD KONVERZIJ! Če kdo misli, da nov cilj spletne strani preprosto doda z novim menijem in pisanjem novih vsebin, naj razmišlja tako: vsak nov meni, je nov “izhod” obiskovalcev na nove spletne vsebine. Če obiskovalec internetne strani, klikne na novo postavljen meni, se zmanjša verjetnost, da bo obiskovalec kliknil na konverzijsko stran (pri 5 menijih na vstopni strani, obstaja 20% verjetnost, da obiskovalec klikne na enega od njih, pri dodanem šestem meniju je ta verjetnost 16,5. Ob predpostavki, da je verjetnost za klik na katerikoli meni, enaka). Več o tem najdete v primerih dobrih prodajnih praks v zapisu Uspešna prodaja in marketing na spletu.

.

Bolj ciljano načrtovanje spletnih vsebin

.

Niso vse vrste vsebin primerne za vsako najdeno ključno besedo.

.

Za nekatere ključne besede je najbolj primerna vrsta vsebine pristajalna stran, za druge blog zapis, za tretje vstopna spletna stran, za četrte kategorija izdelkov v spletni trgovini, za pete video vsebina, itd….

.

Dober načrt spletne strani pomaga “na hitro” ugotoviti katero vrsto vsebine sploh pripravljati za katero ključno besedo.

.

Primer z vprašanjem (pod sliko):

vrste spletnih vsebin
Vprašanje: Ali ima smisel pisati blog zapis o “vodeni meditaciji” (s katerim ciljamo na prvo stran Googla), če Google (v incognito), na prvi strani Googla, za ključno besedo “vodena meditacija”, na prvem mestu, prikazuje YouTube video posnetke? Ali ne bi bilo boljše, da za ključno besedo “vodena meditacija” pripravimo kakovosten video (in ga SEO optimiziramo)?

.

Načrt spletne strani – primer

.

Spodaj prikazujem kako naj bo zastavljeno načrtovanje spletne strani za katerokoli panogo.

.

Kako sestavite dober načrt spletne strani poglejte na sliki:

.

Zasnova zgornjega načrta spletne strani upošteva:

.

 • različne stopnje spletne strani (level 1, 2, 3,…). Po stopnjah načrtovana spletna stran pomaga k bolj jasnemu usmerjanju toka obiskovalcev po internetni strani (t.i. prodajni lijak). Obiskovalci, ki na spletno stran prispejo iz vstopne strani, opazijo najprej vaše produkte oz. kategorije produktov (če imate teh več) v online trgovinah oz. vaše storitve, ki jih ponujate. Druga stopnja so samo bolj razdrobljene kategorije (če načrtujete veliko spletno stran oz. trgovino), v tretji stopnji pa so opisani posamezni produkti, vnešeni blog zapisi, ipd…
 • SEO ustreznost oz. pravilno SEO strukturo spletne strani. V prvi stopnji se nahajajo najtežje, generične ključne besede, bolj kot gremo v globino spletne strani, bolj so podkategorije izdelkov in blog zapisov definirane z manj iskanimi, srednje težkimi, ključnimi besedami. V zadnji, tretji stopnji, so z long tail ključnimi besedami optimizrani produkti, nišne storitve in blog zapisi. Priporočam: Vodnik za razumevanje razlik med ključnimi besedami.

.

NAMIG: tako načrtovana spletna stran zagotavlja rast spletne strani. Vsaka nova spletna vsebina (opis produkta, blog zapis, optimiziran za dolgorepo ključno besedo,…) prispeva, s pravilnim povezovanjem (t.i. interno linkanje spletnih vsebin med sabo), k temu, da internetna stran, napreduje v uvrstitvah na Googlu, tako s ključnimi besedami, ki imajo manj iskanj, kot s ključnimi besedami, ki imajo visok, mesečni iskalni volumen. Obenem pa: tako načrtovanje spletne strani ZNIŽA STROŠKE RASTI spletne strani. Če imate spletno stran tako strukturirano (in pravilno povezano), z dvigovanjem (offsite SEO) long tail vsebin, dvigujete HKRATI tudi vsebine, optimizirane za generične, težke ključne besede.

.

Kakšen učinek ima zgornji načrt spletne strani v praksi…

.

Slika:

dober nacrt spletne strani ucinek

V točki 1 so zložene težke, t.i. generične ključne besede (ki imajo visoke iskalne volumne (drugi stolpec)). To so t.i. dolgoročni cilji spletne strani (ki se s temi ključnimi besedami želi pozicionirati na prvi strano Googla).

.

V točki 2 se zlagajo srednje težke ključne besede (s srednje visokimi do nizkimi iskalnimi volumni)

.

V točki 3 se KONSTANTNO iščejo in dodajajo long tail ključne besede, iz katerih bodo notranje povezave kazale na srednje težke in težke ključne besede. Ob pogoju, da je spletna vsebina za long tail ključno besedo, spisana po vseh SEO pravilih (in so v vsebini ustrezne povezave na srednje težke in generične besede), takšna vsebina k rasti spletne strani, prispeva na 2 načina:

.

 • priteguje tistih, nekaj 10 obiskovalcev, ki vtipkujejo dotično dolgorepo (long tail) ključno besedo
 • dviguje srednje težke (level 2) in najtežje besede (level1)

.

NAMIG: V točki 5 vidite kako se uvrščenost/pozicija spletne strani za NAJTEŽJO KLJUČNO BESEDO počasi bliža prvi strani Googla (kjer je največ obiskovalcev). Razlog za to je ravno v tem, ker VSAKA NOVA VSEBINA, na spletni strani, prispeva (z notranjimi linki) k “dvigovanju” ostalih (povezanih), strani. Premik “izredno težke ključne besede na slovenskem trgu” iz oktobra do aprila je iz 27. mesta na 16. mesto.

.

V točki 4 vidite uvrščenost srednje težkih ključnih besed (vse na prvem ali drugem mestu Googla), njihova visoka uvrščenost pa, ker te vsebine vključujejo notranje povezave na vsebine optimizirane za najtežje ključne besede, “potiskajo” višje v Googlu, tudi najtežje besede.

.

Sklep:

Po tako zasnovanem načrtu spletne strani…

 • z long tail vsebinami dvigujete srednje težke ključne besede
 • ker srednje težke ključne besede vključujejo notranje povezave na najtežje ključne besede, z long tail vsebinami, dvigujete tudi najtežje ključne besede

.

NAMIG: Nekateri trdijo, da se pripravljanje vsebin, optimiziranih za long tail ključne besede, ne splača (ker imajo besede premalo iskalnega volumna). A, če ste načrtovanje spletne strani, zastavili kot je prikazano zgoraj, vedno več vsebin, spisanih za long tail ključne besede, prinaša vedno več obiska (iz zgornje slike je skupna vsota srednje težkih besed 150 mesečnih iskanj). Medtem, ko ustvarjate vsebine za long taile, HKRATI izboljšujete uvrstitev spletne strani tudi za najtežje besede.

.

Če imate tako zastavljen načrt spletne strani je rast spletne strani odvisna samo še od tega koliko long tail ključnih besed ste sposobni najti, kako kakovostno za najdene long tail ključne besede pripravljate spletne vsebine in ali posamezne spletne vsebine med seboj povezujete tako kot je prikazano zgoraj.