Kako odpreti spletno trgovino [3. Del – Načini plačila]

V prejšnjih zapisih smo govorili o tem kako odpreti spletno trgovino, kakšne so osnove in na kaj moramo biti pozorni, da se ne znajdemo v težavah. Predstavili smo tudi že zapis o tem kako poteka namestitev Wooccommerce trgovine v CMS WordPress preko vtičnika. V tem blogu pa vam bomo predstavili kakšni načini plačila so na voljo in katere od njih smo uporabili pri postavitvi spletne trgovine Zdrava prehrana BioKatka.si.

Načini plačila [V sodobni spletni trgovini]

Sodobne spletne trgovine si ne moremo več predstavljati brez plačevanja s kreditnimi karticami in brez vzpostavitve povezave s sistemom Paypal, ki je med uporabniki spletnih trgovin zelo priljubljen.

Načini plačila so pri postavitvi spletne trgovine zelo pomembni. Po nekaterih podatkih naj bi se kar 20% kupcev na zadnjem koraku zaključka nakupa premislilo ravno zaradi tega, ker med načini plačila ne najdejo tistega, ki ga že poznajo in v katerega zaupajo.

Načini plačila, ki jih trgovina WooCommerce že privzeto podpira

WooCommerce trgovina ima privzeto na voljo plačila po predračunu, plačila po povzetju in plačilo preko sistema Paypal standard. Plačevanje s kreditnimi karticami je možno preko t.i. payment gateway procesorjev, ki skrbijo za transakcije in zaščito uporabnikovih podatkov.

Plačilo po povzetju

Plačila po povzetju se poslužujejo predvsem kupci, ki so se že toliko opogumili, da so opravili spletni nakup, nimajo pa še dovolj zaupanja, da bi spletu zaupali številke svojih kreditnih ali debetnih kartic.

Na ta način »ubijejo dve muhi na en mah«. Poleg že omenjenih številk kreditnih kartic, ki jih ne vnašajo med postopkom nakupa, jim tudi ni potrebno vnaprej plačati za nekaj, česar še niso prejeli.  Namreč blago bodo plačali šele ko bo (če bo) prispelo 🙂

Privzeti načini plačila Woocommerce
Privzeti načini plačila v spletni trgovini WooCommerce

Plačilo po predračunu

Za spletne trgovce je plačilo po predračunu – preko UPN – obrazca najugodnejša oblika plačevanja. Ne vključuje provizij, ki nastanejo pri plačevanju s sistemom PayPal ali kreditnimi karticami. Nakazila prispejo zelo hitro na račun spletnega trgovca, razen če je seveda nakup izveden med dela prostimi dnevi, ko plačilni promet ne deluje.

Tudi za stranko je plačilo po predračunu zelo varen, enostaven in hiter način plačila. Namreč s sodobnimi aplikacijami, ki jih ponujajo banke, ni več potrebno prepisovanje podatkov v obrazce, ki je uporabnikom vzelo veliko časa.

Predračun, ki ga izda spletni trgovec in ga pošlje na e-naslov uporabnika, je opremljen s QR kodo. QR kodo se odčita s čitalcem na pametnem telefonu in podatki se avtomatsko prenesejo v UPN nalog, tako, da mora uporabnik samo še potrditi plačilo.

Paypal

Paypal je posrednik za plačevanje in je med najbolj priljubljenimi plačilnimi servisi na svetu. Vključitev v sistem in vzpostavitev delovanja je brezplačna in preprosta. Izbiramo lahko tudi v kateri valuti bomo plačevali ali sprejemali nakazila. Člani morajo imeti odprt račun v eni izmed 106 držav s PayPal-ovega spiska ter aktivni elektronski poštni naslov. Stroški so povezani s plačevanjem provizij za posredovanje pri plačilnem prometu. Vse informacije uporabnikov so zaščitene. Finančni podatki pošiljatelja, številka kreditne kartice oz. številka računa so prejemniku skrite. To pa preprečuje zlorabo podatkov (Vir: 1 ).

Za registracijo računa na paypalu ne potrebujete več kreditne kartice, ampak zadostuje običajna debetna kartica. Svoj račun potrdite tako, da vam paypal na račun nakaže dva minimalna zneska, ki ju nato vpišete v obrazec za potrjevanje avtentičnosti. Poleg plačevanja s kartico, je po novem možno tudi neposredno nakazilo s tekočega računa na Paypal in obratno

Provizije pri plačevanju preko paypala so precej velike. Za osebne uporabnike si lahko znesek provizij preverite tukaj. Za občutek naj omenimo, da morate pri znesku 500€ računati s provizijo cca 17€.

PayPal provizije
Provizije za poslovne uporabnike pri plačevanju preko sistema PayPal

Tudi za poslovne uporabnike je paypal med manj ugodnimi načini plačila. Na zgornji sliki si lahko ogledate koliko znašajo provizije. Prav zaradi visokih provizij, so se nekatere spletne trgovine odločile, da v primeru plačil preko paypala, stranki zaračunavajo višje zneske.

Na naslednji sliki vidimo, da se v primeru plačila zneska 4.32€, na račun spletnega trgovca nakaže znesek samo 3,82€. Provizija znaša 0.5€. Prednost sistema je vsekakor varnost in enostavnost delovanja. Slabost pa precej velike provizije.

provizija PayPal
Na sliki vidimo koliko znaša provizija na konkretnem primeru nakupa prehranskega dopolnila Terra nova probiotiki

Finančni podatki in številke plačilnih kartic so zaščitene in niso vidne kar preprečuje zlorabo podatkov.

Paypal standard

Med načini plačila preko paypala je Paypal standard privzeta oblika znotraj WooCommerce trgovine. Slabost tega načina plačevanja je v tem, da nas sistem iz spletne strani preusmeri na stran paypal.com. To pri strankah povečuje raven nezaupanja, saj nobeden noče, da med plačevanjem zapustimo stran trgovine in smo preusmerjeni na nov spletni naslov.

Zato je mogoče bolje, da namestimo vtičnik, ki omogoča, da ostanemo na spletni strani, kjer nakupujemo. WooCommerce PayPal Checkout Gateway je vtičnik, ki nam to omogoča.

Plačilo s čeki

Plačilo s čeki je med načini plačila – vsaj v Sloveniji – med najmanj priljubljenimi. Sistem plačevanja s čeki ne zahteva vnosa podatkov preko spleta. Kot lastnik trgovine morate potrditi, da so se pred obdelavo naročil v storitvi WooCommerce čeki potrdili. Pomembno je, da pred pošiljanjem naročenega blaga preverite, da je bil ček potrjen.

Načini plačila, ki jih je potrebno namestiti dodatno.

Kot smo že omenili woocommerce trgovina privzeto ne omogoča kartičnih načinov plačevanja, zato jih je potrebno vzpostaviti dodatno.

WooCommerce PayPal Checkout Gateway

WooCommerce PayPal Checkout Gateway je vtičnik, ki omogoča, da stranka med plačevanjem ne zapusti spletnega mesta, kjer opravlja nakup, ampak lahko zaključi nakup brez preusmeritve. Ta način povečuje zaupanje strank v plačilno metodo.

PayPal vtičnik
PayPal vtičnik, ki poskrbi, da med postopkom plačevanja ne zapustimo spletnega mesta

Ko namestite vtičnik, je potrebno vnesti še nekaj podatkov na strani nastavitev.  To so API poverilnice:

 • API uporabniško ime
 • API geslo
 • API podpis

Podatke dobite tako, da se prijavite v paypal račun, ki ste ga pred tem vzpostavili. Račun mora biti poslovni – business account.

 • Odprite nastavitve
 • V razdelku »Dostop do API« kliknite Posodobi
 • V razdelku »Integracija API-ja NVP / SOAP kliknite Upravljanje poverilnic API-ja.
 • Če ste že ustvarili podpis API, se prikaže View API Signature. Kliknite to možnost, če si želite ogledati ali odstraniti obstoječi podpis API.
 • Če ste že ustvarili potrdilo API, se prikaže View API Certificate. Kliknite to možnost, če si želite ogledati ali odstraniti obstoječe potrdilo API.
 • Opomba: Če boste pozvani, da preverite svoj račun PayPal, sledite navodilom na zaslonu.
 • Če še nimate ustvarjenih poverilnic izberite
  • Zahtevaj podpis API – izberite za preverjanje pristnosti podpisa API
  • Zahtevaj potrdilo API – izberite za preverjanje pristnosti potrdila API.

PayPal ustvari vaše poverilnice za API na naslednji način:

Poverilnice za podpis API vključujejo uporabniško ime API, geslo za API in podpis, ki ne poteče. Te vrednosti so za dodatno varnost privzeto skrite. Kliknite Pokaži / skrij, da jih vklopite ali izklopite. Ko končate, kliknite končano.

Poverilnice API-certifikata vključujejo uporabniško ime API-ja, geslo API-ja in potrdilo, ki samodejno poteče po treh letih. Kliknite Prenesi potrdilo, da shranite potrdilo API na vaš računalnik.

Vnos poverilnic na zavihku nastavitve
Vnos poverilnic na zavihku nastavitve za vtičnik Paypal checkout gateway

Ko ste pridobili poverilnice, jih skupaj z ostalimi podatki vnesite v nastavitve – glej sliko zgoraj.

Plačevanje preko kreditnih kartic

Za plačevanje s kreditnimi karticami je najbolje, da izberete enega od tujih plačilnih sistemov, saj na slovenskem trgu ni kvalitetne ponudbe s tega naslova. Preverite morate predvsem kakšne provizije zaračunava posamezni ponudnik.

Če omenimo samo nekaj najbolj popularnih :

 • Stripe – 2,9% + 0,3€ fiksnega zneska / transakcijo
 • Braintree – 1,9% + 0,3€ fiksnega dela / transakcijo
 • Paylike – 1,35% + 0,25€ fiksnega dela / transakcijo

Ko se odločite za ponudnika plačilnega sistema, se registrirajte na njihovi spletni strani. Pozvani boste, da preko e-pošte pošljete določene dokumente in podatke o svojem podjetju. To zajema predvsem dokazilo o stalnem prebivališču (račun za elektriko ali telefon), AJPES izpis iz poslovnega registra podjetij, kopijo odločbe o dodelitvi DDV itd.

Če boste kot spletni trgovec potrjeni, da lahko uporabljate sistem njihovih plačilnih storitev, vam bo ponudnik posredoval »public« in »private« ključ, ki ju nato vnesete v polja pod zavihkom nastavitve namenskega vtičnika. Vtičnik si namestite glede na izbiro vašega ponudnika.

Spodaj je primer za vtičnik Paylike. Možno je tudi testiranje sistema, kar lahko sorite že, ko imate postavljeno šele beta verzijo trgovine ali pa ko vam ponudnik še ni odobril uporabe storitev.

Vtičnik paylike
Vtičnik paylike- nastavitve

Opozoriti je treba, da v Združenih državah veljajo bolj strogi pogoji, kar se tiče odobritve spletnega trgovca, da lahko uporablja storitve plačilnega prometa določenega ponudnika. V spletni trgovini BioKatka.si smo imeli slabo izkušnjo s ponudnikom Branitree.

Uporabo njihovega sistema je ponudnik pogojeval s tem, da prehranska dopolnila, probiotike in prehranska dopolnila za otroke, umaknemo iz spletne trgovine.

Tako, da če je med izdelki, ki jih prodajate tudi na primer vitamin C, je to morda že eden izmed izdelkov, ki bo preprečeval odobritev poslovanja. Podobno je z izdelki, ki vsebujejo CBD. Svojo odločitev so utemeljevali s tem, da gre za zdravila. Nasprotno pa pri danskemu ponudniku PayLike, teh težav nismo imeli.

Zaključek

Upam, da so načini plačila, ki smo vam jih predstavili zapolnili kakšno vrzel v vašem načrtu za postaitev spletne trgovine.

Pogumno 🙂