Kako odpreti spletno trgovino [2. Del – Namestitev woocommerce trgovine]

Namestitev Woocommerce trgovine je postopek, kjer v platformo wordpress CMS namestimo vtičnik, ki omogoča opravljanje spletnih nakupov. V prvem delu blog zapisa kako odpreti spletno trgovino, smo govorili o tem, katere platforme imamo na izbiro in katere so tiste, ki zavzemajo največji tržni delež. Pisali smo tudi o tem zakaj sploh odpreti svojo trgovino in na kaj moramo biti pazljivi, če jo za nas izdeluje nekdo drug. Izvedeli smo kako zakupimo domeno in spletni prostor, kjer bo naša trgovina gostovala.

V drugem delu zapisa »Kako odpreti spletno trgovino« vam bomo predstavili kako poteka namestitev Woocommerce spletne trgovine v CMS WordPress in kako uredimo nastavitve za dostavo.

Namestitev spletne trgovine WooCommerce

Preden začnete z nameščanjem spletne trgovine morate imeti nameščen WordPress CMS. To je sistem oziroma platforma, ki omogoča postavitev spletnih strani brez znanja programiranja.

Namestitev WordPress CMS

Namestitev je po navadi enostavna. V nekaterih primerih vam to lahko uredi že ponudnik spletnega gostovanja, lahko pa to seveda naredite tudi sami. V nadzorni plošči spletnega gostovanja je običajno sistem za nameščanje aplikaciji. V nadzorni plošči poiščite Softaculous apps installer ali pa Applications Browser. Odvisno od sistema, ki je nameščene na strežniku, kjer bo vaša spletna stran gostovala.

Za podrobnejša navodila si lahko pogledate enega od številnih spletnih vodičev za namestitev.

Po namestitvi Wordressa morate namestiti še predlogo. WordPress ima ponavadi že pred nameščene predloge Twenty Nineteen, Twenty Twenty in Twenty Twenty-One.

Izbira predloge [Na kaj je potrebno paziti]

Pri izbiri predloge je potrebno paziti predvsem na naslednje:

 • Vizualni izgled. Predloga vam mora biti všeč. Šele, ko bo všeč vam, lahko pričakujete, da bo všeč tudi ostalim
 • Hitrost. Pazite, da namestite predlogo, ki je hitra, saj uporabniška izkušnja s počasnostjo spletne strani drastično pada. Po nekaterih podatkih so stopnje konverzij (opravljenih nakupov) v spletni strani celo do 20% nižje pri počasnih spletnih straneh. Uporabniki, ki se jim spletna stran nalaga počasi, raje takoj zapustijo spletni naslov in gredo drugam. Če je nalaganje strani pod 2s, uporabniki prebrskajo do 6 strani več, kot če je nalaganje strani 6 sekund.
 • Podpora. Pomembno je, da je podpora za predlogo, ki ste jo namestili dobra in odzivna. Namreč, če se med posodabljanjem predloge ali vtičnikov kaj zalomi in spletna stran ne deluje več tako, kot bi morala, boste potrebovali podporo. Enako velja za vaše individualne želje, ki jih nastavitve predloge ne omogočajo.
 • Prilagodljivost. Predloga mora imeti opcije nastavljanja in prilagodljivosti.
 • WooCommerce. Predloga mora imeti že v osnovi podporo za spletno trgovino. Ko namestite vtičnik woocommerce, se vam trgovina ne bo prikazovala lepo, če predloga ne bo imela podpore za vtičnik woocommerce.
 • Prilagojena tema za mobilne naprave. Tema, ki jo izberete mora biti t.i. responsive. To pomeni, da je lepo vidna tudi na mobilnih napravah kot so telefoni in tablični računalniki z manjšimi zasloni.
Odstotek prikaza strani za kategorijo barve za lase v spletni trgovini BioKatka.si glede na napravo s katero si obiskovalci ogledujejo spletno stran znaša 71%

Vtičnik za namestitev WooCommerce trgovine [Postopek namestitve]

 • V zavihku vtičniki kliknite na meni dodaj.
 • V okence za iskanje vpišite woocommerce.
 • Ko se vam vtičnik prikaže, kliknite na gumb »namesti«.
 • Ko se namestitev zaključi, kliknite na gumb »aktiviraj«.

Pomembne nastavitve v spletni trgovini woocommerce

Ko ste namestili spletno trgovino, morate najprej poskrbeti za nastavitve. V zavihku Nastavitve->Trajne povezave si nastavite končnice za izdelke, oznake, kategorije izdelkov, kategorije prispevkov ter ime izdelkov in trajne povezave izdelkov.

Nastavitve CMS WordPress
Nastavitve CMS WordPress

Pomembno je, da te nastavitve naredite čim prej. Namreč, ko bo stran objavljena jo bodo iskalni pajki indeksirali in si zapomnili vaše povezave. Poznejše spreminjanje pomeni, da bodo potrebne ročne preusmeritve.

Namestitev Woocommerce trgovine [Možnosti dostave]

Območja dostave

Predno boste objavili svojo spletno stran in začeli s prodajo, si morate urediti nekaj nastavitev. Poglejmo si kako si nastavite območja dostave. Pojdite v Woocommerce->Nastavitve->Dostava, kjer vas bo pričakala naslednja grafika.

Woocommerce – zavihek dostava

Kliknite na gumb »Dodaj območje dostave«. V okna, ki se vam prikažejo vpišite naziv za to vrsto dostave in regijo, kjer bo veljala.  Kliknite na gumb »Dodaj način dostave« in izberite želeno stopnjo dostave ter določite ceno za izbrani način.

Woocommerce območja dostave

Možnosti dostave

V možnostih dostav imate dodatne opcije, ki jih lahko spreminjate. Te nastavitve lahko pustite privzete ali pa jih po želji tudi spreminjate.

Razredi dostave

V razredih dostave lahko nastavite opcije za dostavo posameznih izdelkov. Na primer, da bi si radi izdelali razred za izdelke, ki bodo poslani brezplačno. To storite na naslednji način. Razredu dajte unikatno ime, ključ in pa opis.

Woocommerce razred dostave

Nato se premaknite na stran z izdelki in označite izdelke za katere želite brezplačno dostavo. Nato zgoraj izberite »uredi« in »uporabi«.

Na desni strani pod »Podatki izdelka« izberite Razred in nato »Izdelki brezplačno« oziroma tako kot ste ga poimenovali.

Woocommerce izdelki in razred dostave
Woocommerce izdelki in razred dostave

Kliknite gumb posodobi in se premaknite nazaj v Woocommerce->Nastavitve->Dostava->Območja dostave. Kliknite »urejanje« in nato urejanje osnovne stopnje. V oknu cena pobrišite ceno, če ste tja pred tem že vpisovali strošek dostave. Okno cena naj bo prazno. Nato v okence »strošek razreda dostave vpišite« 0 oziroma kolikor želite, da znaša strošek vaših izdelkov, ki ste jih izbrali.

V okence »brez stroškov razreda dostave« vpišite ceno, ki jo imajo izdelki brez razredov.

Woocommerce razredi dostave

Razredi dostave so priročni za določanje različnih cen dostave za različne izdelke. Namreč, če so predmet pošiljanja lahki izdelki, kot so na primer vitamini B kompleks, nam bo dostavna služba za tak izdelek zaračunala nižjo ceno, kot pa če bomo pošiljali izdelke, ki so težji.

Z nekaterimi izdelki imamo tudi več dela pri pakiranju. Tako je potrebno izdelke kot je šipkovo olje ali katerikoli drugi izdelek, ki se lahko razbije ali poškoduje, bolj pazljivo zaščititi, preden jih pošljemo. To nam vzame občutno več časa, kar lahko upoštevamo pri višjih dostavnih stroških.

Namestitev Woocommerce trgovine [Ostale nastavitve]

V ostalih nastavitvah si oglejmo še zavihek »napredno«. Pod tem zavihkom določimo strani, ki so v naši trgovini:

 • Košarica
 • Blagajna
 • Moj Račun
 • Splošni pogoji poslovanja

To je pomembno, saj bo iz tega sestavljen tudi naš url naslov v spletni trgovni. Isto velja za vse končne točke zaključka nakupa. Če hočemo lično stran, je pomembno, da jih prevedemo v slovenščino.

Namestitev woocommerce trgovine -Nastavitve strani
Nastavitve strani

Naslednjič si bomo pogledali še zavihek plačila, ki je prav tako pomemben. Namreč moderno spletno stran si težko predstavljamo brez kartičnega plačevanja. To je posebno poglavje, zato se mu bomo posvetili prihodnjič. Videli smo, da namestitev woocommerce trgovine ni tako zahtevna kot se zdi 🙂